FORTUNA:LIGA - souhrn 1. kola nadstavby

03.05.2019, 19:55, aktualizováno 05.05.2019, 19:58
Komentáře a souhrny
Slavia pouze remizovala v Liberci a na Plzeň, která otočila zápas s Jabloncem, má k dobru už jenom dva body. Sparta má druhou výhru v řadě, tentokráte porazila Ostravu. Mladá Boleslav ve skupině o Evropu rozstřílela Teplice vysoko 8:0 a má prakticky jistý postup do finále. Ve druhém semifinále Zlín doma zdolal olomouckou Sigmu. Ve skupině o záchranu zaznamenaly důležité výhry Slovácko a Opava, naopak opět ztratila Dukla...
O titul

Viktoria Plzeň - FK Jablonec 2:1

05.05.2019 18:00

Góly: 84. Tomáš Holeš (vl.), 88. Jean-David Beauguel - 11. Martin Doležal

Pro jablonecké fotbalisty velmi kruté utkání bylo k vidění v neděli večer ve Štruncových sadech. Hosté se tam v úvodu zásluhou Doležala dostali do vedení, avšak v dalším průběhu spálili několik šancí, za což je Viktorka potrestala. Nejprve si srazil míč do vlastní brány Holeš, poté Kayambova centru využil Beauguel.

Od začátku byli aktivnější hosté. Jako první prověřil brankáře Hrušku Kratochvíl, nijak zvlášť těžká střela to ovšem nebyla. Mnohem úspěšněji už zelenobílí zakončili o pár okamžiků později. Po Limberského ztrátě se vydali do protiútoku. Kratochvíl rozehrál na Trávníka a ten našel ve vápně volného Martina Doležala, jenž přízemní střelou otevřel skóre.

Velmi aktivní Kratochvíl mohl brzo mít prsty v další brance, avšak Hejda před ním na poslední chvíli zasáhl. Jablonec nadále pálil šance, v té další se ocitl Považanec, který unikl po pravé straně, ale nakonec ani nevystřelil. Do brejku posléze vyslal Hübschman Jovoviće, Srb sice utekl obraně, ale jeho oblouček směřoval mimo bránu.

Kromě znovu pálícího Doležala byl velmi aktivní za postranní čarou Petr Rada, jenž byl sudím Berkou vykázán na tribunu. V samotném závěru poločasu mohl srovnávat Hořava, jenže to by musel z voleje pálit na bránu.

Po pauze se delší čas nic nedělo, až zhruba v době, kdy byla odehrána hodina, se do velké šance dostal Řezník, ovšem díky včasnému zásahu Holeše se mu skórovat nepodařilo. Zmar Severočechů v soupeřově vápně pokračoval, po obrovské minele Řezníka se Doležal rozhodl nevystřelit a přenechal míč Kratochvílovi, proti němuž se stihl přesunout Hruška.

Při Plzni stála ve velkém i štěstěna, především po Vătăjelově úniku. Ten Hruškovi propadl pod tělem, avšak atypickým způsobem se o zem odrazil nad bránu a skončil jen na síti. Občas však Viktoriáni také vystrčili růžky, třeba když Hejda hlavičkoval těsně vedle. Jinak nadále útočil Jablonec, Hrušku však nedokázal propálit ani Doležal, po následném rohu hlavičkoval vedle Břečka.

Co se stalo potom, to bylo šokem pro všechny diváky. Střídající Kayamba odcentroval z pravé strany na Kovaříka, před nímž ukopl do vlastní sítě míč Tomáš Holeš a nechtěně srovnal. Podobná akce přišla i po pár minutách, tentokrát Kayambů centr skončil na hlavě Jeana-Davida Beauguela, jenž hlavičkou rozvlnil síť.

Plzeňští tak v tabulce drží s jistotou druhé místo se ztrátou pouhých dvou bodů na Slavii, na jejíž hřiště míří za týden. Jablonec je čtvrtý, na třetí pozici ztrácí tři výhry, náskok na pátý Baník je ve velikosti dvou vítězství.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Slavia Praha 0:0

04.05.2019 20:00

Góly: -

Jedinou výhru z posledních čtyřech utkání ve FORTUNA:LIZE mají na kontě fotbalisté pražské Slavie. Nejčerstvější ztrátou je bezbranková remíza v Liberci, o které se nedá říci více, než že je zasloužená, neboť ani jeden z gólmanů se příliš nenadřel.

Na první větší vzrušení se nějaký čas čekalo. Přišlo po dvanácti minutách, leč nechtěné. Po souboji tělo na tělo mezi Delim a Kozákem nedokázal liberecký forvard ubrzdit a ošklivě se srazil s brankářem Kolářem, vše bylo následováno strkanicí mezi oběma tábory.

Nejblíže brance v dosavadním průběhu byl po úniku Mick van Buren, avšak předtím chybující Kačaraba zabral a obral holandského útočníka o balón. Tentýž hráč se ocitl v příležitosti i na konci první půle, to jeho volej pro změnu zblokoval Hybš.

Tento střelecký pokus byl ohraničen dvěma souboji mezi Potočným a Součkem, po nichž chtěl slávistický záložník penaltu - ani jednou ale neuspěl. A když v samotném závěru poločasu trefil Hušbauer z přímého kopu pouze zeď, odcházelo se do kabin za nerozhodného stavu.

Po pauze přišla konečně větší šance pro Slavii. Ve velkém vápně se balón dostal až k Olayinkovi, jehož skvělý pokus překonal Nguyena a z brankové čáry jej vykopával až Hybš. Na druhé straně rozehrával volný kop Potočný a zvolením střely namísto centru překvapil všechny, bohužel pro něj se míč snesl jen nad břevno.

V době, kdy do konce zbývalo zhruba dvacet minut, přišly další dvě nadějné situace pro hosty. Nejprve povedenou ranou poslal van Buren míč do boční sítě, následně Nguyen v souboji se Škodou neudržel balón v rukavicích, avšak slávisté měli k míči moc daleko a nebezpečí bylo zažehnáno.

A jelikož několik pokusů při závaru před Nguyenovou brankou vyšlo nazmar a bídně dopadl i Stochova střela zpoza vápna, skončilo utkání remízou. Náskok Slavie na čele se tak v případě vítězství Plzně může ztenčit na dva body, Liberec se naopak dostal na dostřel páté Ostravě.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 3:0

04.05.2019 17:30

Góly: 29. Václav Drchal, 51. David Moberg Karlsson (pen.), 90+5. Adam Hložek

Přestože Baník sehrál se Spartou vcelku vyrovnanou partii, nakonec se musí smířit s porážkou o tři branky. Výhru letenských navíc kazí výkon sudího Královce, jenž minimálně jednou hrubou chybou poškodil Slezany.

Přestože měl kouč Pražanů Horňák již k dispozici špílmachra týmu Kangu, nechal trenér gabonského fotbalistu pouze na lavici náhradníků a vsadil na téměř totožnou sestavu, která před týdnem vybojovala výhru v Opavě. Jen zraněného stopera Štetinu nahradil Costa. Na straně hostů se do sestavy zařadili navrátilci Fleišman s Fillem a místo Hrubého dostal ve středu pole přednost Jirásek.

Po chmurném úvodu, kdy celá Letná věnovala vzpomínku tragicky zesnulému Josefu Šuralovi, zahrozili jako první domácí, když v osmé minutě pálil po kombinaci s Drchalem Hašek, jeho pokus ovšem lapil gólman Laštůvka. Ostrava odpověděla hned za minutu. Holzer z levé strany našel v pokutovém území Kuzmanoviće, ale ani jeho střela z otočky se neujala.

Následná pasáž hry patřila spíše Baníku a ve 23. minutě vypálil nebezpečně, leč opět nepřesně Kuzmanović. Za dalších šest minut ale nečekaně udeřila Sparta, která vyšachovala soupeře na levé straně, odkud Karlsson pláchl směrem k šestnáctce, kde našel volného Drchala, jenž uklidil míč do brány - 1:0. Hned z protiakce mohlo být srovnáno, jenže Diopa v tutovce vychytal brankář Heča. Ve 31. minutě chtěl Hašek překvapit Laštůvku, avšak strážce svatyně Slezanů stihl zasáhnout.

Letenští mohli ještě před odchodem do kabin přijít o Costu, ten však za surový zákrok na Filla k údivu všech viděl od sudího Královce pouze žlutou kartu. Ve 36. minutě sice Stronati ubránil Drchala, následně ale zachyboval a nechybělo mnoho, aby jeho zaváhání potrestal Hložek. O tři minuty později se Jánoš pokoušel přelobovat Heču, ten však jeho úmysl s vypětím všech sil přečetl a balón vyrazil nad břevno. Ve 43. minutě vykouzlil Hašek pěknou přihrávku na Drchala, jenž tváří v tvář ztroskotal na Laštůvkovi.

Krátce po změně stran se domácí hnali do útoku, Hložek v šestnáctce přepadl přes nohu Fleišmana a Královec až s pomocí videa nařídil pokutový kop pro Pražany. Ten bezpečně proměnil Karlsson a zvýšil vedení svého týmu. I nyní chtěla Ostrava rychle odpovědět, jenže Pazderova rána z dálky skončila pouze v rukavicích Hečy. V 56. minutě vyrobil Procházka obrovskou minelu v rozehráce, kterou nepotrestal Drchal, jenž ve své další velké šanci trefil po obloučku přes Laštůvku břevno.

Po hodině hry se po příhře od Jiráska protlačil přes Costu k míči Diop, kterého vychytal Heča. Slezané se začali víc osmělovat a v 71. minutě byli opět blízko snížení, když Jánoš těžkou střelou trefil tyč. Postupem času ale snaha hostů opadla, v závěru navíc museli zkousnout ještě jeden inkasovaný gól, když střídající Kanga vyslal do úniku Hložka, který obešel Laštůvku a upravil stav na konečných 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha31234472:2373
2.Viktoria Plzeň31225449:2871
3.Sparta Praha31186755:2760
4.FK Jablonec311561054:2851
5.Baník Ostrava311361238:3945
6.Slovan Liberec3111101033:2843
1. zápasy

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 0:8

03.05.2019 18:00

Góly: 2. Tomáš Přikryl, 4. Muris Mešanović, 16. Pavel Bucha, 25. Muris Mešanović, 35. Nikolaj Komličenko (pen.), 45. Nikolaj Komličenko, 82. Ladislav Takács, 85. Ladislav Takács

Hodně jednoznačné utkání mohli vidět fanoušci, kteří přišli na úvodní utkání play-off o Evropskou ligu do Teplic. Domácí absolutně nezvládli vstup a Mladé Boleslavi podlehli 0:8. Po dvou brankách nasázeli Takács, Mešanović a Komličenko, další trefy přidali Bucha a Přikryl.

Na první gól nečekali přihlížející dlouho. Už po minutě hry rozjeli hosté pohlednou kombinaci, na jejímž konci Mešanović patičkou prostrčil míč za obranu na Přikryla. Ten si tváří v tvář gólmanovi poradil a dal svému celku vedení, branka byla navíc kýženou venkovní trefou.

To ještě Středočeši netušili, že na žádné venkovní góly se hrát nebude. Po autovém vhazování z pravé strany se pěkně uvolnil u brankové čáry Bucha a předložil míč Mešanovićovi. Ten se z poměrně snadné pozice nemýlil a dobře nalitého míče využil k navýšení náskoku. Po třech minutách to tak bylo 0:2.

Poté se konečně osmělili domácí a proti Moulisově pokusu musel zasahovat Šeda. Naděje na obrat však nevydržely dlouho. Teplice bídně rozehrály rohový kop, na druhou stranu se do protiútoku vydali Bucha a Komličenko. První jmenovaný vzal střelu na sebe a znovu překonal Grigara.

Znovu se poté činil Šeda, když zneškodňoval Ljevakovićovu dělovku. Na druhé straně pokračoval den otevřených dveří, Komličenko napálil tyč. Po další akci propadl míč k Mešanovićovi za obranu, ten si ještě pohrál s míčem i brankářem a přízemní ranou k tyči úspěšně zakončil.

Skláři měli problém i s disciplínou, před poločasem trefil Shejbal Jugase do obličeje a sudí nařídil penaltu. Té se ujal Nikolaj Komličenko a ranou doprostřed skóroval. A viník Shejbal po chvíli fauloval zbytečně podruhé a pakoval se do sprch.

Kanonáda modrobílých ovšem nekončila. Přikryl obral soupeře o míč a luxusním pasem za obranu našel Komličenka, který hravě překonal brankáře a prosadil se v této sezóně již po šestadvacáté, čímž překonal doposud nejlepšího střelce v historii Lafatu.

Po pauze dlouho Grigar nemusel lovit míči zpoza svých zad, toho se dočkal až deset minut před koncem. Na Marešův rohový kop se obránci nekoncentrovali a nechali Takácse skákat zcela osamoceného, ten šancí nepohrdl a bez potíží o zem zakončil. 0:7!

Laco Takács ale poslední slovo neřekl a opět to bylo po asistenci Mareše. Ten tentokráte ze hry načechral centr do vápna, kde defenziva znovu nezafungovala ideálně a Takács si v klidu vyskočil pro svou druhou trefu v utkání. O prvním finalistovi skupiny o Evropskou ligu je tak de facto rozhodnuto, Teplice by musely ve městě automobilky vyhrát osmibrankovým rozdílem.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 1:0

03.05.2019 18:00

Góly: 20. Marek Hlinka

Premiéra trenéra Kameníka na lavičce Zlína dopadla vítězně. Ševci poněkud překvapivě porazili v domácím prostředí Olomouc a do odvety si nesou jednobrankový náskok. Jedinou trefu zajistil hostům v prvním poločase záložník Hlinka.

Oba týmy musely v sestavách řešit několik absencí. Na straně domácích se tak na levý kraj obrany musel ze zálohy posunout Jiráček. Od začátku tentokrát nastoupil také středopolař Čanturišvili a vepředu dostal znovu prostor mladík Slaměna. Sigmu trápí především kraje defenzivy, kde zraněného Vepřeka se Sladkým zastoupili Chvátal a Polom. Mezi tři tyče se po jednozápasové pauze vrátil gólman Buchta.

V úvodu oplýval aktivitou především Zlín, až později se začala probouzet i Olomouc, ale Plškova střela z desáté minuty letěla až za tribunu směrem k řece Dřevnici. Za dalších deset minut už se gólově urodilo, avšak na druhé straně. Podio poslal výborný centr ze standardní situace do pokutového území, kde našel hlavu Hlinky, jenž poslal Ševce do vedení.

Hosté mohli odpovědět dvě minuty po Hlinkově brance taktéž ze standardní situace, po které vznikl před bránou domácích velký závar, avšak se střelou Yunise si poradil brankář Rakovan. O dvě minuty později se zase ukázal Zlín, kdy Holík po centru Hnaníčka z pravé strany hlavičkoval do tyče. Krajní bek Ševců zkoušel štěstí i o minutu později, tentokrát však Buchta míč bez potíží zkrotil.

Delší dobu temna co se šancí tyče utnul až ve 39. minutě rychlý útok domácích, kdy se přes Poznara a Slaměnu dostal balón na levou stranu k Jiráčkovi, jehož pohotovou střelu vyrazil Buchta. Aktivita Zlína pokračovala i nadále, kdy Poznar pálil nad břevno. Sigma mohla v závěru první půle i přes celkově slabý výkon vyrovnat, avšak Beneš těsně nedosáhl na Zahradníčkův centr a po následném rohovém kopu zakončoval nepřesně Polom.

Po změně stran se domácí víc zaměřili na defenzivu a Olomouc musela dobývat obranný val soupeře. Až v 68. minutě vyslal Houska průnikovou přihrávkou Faltu, jenže toho v tutovce vychytal Rakovan. Za dalších devět minut si na pas za obranu naběhl Zahradníček, jenž v další obrovské šanci taktéž pohořel na Rakovanovi a dorážku poslal nad bránu.

V závěru se již ale hosté do další gólovky nedostali. Naopak v 89. minutě je zachránil Buchta, který vyrazil nebezpečnou hlavičku domácího Gajiće po rohovém kopu. Nastavení již odehráli Ševci v poklidu na útočné polovině a pohlídali si jakýkoliv odpor protivníka.

Více informací k zápasu
O udržení

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 5:1

05.05.2019 15:30

Góly: 5. Jan Kalabiška, 9. Jan Kalabiška, 17. Dominik Janošek, 65. Jan Kalabiška, 74. Stanislav Hofmann - 39. Jan Matoušek

Slovácko hned na úvod nadstavby učinilo rázný a důležitý krok směrem k záchraně. V domácím prostředí porazilo pěti brankami Příbram a dostalo se do čela skupiny o udržení. Poražení Středočeši naopak zůstávají na barážové čtrnácté příčce.

V sestavě Moravanů se nově objevil stoper Šimko, jenž ve středu obrany nahradil Franiće. Kalabiška na křídle zastoupil Diviše a místo Hološka dostal na hrotu přednost Zajíc. Hostům scházel pravý bek Nový, díky čemuž dostal šanci od začátku Nitrianský. Do základní jedenáctky se naopak na úkor Polidara vrátil Fantiš.

Nitrianský však trenéra Nádvorníka příliš nepotěšil, jelikož v páté minutě při akci Slovácka po levé straně odvrátil míč pouze ke Kalabiškovi, jenž zblízka poslal svůj tým do vedení. Kalabiška se úvodním gólem navnadil a hned o čtyři minuty později skóroval podruhé, když k tyči uklidil centr Reinberka. Moravané byli v úvodu při chuti. Brankář Příbrami Kočí musel likvidovat střelu Havlíka a po Juroškově centru zprava zase hlavičkoval těsně nad břevno Reinberk.

Třetí branky se příznivci domácích dočkali v sedmnácté minutě. Obrana Středočechů vyrobila další hrubku při rozehrávce, následně Navrátil předložil míč Janoškovi, jenž uklidil balón za Kočího záda. Bezzubí hosté se z hrůzného průběhu otrkali až těsně před koncem první půle. Nejprve se Matoušek ve 39. minutě pokoušel o vymodlení penalty při kontaktu s gólmanem Trmalem, sudí Matějíček ale nechal hru dál plynout. Hned za pár okamžiků se však Matoušek po přihrávce od Fantiše dostal ke střele, která po nešťastné teči Šimka skončila v síti - 3:1.

Čtyři minuty po přestávce si mohlo Slovácko vrátit tříbrankový náskok zpět, jenže Navrátil po přesném pasu od Janoška neprostřelil Kočího. To se podařilo až v 66. minutě Kalabiškovi, který využil další chyby v defenzivě soupeře. Chaluš zpracoval míč přesně do běhu Kalabišky, ten pohotově obstřelil vyběhnutého Kočího a zkompletoval hattrick. Šest minut poté se Kalabiška hnal za dalším gólem, ale při samostatném úniku se kličkou Kočímu vyhnal do ostrého úhlu a následně strážce hostující svatyně míč vyrazil.

Pátou a nakonec poslední branku Moravanů vstřelil v 74. minutě Hofmann, který se prosadil hlavou po rohovém kopu Havlíka, jenž střídající Hološko ještě prodloužil na zadní tyč, kde stál právě pohotový Hofmann. V nastavení mohl alespoň další čestný úspěch Příbrami zařídit Keïta, toho však vychytal Trmal a skóre zůstalo neměnné.

Více informací k zápasu

SFC Opava - MFK Karviná 1:0

05.05.2019 15:30

Góly: 90+2. Pavel Zavadil (pen.)

Až nastavení přineslo rozuzlení slezského derby. V něm opavský Zavadil proměnil penaltu a zařídil tak domácím důležitý tříbodový zisk. Pro Karvinou skončila série tří vítězství v řadě a zůstává patnáctá, SFC se naopak dostalo na dvanácté místo.

Kouč domácích Kopecký učinil v sestavě svého týmu jedinou změnu, když Stáňu nahradil v záložní řadě Řezníček. Hostům se pod vedením trenéra Straky daří a ten tak neměl důvod k jakýmkoliv změnám.

K první brance byla v deváté minutě blízko Opava. Smola efektivně napadal rozehrávku soupeře, brankář Karviné Berkovec odkopl míč pouze k Řezníčkovi, ten však z dálky těsně minul prázdnou branku. Další slibnou možnost měli domácí ve 27. minutě, kdy po Jursově centru z pravé strany pálil do připraveného Berkovce Jurečka.

Aktivní Opava si ve 40. minutě vypracovala další gólovou šanci. Rohový kop Zavadila propadl na zadní tyč, kde se balón odrazil od Svozila na břevno. Z následné dorážky trefil Žídek tyč, poté ještě opět střílel Svozil, tentokrát již ale minul bránu soupeře.

Karviná byla nečekaně pasivní a až v 68. minutě měla opravdu slibnou možnost. Ba Loua obdržel pas na hranici pokutového území, odkud pálil na přední tyč, gólman domácích Šrom však zasáhl včas. Domácí se k dalšímu zajímavému střeleckému pokusu dostali v 85. minutě, jenže Zavadilovu ránu chytil pohotový Berkovec.

V dresu hostů opět nejvíce hrozil Ba Loua, který měl dobrou šanci v 89. minutě, kdy se k němu při rychlém brejku dostal míč od Wágnera, avšak záložník Pobřeží slonoviny střílel pouze do Šroma. Když už se zdálo, že utkání skončí bezbrankovou remízou, dočkala se Opava v nastavení gólu. Karvinský Rundić stáhl v pokutovém území jednoho z protihráčů a nařízenou penaltu proměnil zkušený Zavadil.

Ihned po rozehrávce mohl vyrovnat Ba Loua, jenž se do míče krásně opřel z velké dálky a Šrom jen taktak vytěsnil balón na rohový kop. V závěrečných minutách si Karviná vytvořila velký tlak, ani z něj se však vyrovnávací branky nedočkala.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Bohemians Praha 1905 1:1

03.05.2019 18:00

Góly: 69. Daniel Tetour - 83. Lukáš Hůlka

Podle svého trenéra již hráči Dukly odpískali zbytek sezóny, v malém pražském derby to tak ale nevypadlo. Po sedmdesáti minutách otevřel skóre Tetour, vedení domácích ovšem vydrželo jen patnáct minut, než srovnal Hůlka.

Do první šance se po pěti minutách dostal Holík, jehož pokus z pravé strany letěl těsně vedle vzdálenější tyče. Za Klokany se v obrovské příležitosti ocitl Puškáč, jenže v tutové šanci selhal a místo poloprázdné brány napálil jen nohy přesouvajícího se Rady.

Do akce se znovu dostal armádní klub, jmenovitě Hanousek, jehož prudký pokus zpoza vápna mířil nad břevno Fryštákovy brány. Podobně neúspěšně dopadl i po dvaceti minutách González. Krátce před dokončením první půlhodiny hry měli dvě příležitosti i hosté. Reiterův pokus musel blokovat Ostojić, Hůlkova hlavička zase letěla mimo prostor tří tyčí. Do kabin se odcházelo za bezbrankového stavu.

Druhou půli odšpuntoval po deseti minutách Dostál, jenž si pumelicí na Radu nepřišel. Stejně kvalitní zákrok si na druhé straně hřiště připsal Fryšták proti Holendově ráně. Branka přišla až zhruba pětadvacet minut před koncem. Tetour si vyměnil míč s Hadaščokem, následně z hranice vápna vyslal obstřel na zadní tyč, na nějž byl Fryšták krátký. Domácí se tak dostali do vedení.

Klokani mohli srovnat brzy, na zadní tyči číhajícímu Jindřiškovi chybělo k trefě pár centimetrů. Co nezvládl on, to se povedlo Hůlkovi. Ten byl po Jusufově centru ve vápně zcela sám a fantasticky trefeným volejem prostřelil Radu mezi nohama. V samotném závěru ještě spálil tutovou šanci z úniku Záviška, a tudíž se oba celky rozešly smírně a drží pozice na opačných pólech skupiny o záchranu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.1. FC Slovácko311141637:4637
12.SFC Opava311061540:4936
13.Bohemians Praha 1905318111230:3835
14.1. FK Příbram31871634:6831
15.MFK Karviná31851839:5429
16.Dukla Praha31562026:6321

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (689)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele