FORTUNA:LIGA - preview 20. kola: Plzeň může jít do čela

05.02.2022, 08:35, aktualizováno 06.02.2022, 08:30
Previews
Plzeň přivítá Hradec Králové, a jestliže zvítězí, posune se na první místo před Slavii. Střetnutí dvou týmů ze skupiny o titul obstarají Mladá Boleslav a Baník Ostrava. Zbývající dva nedělní duely byly odložené...
FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava  (neděle 15:00)
Souboj dvou celků, které se podle příček v tabulce nacházejí hned za sebou, ale je mezi nimi velká bodová propast, bude k vidění v neděli odpoledne v Mladé Boleslavi. Domácí tam ze šesté pozice přivítají pátý Baník.

Středočeši prožili výsledkově povedenou přípravu, když ze šesti zápasů pětkrát zvítězili a jednou remizovali. Rádi by kromě toho navázali i na relativně povedený závěr podzimu, v němž z posledních osmi utkání pětkrát slavili výhru. Před Vánoci uspěli v Teplicích, kde jediným gólem rozhodl Ladra.

Slezanům se v přátelských duelech tolik nedařilo, zato mohou být plně spokojeni s tím, jak si od konce října vedli v lize. Už osmkrát v řadě totiž nenašli přemožitele, navíc stříleli i poměrně vysoké množství gólů a naposledy dokonce obrali o body obhájce z Vršovic, se kterým remizovali 3:3.

"Boleslav je náš soused v tabulce a víme, že hlavně v útočné fázi má velkou sílu. Hru jim tvoří Matějovský, kterého chceme eliminovat, ale samozřejmě, že nebezpečných hráčů je tam více. Ještě váháme nad některými místy v sestavě, posty máme zdvojené a po sobotním tréninku vybereme jedenáct nejlepších hráčů, kteří půjdou na hřiště," říká asistent trenéra Tomáš Galásek.

Na straně Baníku je navíc i bilance vzájemných zápasů, ve kterých už třikrát za sebou zvítězil. V prvním utkání této sezony mu k tomu stačil jediný zásah, ten si ve Vítkovicích připsal po půlhodině Fleišman.

Oba týmy jsou na tom ze zdravotního hlediska poměrně dobře. Jen na straně hostí visí otazník nad starty Kukučky, Laštůvky, Lischky a Tetoura.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.75 - 3.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové  (neděle 18:00)
Plzeň na podzim podlehla jen dvěma soupeřům. Jedním z přemožitelů byl Hradec Králové, který si po povedených 19. kolech věří na soupeře ze západu Čech i na startu jarní části ročníku.

Hradečtí "Votroci" se i díky srpnové výhře nad plzeňskou Viktorií úspěšně etablovali v nejvyšší soutěži. Východočeský nováček přezimoval na sedmém místě v tabulce a v klidném středu pelotonu hodlá setrvat. "Je to tam rozdíl pár bodíků. Jsou za námi velké ryby jako Liberec, Budějovice nebo Olomouc. Nemyslíme na první skupinu, jsme si vědomi, že jsme jeli trošku nad plán. Realita udržení ve střední skupině by měla být náš cíl a chceme mu věřit," prohlásil trenér Miroslav Koubek, strůjce úspěchu Hradce Králové.

Také Plzni se po značnou část podzimu dařilo více, než se čekalo před začátkem sezony. Dlouho se Západočeši dokonce vyhřívali na prvním místě, nakonec však před sebe pustili pražskou Slavii. Přesto Viktoria setrvává na druhé pozici s minimální ztrátou na čelo. Zároveň se svěřenci kouče Michala Bílka musí mít na pozoru před třetí Spartou.

Mužstvo sídlící v plzeňských Štruncových sadech se chce v průběhu jara držet poblíž pražských S. Zaváhání proti Hradci by se tak mělo vyvarovat. "Hradec se prezentuje sympaticky. Hrají poctivě, zodpovědně. Je to tým, který dobře brání a chodí rychle nahoru. My úvod soutěže chceme zvládnout, to znamená doma nesmíme klopýtat," řekl Bílek.

Viktoria během zimního přestupového okna uvolnila na hostování dva méně využívané hráče okupující levý kraj hřiště. Zatímco Šimon Falta odehraje jaro v ostravském Baníku, Matěj Hybš odešel do polské Niecieczy. Místo Falty se naopak z Plzně do Ostravy přesunul jiný levonohý fotbalista Roman Potočný. Kádr "Votroků" pak zůstal během ledna víceméně stabilní.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.50 - 7.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - MFK Karviná  (sobota 15:00)
Docela neoblíbeným soupeřem je pro Slavii v poslední době Karviná. Ta ji dokázala obrat ve dvou posledních měřeních sil a sešívaní tak nyní musí udělat vše proto, aby se tato situace neopakovalo a oni do jara vkročili vítězně.

Pro Vršovické byla Karviná po svém postupu dlouhou dobu snadným cílem, proti němuž sbírali jednu výhru za druhým. Z předchozích pěti střetů ovšem třikrát remizovali, během loňského roku se tak stalo hned dvakrát. Květnová plichta v Edenu je mrzet nemusí, jelikož v té době již měli zajištěný titul, nicméně ta srpnová ve Slezsku byla podstatně nepříjemnější. Po úvodní Papadopulosově trefě tehdy do poločasu otočili Schranz s Kačarabou, po Svobodově vyrovnání jim vrátil vedení Traoré, ovšem v samotném nastavení srovnal na konečných 3:3 Zych.

Slávisté v přípravě sehráli jediné přátelské utkání s Baníkem, které skončilo vítězně. Znamenalo tak nápravu chuti po posledním předvánočním utkání, v němž právě s Ostravany remizovali. Celkově však s koncem podzimu nemohou být nespokojeni, neboť od říjnového nezdaru v Izraeli celkem třináct zápasů v kuse neprohráli.

Zato Karvinští do zimní přestávky vstupovali v naprosto odlišném rozpoložení. Během celého podzimu nedokázali zvítězit a od listopadu se s nimi táhne šňůra sedmi ligových porážek. Pro jejich psychiku navíc musí být velkou ranou, že s výjimkou jednoho duelu všechny prohráli o jediný gól, jako i ten úplně poslední proti Plzni. Příprava se jim však výsledkově vydařila, ze šesti utkání dokázali čtyřikrát zvítězit.

"Máme za sebou pauzu, krátkou dovolenou, pak přípravu v Portugalsku, která byla skvělá. A pak čtrnáct dnů v Praze, které vyvrcholily zápasem s Baníkem. Momentálně se těšíme na ostré zápasy. Od posledního zápasu v Ostravě uplynula dlouhá doba. Tým vypadá velice slušně, až na drobnosti nás netrápí zranění. Navíc zahajujeme doma, takže se těšíme a cítíme se připravení, říká trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Ten se v úvodním jarním utkání musí obejít bez dlouhodobě zraněných Bořila, Kúdely, Provoda a Hovorky, chybí i indisponovaný Takács a za červenou kartu potrestaný Oscar. Soupeř nemůže pro zdravotní potíže počítat s Bartlem, Mangabeirou a Tavaresem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.41 - 25.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
Teplice před výkopem jarní části sezony vydatně hledaly posily pro boj o záchranu. Některé z nich se dost možná představí v únorovém intru proti Bohemians. Také pražští "Klokani" přivedli do svých řad několik zajímavých jmen.

I vzhledem k finančním možnostem se tepličtí "Skláři" sháněli po nových hráčích zejména v nižších soutěžích. Na sever Čech tak dorazili Filipové Mucha s Žákem z druholigového Prostějova, ze stejné soutěže přišel také univerzál Václav Prošek, který Na Stínadlech hostuje z Ústí nad Labem. Jaro stráví v žluto-modrých barvách i útočník B-týmu pražské Sparty Václav Sejk a obránce Mohamed Tijani, jenž je naopak kmenovým hráčem Slavie. Zahraniční akvizici představuje černohorský zadák Dejan Boljević.

Bohemians se v prvé řadě museli vypořádat z odchody Patrika Le Gianga, Vjačelava Ljovina, Kamila Vacka a Jana Vodháněla. Na druhou stranu kádr "Klokanů" doplnil středopolař Ondřej Petrák, jenž se může chlubit zkušenostmi z německé Bundesligy. Defenzivu vyztužili Antonín Křapka s Jevgenijem Nazarovem a také hostující Dominik Hašek. Vedle Petráka se v záloze může nově objevit Daniel Mareček, ofenzivnější úkoly pak bude mít Michal Beran, jehož o několik bloků dál uvolnila Slavia.

Zatímco Bohemka vstupuje do druhé poloviny ročníku z 12. místa, z něhož hodlá zaútočit na klidný střed tabulky, Teplicím půjde o holé přežití. "Skláři" přezimovali na předposlední pozici a bezprostředně jim hrozí pád do nižší soutěže.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.25 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Sigma Olomouc  (sobota 15:00)
Po prachbídném podzimu se Jablonec nachází na barážové příčce, vzhůru k lepším zítřkům se může odrazit hned v prvním jarním zápase proti Olomouci. Rovněž té v průběhu první poloviny docházel dech.

Severočeši v ligové soutěži od poloviny září vyhráli v jednom jediném duelu, když dokázali zdolat Bohemians. Celkově za prvních devatenáct kol nasbírali pouhých šestnáct bodů, což je řadí na čtrnácté místo znamenající účast v baráži. Pozitivní motivací pro ně může být, že na jedenáctý Zlín ztrácí jen tři body, desáté místo okupované právě Sigmou je dvojnásobně vzdálené.

Ani Hanáci nemohou být se závěrem podzimní části spokojeni, neboť od vítězství s Karvinou v polovině října přehráli už jen Pardubice a postupně se tak propadali tabulkou. Stále však mají na dostřel evropské poháry, vždyť Mladá Boleslav je jen o čtyři body vepředu. Potřebují ale zvládnout tento zápas s Jabloncem, jelikož v opačném případě by se měli dívat spíše za sebe.

Jablonec na přestupovém trhu nikterak zvlášť neposílil. Martina Doležala, který odešel do Zaglebie Lubin, se pokusí nahradit Janem Silným z Líšně či Václavem Kadlecem z Mladé Boleslavi, spolu s nimi jako volný hráče přišel i mladý slovenský brankář Jakub Surovčík. Olomouci se z hostování v Pardubicích vrátili Jiří Sláma a Mojmír Chytil, spolu s nimi dorazil ze Slovácka Jan Navrátil. Naopak Radek Látal bude půl roku působit v Karviné.

Trenér Petr Rada nemůže v úvodním jarním utkání počítat s dvojicí hráčů pykající za nasbírané žluté karty - hříšníky jsou Považanec a Surzyn. Sigma dorazí bez zraněného Hály, zdravotní potíže ohrožují i start Vaněčka s Yunisem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.39 - 3.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha  (sobota 18:00)
Sparta na podzim konečně našla na České Budějovice účinný recept. V prvním únorovém zápase hodlají Letenští srpnové vítězství potvrdit, zvlášť, když Jihočeši během zimní pauzy přišli o svého elitního střelce.

Až na pátý pokus dokázali Pražané pokořit budějovického Dynamo v nejvyšší soutěži poté, co se mužstvo ze Střeleckého ostrova vrátilo do první ligy. Sparta sice v srpnu střelecky nijak nezářila, jedna přesná trefa Dávida Hancka však přece jen stačila k hubené výhře nad Jihočechy a zisku cenných tří bodů.

V sobotu se vzájemný zápas odehraje u soutoku Vltavy a Malše, kam Letenští dorazí v pozici třetího nejlepšího týmu ligy. Na vedoucí Slavii ztrácí družina kouče Pavla Vrby jen tři body. K vytouženému titulu má Spartě nově pomoct Tomáš Čvančara, jenž do mužstva přišel jako posila z Jablonce. O šanci v útoku bude bojovat také Adam Goljan, jenž do Prahy dorazil ze slovenské Žiliny. Kádr naopak opustili stoper David Lischka a křídelník David Moberg Karlsson, v německém Schalke pak hostuje norský bek Andreas Vindheim.

Ani Budějovice nebyly během zimního přestupového okna bůhvíjak aktivní. Jihočeši počítali zejména ztráty, neboť stoper Maksym Talovierov zamířil do Slavie a nejlepší střelec celku Fortune Bassey se přesunul na Maďarsko do Ferencvárose. Místo Talovierova se v obraně Dynama chtějí uchytit Maksym Matvejev a Ishaku Konda.

Sparta situaci v kádru Budějovice taktéž sledovala. "Uvidíme, jak domácí zareagují na odchody. Bude to ale o nás, jak ten zápas uchopíme. Budeme chtít dominovat a vyhrát," uvedl Vrbův asistent Luboš Loučka.

Trenér Jihočechů se navzdory odchodům Talovierova a Basseyho pražského soupeře nebojí. "Moc se na zápas těšíme a teprve až samotná soutěž ukáže, jak na tom opravdu jsme. Jediné, co mě mrzí, že na utkání kvůli koronavirovým opatření nesmí diváci," prohlásil lodivod Dynama, který zároveň připomněl, že se zápas kvůli trvajícím restrikcím odehraje v komorní atmosféře.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.71 - 4.31 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19153151:1448
2.Viktoria Plzeň19152236:1347
3.Sparta Praha19143246:2245
4.1. FC Slovácko19123438:2239
5.Baník Ostrava19106341:2536
6.FK Mladá Boleslav1982929:2826
7.FC Hradec Králové1967624:2625
8.Dynamo České Budějovice1974826:3025
9.Slovan Liberec1973917:2524
10.Sigma Olomouc1957731:2822
11.Fastav Zlín19541023:3719
12.Bohemians Praha 190519531127:4418
13.FK Pardubice19451024:4117
14.FK Jablonec1937914:3416
15.FK Teplice19321419:3711
16.MFK Karviná19051416:365
Zbývající zápasy
06.02. 15:00Fastav Zlín - Slovan Liberec (zápas odložen)
06.02. 15:00FK Pardubice - 1. FC Slovácko (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (580)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele