FORTUNA:LIGA - souhrn 1. kola: Slavia vstoupila do sezony vítězně

24.07.2021, 17:59, aktualizováno 25.07.2021, 20:55
Komentáře a souhrny
Slavia přetlačila Zlín a vítězně vstoupila za obhajobou titulu, neporazitelnost prodloužila na 47 ligových zápasů. Sparta otočila utkání s Olomoucí. Tři body má také Plzeň, která si poradila s Mladou Boleslaví. Jablonec nejtěsnějším poměrem porazil Ostravu, naopak Liberec v souboji pohárových aspirantů podlehl Slovácku...

Fastav Zlín - Slavia Praha 0:1

25.07.2021 19:00

Góly: 70. Jan Kuchta

Zlín na úvod sezony nebyl v domácím zápase daleko od senzačního bodového zisku, na Slavii ale nakonec nestačil. V sedmdesáté minutě totiž o výsledku rozhodl pěknou ranou Kuchta.

V úvodu měli více příležitostí "Ševci". Reiter s Hrubým mohli potrestat nedorozumění v soupeřově obraně, po centru druhého jmenovaného o chvíli později hlavičkoval Vraštil mimo. A stejně tak si na opačném konci hřiště počínal Lingr. Stanciu z přímého kopu sice bránu trefil, Dostál ale balón bez větších potíží pohlídal.

I nadále si pak šance vytvářeli zejména Vršovičtí, jmenovitě byl vidět Traoré. Ten zpoza vápna napřáhl a vypálil nad břevno, později z pokutového území nedokázal dát do svého zakončení potřebnou razanci. Po návratu ze šaten vedl Plavšić rychlý protiútok, následný střelecký pokus Oscara skončil na Dostálovi.

V sedmdesáté minutě Slavii vytrhnul trn z paty nejlepší její šutér loňské sezony. Po pěkné přihrávce Oscara se Jan Kuchta dostal ve vápně k balonu a prudkou ranou na bližší tyč rozvlnil síť. Vzápětí to z ostrého úhlu zkoušeli postupně Schranz a Stanciu, na oba si počíhal Dostál.

I když Zlín v závěru několikrát lehce zahrozil, nedokázal nic změnit na tom, že z náročného startu do sezony nevytěžil ani bod. Naopak sešívaní mohou být spokojeni, stejně jako její úhlavní rival vydřeli cenné vítězství.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 2:1

25.07.2021 16:00

Góly: 28. Jean-David Beauguel, 36. Radim Řezník - 62. Milan Škoda

Podobný průběh jako čtvrteční pohárové utkání s Brestem měl v podání Plzně duel prvního kola FORTUNA:LIGY proti Mladé Boleslavi. Díky Beauguelovi a Řezníkovi v poločase Viktorka vedla o dvě branky, po Škodově kontaktní trefě se ale strachovala o vítězství 2:1.

Úvod utkání žádnou zajímavou příležitost nenabídl, na tu se čekalo až do osmadvacáté minuty, přičemž hned ta první byla gólová. Pernicův nákop Kačer poslal na Jeana-Davida Beauguela, jemuž se povedlo propálit Šedu. Vzápětí mohlo být zase srovnáno, po Ewertonově rohu ale Milan Škoda hlavičkoval nepřesně.

Avšak poté, co Karafiátova Preislerem tečovaná střela nadělala starosti Hruškovi, se zase zadařilo viktoriánům. Hybšův centr Beauguel nedokázal rozumně zasáhnout, zmatky v mladoboleslavské obraně ale umožnily Radimu Řezníkovi zavírat tuto situaci. Plzeňský obránce pak už dokázal zamířit mezi tři tyče.

Jen pár okamžiků po návratu ze šaten se mohl při svém debutu v dresu Středočechů blýsknout Škoda, jehož lob přes Hrušku nakonec skončil na břevně. O deset minut později se o gól naděje pokoušel i Ewerton, ten ale pro změnu vypálil nepřesně.

Byli to ale nakonec právě tito dva boleslavští hráči, kteří se zasloužili o branku. Ewerton si na levé straně pohrál se třemi obránci, s Řezníkem dokonce několikrát, a naservíroval balón do malého vápna, kde již číhal Škoda. Zkušenému kanonýrovi a bývalému reprezentantovi nečinilo žádný problém rozvlnit síť.

Avšak mnoho dalšího už toho Jarolímovi svěřenci nepředvedli. Za zmínku ze zbytku utkání stojí snad už jen Dancákova tečovaná rána, jež se ale neujala a Západočeši oslavili vítězství 2:1. Na čtvrteční odvetu předkola Konferenční ligy s Brestem se tak naladili pozitivně.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Teplice 1:0

25.07.2021 16:00

Góly: 61. Ondřej Mihálik

Ačkoliv obraz hry by po většinu zápasu napovídal o opačném výsledku, dokázali hráči Českých Budějovic uhájit domácí prostředí a zdolat Teplice 1:0. Po hodině hry o tomto výsledku rozhodl Mihálik.

Po čtvrtině utkání se do obrovské příležitosti dostal čerstvě teplický Ledecký, který předtím dlouhou dobu oblékal dres Dynama. Na svého někdejšího spoluhráče Vorla si ale nedokázal přijít, domácí gólman totiž míč dokázal reflexivně zastavit. A budějovický brankář se zaskvěl i v závěru prvního poločasu, kdy si pro změnu poradil s Hyčkovou tutovkou.

Deset minut po přestávce se k zemi v pokutovém území poroučel Michal Škoda. Zda šlo o nedovolený zákrok, to je irelevantní, neboť se předtím nacházel v ofsajdu. Zanedlouho pálil Brandner, střela sama o sobě nebezpečně nepůsobila, jenže Chlumecký ji tečoval tak, že se Grigar musel skutečně předvést.

Po hodině hry už se Jihočeši dočkali. Centr z pravé strany našel Ondřeje Mihálika, jehož tečovaný pokus skončil za zády hostujícího gólmana. Na to už Teplice nedokázaly zareagovat a neukončily dlouhé čekání na venkovní vítězství.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 0:1

25.07.2021 16:00

Góly: 31. Milan Petržela

Nerodilo se to lehce, přesto Slovácko zvládlo vstup do ligové soutěže se ziskem plného počtu bodů. Jihomoravany v Liberci poslal do vedení po půlhodině Milan Petržela, a ačkoliv byl pětadvacet minut před koncem vyloučen Cicilia, skončilo utkání výsledkem 0:1.

V úvodu to ze zajímavé standardky zkoušel Havelka, úspěšný ale jeho pokus nebyl. Po půlhodině hry tohoto nepříliš pohledného zápasu se do vedení dostala Svědíkova družina. Holzerův pas do pokutového území našel Milana Petrželu, jenž si poradil s dvojicí protihráčů a ranou na přední tyč otevřel gólový účet utkání.

Aktivní Holzer mohl vzápětí zvýšit, nakonec se však nedostal ani ke střele. Další jeho střelu pak chytil Knobloch. Krátce po přestávce se do veliké šance dostal Nečas, ovšem kvůli nepovedenému zakončení srovnat nedokázal. Gembický už byl o něco přesnější, avšak ani on nepřekonal Bajzu.

Komplikace pro Slovácko přišla v devětašedesáté minutě. Cicilia naprosto hloupě sestřelil Gebre Selassieho a naprosto po zásluze uviděl červenou kartu. Jenže Slovan této přesilovky příliš nevyužil, za celou dobu se do zajímavější pozice dostal jen Novotný, jenž ale stejně na balon nedosáhl.

Slovácko si tak po čtvrtečním nezdaru v Plovdivu zvedlo před veledůležitou odvetou sebevědomí a navíc si do ligové tabulky připsalo cenné tři body.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Sigma Olomouc 3:2

24.07.2021 19:00

Góly: 12. David Moberg Karlsson (pen.), 64. Ladislav Krejčí, 78. Roman Hubník (vl.) - 3. Kryštof Daněk, 90+3. Pablo González

Tak tohle utkání bude bezpochyby ozdobou kola. Sparta v Generali Areně přivítala Sigmu Olomouc a obě jedenáctky daly do utkání všechno. Sigma sice brzy vedla, ale v utkání plném zvratů tři body nakonec neurvala. Jednak kvůli inkasované penaltě a jednak kvůli vlastní brance.

Šlágr prvního kola nejvyšší české ligy okořenil úvod duelu trochu nečekaně. Domácí Sparta totiž velmi brzy prohrávala. Sigmě stačily tři minuty k tomu, Martin Hála potáhl míč po straně až do vápna, v němž našel rozběhnutého Kryštofa Daňka. Tomu se povedlo zacílit přesně a z voleje prostřelil brankáře Florina Niţu!

Sparta však dokázala jen o chvíli později srovnat. Po osmi minutách totiž ve vápně upadl Casper Höjer, který se po narážečce s Dočkalem hnal na bránu. Trochu diskutabilní penalta platila, byť zákrok se odehrál přinejlepším na hraně pokutového území. Nervy ze železa ukázal švédský profesionál David Moberg Karlsson a nedal brankáři Matúšovi Macíkovi žádnou šanci - 1:1.

Vedoucí trefu měl na kopačce zkušený záložník David Pavelka, jenže střelu z otočky po Dočkalově rohu poslal vysoko nad bránu. Hložkova hlavička zase po centru od Karlssona mířila nad bránu. Mnohem větší šanci měl ve 30. minutě Michal Sáček, který se vřítil do vápna a dostal do něj krásnou nahrávku od Hložka, jenže Sáčkovo zakončení pokryl brankář Macík.

První půle skončila bez většího vzruchu, zato ta druhá už ukázala mnohem víc fotbalové krásy. Pět minut po změně stran vyrazil brankář Macík krásnou ránu Bořka Dočkala mimo stejně jako dorážku od Peška. O chvíli později se celá situace opakovala. Adam Hložek parádní patičkou připravil obrovskou šanci pro Bořka Dočkala, toho vychytal Macík a dorážející Pešek přestřelil branku!

Další Dočkalova přihrávka se málem změnila v asistenci na gól poté, co Ladislav Krejčí ve vzduchu jen těsně hlavičkoval mimo. Ladislav Krejčí mladší však Spartu po hodině hry přeci jen spasil. Po Dočkalově přesně zahrané standardní situaci si totiž zblízka poradil s brankářem Macíkem a Letná mohla slavit.

Když navíc v 78. minutě Adam Hložek přihrával ostrý centr před bránu a do vlastní sítě ho poslal nešťastný Roman Hubník, bylo téměř rozhodnuto. Drama ale ještě nekončilo.

Dvě minuty před koncem Krejčí mladší protáhl brankáře Macíka, který jeho zakončení vytáhl nad břevno. Přesto se sparťanští hráči ještě zapotili. V nastaveném čase totiž Jáchym Šíp hlavičkoval velmi dobře a jeho zakončení dorazil do sítě Pablo González. Sudí sice nejprve odmával ofsajd, ale poté, co byl sudí Orel povolán k videu, verdikt přehodnotil. Sigma ale už neměl síly ani čas a odjíždí z Prahy poražena.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Bohemians Praha 1905 1:1

24.07.2021 16:00

Góly: 14. Daniel Vašulín - 53. David Puškáč

Hradec Králové byl hodně blízko třem bodům a v utkání s Bohemians dlouho vedl, ale nakonec si doma nechává jen bod. Pražský celek vybojoval v Mladé Boleslavi cennou remízu díky trefě Davida Puškáče, kterému se právě v Mladé Boleslavi velmi daří.

Na první trefu utkání jsme nemuseli čekat moc dlouho. "Domácímu" Hradci stačilo jen 14 minut na to, aby se prosadil. Centrovaný míč Jana Mejdra si našel hlavičkující Daniel Vašulín a vstřelil v pořadí druhou branku této nové sezony.

Pražané mohli podruhé inkasovat jen o pár minut později, když přetažený centr vrátil hlavou před branku Kodeš, jenže osamocený Donát u tyče nedokázal zacílit přesně. Aktivnější Hradec sázel mimo jiné na rychlé kontry a jeden takový mohl ve 34. minutě potrestat Erik Prekop. Do šance postupoval rychleji než vracející se obrány Klokanů, jenže jeho přízemní ránu brankář Bačkovský dokázal vyrazit.

Druhou půli začali lépe hosté. Tři minuty po změně stran postupoval na soupeřovu bránu Chramosta, kterého parádním výkopem našel brankář Bačkovský, jenže ránu zkušeného borce vychytal Vilém Fendrich. Na opačné straně zase Pavel Dvořák nastřelil tyč za Bačkovského zády.

Rozhodující chvíle z hlediska konečného výsledku nastala v 53. minutě, když Kovaříkův přetažený centr od rohového kopu vrátil Chramosta před bránu a tam nadvakrát pálil přesně David Puškáč. V závěru sice ještě mohl vstřelit rozhodující branku Pavel Dvořák, jenže jeho pokus levačkou těsně minul tyč!

Více informací k zápasu

FK Pardubice - MFK Karviná 2:2

24.07.2021 16:00

Góly: 64. Emil Tischler, 75. Emil Tischler - 5. Kristi Qose (pen.), 49. Michal Papadopulos

Pardubice sice v utkání s Karvinou brzo prohrávaly, ale ani manko dvou branek je ze hry úplně neodstavilo. Dvě jednoduché akce s neomylným střelcem Tischlerem jim totiž zajistily bod.

Loňský nováček z Pardubic narazil dnes odpoledne na domácí půdě na tým, který má v první lize nepoměrně víc zkušeností. A je pravda, že utkání mu od začátku rozhodně nepřálo. Už ve čtvrté minutě totiž Čmelík pálil ve vápně tvrdou ranou do Letáčka a navíc se sudí po pádu ve vápně šel podívat na video. To mu napovědělo, že šlo o nedovolený zákrok, takže k penaltě se mohl postavit Kristi Qose. Brankáře poslal na druhou stranu a slavil vůbec první gól letošního ročníku!

I Pardubice měly velkou šanci na vstřelení své první branky, konkrétně ve 29. minutě. Vše začal stoper Filip Čihák, který nejprve sebral ze vzduchu přihrávku od soupeře a následně se vydal do útoku. Po narážečce s Tischlerem centrem našel hlavu Cadua, který zamířil jen těsně vedle levé tyče.

Když už se chýlila první polovina utkání ke konci, musel do akce hostující brankář Neuman. Tvrdou ránu svou levou nohou vyslal na jeho bránu Michal Beran, který svého soka vyzkoušel ještě o pár minut později.

Do šaten šli ale spokojenější hosté. A z jejich pohledu začala polovina druhá snad ještě lépe. Po pouhých čtyřech minutách karvinští znovu udeřili. Kapitán Michal Papadopulos dostal ve vápně příliš mnoho prostoru a zkušeně ho dokázal uklidit do sítě - 2:0.

Jenže Karviná nebyla v suchu. Po hodině hry jí to naznačil Čihák, který hlavičkoval Čelůstkův volný přímý kop do šibenice a jen skvělý Neuman zachránil svůj tým. Ne však nadlouho. V 64. minutě si jeho obrana nepohlídala dlouhý nákop, zatímco Emil Tischler svou roli zvládl a snížil. Karviná si z téhle situace evidentně poučení nevzala, protože o 11 minut později Čelůstka opět nastartoval Emila Tischlera a z něj se druhou trefou stal pardubický hrdina!

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Baník Ostrava 1:0

24.07.2021 16:00

Góly: 88. Václav Pilař

Jablonec má první body v sezoně! Domácí prostředí mu svědčí, protože v něm dnes odpoledne vyhrál nad ostravským Baníkem. Za tři body vděčí jedinému úspěšnému střelci, Václavu Pilařovi.

Úvodní duel Jablonce s Baníkem odstartovalo poměrně živě a první šance jsme se dočkali už ve třetí minutě. Jubilant Tomáš Malínský, který dnes nastoupil ke svému stopadesátému utkání v první lize, skvěle nacentroval před bránu, kde do vzduchu vystoupal Pleštil. Mířil ale příliš vysoko. Do akce musel i domácí brankář Hanuš, kterého vystrašila rázná střela De Azeveda zpoza vápna.

V šesté minutě musel Hanuš opět do akce, když ho vyzkoušel hlavičkující slovenský mladík Almási. V prvních deseti minutách se to šancemi na obou stranách jen hemžilo a diváci u televizí si rozhodně nemohli stěžovat. V osmé minutě dokonce zazvučelo břevno, které po zakončení Kratochvíla zachránilo brankáře Laštůvku!

Zkušený brankář měl plné ruce i nohy práce po pětadvaceti minutách, kdy jablonečtí rozjeli další parádní akci. Pleštil utekl všem naháněčům a ve vápně našel Kratochvíla, který narazil opět jen na vynikajícího Laštůvku. První půle rozhodně nenudila a druhá taky stála za to. Deset minut po jejím začátku si centrovaný míč od Kuzmanoviće Martinec dokonce srazil na vlastní tyč!

S úderem hodiny hry se Ostrava málem dostala do vedení. Svozil sklepl nákop ze standardky k nohám Almásiho, který si gól dal, jenže VAR jej vzápětí pro ofsajd odvolal! Centrovaný míč od Potočného mohl zase do brány dopravit Lischka, jenže toho vychytal skvělým reflexivním zákrokem Hanuš! Do utkání chtěl promluvit i střídající Yira Sor, jenže jeho tvrdá rána skončila jen těsně nad bránou.

Přesto se téměř 2 400 diváků nakonec branky dočkalo. Dvě minuty před koncem zápasu se o ni postaral střídající Václav Pilař, který hlavičkoval do sítě centr od Pleštila - 1:0 pro domácí Jablonec.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha11003:23
2.Viktoria Plzeň11002:13
3.Dynamo České Budějovice11001:03
 Slavia Praha11001:03
 FK Jablonec11001:03
 1. FC Slovácko11001:03
7.FK Pardubice10102:21
 MFK Karviná10102:21
9.FC Hradec Králové10101:11
 Bohemians Praha 190510101:11
11.Sigma Olomouc10012:30
12.FK Mladá Boleslav10011:20
13.FK Teplice10010:10
 Fastav Zlín10010:10
 Baník Ostrava10010:10
 Slovan Liberec10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (321)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele