FORTUNA:LIGA - preview 9. kola: Odpoledne se hraje severočeské derby

25.09.2021, 08:24, aktualizováno 26.09.2021, 09:01
Previews
Sparta i Plzeň v sobotu braly tři body a totéž se očekává i od Slavie, ta přivítá nováčka z Hradce Králové. V severočeském derby poměří síly Jablonec a Liberec, Slovácko čeká cesta do Mladé Boleslavi, Olomouc se chystá loupit v Teplicích...
FK Teplice - Sigma Olomouc  (neděle 16:00)
Ve zcela odlišném rozpoložení se nacházejí týmy Teplic a Olomouce, které se spolu střetnou v posledním zářijovém kole FORTUNA:LIGY. Zatímco domácí se krčí na chvostu tabulky, Sigma je na dostřel pohárům.

Skláři ve středu příliš nepřesvědčili ani v poháru, kde až díky pozdní Moulisově trefě přešli přes Třinec, a nezvedli si tak sebevědomí po mdlých ligových výkonech. Před týdnem přitom měli jedinečnou šanci na odpich, když se prali v záchranářské bitvě s Karvinou. Tam ale po Čmelíkově trefě dokázali jen srovnat na konečných 1:1.

To Hanáci mohou být podstatně spokojenější, neboť od prvního kola nepoznali napříč soutěžemi přemožitele. V poháru postoupili přes Uničov a naposledy i Vlašim, v lize zvládli z posledních tří kol s potenciálními tabulkovými konkurenty získat pět bodů. Naposledy proti Baníku po Hálově gólu vedli, avšak Zifčákovo vyloučení a Almásiho branka znamenaly nerozhodný výsledek.

V minulé sezoně skončily oba vzájemné duely remízou, v tom posledním na Andrově stadionu poslal domácí do vedení Zifčák, hosté srovnali po pauze zásluhou Vukadinoviće. Celkově však Teplice čekají na plný bodový zisk ve vzájemném souboji od března 2013, tedy už jedenáct zápasů.

Severočeši se v utkání musí obejít bez zraněných Kučery, Ledeckého, Marečka, Mareše, Shejbala a Žitného, obavy navíc panují i nad Radostou. Olomouc nastoupí bez Fialy, Hubníka, Vaněčka, Vepřeka, Yunise a Greššáka, ti všichni laborují se zdravotními potížemi.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Vondrášek, Mazuch, Knapík, Chlumecký - Jukl, Fortelný - Černý, Trubač, Moulis - Succar
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý - Breite, González - Zahradníček, Daněk, Hála - Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.60 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
Za očekáváním zatím zaostávají fotbalisté Mladé Boleslavi, kteří se po osmi kolech nachází ve spodních patrech tabulky. Naopak Slovácko se oklepalo z evropského nezdaru a opět se drží v elitní šestce.

Středočeši si zastříleli v úterním pohárovém zápase v Opavě, kde zvítězili 2:4 díky brankám Fily, Stránského, Ewertona a Hlavatého. V lize to ovšem zdaleka není tak veselé, na výhru totiž čekají už přes měsíc. Od té doby nestačili na Baník, remizovali s Olomoucí a překvapivě odjeli s prázdnou i ze hřiště posledního Liberce, kde před týdnem díky Douděrově trefě sice vedli, avšak Skalákova vyloučení spolu s následnými góly Júsufa a Tupty znamenalo porážku.

To Jihomoravané zatím ztrácí jen s dalšími účastníky evropských pohárů. Bez bodu odjížděli z Edenu a Štruncových sadů, remízu si odvezli z Jablonce. Jejich jedinou venkovní výhrou je tak ta z Liberce, nicméně bohatě si vše kompenzují v Uherském Hradišti, kde naposledy uspěli v derby proti Zlínu. Po červené Procházkově kartě a bezbrankové první půli po návratu ze šaten udeřili Havlík, Hofmann a Holzer, díky čemuž modro-bílí vyhráli 3:0.

Mladoboleslavští pro utkání nemohou počítat se zdravotně indisponovanými Maškem a Preislerem, v ohrožení je i start Jiráska. Na straně hostí se nepředstaví zraněný Daníček.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Halouska - Douděra, Karafiát, Suchý, Jurásek - Hlavatý, Matějovský - Skalák, Ladra, Ewerton - Škoda
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Mareček, Havlík - Petržela, Sadílek, Holzer - Jurečka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.63 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (neděle 16:00)
V Podještědí nepanuje po osmi ligových kolech spokojenost s ligovými výsledky a nezáleží na tom, jestli se díváme do Jablonce, nebo Liberce. Právě tito dva rivalové se o cenné body střetnou v rámci devátého kola.

Na straně zelenobílých sice nepanuje spokojenost s umístěním v tabulce, dění po reprezentační přestávce už je ale veselejší. S Karvinou přišlo první vítězství v domácí soutěží od úvodního kola, v Konferenční lize se podařilo zdolat i Kluž a k zahození není ani bod ze hřiště Sparty, kde minulý víkend po Drchalově trefě srovnával na konečných 1:1 Čvančara. V pohárovém duelu na hřišti Přepeř se prvním gólem v novém dresu uvedl Martin Nešpor, tato trefa byla v utkání jedinou.

"Je to pro nás důležitý zápas, umocněný tím, že je to derby. Týmy jsou kousek od sebe, znají se navzájem. Liberec má nového trenéra, z posledních dvou zápasů udělal čtyři body. Porazili silnou Mladou Boleslav, remizovali 2:2 s Pardubicemi. Takže nějaký impulz tam určitě přišel. Navíc přišli někteří noví hráči, naposledy teď Stoch. My bychom chtěli doma vyhrát, i když derby jsou vždy složitá. Bývají vyhecovaná, emotivní. Doufám, že to proběhne tak, jak by derby mělo proběhnout," věří trenér Petr Rada.

Slovan během prvních šesti ligových kol získal pouhý jeden bod a navíc v mezidobí vypadl z MOL Cupu na úkor Zbuzan, zářijové výsledky jsou ale stejně jako v případě soupeře výrazně lepší. Blízko první výhře byli Liberečtí už proti Pardubicím, s nimiž během druhé půle ztratili dvougólové vedení, proti Mladé Boleslavi už ale před týdnem uspěli. Po Douděrově gólu sice prohrávali, avšak v závěru využili Skalákova vyloučení z penalty Júsuf a ze hry Tupta.

V soubojích těchto dvou rivalů je poměrně častým výsledkem remíza, která se zrodila v pěti z posledních devíti případů. V neprospěch Liberce aktuálně hovoří zejména dvě statistiky. Jednak od roku 2013 zvítězil ve venkovním derby jen jednou, jednak prohrál oba zápasy v minulé sezoně. V březnu Jablonec na domácí půdě vedl po Schranzově gólu, Rabušic sice z penalty srovnal, avšak bleskově rozhodl o jeho vítězství Kubista.

Petr Rada nemůže pro utkání počítat se zraněným Štěpánkem a možná ani s Martincem, hosté mají vykartovaného Koscelníka a zdravotně indisponovaného Šulce a otazník visí i nad Mészárosem a Rabušicem.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Kratochvíl, Houska, Pilař - Doležal
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Havelka - Matoušek, Faško, Nečas - Rondič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.52 - 4.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FC Hradec Králové  (neděle 19:00)
Spokojena můžou být s dosavadním vývojem FORTUNA:LIGY obě mužstva, která uzavřou program devátého kola. Domácí Slavia se po dohrání zápasů může dostat na první místo, nováček z Hradce Králové je v klidném středu tabulky.

Sešívaní se ve středu nečekaně zapotili v pohárovém klání na hřišti Velvar. O přestávce tam totiž prohrávali 2:0, ve druhé půli ale zpevnili obranu a díky Traorého trefě a Stanciuově hattricku postoupili. Otáčet museli i před týdnem na půdě vršovického rivala. Bohemians vedli zásluhou Chramosty, po návratu ze šaten ovšem Stanciu, Lingr, Kuchta, Krmenčík a Schranz rozhodli o debaklu 1:5.

Rovněž "Votroci" za sebou mají regionální derby, ve svém mladoboleslavském azylu minulý víkend porazili Pardubice 2:0 díky gólům Krále a Vašulína. V součtu s jednoznačným vítězstvím v MOL Cupu v Zápách tak aktuálně mají na kontě pět soutěžních výher v řadě, a to aniž by inkasovali jedinou branku! V tabulce tak po tomto kole za žádných okolností nebudou horší než osmí.

V soutěžním klání se tyto dva týmy naposledy potkaly před více než čtyřmi lety, Slavia tehdy ve své mistrovské sezoně soupeře dvakrát přejela. Na jaře v Edenu o úspěchu poměrem 4:0 rozhodli Frydrych, Škoda, Mingazov a Hušbauer, z aktérů tehdejšího utkání v sešívaném dresu už ale nikdo nepůsobí. Východočechům se na hřišti Slavie dlouhodobě nedaří, ze čtrnácti ligových duelů tam získali jen dva body.

Červenobílí se v nadcházejícím utkání musí obejít bez zdravotně indisponovaných Hromady, Kačaraby, Kúdely, Takácse, Hovorky a Provoda, v ohrožení je i start brankáře Koláře. Na straně hostí nenastoupí vykartovaný Kodeš, zranění Doležal a Leibl a možná ani Urma s Reichlem.

Utkání v pražském Edenu začíná v neděli v 19 hodin, jeho hlavním sudím bude Jan Petřík.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Holeš, Ousou, Bořil - Samek, Ševčík - Masopust, Stanciu, Schranz - Kuchta
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Donát, Král, Čech - Mejdr, Soukeník, Rada, Novotný - Dvořák, Vlkanova - Vašulín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.45 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
V lize najdeme už jen tři mužstva, která na svém hřišti ještě nenašla rovnocenného soupeře. Jedním z nich je i Baník, který nyní přivítá Klokany z Ďolíčku. Ti zase patří mezi nejlepší na soupeřových stadionech.

Slezané po prodloužení zvládli středeční pohárový zápas s Vltavínem a navázali tak na šňůru bez proher, která se táhne už od nezdaru na Slavii. Aktuálně čítá pět soutěžních zápasů, mezi nimi i domácí úspěch nad Mladou Boleslaví, výhru v Teplicích a týden starou remízu v Olomouci. Tam po Hálově brance prohrávali, nicméně Zifčákovo vyloučení a následná Almásiho trefa znamenaly konečný výsledek 1:1.

"Věřím, že jsme připraveni dobře a že potvrdíme domácí formu. Pohárový zápas jsme si rozebrali, ale už se k tomu více nebudeme vracet a soustředíme se na to, abychom zvládli ligové utkání. Bohemka není tým, který by byl nebezpečný jen doma. Nejsou to jen bojovníci, jsou tam i hráči, kteří umí hrát fotbal a snaží se kombinovat, mají tam dva výborné útočníky, dobrou středovou řadu a i obranu, a pokud nastoupí v tom svém obvyklém rozestavení, jsou nebezpeční," upozorňuje asistent trenéra Smetany Jan Baránek

V podání Vršovických je určitě poslední měsíc zdařilejší než předchozí období. Hladce totiž v MOL Cupu přešli přes Sokolov i Prostějovu, v dlouhodobé soutěži navíc zvládli ofenzivní klání s Teplicemi i Zlínem a jedinou kaňkou tak zůstává debakl od Slavie z minulého víkendu. Proti ní sice Klokani o poločase vedli díky Chramostově přesné mušce, nicméně po návratu ze šaten se prosadili Stanciu, Lingr, Kuchta, Krmenčík a Schranz, kteří tak upravili na 1:5.

Vzájemné duely jsou v nedávné době jasnou dominantou Baníku. Ten z posledních osmi střetů sedmkrát zvítězil, ztratil jen v posledním případě, když v dubnu v Ďolíčku remizoval 1:1. Rozhodovali přitom pozdní trefy, ve čtyřiaosmdesáté minutě otevřel skóre Azevedo, v nastavení pak vyrovnal Novák.

Baníkovci pro utkání nemohou počítat se zdravotně indisponovaným Kukučkou, na straně hostí se nepředstaví zraněný Hůlka a možná ani Bartek s Puškáčem.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Sor, Kaloč, Kuzmanovič, Tetour, Potočný - Almási
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Bederka, Krch, Vondra - Dostál, Květ, Ljovin, Hronek, Fulnek - Keita, Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.68 - 4.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - Viktoria Plzeň  (sobota 16:00)
Loni spolu ještě v posledním kole bojovali o účast v evropských pohárech, letos jsou dva sobotní soci v rámci osmého kola v úplně odlišném rozpoložení. Zatímco Plzeň se vyhřívá na čele tabulky, Pardubice najdeme až hluboko v poli poražených.

Východočeši si v osmi odehraných kolech připsali jediné vítězství, když zdolali svého azylanta Bohemians. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že v domácích zápasech neprohrávají - zbylé tři duely v Ďolíčku skončily remízou včetně toho posledního s Libercem a bílo-červené tak sráží zejména venkovní výlety, které vždy končí porážkou. Stejně tak tomu bylo i před týdnem v Mladé Boleslavi, kde je přivítal regionální rival Hradec Králové. Za ten se prosadili Král a Vašulín, kteří tak svému týmu zajistili vítězství 2:0.

Právě "Votroci" jsou dosud jediným týmem, který nejenže dokázal Plzeň obrat, ale dokonce i porazit. Viktoriáni se z toho ale přes reprezentační pauzu oklepali a ve veledůležitém duelu zdolali Spartu, naposledy pak i České Budějovice. Proti těm museli obracet, když prohrávali po trefě Basseyho na startu druhé půle. Zásahy Řezníka a Hejdy ale znamenaly tři body za výhru 2:1.

Ve vzájemných duelech v minulé sezoně pokaždé slavil domácí tým. V květnové odvetě Pardubice uspěly poměrem 3:0, po Caduově gólu byl totiž vyloučen Kaša, čehož využili ještě Černý a Surzyn.

Na straně domácích se nepředstaví Čihák, jenž je potrestán za červenou kartu, a Matějka, kterému to neumožní dohoda klubů o hostování. Západočeši se musí obejít bez Míky, Ndiayeho a Pachlopníka.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Cadu, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Tischler, Beran, Solil, Kostka - Chytil
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.25 - 3.90 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dynamo České Budějovice - MFK Karviná  (sobota 16:00)
Dva celky ze spodních pater tabulky se střetnou v sobotu v Českých Budějovicích. Domácí tým tam ze dvanácté příčky bude hájit tříbodový náskok na patnáctou Karvinou, která jako jediný tým stále čeká na první výhru.

Dynamo sice okolo poloviny srpna získalo dobré výsledky, pak ale i kvůli náročnému losu třikrát prohrálo. Mrzet jej to může o to více, že se Spartou, Hradcem Králové i naposledy s Plzní to bylo pokaždé o jeden gól. Ve Štruncových sadech navíc po Basseyho trefě Jihočeši vedli, Řezník s Hejdou však dokázali otočit.

Slezané si připsali dvě remízy v prvních dvou kolech, od té doby ale sbírají body jen sporadicky, byť naposledy se jim to povedlo. V domácím klání po plichtě se Slavií ovšem čekali asi více, než že v souboji s aktuálně posledními Teplicemi po Čmelíkově trefě pouze remizují 1:1.

Zatímco domácí by mohli nastoupit v plném počtu, hosté se musí obejít bez zraněných Mangabeiry a Tavarese.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Sladký, Králik, Talověrov, Novák - Čavoš, Hellebrand - Van Buren, Hora, Mihálik - Bassey
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Křapka, Santos, Buchta, Šehič - Stropek, Túlio - Čmelík, Qose, Bartošák - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.66 - 4.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Sparta Praha  (sobota 19:00)
Ani jeden z aktérů závěrečného sobotního utkání na zlínské Letné nemůže být spokojen se svými zářijovými výsledky. Domácí mužstvo dvakrát prohrálo, hosté v podobě Sparty získali jen bod.

Ševci po slibném startu do sezony, během něhož získali tři výhry ze šesti zápasů, nezvládli dva duely po reprezentační přestávce, přestože nešlo zrovna o nepřekonatelné soupeře. Nejprve doma podlehli Bohemians, minulý týden nezvládli jihomoravské derby v Uherském Hradišti. Slovácko využilo dlouhé přesilovky po vyloučení Procházky ve čtyřiadvacáté minutě a vyhráli trefami Havlíka, Hofmanna a Holzera ve druhé půli.

Sparťani se první soutěžní výhry v září dočkali až na čtvrtý pokus, když ve středu v poháru díky dvěma brankám Drchala a jedné Minčevově zdolali Líšeň. Předtím prohráli v Plzni a remizovali s Bröndby a před týdnem i Jabloncem. Proti tomu sice po brzkém Drchalově gólu vedli, nicméně nedlouho po přestávce srovnal Čvančara na konečných 1:1. Rudí tak rychle ztratili své prvenství v tabulce, na Plzeň aktuálně ztrácí už čtyři body, na Slavii sice jen dva, mají ale o zápas více.

Ve vzájemných střetech se v posledních letech výrazně více daří Spartě, jež z předchozích pěti duelů získala třináct bodů. Na sto procent zvládla i oba duely z minulé sezony, naposledy v únoru ve Zlíně uspěla 0:3 zásluhou Karabce, Hancka a Kozáka. Na jihu Moravy to ovšem dlouhodobě taková sláva není, od postupu ševců do ligy tam Pražané uspěli jen třikrát ze sedmi pokusů.

Žluto-modří nyní nemohou počítat se vykartovaným Procházkou a zdravotně indisponovanými Dostálem, Hlinkou, Matejovem, Kolářem, Reiterem a Jawem. Na straně Vrbovy družiny nenastoupí zranění Höjer, Juliš, Pulkrab a Krejčí mladší, nemoc nepustí do hry jeho staršího jmenovce a otazník visí i nad Dočkalem.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fillo, Cedidla, Simerský, Vraštil - Conde - Dramé, Tkáč, Hrubý, Čanturišvili - Poznar
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Vindheim, Čelůstka, Hancko, Wiesner - Pavelka, Sáček - Pešek, Hložek, Haraslín - Drchal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.22 - 4.49 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň870114:721
2.Slavia Praha761020:619
3.Sparta Praha852119:717
4.Baník Ostrava851215:1016
5.1. FC Slovácko851211:616
6.Sigma Olomouc733120:1312
7.FC Hradec Králové83327:812
8.Bohemians Praha 1905823313:179
9.FK Jablonec82336:129
10.Fastav Zlín830510:189
11.FK Mladá Boleslav822412:128
12.Dynamo České Budějovice82157:117
13.FK Pardubice813412:156
14.Slovan Liberec81255:135
15.MFK Karviná80449:154
16.FK Teplice81167:174

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (302)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele