FORTUNA:LIGA - souhrn 18. kola

29.11.2019, 19:59, aktualizováno 01.12.2019, 18:58
Komentáře a souhrny
Slavia naplnila roli favorita proti Karviné a drží si jedenáctibodový náskok na průběžně druhou Plzeň, která doma udolala Bohemians 1905. Mladá Boleslav vyhrála nad Teplicemi a tři body získala i Sparta. Olomouc si poradila s Libercem a po dlouhé době konečně zvítězila. Další výhru oslavily České Budějovice...

Slavia Praha - MFK Karviná 2:0

01.12.2019 17:00

Góly: 63. Ladislav Takács, 90+3. Milan Škoda (pen.)

Po neslaném výkonu proti Teplicím se slávisté doma moc nepředvedli ani proti poslední Karviné, přesto jim to znovu stačilo k zisku tří bodů. Výhru sešívaným nakonec vystřelili Laco Takács s Milanem Škodou. Domácí tak stále vedou ligu s jedenáctibodovým náskokem, hosté ze Slezska nadále celou tabulku uzavírají.

Ve středu obrany Pražanů nahradil Frydrycha Takács, Slavii navíc chyběl v minulém kole vyloučený Masopust, díky čemuž se do sestavy dostal útočník Van Buren. Slezané před týdnem vydolovali cenný bod proti Plzni, a tak kouč Jarábek neměl jediný důvod pro změny v základní jedenáctce.

Po dvou minutách hry vyslal první střelu domácí Coufal, proti němuž zasáhl brankář MFK Pastornický. Krátce poté si Hušbauer narazil se Ševčíkem a vyrazil do pokutového území, odkud pálil do tyče. Poté tlak sešívaných trochu opadl, a tak po deseti minutách mohl zajímavě, leč nepřesně vystřelit i hostující Lingr. Po delší době měla Slavia velkou šanci ve 22. minutě, kdy po Hušbauerově sraženém pokusu zakončoval zblízka Van Buren, trefil však jen vyběhnutého Pastornického.

Ve 25. minutě rozehrál Hušbauer standardní situaci na hlavu Van Burena, který ale velkou šancí pohrdl a zakončil pouze do zámezí. Čtyři minuty poté si podobně zpoza pokutového území počínal také Stanciu. Po půlhodině hry se neprosadil ani Olayinka, jenž po centru Coufala hlavičkoval přímo do náruče Pastornického. Vzápětí vyslal další sporadický, a hlavně nepřesný pokus za hosty Smrž.

Ve 33. minutě už byla Karviná blíže gólu, avšak Janečka ze standardní situace nakonec těsně minul bránu, kterou hájil gólman Pražanů Kolář. Domácí si poté do přestávky vytvořili ještě několik náznaků šancí, gólu se však nedočkali.

Krátce po příchodu na trávník z kabin se ke střele uvolnil Bořil, našel však jen připraveného Pastornického. Duel totožných aktérů měl stejný výsledek i ve 49. minutě, kdy levý bek sešívaných zakončoval z ostrého úhlu. Tlak Slavie nadále sílil a v 63. minutě přece jen vyústil v branku. Stanciu rozehrál standardní situaci  na hlavu Takácse, jenž svým premiérovým zásahem za Pražany otevřel skóre.

Druhý gól mohl krátce po tom prvním přidat střídající Škoda, nejprve ale v obrovské šanci přestřelil a následně trefil Pastornického. V 69. minutě si brankář Karviné poradil i s přímým kopem Stanciu a minutu nato sice podruhé kapituloval. jenže Hušbauerův gól neplatil kvůli údajné hře rukou střídajícího Provoda.

Zejména na Stanciuovi byl vidět střelecký hlad, což rumunský fotbalista prokázal deset minut před koncem, kdy z dalšího přímého kopu mířil jen těsně nad Pastornického svatyni. Vzápětí si gólman MFK poradil s dalšími pokusy Stanciua i Hušbauera. A tak domácím v nastaveném čase pomohl kapitán hostů Rundić, jenž ve vlastním pokutovém území zahrál rukou a nařízenou penaltu s velkým štěstím proměnil Škoda, který uzavřel konečný stav duelu.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 1:0

01.12.2019 14:30

Góly: 32. Lukáš Kalvach

Plzeň si na své konto připsala hodně umolousanou výhru nad Boheimans. Domácí si za celý zápas nevytvořili větší tlak a k vítězství jim nakonec pomohla chyba soupeře. Nutno říct, že ani klokani toho směrem dopředu moc nepředvedli, a tak zůstávají v tabulce na jedenáctém místě. Západočeši zase nadále drží druhou pozici.

V sestavě Viktorie došlo k jediné změně, když místo Kayamby dostal šanci Kovařík, jenž se postavil na levý kraj obrany a před něj se tím pádem vysunul Hloušek. Hosté postrádali Havla s Vodhánělem, a tak se dostalo na jindy nevyužívané hráče. Zadní řady posílil mladý Köstl, v záloze zase operoval Schumacher. V útoku se pak místo Keity objevil Ugwu.

Západočeši zpočátku utahovali šrouby pozvolna. V jedenácté minutě se do odraženého míče opřel Řezník, ale pod tlakem pálil nepřesně. Ještě hůř dopadl pokus Krmenčíka o jedenáct minut později a vedle střílel i v 26. minutě Kopic. Do nebezpečného zakončení se za další čtyři minuty tlačil Krmenčík, ale ani on brankáře Bohemians Le Gianga neohrozil.

Ve 32. minutě však hostující Jindřišek přišel při rozehrávce o balón a Kalvach se tak řítil na Le Gianga, kterého také pohodlně překonal - 1:0. Poté domácí nadále kontrolovali hru a klokany do ničeho nepouštěli, sami se však celkem trápili v koncovce. Těsně před přestávkou se k zakončení zpoza pokutového území uvolnil Čermák, jenže i jeho střela skončila na tribuně.

Krátce po změně stran se z rohového kopu mohl prosadit Hejda, nakonec byl ale o něco pomalejší než obránci Pražanů. Postupem času začala i Bohemka ukazovat drápy. V 63. minutě vyprodukoval nepřesnou střelu střídající Keita, stejný hráč o dvě minuty později těsně nedoskočil na centr Podaného. Viktoria odpověděla šancí ze 70. minuty, kterou však pohrdl nový muž na hřišti Hořava.

Plzeňské trápení v koncovce pokračovalo i v 76. minutě, kdy hodně nepovedenou ránu vyprodukoval Kovařík. Další šanci na pojištění vítězství měli domácí v 89. minutě, kdy Chorý předložil balón Hořavovi, ten ale trefil pouze obránce. Hosté nakonec mohli v nastaveném čase zničehonic vyrovnat. Keita se uvolnil ke střele, kterou však nakonec s obtížemi vyrazil gólman Západočechů Hruška.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 3:1

01.12.2019 14:30

Góly: 71. Jiří Klíma, 72. Lukáš Budínský, 74. Nikolaj Komličenko - 48. Patrik Žitný

V sedmdesáté minutě prohrávali, o čtyři minuty později už byli o dva góly ve vedení. Fotbalisté Mladé Boleslavi zvládli proti Teplicím bleskový obrat, na Žitného trefu postupně zareagovali Klíma, Budínský a Komličenko.

V úvodní desetiminutovce měl každý z týmů příležitost otevřít skóre. Budínského přímý kop naštěstí pro gólmana zeď přizvedla nad břevno, na Marešovu ránu z blízkosti si počkal Stejskal. O něco později to z dálky zkoušel Komličenko, jeho střele ovšem chyběla přesnost.

Ruský snajpr se po půlhodině pokoušel o samostatnou akci, ani tentokráte úspěch neslavil. Po dlouhé době zahrozili i skláři. Po Řezníčkově pasu napálil Hyčka bránícího hráče, Shejbalovu ránu po rohu vychytal gólman. Dvakrát chtěl prověřit gólmana v závěru první půle Budínský, v obou případech ale o pár centimetrů minul.

Krátce po návratu ze šaten šli hosté do vedení. Klíma odvrátil centr pouze na velké vápno, kde stál Patrik Žitný a prudkým pokusem otevřel gólový účet utkání. Aktivitou nadále hýřil Budínský, který však v obrovské šanci bránu netrefil.

Muži z města automobilky se dočkali po sedmdesáti minutách hry. Komličenko se prosadil mezi stopery a protáhl Grigara, ten zneškodnil i Ladrovu dorážku. Napotřetí už však byl bez šance, do brány míč procpal Jiří Klíma. Bleskově přišel i vedoucí gól. Lukáš Budínský dostal za vápnem spoustu času a střelou pod břevno překonal teplického gólmana.

A ani to ještě nebylo vše. Zanedlouho Matějovský našel Nikolaje Komličenka, který přízemním pokusem rozvlnil síť. Ve zbytku utkání mohl kontaktní gól vstřelit jen Žitný, na nějž si ovšem počíhal Stejskal. Středočeši se tak v tabulce vyšvihli na třetí místo, Teplice jsou dvanácté.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Dynamo České Budějovice 0:1

01.12.2019 14:30

Góly: 77. Patrik Čavoš

České Budějovice pokračují ve fantastické jízdě, když v Jablonci vyhráli šestý ligový zápas z posledních sedmi. Víc šancí v utkání přitom měli domácí, jediný gól však vstřelil hostující Čavoš, díky němuž se Dynamo vyšvihlo v tabulce na sedmou pozici. Naopak Severočeši po třetí ztrátě v řadě spadli na páté místo.

Domácí mohli zase počítat s levým obráncem Krobem a pravým křídlem Jovovićem, oba hráči se tak v sestavě postavili na svá místa. Zároveň však kouč Rada musel řešit vynucené absence Hübschmana a Matouška, prostor tak dostali středopolař Kubista a útočník Matoušek. Hostům kvůli trestu za žluté karty scházel Schranz, jehož v záloze nahradil Havelka.

Jablonec to v úvodu zkoušel střelami z dálky. Proti Jovovićovi ještě brankář Dynama Drobný zasahovat nemusel, na střelu Kubisty doprostřed brány už ale reagoval. V šestnácté minutě opět pálil nepřesně Jovović, to Chramostova hlavička o pět minut později byla mnohem nebezpečnější, ovšem útočník Severočechů mířil z bezprostřední blízkosti pouze do náruče Drobného. Budějovice odpověděly taktéž obrovskou šancí. Brandner svým únikem na gólmana Hrubého neuspěl, šanci ale zakončil centrem před bránu, kde Novákovo zakončení do prázdné klece odvrátil na brankové čáře obětavý Jugas.

Poté se hra poněkud uklidnila, až po půlhodině hry pálil akrobaticky nad břevno Sýkora, veškeré vzrušení však bylo kvůli postavení mimo hru zbytečné. Na druhé straně střílel příliš vysoko ve 43. minutě Havelka. Těsně před přestávkou měl gól na hlavě domácí Břečka, který hlavičkoval po centru od Kroba, avšak Jihočechy opět podržel Drobný.

Dvě minuty po změně stran poslal Krob do vápna další z řady svých nadýchaných pasů. Tentokrát oslovil Doležala, jenže Drobný byl opět pozorný a míč vyrazil. Za hosty odpověděl ve 49. minutě Mršić, jehož únik zastavil výborným zákrokem Hrubý. Po hodině hry se vyznamenal obránce Budějovic Čolić, který srazil gólovou hlavičku Chramosty na tyč, následně Jihočeši zablokovali i dorážku Doležala.

V 76. minutě se příliš nerozpakoval Kubista a tvrdou ránou jen těsně minul levou tyč Drobného svatyně. Hned za minutu ale jablonecká Střelnice oněměla. Domácí totiž propadli ve středu hřiště, čehož hosté využili ke smrtícímu protiútoku, který po centru Mršiće bez problémů zakončil Čavoš, jenž tak poslal Dynamo do vedení. Opaření Severočeši se v závěrečných minutách nezmohli na odpověď a podruhé v sezóně na domácí půdě prohráli.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sparta Praha 0:1

30.11.2019 17:00

Góly: 30. Martin Hašek

Jediný gól stačil Spartě k tomu, aby zvítězila v Příbrami. Šťastným autorem vítězné branky se stal Martin Hašek, díky němuž hosté minimálně do neděle vystoupali na třetí místo. Naopak Příbram zůstává předposlední.

V nominaci na zápas chyběl domácí útočník Škoda, šanci tak dostal zkušený Slepička, který dlouho chyběl kvůli zranění. V sestavě letenských se na post stopera zatáhl Mandjeck, naopak Frýdek se z pozice levého beka vysunul na křídlo, jeho místo pak zaujal Hanousek. V útoku zase místo Kozáka operoval Tetteh.

Sparta začala zápas aktivně, avšak Kangova střela z deváté minuty se mezi tři tyče nevešla. Za dalších deset minut rozehrál gabonský fotbalista rohový kop na Hložka, jehož hlavičku pod břevno vytáhl brankář Kočí. O tři minuty později pálil nebezpečně Sáček, ale jeho pokus obrana Příbrami zablokovala. Krátce poté poprvé zahrozili o domácí, když po rohovém kopu Zemana zakončoval Slepička, mířil však pouze do náruče gólmana hostů Heči.

Ve 30. minutě šli letenští do vedení. Hanousek potáhl míč po levé straně, v pokutovém území našel Haška, který bezpečně uklidil míč do sítě. Sedm minut poté neodhadl Kočí centr Frýdka a mohl být rád, že Tetteh jeho hrubky nevyužil a hlavičkoval vedle. Na konci poločasu se probudili také domácí a ve 42. minutě střílel ze závaru ve vápně Rezek, jenže jeho pokus neprošel přes hradbu těl. V nastaveném čase se ještě Kočí vytasil s důležitým zákrokem proti Frýdkovi, jemuž balón na hlavu naservíroval Kanga.

Po přestávce zkoušel štěstí domácí Zeman, ale zpoza velkého vápna přestřelil. V 52. minutě po odvráceném rohovém kopu vrátil Hašek míč až do brány, jenže gól neplatil kvůli domnělému ofsajdu jednoho ze sparťanů. Jedenáct minut poté vyslal Kanga dopředu Tetteha, proti němuž se vyznamenal Kočí, vzápětí musel strážce příbramské svatyně zasáhnout proti ráně Frýdka. V 66. minutě si Tetteh opět naběhl za obranu a tentokrát div že nepřepůlil břevno.

Příbramští si ve druhé půli mnoho šancí na vyrovnání nevypracovali. Hosté si totiž relativně v klidu hlídali těsné vedení a sami se často tlačili dopředu, byť bez úspěchu. Nakonec ale i tak uhájili důležitý zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - 1. FC Slovácko 2:1

30.11.2019 14:30

Góly: 32. Tomáš Poznar, 80. Petr Jiráček - 86. Stanislav Hofmann

Zlín oplatil Slovácku porážku ze srpnového měření sil a regionálního rivala porazil po výsledku 2:1. Ševci se zároveň dokázali oklepat z debaklu z minulého kola a připsali si důležité tři body do boje o záchranu. Naopak hosté pomalu vyklízejí čelní pozice, neboť nevyhráli již počtvrté v řadě.

V základní sestavě Zlína chyběl vykartovaný středopolař Podio, jehož nahradil Hnaníček. Místo Folprechta pak dostal šanci záložník Džafić a Železníka v útoku zastoupil Wágner. Jedenáctka hostů zůstala oproti poslednímu ligovému mači s Jabloncem téměř beze změn, pouze do obrany se po jednozápasové pauze vrátil Hofmann.

První střelecký pokus vyprodukoval v šesté minutě Petržela, střela mu ale moc nesedla. Pět minut poté musel kouč Slovácka Svědík poprvé střídat, když zraněného Šašinku nahradil Kalabiška. Po oťukávacím úvodu napřáhl ve 20. minutě k tvrdé střele zpoza pokutového území Hlinka a jeho ránu zastavila až pravá tyč brány, kterou hájil gólman hostů Trmal.

Po půlhodině hry se skóre poprvé měnilo. Džafić ze standardní situace našel hlavu Poznara, který zamířil přesně k tyči. Ve 33. minutě si Džafić vymodlil faul na Juroškovi a sám se postavil k nařízenému přímému kopu, z něj však minul Trmalovu svatyni. Za další čtyři minuty mělo standardní situaci k dispozici také Slovácko. Havlíkův centr prodloužil na zadní tyč Daníček, kde na míč těsně nedosáhl Reinberk.

Krátce po změně stran vystrašil brankáře ševců Rakovana Petržela, když jeho střela prosvištěla kolem tyče. V 56. minutě se Juroškovi málem povedlo překvapit Rakovana, jeho centr však nakonec skončil nad břevnem. O pět minut později pohotově vypálil Havlík, ale Rakovan se vytasil s povedeným zákrokem. Zlín zahrozil až v 72. minutě, kdy velkou šanci spálil Poznar.

V 80. minutě šli domácí zničehonic do dvoubrankového trháku. Poznar poslal míč do vápna, kde nikým nehlídaný Jiráček překonal Trmala. Slovácko však za šest minut srovnalo. Havlík rozehrál standardní situaci a jeho centr uklidil do sítě Hofmann. V závěru hosté mohutně tlačili, dvakrát pálil nebezpečně Daníček, Sadílkovu gólovou hlavičku zase na poslední chvíli odvracel obětavý Hnaníček. Na výhře domácích už se ale nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:0

30.11.2019 14:30

Góly: 15. Michal Vepřek

Dva měsíce a dva týdny. Tak dlouho čekala fotbalová Olomouc na ligové vítězství. Toto čekání bylo ukončeno v domácím zápase osmnáctého kola, v němž zdolala ve formě hrající Liberec. Jediným gólem se o to zasloužil Vepřek.

Otevřít skóre přitom mohli Severočeši. Mikulův centr našel Breiteho hlavu, jenže ten usměrnit míč mezi tři tyče nedokázal. A tak se jako první prosadili domácí. Falta posunul míč na Chytila, jehož rána už překonala Nguyena, avšak možná mířila vedle, do brány ji tak ve skluzu docpal Michal Vepřek.

Srovnat stav mohl opět Breite, jenže na bránu nedokázal nasměrovat ani svůj pokus zpoza vápna. Když se ve velké šanci ocitl Musa, zastavil jej gólman Mandous. V jeho rukavicích skončila i rána Mary. Do šaten tak odcházeli s vedením v zádech Hanáci, přestože ze hry měli jednoznačně méně.

Po pauze domácí zlepšili svůj výkon, Houska pálil jen těsně mimo. Na druhé straně byl podruhé během utkání za hrdinu Vepřek, jenž z brankové čáry vykopl Musův pokus. Z asi nejtěžší pozice vyprodukoval svou nejlepší ránu zápasu Breite, ani tentokráte však Mandous zasahovat nemusel.

Gólmana Sigmy pořádně vystrašil Karafiát se svou dělovkou, závěr už ale patřil domácím. Nejprve Nguyen ve dvou velkých šancích vychytal Gonzáleze, ten pak v nastavení našel Faltu, jenž se však pro míč musel vracet a zakončit nedokázal. Olomouc se tak v tabulce dotáhla Slovanu na rozdíl jediného bodu a upevnila si postavení v elitní desítce.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - SFC Opava 0:0

29.11.2019 18:00

Góly: -

Slezské derby mezi Ostravou a Opavou branku nepřineslo. Hrál se sice zajímavý zápas, plný emoci, ale zaplněná vítkovická aréna si ani jednou nemohla zakřičet gól. Opava dvakrát orazítkovala tyč a Baníku ve čtvrté minutě nastavení překazil radost skvělým zákrokem Fendrich. Utkání výrazně ovlivnila červená karta pro Adama Jánoše.

Ve vítkovické aréně panovala skvělá atmosféra a pochopitelně i velké emoce, bez těch se utkání snad ani nemohlo odehrát. Trochu překvapivě patřila první půle Opavě a i když během ní žádný gól nepadl, k vidění byla celá řada zajímavých momentů.

Už ve 2. minutě musel brankář Laštůvka zasahovat, když po rohovém kopu zasáhl balón Dedić. Rána to nebyla razantní, ale nadělala před Laštůvkou velkou paseku, kterou domácí opora zvládla. O chvíli později měla Opava asi největší příležitost, po rychlé akci se před ostravským brankářem objevil osamocený Martin Sus a jeho rána i s přispěním zásahu Laštůvky skončila na tyči!

Baník poprvé zahrozil v 18. minutě po standardní situaci Kuzmanoviće, jeho rána šla k tyči, kam se výborně natáhl Fendrich. Aktivnější ale byla Opava, Jan Schaffartzik hlavičkoval vedle a po Mondekově šikovné akci, kdy se prosmýkl mezi dvěma obránci, na poslední chvíli zasáhl stoper Pokorný.

Klíčový moment celého utkání přišel pět minut před přestávkou. Hostující Souček povalil Jánoše a zaslouženě uviděl žlutou kartu. Jánoš ale neudržel nervy na uzdě, hned po pádu udeřil Součka do obličeje a sudí sudí mu také udělil žlutou kartu a protože byla v pořadí druhá, byl vyloučen. Celá situace ještě zabrnkala ostravským příznivcům na nervy, protože sudí Berka si po konzultaci s videorozhodčím nechal Jánoše zpětně zavolat, zrušil mu žlutou kartu a udělil rovnou červenou. Nutno podotknout, že zaslouženě.

Baník čekal celý druhý poločas v oslabení. Možná trochu paradoxně nebyla Opava už tolik aktivní a spíše vyčkávala, co jí nabídne soupeř. Opět přitom nechyběly emoce, kouč Baníku Bohumil Páník uviděl od Berky žlutou kartu a místní pořadatel byl upozorňován na vhozenou lahev na hrací ploše. Dvacet minut před koncem vyslal Kuzmanović průnikovou přihrávku na Smolu, který ale na balón těsně nedosáhl. Druhý poločas zdaleka nepřinesl tolik šancí jako ten první.

Ostrava měla některé náznaky šancí a nejblíže vyrovnání byla po Fleišmanově hodně nepříjemné střele na přední tyč, kterou donutil Fendricha k pohotovému zákroku. Krátce po tomto okamžiku se ještě dral k hlavičce Stronati. V 82. minutě měla Opava obrovskou šanci na rozhodující gól, na zadní tyči se po centru zjevil úplně volný Simerský a zblízka hlavičkoval, opět s přispěním Laštůvky, do tyče! Úplně poslední šanci měl už ve čtvrté minutě nastavení Diop, který za sebe hlavičkoval po centru Fleišmana a Fendrich předvedl zákrok zápasu. Baník nakonec remizoval s Opavou 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha18153038:348
2.Viktoria Plzeň18114333:1637
3.FK Mladá Boleslav18102635:2432
4.Sparta Praha1885534:2429
5.FK Jablonec1885530:2429
6.Baník Ostrava1883728:2327
7.Dynamo České Budějovice1883730:2927
8.1. FC Slovácko1875622:2426
9.Slovan Liberec1873830:2724
10.Sigma Olomouc1858523:2323
11.Bohemians Praha 19051854919:2919
12.FK Teplice1847715:2719
13.Fastav Zlín18531013:2818
14.SFC Opava1835108:2714
15.1. FK Příbram18341114:3013
16.MFK Karviná18261012:2612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (310)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele