FORTUNA:LIGA - preview dohrávek (20.1.)

20.01.2021, 08:59
Previews
Dnešek se v tuzemské lize ponese v duchu dohrávek a na programu jsou hned tři. Spartě se o víkendu nepovedl zápas v Ostravě a reputaci si nyní chce napravit na půdě Opavy, České Budějovice hostí Příbram, Ostrava bude měřit síly se Slováckem...
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (středa 16:00)
Přímý souboj o čtvrtou příčku bude k vidění v rámci dohrávky osmého kola FORTUNA:LIGY ve Vítkovicích. Domácí Baník tam hostí Slovácko, oba týmy přitom mají dobrou aktuální formu.

Slezané za sebou mají nedělní utkání proti rivalovi z Letné, které po nepříliš atraktivní podívané skončilo bez branek. Protáhli tak svou sérii bez porážky, která se nyní táhne už od listopadu a trvá sedm zápasů, z nichž pět bylo dokonce vítězných. Kozlova družina se pyšní skvostnou defenzivou, méně gólů inkasovala jen pražská Slavia. Naopak v ofenzivě to trochu skřípe, Ostravští oproti dalším celkům z horní poloviny tabulky zaostávají.

"Věřím, že i přes náročný program jsme připraveni a motivace bude velká. Po herní stránce jsme proti Spartě podali velmi slušný výkon, to, kde nás tlačí bota, je koncovka a finální fáze. Někdy to je o tom dát branku, to se může odrazit na psychice a řešení situací je pak někdy snazší. V tabulce je od čtvrtého do desátého místa rozdíl jen čtyř bodů. To je velká motivace pro nás, ale i pro soupeře, který cítí šanci se udržet nahoře. Ztrácíme na ně dva body a chceme vyhrát, ale víme, že Slovácko je silný soupeř," říká asistent trenéra Ivan Kopecký.

Muži z Uherského Hradiště neměli povedené období okolo poloviny prosince, kdy podlehli Spartě i Zbrojovce, to ale také byly jejich jediné dvě porážky v posledních deseti zápasech. Naposledy v sobotu si Slovácko poradilo s Karvinou poměrem 2:0, o což se brankami postarali z penalty Daníček a Kliment.

Po návratu Baníku do nejvyšší soutěže dokázalo Slovácko ve vzájemných zápasech uspět čtyřikrát v řadě, v minulé sezoně ale obě klání patřila Slezanům, a to bez jediné obdržené branky. V polovině února na jihu Moravy rozhodl o jejich vítězství 0:1 Jakub Pokorný.

Domácí tým bude postrádat zdravotně indisponované Šašinku a Jurošku, na straně hostí se nepředstaví Cicilia, Petržela a Tomič. V ohrožení je navíc i start Daníčka.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman - De Azevedo, Jánoš, Tetour, Kaloč, Holzer - Kuzmanovič
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Jurečka, Sadílek, Kohút, Havlík, Navrátil - Kliment
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.17 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram  (středa 16:00)
Budějovice v prvním soutěžním zápase nového kalendářního roku zaskočily silné Pardubice a již se pomalu blíží směrem k první polovině tabulky. Mezi nejlepších devět mužstev ligy mohou Jihočeši nakouknout v případě vítězného duelu s Příbramí.

První zápas a hned gól. Marko Alvir zahájil hostování v Budějovicích nejlépe jak mohl. Proti Pardubicím patřil po celý zápas k nejnebezpečnějším hráčům Dynama a svůj výkon korunoval brankou na konečných 2:0. Celek ze Střeleckého ostrova tak zahájil jarní část sezony na výbornou. K dalšímu vzestupu by navíc měl přispět Dame Diop, senegalský útočník, jenž se do českých luhů a hájů vrací po roční odmlce.

Kouč jihočeského klubu David Horejš by na zisk proti Pardubicím rád navázal též ve středu proti ještě slabšímu protivníkovi. Víme, že Příbram také potřebuje body. Musíme se co nejlíp připravit a uděláme vše pro to, abychom to zvládli. Utkání jdou v rychlém sledu a každé bude strašně těžké. Je to ještě složitější tím, že nikdy nevíte, jestli vám někdo nevypadne kvůli covidu." sdělil talentovaný lodivod.

Horejš i jeho příbramský protějšek Pavel Horváth patří k trenérskému mládí, které víří stojaté vody. Přestože z postavení v tabulce se může víc radovat budějovický kormidelník, také Horváth si již stihl vybudovat respekt. Se slabými Středočechy totiž bojuje jako lev a v úvodním lednovém kole dokonce získal bod proti silné Viktorii Plzeň.

Přesto Příbram nadále zůstává na sestupových pozicích. "Proti Plzni hráči předvedli kvalitní výkon, plnili přesně to, co jsme si řekli v kabině. Věřím, že to bude pro nás odrazový můstek do dalších zápasů. Každým dalším utkáním musíme bodovat a šplhat vzhůru tabulkou. V Budějovicích nám bude chybět i Pilík, který dostal čtvrtou žlutou kartu. Máme tři zápasy během jednoho týdne, musíme vymyslet nějaké složení, které nám přinese body," uvedl Horváth.

Vedle vykartovaného středopolaře Tomáše Pilíka nepomůžou hostům také zranění útočníci Christ Cortez s Janem Rezkem. Nejistý pak zůstává start univerzála na křídlo Emmanuela Antwiho, totéž platí i o forvardovi Dynama Karolu Mészárosovi.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Talověrov, Králik, Novák - Čavoš, Havelka - Brandner, Javorek, Mršič - Alvir
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Laňka, Tregler, Kingue, Cmiljanovič - Nový, Hájek, Soldát, Zorvan, Vávra - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.85 - 5.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SFC Opava - Sparta Praha  (středa 18:00)
Sparta se proti Baníku moc nepředvedla, své příznivce tak proti Opavě hodlá v první řadě uklidnit tříbodovým ziskem. Domácí nicméně určitě najdou důvody pro to, aby se proti favoritovi vyhecovali.

Hned sedm nových mužů využil opavský trenér Radoslav Kováč v sobotním utkání proti Zlínu. Někteří jistě zaujali, jiní zase mají na čem pracovat. Kováč každopádně ukázal, že kádr nebyl posílen pouze z kvantitativních důvodů a nové tváře hodlá co nejvíce využít. Proti Moravanům vybojovali Slezané jeden bod, což je slušné, avšak zároveň nijak fantastický vklad.

Mnozí fanoušci SFC možná ve středu nedoufají ani v remízu, ovšem lodivod Slezanů naprosto odhodlaně touží po třech bodech. "Už bychom nutně potřebovali vyhrát. Víme, že proti nám stojí Sparta, ale v naší situaci potřebujeme zvládnout každý zápas, ať už hrajeme proti komukoliv," prohlásil Kováč, jenž před přesunem do Opavy sbíral první trenérské zkušenosti právě na pražské Letné.

Pražané snad ani nemuseli po víkendu cestovat zpět do Čech a rovnou mohli zůstat v severovýchodním koutě republiky. Letenští totiž v neděli odehráli zápas v ostravských Vítkovicích a v mrazivém počasí získali podobně jako Opava bod za bezbrankovou remízu. Sparťané zkraje roku bojují s četnými absencemi, přesto proti Baníku zůstali dost za očekáváním - minimálně tedy směrem do ofenzivy.

V Opavě by se již Letenští měli více ukázat. "Opavu vede trenér, který Spartu skvěle zná, bude nás mít dobře načtené. "Kovi" určitě hráče namotivuje a myslím, že v šatně vypíše nějakou speciální prémii. Ale bude to jen o nás. S veškerým respektem k Opavě si myslím, že nebudou mít takovou hráčskou kvalitu, jakou měla Ostrava. Jediné, proč tam jet, je výhra. Nic jiného nebereme," řekl asistent hlavního trenéra Sparty Luboš Loučka.

Z důvodu zranění neodcestují s hosty do Slezska stoper Lukáš Štetina, záložníci Ladislav Krejčí "starší" s Janem Fortelným a útočník Adam Hložek. Navíc ještě z podzimu si odpykává disciplinární trest řízný defenzivní univerzál Ladislav Krejčí "mladší". Do obrany by se po lehčích problémech mohl vrátit Ondřej Čelůstka, totéž platí o křídelnících Davidu Mobergu Karlssonovi, Srdjanu Plavšićovi a Matěji Polidarovi.

Jiří Kulhánek hostuje v Opavě ze Sparty a kvůli pravidlům proti svému mateřskému klubu nemůže nastoupit. Na marodce SFC pak zůstává jiný zadák Josef Hnaníček, zranění limituje též krajního beka Štěpána Harazima, záložníka Bartosze Pikula a forvard René Dedič.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Březina, Didiba, Žídek - Mondek, Hellebrand, Tiéhi, Nešický, Helešic - Smola, Čvančara
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Vitík, Pavelka, Hancko - Vindheim, Sáček, Dočkal, Souček, Hanousek - Juliš, Minčev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.83 - 4.40 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha14122039:538
2.FK Jablonec15102331:1532
3.Sparta Praha1492329:1829
4.1. FC Slovácko1473425:1524
5.Baník Ostrava1364318:1022
6.Slovan Liberec1464421:1622
7.Sigma Olomouc1557321:1822
8.FK Pardubice1564515:1722
9.Viktoria Plzeň1563628:2121
10.MFK Karviná1555514:2020
11.Dynamo České Budějovice1446419:2218
12.Fastav Zlín1452715:1717
13.FK Teplice1551916:3316
14.Bohemians Praha 19051443717:1915
15.FK Mladá Boleslav1524917:2910
16.Zbrojovka Brno1524913:2810
17.1. FK Příbram1424810:2810
18.SFC Opava1314810:277

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (394)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele