FORTUNA:LIGA - souhrn 24. kola: Slavia ovládla derby a je znovu první

05.03.2022, 17:01, aktualizováno 06.03.2022, 20:09
Komentáře a souhrny
Slavia v pražském derby přehrála Spartu a vrací se do čela tabulky před Plzeň, která otočila zápas ve Zlíně. Baník Ostrava si podělil body s Libercem. Slovácko podruhé za sebou vyhrálo, tentokrát v Teplicích. Mladá Boleslav si poradila s Karvinou a zastavila propad. Pardubice proti Českým Budějovicím třikrát neudržely vedení a získaly pouze bod...

Slavia Praha - Sparta Praha 2:0

06.03.2022 18:00

Góly: 41. Ondřej Lingr, 90+2. Ivan Schranz

Třetí derby v sezoně již Spartě nevyšlo. Letenští ve 24. kole nestačili na odvěkého rivala a sen o mistrovském titulu se jim vzdaluje. To Slavia po výhře 2:0 zůstává plně ve hře o ligový primát, když opět zdárně odrazila nápor Plzně a v tabulce zůstává první.

V Edenu se odehrálo již tradiční derby. Spíš než oslava tuzemské kopané, kterou by šlo následně vyvážet a propagovat za hranicemi, probíhal ve Vršovicích nelítostný boj plný tvrdých soubojů a slovních přestřelek. Herně se však přece jen vedlo lépe Slavii, která si v první půli vypracovala těsný náskok. Sparta po změně stran marně hledala recept na obranu soupeře a v závěru nakonec inkasovala ještě jednou.

Že se nedělní střetnutí nebude lišit od nedávných duelů mezi pražskými "S", demonstroval již ve 13. minutě Krejčí mladší. Středopolař hostů surově přišlápl Sora a mohl být rád, že od polského arbitra Marciniaka viděl jen žlutou kartu. O čtyři minuty později se Letenští prezentovali v lepším světle. Pavelka využil zaváhání stopera domácích Hovorky a po postupu dopředu předal míč na pravou stranu Haraslínovi. Slovenský křídelník ale prováhal ideální moment k zakončení, takže výslednou střelu zablokoval bránící Jurásek.

Poté již převzali otěže slávisté. Hvězdný moment sešívaných mohl přijít po půlhodině hry. Bah centrem vyhledal hlavu Sora, proti němuž ovšem zasáhl sparŤanský brankář Holec, který o několik sekund později vytěsnil ránu Juráska na tyč. Ve 41. minutě už však většina Edenu vybuchla nadšením. Bah opět dostal prostor ke své oblíbené činnosti, tedy hledání spoluhráčů v pokutovém území. Tentokrát se adresátem pobídky od dánského beka stal Lingr, který potvrdil pověst perfektního hledače správného místa ve vápně a hlavou dostal míč za Holcova záda - 1:0.

Po přestávce se chvilku zdálo, že by se Letenští mohli opět dostat do zápasu. Ve 49. minutě propadl pas od Hancka až na zadní tyč, odkud z úhlu prověřil gólmana Koláře pálící Pešek. Šlo ovšem jen o ojedinělý výkřik. V dalších minutách souhra sparťanů vázla, načež byli hráči obou mužstev aktivní zejména při různých strkanicích. Činili se zejména domácí Traoré s Holešem, na straně hostů pak vedle tradičního provokatéra Krejčího mladšího zlobil střídající Karabec.

Sešívaní sice ve druhém poločase tolik nedrželi míč, zato se ale snažili hrozit z rychlých přechodů do útoku. V 67. minutě nabídl Slavii šanci chybující Holec, své zaváhání nicméně rychle napravil a zakončení Sora ukryl do rukavic. Osm minut nato se kolem Wiesnera prohnal Jurásek, který vyhledal Tecla, avšak Holec opět držel akcie Sparty nad vodou.

Kvůli táboráku v sektoru hostujících fanoušků se koncovka zápasu protáhla. Poté, co sudí Marciniak dovolil hráčům pokračovat v utkání, pálil po standardní situaci z voleje Panák, avšak přesně do míst, v nichž operoval pozorný Kolář. Další příležitost už si sparťané nevytvořili, naopak sešívaní se radovali ještě jednou. Na začátku nastaveného času vyslal Tecl Schranze, jenž si obhodil Holce a zakončením do okryté svatyně definitivně rozhodl.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - MFK Karviná 1:0

06.03.2022 15:00

Góly: 21. David Douděra

Poprvé se v novém kalendářním roce Mladá Boleslav zaradovala na ligové scéně z vítězství. A dokonce si mohla dovolit i takový luxus a zahodit penaltu. Karviná ve středu Čech svého soupeře prakticky vůbec nepotrápila, vlastně svým výkonem jen potvrdila, proč je v tabulce z dlouhodobého hlediska tím nejhorším týmem vůbec. O osudu klání rozhodl první poločas.

Domácí na svého soupeře tlačili už od úvodních chvil, v 6. minutě se zjevil ve velké možnosti Hlavatý, gólman Bajza proti němu však dokázal včas zakročit. O pár chvil později se Hlavatý ocitl v další solidní pozici, z otočky ovšem bránu netrefil. Ve 21. minutě přece přišel na řadu klíčový okamžik tohoto utkání. Dancák ještě se svou střelu na Bajzu nevyzrál, nicméně balón pak u tyčky doklepl do sítě i z velmi těžkého úhlu David Douděra, který se propracoval k dorážce. Je možné, že gól nakonec bude uznaný jako vlastní, neboť merunu ještě tečoval bránící Buchta.

Mladá Boleslav pokračovala nekompromisně v hledání pojišťujícího zásahu, ve 36. minutě napřáhl Ladra a Bajza se měl mezi třemi tyčemi co ohánět. Ve 48. minutě vůči němu neuspěl Ewerton, v 54. minutě selhal ve velké tutovce Hlavatý, jenž nikterak nemířil mezi tři tyče. A v 56. minutě se opětovně neprosadil Ewerton, který napálil pouze Bajzovy nohy. Snad jednou jedinkrát zahrozila Karviná, a to díky Buchtově hlavičce, tu ale brankář Šeda vyrazil na tyčku.

V 81. minutě musel poprvé do akce výrazněji rozhodčí Klíma, který nařizoval pokutový kop poté, co Jánoš ve vápně přistrčil Šimka po standardce Preislera. A exekutor Ewerton opravdu zprvu zacílil za záda Bajzy, jenomže do šestnáctky proběhl předčasně jeho spoluhráč Preisler, a tak se musela penalta zopakovat. A Ewerton již napodruhé na Bajzu nenašel správný recept.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 0:1

06.03.2022 15:00

Góly: 55. Rigino Cicilia

Bodová šňůra Teplic skončila s prvním březnovým zápasem. "Skláři" v domácím prostředí nestačili na Slovácko jak herně, tak i výsledkově, a zaslouženě odcházeli z trávníku z prázdnou. Moravané si naopak připsali cenný zisk, díky němuž se v tabulce dotáhli na čtvrtý Baník.

První poločas patřil jednoznačně Slovácku, byť o gólu mohl pomýšlet poprvé až ve 25. minutě Havlík, jehož střela ze standardní situace prosvištěla kolem tyče. O deset minut později se v ještě větší příležitosti ocitl Jurečka, který pádil sám na Grigara, avšak gólman Severočechů uchránil svůj celek od pohromy. Hrdinou okamžiku se stal Grigar také těsně před přestávkou, kdy nejprve zneškodnil ránu Reinberka z úhlu, po následném rohovém kopu zase vyrazil hlavičku Cicilii i dorážku Šimka.

Čtyři minuty po změně stran sice na další nebezpečný centr od rohového kopu těsně nedosáhl v dobré příležitosti stojící Reinberk, v 55. minutě už se ale hosté radovali. Na centr Petržely si na zadní tyči naskočil Cicilia, jenž v souboji odstavil Shejbala a hlavičkou pod břevno překonal Grigara. Dvě minuty nato rozvlnil síť také Jurečka, ten nicméně stál v ofsajdu a z branky se nemohl radovat dlouho.

"Skláři" vystrkovali růžky až v závěru. V 76. minutě mohl vyrovnat Kučera, avšak jeho hlavička po rohovém kopu letěla těsně vedle. Nepřesně pálil v nastaveném čase též Sejk, který poslal přímý kop na tribunu a zahodil poslední šanci Teplic na bodový zisk.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FC Hradec Králové 1:1

06.03.2022 15:00

Góly: 90. Dāvis Ikaunieks - 70. Filip Kubala

Devět remíz dokázaly až do této chvíle posbírat oba celky. Po třiadvaceti odehraných kolech se tak vysokými čísly v tomto ohledu nemohl pyšnit žádný jiný tým na ligové scéně. A nyní Jablonec a Hradec Králové své statistiky zakulatily na desítku, neboť vzájemný souboj dopadl taktéž nerozhodně. Obě branky se zrodily po obrátce, konkrétně v poslední dvacetiminutovce.

V 16. minutě se hosté propracovali do první větší možnosti, to když bránící Martinec neustál trestuhodně tlak napadajícího Kubaly, ten se ocitl v blízkosti gólmana Hanuše, jenž úspěšně zakročil, a následně míč odkopl do bezpečí stoper Štěpánek. A o pár chvil později se pokoušel měnit bezgólový stav Vlkanova, jenže po centru z pravé strany od Mejdra usměrnil hlavičku pouze těsně vedle jablonecké brány. Severočeši tak úvodní tlak svého soupeře dokázali ustát.

Domácí poprvé zásadněji hrozili až ve 28. minutě, to když Malínský sklepl balón pro Silného, ten z halfvoleje vypálil, avšak reflexivně se předvedl gólman Fendrich. Ve 30. minutě se snažil Silný udeřit gólově znovu, jemným obloučkem ho vyzval Kratochvíl, ovšem Fendrich byl při této situaci zase tím, kdo zvítězil. V nastavení prvního dějství pak Fendrich polapil ještě jeden pokus, a to od Kratochvíla. Na obě trefy se zkrátka muselo čekat až do druhého poločasu.

V 70. minutě se východočeský výběr rozradostnil po svém vůbec prvním rohovém kopu. Ten rozehrál Vlkanova, na bližší tyčce míč zachytil hlavou Mejdr, který ho prodloužil dozadu na skórujícího Kubalu. Jablonec se nicméně nevzdal a v 89. minutě aspoň vyrovnal. A jednalo se o poměrně kuriózní záležitost. Standardky zleva se ujal Zelený, dlouhý nákop do pokutového území měl zprvu Fendrich pod kontrolou a merunu vyboxoval, protože ale zavrávoral a upadl, dorážející Ikaunieks lobem zacílil do odkryté brány, kde hostující muž v rukavicích chyběl.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slovan Liberec 1:1

05.03.2022 18:00

Góly: 19. Ladislav Almási - 79. Jan Mikula

Fotbalisté Liberce ani na čtvrtý pokus nedokázali v jarní části sezony zvítězit, když v duelu 24. kola Fortuna ligy remizovali s Baníkem 1:1. První branku slezskému celku zajistil 12. trefou v ročníku slovenský kanonýr Ladislav Almási, jenž se opět vrátil na dělenou první příčku tabulky střelců. V závěru druhé půle ale srovnal střelecký účet Jan Mikula, pro kterého šlo o premiérový gól v této sezoně.

Ostravané odčinili domácí porážku s Teplicemi dvěma důležitými výhrami a do zápasu vstupovali v pozici čtvrtého celku soutěže. Ve prospěch Slezanů vyznívala celá řada faktorů. Hnalo je hlasité publikum, které nebylo limitováno kapacitou na tribunách, Slovan navíc od 4. prosince nevyhrál jediný soutěžní zápas. Duel byl tradičně zajímavý pro ostravského Jiřího Fleišmana, který v dresu Severočechů slavil v roce 2012 mistrovský titul. Na straně protivníka naskočil poprvé v základu Lukáš Štětina, jenž utvořil stoperskou dvojici s dalším exsparťanem Dominikem Plechatým.

První významný okamžik nastal po standardní situaci. Od rohového praporku uzmul míč v předbrankovém prostoru baníkovský Šimon Falta, křídelník s číslem sedm pak dokonce orazítkoval tyč. Milan Knobloch tentokrát zasahovat nemusel, jinak měl ale v dosavadním ročníku plné ruce práce, protože držel dělenou první příčku v počtu brankářských zákroků. Na další pozoruhodný pokus však nedosáhl, když po centru Fleišmana bravurně zakončil Almási. Ostravský kanonýr dopravil balon od tyče až za brankovou čáru. Povzbuzení Baníkovci sevřeli hostující šiky Liberce, který s výjimkou zakončení Jana Matouška a Martina Koscelníka, tahal v úvodním dějství za kratší konec provazu.

Černobílí se postupem času dostávali více do zakončení, když po jednom z nich mohl Baník vděčit počínání Jana Laštůvky, zkušený gólman totiž zabránil vyrovnání skvělým vyškrábnutím rány, jejímž autorem byl Christian Frýdek. Na opačném konci hřiště se ukázal znovu Almási, nicméně pokus slovenského forvarda prolétl těsně nad břevnem. Snažení celku z města pod Ještědem vyvrcholilo v 79. minutě, kdy si našel vzdušný balon Mikula, liberecký krajní obránce už potom neměl problém zamést míč za Laštůvkova záda. I přes další ofenzivní představení zůstalo skóre neměnné a oba týmy se tak musely spokojit s bodem.

Baník doma nepředvedl přesvědčivý výkon a připsal si jen remízu. O vítězství se pokusí zabojovat 12. března na stadionu Slovácka. Slovan bude o ukončení dlouhé série bez výhry usilovat o tři dny dříve v dohrávce proti Pardubicím.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 0:0

05.03.2022 15:00

Góly: -

Olomouckou Sigmu zatím po zimní přestávce Fortuna ligy značně trápila neproduktivní ofenziva a ve 24. kole se na tom nic nezměnilo. V duelu s Bohemians si totiž připsala druhou domácí remízu 0:0 v řadě. Hanáci se tak neprosadili již ve čtvrtém z pěti zápasů jarní fáze, tentokrát jim nepomohl ani pokutový kop z konce první půle, který neproměnil Ondřej Zmrzlý.

Hráči Bohemians po zimní přestávce odehráli čtyři ligová utkání a gólově se v nich dokázali prosadit jen jedinkrát. Naštěstí pro ně to znamenalo těsnou výhru nad Zlínem, jenže ve zbylých zápasech k žádnému bodovému zisku nedošlo. To zavánělo pořádným problémem, polštář na nejnižší příčky se povážlivě ztenčil a předposlední Pardubice ztrácely na Klokany dva body. Sigma si jistě také představovala úspěšnější jarní vstup, přesto ofenziva vedená navrátilcem Mojmírem Chytilem stále budila značný respekt.

Střeleckou aktivitu převzali hned v úvodu domácí fotbalisté. Právě Chytilova střela zpoza vápna ze 26. minuty jen těsně minula levou tyč. Mladému forvardovi se povedlo rozvlnit síť o šest minut později, avšak jeho radost přerušil rozhodčí kvůli těsnému ofsajdu. Velkou komplikaci pro Klokany způsobil ve 44. minutě Daniel Köstl, který zahrál v pokutovém území rukou. Následnou penaltu ovšem trestuhodně zahodil Zmrzlý, který jen potvrdil střelecké trápení Hanáků.

Olomouc měla mírně navrch i po změně stran a v 59. minutě byla velmi blízko k vedoucí brance. Chytilova hlavička z vápna sice skončila na břevnu, poté se ale míč odrazil do předbrankového prostoru, odkud se domácí snažili prostřelit zelenobílý val. Obrana Bohemians však tuto krizovou situaci ustála. Modří v závěru zvýšili útočnou aktivitu, ale Bohemka si už bezbrankovou remízu pohlídala.

Z nerozhodného výsledku jistě měli větší radost hosté, pro něž znamená cenný bod z venkovního utkání. Pro Klokany boj o záchranu pokračuje 12. března domácím duelem s Mladou Boleslaví. Sigma se o den později pokusí v Karviné o první venkovní vítězství po zimní pauze.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Dynamo České Budějovice 3:3

05.03.2022 15:00

Góly: 27. Tomáš Solil, 50. Kamil Vacek, 71. Cadu (pen.) - 45. Jakub Hora, 57. Lukáš Havel, 87. Benjamin Čolić

Utkání 24. kola Fortuna ligy, které svedlo dohromady Pardubice a České Budějovice, skončilo remízou 3:3. Východočeši v šancemi nabitém zápase i díky trefě a asistenci Brazilce Cadua hned třikrát vedli, ani to jim však k vítězství nestačilo. V závěru totiž hostům zachránil bod Benjamin Čolič. Tým z města perníku tak mohlo alespoň těšit, že se v jarní části sezony poprvé střelecky prosadil.

Oba týmy už pravděpodobně zapomněly, jak chutná vítězství. Ba co hůř, hráči Pardubic si možná už ani nepamatovali, jak slavit góly. V jarní části soutěže se totiž ve třech utkáních ani jednou neprosadili. Jihočeši se po zimní přestávce vrátili nadějnou remízou se Spartou, ovšem následné ztráty s Hradcem či Karvinou již tak radostné nebyly. Motivovat je mohla bilance vzájemných zápasů od návratu týmu z města perníku do nejvyšší soutěže. Všechny tři dokázali totiž vyhrát.

Celky na obou stranách od počátku ukazovaly, že nebyly v optimální střelecké pohodě. Během první čtvrthodiny viděli diváci v Ďolíčku jen jednu jedinou střelu, a to ještě hodně nad branku domácích. Tuto gólovou hibernaci ale rázně ukončil Tomáš Solil, kterému přišla z levé strany krásná přihrávka od obránce Cadua. Český záložník pak poslal míč do brány a vstřelil první gól svého týmu na jaře. Na druhé straně mohl okamžitě srovnat Matej Mršič, který v tisíciprocentní šanci nechal vyniknout Jiřího Letáčka. Krátce před poločasem se do míče pořádně opřel Jakub Hora a jeho projektil ze 30 metrů zastavila až síť. Do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu.

Pardubičtí ale měli úžasný vstup do druhé půle. Ke Kamilu Vackovi se ve vápně přikutálel míč a obrana hostů mu dala dost prostoru, aby se s ním otočil a trefil se mimo dosah gólmana. Českobudějovičtí si ale připravili odpověď i na tuto trefu. Lukáš Havel byl v pokutovém území důrazný, přetlačil Lukáše Matějku a rybičkou poslal míč přesně k pravé tyči. Solil mohl vzápětí strhnout vedení opět na stranu domácích, ale jeho hlavička těsně prosvištěla kolem levé tyče. Po chybě Dynama se ale kopala penalta, kterou v 71. minutě suverénně proměnil Cadu a Pardubice šly do vedení tak jako tak. Budějovičtí se ale s výsledkem ani potřetí nesmířili. Tři minuty před koncem základní hrací doby se z přímého kopu skvělým technickým obstřelem prosadil Čolič. V sedmé minutě nastaveného času mohl ještě o výhře domácích rozhodnout hlavou Martin Toml, ale úspěšný nebyl.

Ačkoliv šlo o ideální příležitost, aby si jeden z celků připsal první jarní výhru, žádný z nich se po nerozhodném výsledku nedočkal. Pardubice se v příštím kole už ve středu představí v Liberci. České Budějovice 13. března přivítají Jablonec.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Viktoria Plzeň 1:2

05.03.2022 15:00

Góly: 13. Filip Kaša (vl.) - 39. Jean-David Beauguel, 49. Tomáš Chorý (pen.)

Hosté z Plzně nepropásli příležitost jít na první příčku tabulky a po výhře 2:1 ve Zlíně dostali Slavii před nedělním derby pod tlak. Jejich vítězství v duelu 24. kola Fortuna ligy se však rodilo obtížně, když od 13. minuty prohrávali po vlastní brance Filipa Kaši. Obrat ale před poločasem započal Jean-David Beauguel a po změně stran jej z penalty dokončil střídající Tomáš Chorý.

Svěřenci Michala Bílka přijeli na východ Moravy v dobrém rozmaru. Na jaře ze čtyř ligových utkání třikrát udrželi čisté konto, a to navzdory absencím Radima Řezníka a Luďka Pernici, kteří byli tentokrát alespoň na lavičce náhradníků. Ofenziva Ševců navíc v týdnu přišla o zkušeného kanonýra Tomáše Poznara, jehož zlákala nabídka polského klubu Termalica Nieciecza.

Aktivněji do zápasu vstoupili domácí Ševci, kteří se dokonce po 13 minutách dostali do vedení. Z rychlého protiútoku centroval Youba Dramé, brankář Jindřich Staněk vyrazil balon přímo do nohy obránce Kaši, který si tak vstřelil velmi smolný vlastní gól. O dva góly to mohlo být ve 26. minutě, ale to by Robert Hrubý musel zakončit tváří v tvář Staňkovi lépe, než ho jen napálit z několika metrů. První poločas byl zcela v režii domácích, a proto vyrovnání hostů ve 40. minutě přišlo jako blesk z čistého nebe. Kašova hlavička po centru zamířila sice do břevna, ale z dorážky se nemýlil Beauguel. Otočit vývoj utkání mohl chvíli před poločasem Jan Sýkora, ale ve vápně trefil pouze vyběhnutého Mateje Rakovana.

Otočka Plzně přišla již ve 49. minutě. Dramé zablokoval centr Milana Havla rukou, a tak následovala penalta pro Viktorii. K té se postavil Chorý, který byl na hřišti čtyři minuty. Střelou doprostřed branky poslal hosty do vedení a se spoluhráči kromě gólu oslavil i narození dcery Lindy. Po špatné rozehrávce Fastavu se do velké šance dostal Sýkora, ale z velkého úhlu napálil pouze levou tyč. Svěřenci trenéra Bílka se poté zaměřili na to, co jim jde letos nejlépe. A to na ubránění jednogólového náskoku. V dosavadním průběhu ročníku z 18 výher dokázali zvítězit o jednu branku hned ve 13 případech. Konec zápasu se ze strany domácích přiostřil, důkazem budiž žluté karty Cheicka Condeho a Lukáše Vraštila. Ale ani zvýšený důraz Zlínským vyrovnávací branku nepřinesl.

Fastav tak favorita překvapit nedokázal a stejně jako na Spartě zůstal bez bodu. Další duel čeká na Ševce 12. března, kdy vyjedou k utkání proti Hradci Králové. Plzeň doma přivítá tentýž den obrozené Teplice.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha24193260:1660
2.Viktoria Plzeň24193246:1660
3.Sparta Praha23155350:2650
4.Baník Ostrava24137450:3246
5.1. FC Slovácko24144641:2546
6.FK Mladá Boleslav24931237:3830
7.Dynamo České Budějovice2478933:3829
8.FC Hradec Králové24610828:3528
9.Sigma Olomouc2469933:3127
10.Slovan Liberec23761022:3227
11.Fastav Zlín24741327:4225
12.FK Jablonec23410918:3722
13.Bohemians Praha 190524641428:4822
14.FK Teplice24631525:4021
15.FK Pardubice23481127:4820
16.MFK Karviná24171620:4110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (333)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele