FORTUNA:LIGA - souhrn 20. kola: Plzeň přeskočila Slavii a vede ligu

05.02.2022, 16:59, aktualizováno 06.02.2022, 19:54
Komentáře a souhrny
Na úvod nedělního programu Baník s Mladou Boleslaví nabídly pětigólový thriller, který dopadl lépe pro hosty z Ostravy. V nejméně očekávaný okamžik si Karviná připsala premiérové vítězství v této sezoně. Díky Durasinmiho gólu uspěla na hřišti vedoucí Slavie, kterou záhy přeskočila Plzeň. Neuspěla ani Sparta, která remizovala v Českých Budějovicích. Jedním gólem rozhodly o svých výhrách Jablonec a Teplice...

Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové 1:0

06.02.2022 18:00

Góly: 28. Tomáš Chorý

Plzeň měla především v druhé půli co dělat s Hradcem Králové, roli favorita však na úvod jara na rozdíl od Slavie zvládla. Západočeši se po hubené výhře dostali do čela tabulky právě před Pražany. Jediný gól duelu obstaral útočník Tomáš Chorý.

V prvním poločase měla více ze hry dle očekávání Plzeň, jako první nicméně zahrozil hostující Prekop, jehož hlavička ze třetí minuty se jen těsně nevměstnala mezi tři tyče. Za dalších deset minut už měli tutovku Západočeši, gólman Hradce Fendrich však vychytal Havla i dorážejícího Čermáka. Po následném rohovém kopu skončilo nenápadné zakončení Pernici na břevně.

Viktoria však dál přikládala pod kotel a ve 28. minutě už se radovala z přesné trefy. Centr Sýkory ze standardní situace si v pokutovém území našel Chorý a hlavou zakončil k tyči mimo dosah Fendricha. O tři minuty později Fendrich znovu jen přihlížel, jak Chorý — tentokrát po pasu Mosquery — hlavičkuje do sítě. Radost domácích ale tentokrát překazil sudí Machálek, který celou situaci ještě zkontroloval u videa, načež usoudil, že si Chorý v souboji s Čechem pomáhal nedovoleně.

Plzeň si tak před odchodem do kabin vypracovala pouze jednobrankový náskok, neboť Chorého zásah neplatil a střela Kopice ze 38. minuty zase proletěla nad břevnem. Po změně stran už ale Západočeši netahali tak jednoznačně za delší konec. Hradec začal kousat a čím dál víc se hrálo na jeho útočné polovině. Po hodině hry vyhledal Vlkanova z volného kopu Kubalu, ten ale v těžké pozici netrefil bránu. Deset minut nato pálil Prekop z další standardky přímo mezi tři tyče, ovšem připravený brankář Plzně Staněk si připsal snadný zákrok.

V závěru už ale Viktoria soupeře do vyložené šance nepustila. I po porážce nicméně Východočeši zůstávají ve středu tabulky.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava 2:3

06.02.2022 15:00

Góly: 42. Michal Hlavatý, 71. Ewerton (pen.) - 4. Nemanja Kuzmanović, 25. Jiří Klíma (pen.), 50. Jiří Klíma

Dobrý konec podzimu, dobrý vstup do jara. Fotbalisté Baníku navázali na své výkony ze závěru první části sezony a v Mladé Boleslavi zvítězili 2:3. Dvěma góly se prezentoval Klíma a jeden přidal Kuzmanović, za domácí snižovali Hlavatý a Ewerton.

Na úvodní gól se ve městě automobilů nečekalo dlouho. Už ve čtvrté minutě se uvedla nová posila Slezanů Ekpai, jenž výtečně nacentroval na Nemanju Kuzmanoviće a tomu se povedlo uklidit balón do poloodkryté klece. Srovnat mohl ve dvacáté minutě Ewerton, jenže pálil nad.

Na opačném konci hřiště Ekpai neproměnil obrovskou příležitost, nicméně sudí po zhlédnutí opakovaných záběrů dospěl k závěru, že byl Douděrou faulován a kopala se tak penalta. Té se ujal Jiří Klíma, který s naprostým přehledem proměnil a zdvojnásobil vedení Baníku.

Zanedlouho mohl vsítit kontaktní branku Karafiát, jehož výtečná dalekonosná rána skončila na břevně. Do zajímavé situace se dostal také Ladra, proti němuž se blýsknul Budinský. Neuspěl ani Škoda z rohu, mnohem lépe už se dařilo Michalu Hlavatému. Ten se dostal k Ladrově vyražené střele a do prázdné brány balón snadno dorazil.

Jenže těsný rozdíl ve skóre neměl dlouhého trvání. Krátce po návratu ze šaten Fleišman odcentroval, Svozil vrátil míč do nebezpečného prostoru a odtamtud se podruhé v zápase prosadil Jiří Klíma. V dalších minutách chtěl být hrdinou Středočechů Hlavatý, který ovšem poprvé střílel vedle, podruhé nad.

Po hodině hry Budinský vyběhl daleko ze své svatyně, čehož se pokusem z opravdu úctyhodné vzdálenosti pokoušel využít Ladra. K úspěchu mu přitom stačil jen kousek. Naděje Boleslavi vysvitla o deset minut později. Fleišman ve vlastním pokutovém území atakoval Filu, po prozkoumání videa rozhodčí usoudil, že nedovoleně. Kopala se tedy penalta, kterou Ewerton v poklidu proměnil.

Bleskově mohl srovnat Pech, avšak Budinský jeho pokus vytěsnil na roh. Neuspěl ani Preisler, jehož prudká rána skončila těsně vedle. V samotném nastavení pak měl další příležitost k vystřelení bodu pro svůj tým Škoda, jenže po výborném Douděrově centru hlavičkoval těsně nad.

Baník tak udržel těsné vedení a po jedenácté výhře v sezoně se vyšvihl před Slovácko, které o víkendu nehrálo. Mladá Boleslav je nadále šestá.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:0

05.02.2022 18:00

Góly: -

První únorová sobota gólům v nejvyšší soutěži opravdu nepřála. Zatímco zápasy s výkopem v 15:00 nabídly vždy jediný gól, duel Českých Budějovic se Spartou se obešel bez branek. Hosté z Prahy tak nevyužili zaváhání Slavie a po bezkrevném výkonu zůstávají v tabulce na třetím místě.

Více nebezpečných příležitostí si v utkání na Střeleckém ostrově překvapivě vypracovalo domácí Dynamo. Vše začal ve 14. minutě Van Buren, jenž střílel nepřesně po standardní situaci rozehrané Mršićem. Větší vzruch poté vyvolal až ke konci první půle Hložek. Sparťanský mladík nejprve pálil ve 37. minutě těsně vedle brány, za další čtyři minuty zase šikovně obelstil dva protihráče, avšak výsledný pokus nasměroval jen do rukavic budějovického gólmana Šípoše.

Ani po změně stran Letenští nezabrali. Čtyři minuty po příchodu z kabin naopak s napětím pozorovali, kterak Mihálik jen těsně neusměrnil centr z levé strany mezi tři tyče. Sparta se zmohla jen na střelu Peška ze 60. minuty, kterou bez problému chytil Šípoš.

Dynamo kousalo především v poslední dvacetiminutovce. Nejprve se do balónu v 73. minutě před pokutovým územím opřel Hora, avšak jen vyprášil rukavice brankáře Holce. Vzápětí Mršić vyhledal z levé strany Škodu, jehož hlavička přeletěla břevno. V 84. minutě zase hlavou nepřesně zakončoval Van Buren, který se neprosadil po rohovém kopu. Budějovice tak vybojovaly cenný bod a zůstávají ve středu tabulky.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - MFK Karviná 0:1

05.02.2022 15:00

Góly: 69. Rafiu Durosinmi

Velmi nečekaný výsledek se zrodil hned na úvod jarní části FORTUNA:LIGY ve Vršovicích. Vedoucí Slavia zde hostila poslední Karvinou, která si připsala premiérové vítězství v sezoně. Jediným gólem rozhodl Durosinmi.

Samotný úvod utkání přitom červenobílým vyšel docela dobře. Nejprve Krmenčík sklepnul balón k Lingrovi, jehož technický pokus Bajza vyškrábnul, poté Plavšić hlavičkoval po Ševčíkově centru těsně nad. Neujala se ani relativně podařená patička Madsena, ve zbytku první půle se už slávisté dostávali do šancí mnohem složitěji.

Po přestávce už začali vystrkovat růžky i Slezané. Zorvanův balón do vápna si našel Durosinmi, ovšem hlavou trefil jen Mandouse. Obrovská šance přišla na druhé straně pro Slavii, Bartošák po chybě brankáře Bajzy stáhnul k zemi Masopusta a kopala se penalta. Její exekutor Olayinka ale míč poslal jen do břevna.

V sedmdesáté minutě tak namísto toho rozvlnili síť Karvinští. Rychlý protiútok po pravé straně rezultoval ve Čmelíkův centr na zadní tyč, kde číhal Rafiu Durosinmi. Ten ho dokázal dostat do brány a hosté se tak překvapivě radovali. Slavia mohla bleskově srovnat, Ousouova hlavička ani následný závar však gól nepřinesly.

Stejně tak se nezadařilo Lingrovi, jehož hlavičku vytáhnul Bajza na břevno, a sešívaní tak museli skousnout druhou porážku v této sezoně. Naopak Karviná naplno bodovala vůbec poprvé.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Bohemians Praha 1905 1:0

05.02.2022 15:00

Góly: 33. Tomáš Vondrášek

Zatímco na podzim se Teplice prvních bodů dočkaly až ve čtvrtém ligovém zápase, jarní restart sezony přinesl "Sklářům" úspěch rovnou. Severočeši díky brance Tomáše Vondráška přemohli Bohemians a přiblížili se celkům před nimi - pražským "Klokanům" nevyjímaje.

Úvod utkání přitom nabídl šance hostů. Nejprve mohl v 17. minutě potrestat zaváhání Hyčky Beran, mladý středopolař si však v nevhodný okamžik příliš předkopl míč, čehož k důležitému obrannému zákroku využila lednová akvizice Teplic Boljević. Ve 22. minutě vyhledal Kovařík za obranou domácích Chramostu, jenže útočník Bohemky přehodil vedle brankáře Sklářů Grigara také svatyni protivníka.

Lekci z produktivity předvedli Severočeši po půlhodině hry. Centr po rohovém kopu propadl až k číhajícímu Vondráškovi, jenž střelou zevnitř pokutového území překonal gólmana Pražanů Valeše, který se mezi třemi tyčemi objevil po dlouhé pauze zaviněné zraněním. Ještě do přestávky mohl odpovědět Květ, středopolař Klokanů ale při zakončení poněkud zaváhal a jeho pokus nakonec zastavil bránící Tijani.

Po změně stran měl obrovskou možnost k vyrovnání Necid, jehož vyhledal Chramosta, ovšem zkušený forvard trestuhodně netrefil prázdnou bránu. V tutovce se ocitl také Květ, ten nicméně z bezprostřední blízkosti trefil jen Grigara. Na druhé straně hřiště se mezi střelce pohledným způsobem málem zapsal Kodad, který se z voleje opřel do centru Ledeckého. Zakončení záložníka Teplic zastavilo břevno.

Poslední naděje Bohemians na bodový zisk však zhasla s nepřesnou hlavičkou Necida z nastaveného času. Severočeši se tak dočkali čtvrté výhry v probíhajícím ročníku.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Sigma Olomouc 1:0

05.02.2022 15:00

Góly: 49. Miloš Kratochvíl

Jablonec vstoupil do jara vítězně a přiblížil se tak pozicím v elitní desítce. Právě Sigmu, která tuto pozici klíčovou pro klidný konec sezony okupuje, zdolal poměrem 1:0 díky Kratochvílově brance ze startu druhé půle.

Úvod utkání se řadil mezi ty poklidnější, jedinou zajímavější situaci měl na svědomí Martinec, jenž hlavičkoval doprostřed. Po dvaceti minutách pak Holíkův centr zkoušel zužitkovat Houska, jeho pokus ale zablokoval Jemelka. Na opačném konci hřiště rozvlnil síť Chytil, jenže radost jemu i jeho spoluhráčům sebral VAR.

Vzápětí se mohl prosadit Růsek, jeho hlavičku však zastavil Hanuš. Závěr první půle se nesl v rychlém tempu. Nejprve Navrátil už překonal Hanuše, gólu ale zabránil Zelený. Na druhé straně obrana na poslední chvíli zastavila kombinaci Silného s Kratochvílem, vzápětí ještě hlavičkoval Holík, proti němuž se vystihl Stejskal.

V devětačtyřicáté minutě už se Severočeši radovali z gólu. Pilař dokázal centr sklepnout na Miloše Kratochvíla, jehož střela z první skončila za zády gólmana. Bleskově mohl Kratochvíl přidat další gól, jenže tentokráte Stejskal zakročil. Po necelé hodině hry znovu zachránil Radovu družinu Zelený, který odkopl míč z brankové čáry.

Jelikož ve zbytku utkání své šance nevyužili ani Chvátal, ani Kadlec, skončil zápas těsným vítězstvím Jablonce, jemuž tak aktuálně patří dvanáctá příčka.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň20162237:1350
2.Slavia Praha20153251:1548
3.Sparta Praha20144246:2246
4.Baník Ostrava20116344:2739
5.1. FC Slovácko19123438:2239
6.FK Mladá Boleslav20821031:3126
7.Dynamo České Budějovice2075826:3026
8.FC Hradec Králové2067724:2725
9.Slovan Liberec1973917:2524
10.Sigma Olomouc2057831:2922
11.Fastav Zlín19541023:3719
12.FK Jablonec2047915:3419
13.Bohemians Praha 190520531227:4518
14.FK Pardubice19451024:4117
15.FK Teplice20421420:3714
16.MFK Karviná20151417:368
Zbývající zápasy
06.02. 15:00Fastav Zlín - Slovan Liberec
06.02. 15:00FK Pardubice - 1. FC Slovácko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (390)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele