FORTUNA:LIGA - preview 1. kola nadstavby

03.05.2019, 08:24, aktualizováno 05.05.2019, 08:33
Previews
Slavia jenom remizovala v Liberci a nabídla šanci Plzni - pokud Viktoria vyhraje nad Jabloncem, zmenší se rozdíl mezi nejlepšími kluby na dva body. Opava bude hrát doma s Karvinou, Příbram potřebuje bodovat na půdě Slovácka...
O titul
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (neděle 18:00)
Pražští rivalové Slavia a Sparta vstoupili do skupiny o titul již v sobotu, o den později je bude následovat i Plzeň. Ta chce pokračovat ve stíhací jízdě za sešívanými a posloužit jim k tomu může vítězství nad Jabloncem, který pro změnu bojuje o účast v evropských pohárech.

Viktoriáni po reprezentační pauze nepoznali hořkost porážky a z pěti utkání vytěžili třináct bodů, přesto úplně spokojeni nebudou. Před dvěma týdny totiž nedokázali naplno využít zaváhání Slavie a v Příbrami pouze remizovali, minulý víkend už byli stoprocentní a Duklu roznesli 4:0. Na výhře se dvěma brankami podílel Kopic, po jedné přidali Procházka a Hořava. V tabulce střelců si ovšem nejlépe vede úplně jiný hráč. Jean-David Beauguel navazuje na úspěšný podzim ve Zlíně a celkově má na kontě již čtrnáct gólů, což ho řadí na druhé místo mezi ligovými kanonýry. Nepříjemností by mohla být absence Kayamby, který by za postranní čarou doplnil Krmenčíka s Čermákem.

"Slavia to má ve svých rukou, náskok je to veliký, rozhodovat může klidně až poslední zápas nadstavby. Věřím, že to ještě trošku zdramatizujeme, nadstavbová část bude jistě zajímavá, každý může porazit každého," věří Pavel Vrba.

Jablonec sice drží relativně v poklidu čtvrtou pozici, základní část završil se šestibodovou ztrátou na Spartu a stejně velkým náskokem na Baník, na hřištích soupeřů se mu však vůbec nedaří. Do jara sice vstoupil vítězstvím v Olomouci, od té doby však v pěti zápasech neskóroval a vytěžil v nich jen dva body. Naposledy takto zaváhal v Ďolíčku, vše ale Severočeši vynahradili v přímém duelu o čtvrté místo proti Ostravě, které nasázeli čtyři góly. Hattrickem se na tom podílel Martin Doležal, před ním skóre otevíral Považanec. Právě Doležal je nejen nejlepším střelcem Jablonce, jeho třináct branek z něj dělá i nejgólovějšího Čecha ve FORTUNA:LIZE.

Zelonobílí rozhodně nechtějí působit odevzdaně. "V Plzni chceme hrát útočný fotbal. V posledních pěti zápasech venku jsme nedali gól, tak bychom to teď chtěli protrhnout. V Plzni není lehké hrát, ale chceme být aktivní. Naposledy jsme tam prohráli 0:1, měli jsme šance, jenže jsme je neproměnili. Teď se budeme snažit, abychom domácí potrápili a pokusili se přivézt nějaké body," burcuje kouč Petr Rada.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kopic, Pačinda, Kovařík - Beauguel
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Hübschman - Jovovič, Trávník, Považanec, Vatajelu - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.90 - 5.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Baník Ostrava  (sobota 17:30)
Sparta pod vedením nového kouče zvládla závěr základní části, na což bude chtít navázat i v úvodu nadstavby. Jako první zavítá na Letnou ostravský Baník, pro nějž bude cílem udržet současnou pátou příčku.

Netradičně již potřetí v ligové sezóně na sebe narazí nesmiřitelní rivalové z Prahy a Ostravy. Nový formát nejvyšší soutěže ale mění zavedené pořádky, a tak fanoušci obou táborů a s nimi též příslušníci bezpečnostních složek hlásí pohotovost. V okolí letenské pláně lze opět očekávat bojovnou náladu na obou stranách barikád.

Z lepší výchozí pozice jdou do duelu domácí, avšak vzhledem k posledním výsledkům mají i tak co napravovat, aby ještě více nerozlítili své příznivce, kteří již tak musí snášet další ročník plný zklamání. Povětšinu jara se přitom Spartě dařilo a dokonce útočila na druhou Viktorii Plzeň. Poslední výsledky však jasně ukázaly, že třetí místo je pro letenské tak akorát.

Především v střetnutích s odvěkým rivalem Slavií, které Sparta minulý měsíc odehrála v lize i poháru, znovu vyplavaly na povrch problémy, které Spartu dlouhodobě sužují. Ačkoliv důvodů, proč se slavnému klubu v posledních letech tolik nedaří, je víc, odskákal to pouze trenér Zdeněk Ščasný, jehož místo minimálně dočasně obsadil Michal Horňák.

V nadstavbě tak budou Pražané bojovat především o to, aby si usmířili fanoušky. První díl je čeká proti Ostravě. "Baník má svou kvalitu, má skvělé fanoušky. Bude to výborný zápas. Pro nás je výhoda, že začínáme dvakrát doma. Je to obrovský bonus," uvedl talentovaný Adam Hložek, který bude chtít v sobotu se spoluhráči vybojovat vítězství pro tragicky zesnulého Josefa Šurala, bývalého Sparťana.

Ani Slezané neměli i přes mnohem povedenější sezónu než tu minulou na růžích ustláno. Trenér Bohumil Pánik zažil znovu to, co jej provázelo předchozím angažmá ve Zlíně, tedy výrazný pokles formy na jaře. Až na pár světlých momentů se Baníku po zimní pauze tolik nedařilo a nakonec mohou být v Ostravě rádi, že udrželi alespoň páté místo ve skupině o titul.

Záložník Adam Jánoš doufá, že Slezané v prvním zápase nadstavby zapracují na defenzívě. "Bude to pro nás klasický zápas na Spartě. Musíme hrát zodpovědně, protože jsme teď dostali hodně zbytečných gólů. Některé jsme si dali skoro sami. Takže jak jsem řekl, hrát zodpovědně a mohli bychom to zvládnout," řekl někdejší hráč Mladé Boleslavi.

Domácím se po trestu za žluté karty vrací špílmachr Guélor Kanga, stále však schází jeho parťák ze zálohy Bořek Dočkal. Zranění sužují i Filipa Panáka, Tal Ben Chaima, Matěje Pulkraba a Václava Kadlece. Na straně hostů visí otazníky nad starty Martina Šindeláře, Jakuba Šašinky a kapitána Milana Baroše. Naopak disciplinární trest vypršel zkušeným Jiřímu Fleišmanovi a Martinu Fillovi.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Zahustel, Radaković, Štetina, Hanousek - Sáček, Hašek - Karlsson, Kanga, Hložek - Drchal
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Granečný - Kuzmanović, Diop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.17 - 6.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (sobota 20:00)
Jindy by Slavia slavila titul, nyní se však Trpišovský a spol. musí k trofeji ještě prokousat skrz nadstavbu. Tu začínají sešívaní na hřišti libereckého Slovanu, jež touží po postupu do Evropské ligy.

Ačkoliv se živelně debatovalo o skutečné výhodnosti šestého místa, musí se Liberec chtě nechtě smířit s tím, že právě on ukořistil tuto pozici. Slovan si tím zajistil postup do skupiny o titul, zda mu to však bude stačit k postupu do Evropské ligy, ukáže čas. Zatímco týmy na sedmém až desátém místě čeká nevyzpytatelné play off, Severočeši si zahrají pět zápasů proti těm nejlepším mužstvům nejvyšší soutěže. Reálně budou svěřenci trenéra Zsolta Hornyáka bojovat s ostravským Baníkem o pátou příčku.

Obránce Matěj Hybš si je vědom, že cesta k úspěchu proti Slavii vede přes týmový výkon. Zároveň věří ve výhodu domácího prostředí. "Na domácím trávníku jsme dvakrát silnější, než když vyjedeme do Edenu. Slavia naopak nebude nadšená z toho, že začíná u nás. Budeme chtít této situace využít," uvedl někdejší bek Sparty a mládežnických reprezentačních výběrů.

Lodivod Slovanu Hornyák neskrývá před startem nadstavby ambice. "Chceme se pobít o Evropu. Hlavně přeskočit Ostravu a dotáhnout se na Jablonec, i když je to hodně náročný plán. Bude to těžké, Evropu chce hrát každý. Budeme se snažit zvládnout těžké zápasy se Slavií, Plzní a Spartou a myslím, že při troše štěstí bychom se do té Evropy dostat mohli," prohlásil slovenský trenér.

I přes pozici hostujícího celku budou Pražané v Liberci velkým favoritem. K Nise totiž dorazí první tým tabulky, nejlepší obrana i útok ligy. Ke konci základní části se sice náskok sešívaných na druhou Plzeň smrskl na čtyři body, ovšem i tak má Slavia situaci stále pevně v rukou. V posledním kole přehrála družina kouče Jindřicha Trpišovského Olomouc a po výhře 2:1 vstupuje do neznámé nadstavby v dobrém rozmaru.

Sám Trpišovský se na nový herní model dívá skepticky. "Abych se přiznal, nejsem příznivcem nového systému, ve velkých ligách nic podobného nemají. My s asistenty hrajeme poprvé o titul, už jsme ho mohli mít, ale zrovna to vyšlo tak, že se hraje nadstavba. Podívejte se na Tampu v hokejové NHL: udělala bodový rekord a v play off vylétla hned po čtyřech zápasech. Teď už toho moc nenatrénujeme, rozhodne hlava, mentalita, jak načteme soupeře a trefíme se do sestavy," řekl.

Sešívané hlásí před zápasem v Liberci dvě absence, a sice dlouhodobě zraněné Jakuba Hromadu se Stanislavem Teclem. Slovan zase trápí zdravotní stav záložníka Filipa Oršuly. Jinak ale ve Slovanu doufají, že dokáží navázat na březnový vzájemný duel v Edenu, kde se zrodila remíza 1:1.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite, Mara - Potočný, Oscar, Malinský - Kozák
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Deli, Bořil - Král, Souček - Masopust, Hušbauer, Stoch - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.32 - 4.02 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha30233472:2372
2.Viktoria Plzeň30215447:2768
3.Sparta Praha30176752:2757
4.FK Jablonec30156953:2651
5.Baník Ostrava301361138:3645
6.Slovan Liberec301191033:2842
1. zápasy
FK Teplice - FK Mladá Boleslav  (pátek 18:00)
Úvodní zápasy play-off o Evropskou ligu jsou na programu při pátečním podvečeru, v jednom z nich zamíří hráči Mladé Boleslavi do Teplic. Středočeši byli v základní části o tři místa a šest bodů výše v tabulce, lépe zvládli i vzájemné střety.

Skláře nezastihl konec ligy vůbec v dobrém rozpoložení. Na konci března ještě dokázali porazit Slovácko, následné smolné vypadnutí z MOL Cupu se Spartou však jako by nastartovalo jejich trápení. Ve čtyřech zbývajících kolech vstřelili jen dvě branky a získali jediný bod za remízu s Příbramí v posledním kole. Nyní se na útočné polovině budou spoléhat na jednoho z nejlepších českých kanonýrů v lize Horu, který se prosadil již jedenáctkrát. Jedinou absencí na straně žlutomodrých by měl být Siim Luts.

To Mladá Boleslav sehrála jaro mnohem úspěšněji a dlouho atakovala i umístění v elitní šestce. O to ji pravděpodobně připravila jediná porážka a zároveň jedna ze dvou domácích ztrát proti Liberci. Když se k tomu přidala nezvládnutá koncovka na Julisce, bylo vymalováno a v tomto kontextu k ničemu již byla jednoznačná výhra v přímém souboji o výhodu domácí odvety se Zlínem. To se prosadil jednou Přikryl a dvakrát Komličenko, jenž je nejlepším střelcem nejen svého týmu, ale celé ligy, neboť nastřádal již čtyřiadvacet branek. Právě Přikryl je mu ze spoluhráčů nejblíže, má sedm. Ani hosté se nepotýkají s četnou marodkou, mimo hru zůstávají jen Klíma a brazilské duo Ewerton, Túlio.

"Teplice jsou zarputilý tým, všichni hráči makají, běhají, jsou důrazní, vyrážejí do hodně nebezpečných protiútoků, kdy se snaží hru rychle přenášet a horko těžko se chytají. Hora, Ljevakovič a Kučera jsou hodně zkušení a nebezpeční hráči, které budeme muset pokrýt," říká zkušený gólman Jan Šeda.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, Krob - Hyčka, Ljevakovič, Kučera, Moulis - Jindráček, Hora
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Hubínek, Jugas, Hájek, Fulnek - Wiesner, Bucha, Matějovský, Přikryl - Komličenko, Mešanovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.26 - 2.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - Sigma Olomouc  (pátek 18:00)
S novým trenérem vstoupí zdravotně zdecimovaný Zlín do bojů o Evropskou ligu. Na domácím hřišti přivítá Olomouc, která si po povedeném jaru dělá chuť na další místenku v Evropě.

Znatelné zemětřesení postihlo zlínské před startem nadstavbové části. Kormidlo lodi kotvící u Dřevnice totiž opustil mnohými neoblíbený trenér Roman Pivarník. Nyní již bývalý kouč ševců převzal moravské mužstvo teprve v lednu, ovšem během jarní části soutěže s ním zvítězil pouze ve třech utkáních a opustil pozice ve skupině o titul. Vcelku pochopitelně se tak Pivarník předčasně pakoval.

Premiéru v roli hlavního kouče si tak proti Olomouci odbude dosavadní asistent Jan Kameník. "Pocitů je víc, možná jsou spíše smíšené. Na jednu stranu, když jeden ze členů realizačního týmu odchází, tak to není pro nikoho příjemné. Jak pro nás, tak pro klub. Tohle je v tom fotbalovém životě věc, která není úplně fajn, ale i to fotbalový život přináší. Vím to, protože sám jsem v takové pozici odvolaného trenéra byl a není to příjemné," uvedl sedmatřicetiletý lodivod.

Nový trenérský štáb čeká hned zkraje pořádná výzva, jelikož v přímém souboji vyzve olomouckou Sigmu o možný postup do Evropské ligy. "Olomouc je soupeř, který je silný a nepříjemný. Máme k nim zdravý respekt, na druhou stranu se na to utkání těšíme," dodal Kameník.

Na druhé straně barikády se dost možná také připravují na změnu hlavního kouče. Ten dosavadní, Václav Jílek, čelil spekulacím o odvolání již na podzim, kdy se Hanákům příliš nedařilo a hrozil jim sestup. Po zimní pauze se však Olomouc i s Jílkem pozoruhodně zlepšila a v tabulce vystoupala až na osmou příčku. O Jílkově budoucnosti se přitom začalo hovořit znovu, tentokrát však z důvodu možného přesunu na lavičku pražské Sparty, kde talentovaný lodivod již v minulosti působil.

A jak se k celé situaci staví sám trenér Sigmy? "Momentálně jsem trenérsky vázaný v Olomouci a všechno kolem Sparty jsou jen spekulace a hypotézy. Samozřejmě mediální zájem Sparty je svým způsobem potěšující. Vždycky to má ale dvě strany. Je to o nastavení nějakých zásad, principů a mantinelů, o tom, co by případná spolupráce měla obnášet. Pokud to bude dávat logiku, tak se o tom můžeme bavit dál," nastínil Jílek.

Dveře na Letnou jsou sice, zdá se, otevřené, ovšem práce v Olomouci ještě není rozhodně dokončena. Hanáci jsou po sezóně opět nedaleko od další účasti v Evropské lize. Potřebují ale projít ošidným play-off, se kterým navíc nikdo ze soutěže nemá zkušenosti. Otázkou je také, v jaké sestavě do bojů o Evropu Sigma nastoupí. Dlouhodobě chybí Martin Hála, poslední zápas na Slavii ale vynechali i brankář Miloš Buchta, obránci Martin Sladký s Michalem Vepřekem a záložníci Jiří Texl s tradičním marodem Václavem Pilařem.

Zlín trápí zdravotní stav krajních beků Róberta Matejova a Lukáše Bartošáka a také středopolařů Pabla Podia s Vachtangem Čanturišvili. To ale není jediná chmura ševců, neboť ještě musí vymyslet správný recept na pokoření protivníka. Sigmu totiž v této sezóně ani jednou neporazili, a to se s ní utkali i v součtu s pohárem dvakrát. Poslední duel dopadl na zlínské Letné poměrem 0:2 pro Olomouc.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Matejov, Buchta, Gajić, Nečas - Holík, Hnaníček, Jiráček, Džafić - Poznar, Vyhnal
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Zahradníček, Beneš, Jemelka, Vepřek - Texl, Kalvach, Houska, Plšek, Falta - Yunis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.14 - 3.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
O udržení
1. FC Slovácko - 1. FK Příbram  (neděle 15:30)
Barážovou čtrnáctou příčku stále drží fotbalisté Příbrami, mocně se na ně však dotahuje Karviná a nyní tak potřebují zabrat. Výhrou by se navíc dotáhli na nedělního soupeře Slovácko, což by jim dalo v bojích o záchranu solidní výchozí pozici.

Hráči z Uherského Hradiště neoplývají bůhvíjakou formou. Vstup do jara sice zvládli a připsali si dvě vítězství, od té doby však uspěli v devíti zápasech jen jednou - shodou okolností však zrovna proti Středočechům. Před týdnem hráli proti Bohemce o naději na prostřední skupinu, utkání však po trefách Barteka a Zajíce skončilo nerozhodně, což dalo šanci na Evropu Teplicím. Právě Tomáš Zajíc má na kontě již šest tref a spolu s Daníčkem je nejčastěji skórujícím hráčem týmu, další v pořadí Sadílek je jen na polovině. Mimo hru stoprocentně zůstanou zranění Kadlec a Krejčí.

"Záleží, jaké si to utkání uděláme. Hlavně nesmíme nic podcenit a musíme hrát tak, jak jsme hráli před necelými třemi týdny, kdy jsme dokázali nad Příbramí zvítězit 2:0. Jiné to bude v tom, že nyní jsme ve skupině o záchranu, takže jde o hodně," říká Jaroslav Diviš.

Příbram je na jaře přímo příšerná ve venkovních utkáních. Na hřiště soupeřů zamířila šestkrát a při tom nevstřelila ani gól, získala jen bod z posledního utkání v Teplicích. Ke štěstí se jí daří alespoň doma, kde ztratila jen při porážce se Slavií a remíze s Plzní. Hlavním problémem celku od Litavky je defenziva, která je se třiašedesáti obdrženými brankami nejhorší v souteži. Tím více musí spoléhat na útočnou část, kde jsou hlavními tahouny také šestigóloví Matoušek a Fantiš. Druhý jmenovaný však ze zdravotních důvodů do zápasu nezasáhne.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Franič, Divíšek - Daníček, Havlík - Navrátil, Janošek, Kalabiška - Zajíc
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Chaluš, Tregler, Antwi - Mingazov, Soldát, Květ, Rezek, Matoušek - Polidar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.16 - 5.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SFC Opava - MFK Karviná  (neděle 15:30)
Opava vstoupí do bojů o záchranu slezským derby s Karvinou. Zatímco domácí marně hledají herní pohodu, hostující MFK je v laufu a touží po záchraně již téměř ztracené sezóny.

Vzájemným duelem zahájily oba slezské týmy jarní část sezóny, nyní započnou další úsek právě probíhajícího ročníku, a sice nadstavbu. Stejně jako v únoru jde do utkání z lepší pozice v tabulce Opava, psychická výhoda je však nyní jednoznačně na straně Karviné.

Nováček soutěže se po zimní přestávce trápí. Z deseti odehraných střetnutí zvítězil pouze ve dvou a propadl se na třináctou pozici. Místo šance zahrát si o Evropskou ligu tak SFC po špatných výkonech hrozí, že se po roce vrátí do druhé ligy.

Sestupu se však chtějí opavští za každou cenou vyhnout. "Před námi je nejtěžších pět zápasů sezony. Nesmíme si připouštět, že se blíží konec. Musíme přepnout morálně a mentálně na ještě větší obrátky, protože o fotbale to asi moc nebude. Do zbývajících zápasů musíme dát všechny síly. Máme jich dost," uvedl záložník SFC Jan Schaffartzik.

Karviná si na jaře dlouhou dobu počínala podobně jako její slezský rival. Poté, co na uvolněnou trenérskou sesli usedl známý harcovník František Straka, však zahájil MFK impozantní jízdu za záchranou, během které se vyškrábal z posledního místa. Strakova družina stále nemá nic vyhráno, již se ale dostala na dostřel svým konkurentům. Na Opavu ztrácí pouze čtyři body a v případě nedělního vítězství bude ztráta Karviné v podstatě pryč.

Hotovo ale rozhodně ještě není, což si uvědomují sami hráči. "Dál musíme tvrdě pracovat. Pro nás je důležité, abychom na soupeře od první minuty nastoupili. V minulých zápasech se nám to dařilo, tak doufám, že v tom budeme pokračovat i v nadstavbě," řekl špílmachr MFK Lukáš Budínský.

Hosty trápí absence stopera a lídra Pavla Dreksy a Erika Puchela, jenž se po zranění teprve vrací do tréninkového procesu. To domácí by měli nastoupit v plné palbě.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Schaffartzik - Stáňa, Janetzký, Zapalač - Smola
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolić, Krivák, Rundić, Záhumenský - Smrž, Budínský - Ba Loua, Lingr, Guba - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.46 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dukla Praha - Bohemians Praha 1905  (pátek 18:00)
Páteční předehrávku skupiny o udržení obstará malé pražské derby. Beznadějně poslední Dukla se poprvé v sezóně pokusí prolomit obranu Klokanů. Ti se budou chtít co nejrychleji vzdálit od čtvrtého místa ve skupině a nutnosti účasti v baráži.

Armádní klub získal v jedenácti jarních utkáních pouhých pět bodů, když zdolal Karvinou a remizoval s Baníkem a Mladou Boleslaví. Před týdnem dostal pořádnou rozcvičku před náročnými záchranářskými souboji, ve Štruncových sadech schytal od domácí Plzně čtyřku. Skuhravého svěřenci mají problémy na obou polovinách hřiště. Po zimní přestávce střílí v průměru jednu branku za zápas, což by ještě nebylo úplně nejhorší, bídná je ovšem bilance více než 2,5 v průměru obdržených gólů. Na této statistice se kromě zmiňovaného mače s Viktorií podílí domácí porážky o čtyři branky se Sigmou a Slavií. V útoku se bude celek z Julisky spoléhat především na nejlepšího střelce Djuranoviće, jenž rozvlnil síť v tomto ročníku šestkrát.

Velmi skeptický je ohledně záchrany Roman Skuhravý. "Ve hře je 15 bodů a budeme chtít v každém zápase uspět, ale ztráta na Karvinou je 9 bodů, nejsem naivní. V této chvíli se to pro Duklu rovná sestupu," říká bývalý kouč Opavy nebo Jablonce.

Bohemka se po dlouhém trápení a dlouhých dvaceti kolech bez výhry probrala a mocně finišovala. Na úvod jara sice nastřádala dvě porážky, za celý zbytek základní části však byla pokořena ve stejném počtu utkání, doplnila to o čtyři vítězství a tři remízy. Poslední ligová nula na bodovém kontě se datuje ke konci března a porážce v Plzni. Na závěr Klokani bojovali o účast ve skupině o Evropu, avšak v Uherském Hradišti neudrželi náskok zajištěný gólem Bartka a ve druhém poločase nechali soupeře srovnat. Bartek je však spíše netradičním střelcem, stejně jako většina hráčů z Ďolíčku. Z jeho spoluhráčů je nejvýše v tabulce střelců Jusuf, který se se pěti brankami pohybuje na konci první čtyřicítky, o jednu trefu méně má na kontě Jakub Nečas.

K náročnému zápasu na Slovácku se vrátil i Martin Hašek. "Mám smíšené pocity. Jsem zklamaný z toho, že jsme byli třiadvacet minut od skupiny o Evropskou ligu, což by bylo vzhledem k průběhu celé sezony vynikající. Na druhou stranu se hráči vydali ze všech sil. V závěru jsme mohli strhnout výhru na naši stranu," říká lodivod Bohemians, jehož jméno se často skloňuje i v souvislosti s lavičkou pražské Sparty.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hruška - Ostojič, Bezpalec, Souček - Douděra, Krunert, Hanousek, Miloševič - Holík, Hadaščok, Tetour
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Jindřišek, Vacek, Bartek - Záviška, Puškáč, Vaníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.43 - 3.49 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.Bohemians Praha 1905308101229:3734
12.1. FC Slovácko301041632:4534
13.SFC Opava30961539:4933
14.1. FK Příbram30871533:6331
15.MFK Karviná30851739:5329
16.Dukla Praha30552025:6220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1187)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele