FORTUNA:LIGA - preview 4. kola: Dva zápasy na severu Čech

14.08.2021, 08:38, aktualizováno 15.08.2021, 08:54
Previews
Plzeň vydřela postup přes TNS a nyní se musí rychle přeladit na ligu, dnes cestuje do Liberce, v severočeském derby si to pak rozdají Teplice a Jablonec. Slovácko bude favoritem souboje s Hradcem Králové, Ostrava chce povedený vstup do sezony ještě vylepšit proti Pardubicím.
1. FC Slovácko - FC Hradec Králové  (neděle 16:00)
Slovácko před týdnem přišlo o neporazitelnost a ztratilo kontakt s čelem tabulky. Proti Hradci Králové, který ještě nepoznal přemožitele, si tak Moravané budou chtít spravit chuť.

Těžko říct, proč hráli svěřenci Martina Svědíka v Plzni tak ustrašeně. Na Západočechy si přitom mohli věřit, neboť pod současným lodivodem to na Viktorii umí. Jenže Moravané ve Štruncových sadech jen nekonstruktivně bránili jednobrankový náskok a za svou pasivitu byli potrestáni.

V domácím prostředí už se Slovácko hodlá prezentovat zcela jinak. "Musíme být mnohem aktivnější, více hrát s balonem směrem dopředu. Hradec bude ale těžký oříšek. Má výborné standardní situace, dokáže se dobře orientovat ve vápně. Naší povinností je ale vyhrát," uvedl Svědíkův asistent Jan Palinek.

Nováček z východu Čech sice zatím ani jednou neprohrál, přesto si musí rvát zápasy. Ani v jednom ze třech kol nebyl Hradec vyloženě horším mužstvem, přesto remizoval s Bohemians, Karvinou i naposledy oslabeným Libercem.

Právě z posledního duelu se "Votroci" chtějí poučit. "Rádi bychom z naší strany viděli většínasazení, než jaké jsme měli na začátku utkání s Libercem. Nechceme se podřizovat soupeři, budeme hrát svou hru jako v Karviné, kde jsme díky tomu byli lepší," prohlásil asistent hlavního kouče Hradce Stanislav Hejkal.

Moravané budou postrádat stopera Stanislava Hofmanna, jenž v Plzni obdržel červenou kartu, a zraněného křídelníka Jana Navrátila. Na straně "Votroků" nadále marodí brankář Michal Reichl.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Šimko, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela, Sadílek, Kohút - Jurečka
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Mejdr, Donát, Klíma, Urma - Kodeš, Rada - Prekop, Dvořák, Vlkanova - Vašulín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.78 - 5.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - FK Pardubice  (neděle 16:00)
Ačkoliv loni se spolu prali o pozice za pohárovými příčkami, letos jsou zatím v úplně odlišném rozpoložení. Zatímco ostravský Baník se po dobrých výkonech vyhřívá na třetí příčce, Pardubice na výhru stále čekají.

Slezané na úvod po dobrém výkonu v Jablonci prohráli, na své představení ale navázali i v dalších zápasech a tentokrát už to slavilo úspěch. Pěti góly totiž smetli Zlín a před týdnem si plný počet bodů přivezli i z Českých Budějovic, kde se o výhru 1:3 zasadili Kuzmanović, Tetour a Lischka. Právě poslední jmenovaný je se třemi zásahy z pozice stopera nejen nejlepším střelcem týmu, ale spolu s další čtveřicí hráčů i soutěže.

V zápasech Východočechů zatím padá více branek než v minulé sezoně, což je možná i příčinou ne tak uspokojivých výsledků. Pardubičtí si dojeli pro porážku do Olomouce a doma pak dvakrát remizovali, po Karviné i minulý víkend s Mladou Boleslaví. V tomto utkání sice skóre otevřel Kostka, ve druhé půli ale srovnal střídající Skalák.

Tyto dva celky se zatím utkaly čtyřikrát. Ve druhé lize před pěti lety skončily oba duely remízou, loni si každý z týmů uhájil domácí prostředí. Naposledy v únoru Pardubice zvítězily 3:2 po trefách Jeřábka, Čiháka a Hufa, hosté kontrovali Tetourem a Stronatim.

Nyní se Baník nemůže opřít o zdravotně indisponované Jurošku s Kukučkou, na straně Pardubic je vedle dlouhodobě zraněného Boháče v ohrožení i start Jeřábka.

Utkání ve Vítkovicích začíná v neděli v 16 hodin, pokyn k výkopu dá sudí Petřík.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Buchta, Tetour, Kuzmanovič, Kaloč, Potočný - Almási
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Cadu, Čihák, Toml, Čelůstka - Solil, Červ - Kostka, Beran, Tischler - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.68 - 7.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Ani jeden z nedělních soupeřů Na Stínadlech asi není s dosavadním vývojem této sezony spokojen. Teplice stále čekají na první bod, zbytečně ztrácel i Jablonec, který navíc vypadl z Evropské ligy.

Skláři na úvod sezony po dobrém výkonu prohráli v Českých Budějovicích, další porážky už ale byly naprosto zasloužené. Po nezvládnutém domácím zápase se Slavií přišel výjezd do Zlína, kde Tepličtí za soupeřem jasně zaostávali a po brankách Matejova, Vraštila a Poznara prohráli jasně 3:0.

Muži z Podještědí se z pěti soutěžních zápasů mohli zatím radovat jen jednou. Hned v prvním kole zdolali ostravský Baník, pak ale jednoznačně prohráli v Mladé Boleslavi a dvakrát s Celticem, do toho přišla remíza 2:2 s Bohemians. Jablonečtí sice po Puškáčově trefě otočili zásluhou Pilaře s Čvančarou, v nastavení ovšem znovu srovnal Kovařík.

Vzájemné zápasy jsou v poslední době jasnou doménou Jablonce, který v nich vyhrál už sedmkrát v řadě. Minulou sezonu dokonce s celkovým skóre 9:1, přičemž o výsledek 4:1 na Střelnici se zasadil hattrickem Doležal a jednu trefu přidal Kubista. Za žluto-modré kontroval Jukl.

Domácí se v tomto duelu musí obejít bez zdravotně indisponovaných Kučery, Shejbala, Žitného a Fortelného, otazník navíc visí nad Vondráškem. Naopak hosté by mohli nastoupit v plné síle, je ale otázkou, jestli po čtvrtečním zápase ve Skotsku nebudou někoho šetřit.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Laňka, Knapík, Chlumecký, Hyčka - Černý, Mareček, Jukl, Trubač, Moulis - Ledecký
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Kratochvíl, Houska, Malínský - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.36 - 3.70 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (neděle 19:00)
Po odvrácení blamáže v Evropské konferenční lize bude Plzeň hájit v domácí soutěži stoprocentní bilanci. Viktoria nicméně cestuje na půdu Liberce, kde před rokem škaredě narazila. Ačkoliv má Slovan aktuálně svých problému dost, je odhodlán Západočechům znovu pořádně zatopit.

Také loni se zkraje sezony živě spekulovalo o síle Liberce. Také loni Slovan nedisponoval příliš širokým kádrem a spoléhal se na hostující hráče, kterým zprvu chyběla sehranost s novými spoluhráči. Přesto Severočeši před rokem šokovali, když Plzeň hravě přehráli výsledkem 4:1. A aby toho nebylo málo, byli svěřenci trenéra Pavla Hoftycha úspěšnější též v jarní odvetě.

Teď je ale situace pod Ještědem přece jen kritičtější. Slovan může děkovat Teplicím, jinak by palba kritika pálila právě k řece Nise. Liberec start ročníku absolutně podcenil a nyní musí kvapně sondovat přestupový trh, jinak se může nadcházejícími měsíci nepěkně protrápit. Vždyť i ten jediný bod proti Hradci vydřeli Severočeši s velkým štěstím.

Naději vidí Slovan v prožití Déjà vu. "Před rokem se nám povedlo U Nisy Plzeň porazit, takže do zápasu půjdeme s cílem to zopakovat. Tříbodový zisk při pohledu na tabulku jednoznačně potřebujeme," uvedl Hoftychův asistent Miroslav Holeňák.

Západočeši se pohybují na přesně opačném tabulky, když se naučili vítězit pouze výsledkem 2:1. Navzdory stoprocentní bilanci z domácí soutěže je však úvod sezony v podání Plzně rozpačitý. Viktoria totiž málem ostudně vypadla v předkole Evropské konferenční ligy s velšským outsiderem The New Saints. Nakonec ale pro českého zástupce vše dobře dopadlo.

Čtvrteční thriller má tedy Plzeň zdárně za sebou, v neděli se nicméně vydává na půdu hladového protivníka. "Liberec je doma vždy nepříjemný soupeř, je tedy opět namístě taková ta fráze, že nás nečeká nic lehkého. V tuto chvíli to platí dvojnásob. Soupeř do zápasu půjde s tím, že bude věřit tomu, že budeme unavení a že má šanci nás porazit," varoval asistent hlavního kouče Viktorie Pavel Horváth.

Viktorii nadále trápí rozsáhlá marodka. Z obránců absentují Lukáš Hejda s Václavem Míkou, v záloze nemohou nastoupit Modou Ndiaye s Lukášem Kalvachem a Janem Kopicem, zranění dál trápí též brankáře Jindřicha Staňka a o nasazení křídelníka Adriela Ba Louy se teprve rozhodne. Domácí postrádají záložníka Jana Šulce, další středopolař Filip Havelka bude jen na tribuně pykat za červenou kartu z minulého kola.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Chaluš, Mikula, Fukala - Purzitidis, Gebre Selassie - Nečas, Faško, Meszáros - Rondić
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Pernica, Brabec, Hybš - Janošek - Kayamba, Bucha, Šulc, Mosquera - Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.34 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice  (sobota 14:00)
Minulý týden měli fotbalisté Olomouce pauzu, neboť se dohodli s pražskou Slavií na odložení zápasu. Teď se hlásí zpět do akce, v souboji o předpokládané pozice ve středu tabulky se utkají s budějovickým Dynamem.

Hanáci se zatím prezentují velmi otevřenými zápasy s velkým množstvím gólů. Po návratu Václava Jílka v prvním kole prohráli na Spartě 3:2, poté na Andrově stadionu dokázali stejným poměrem porazit Pardubice. Skóre otevřel Vepřek, na což dokázal zareagovat Toml, po zásazích Zifčáka a Hály už ale Solil už jen snížil.

Jihočeši i přes slušné letní posílení zatím příliš nezáří. S notnou dávkou štěstěny vstoupili do ligy vítězně proti Teplicím, poté ovšem podlehli Slovácku a naposledy i Ostravě. Proti té prohrávali o dvě branky vstřelené Kuzmanovićem a Tetourem, pak sice Bassey dokázal snížit, ovšem v závěru vítězství Slezanů pojistil Lischka.

Od návratu Dynama do ligy byly sehrány čtyři vzájemná utkání, z nichž dvě ovládly Budějovičtí a zbylá dvě skončila remízou. A to včetně toho posledního dubnového, v němž sice Jihočeši po trefách Valenty s Havlem brzy vedli o dvě branky, jenže po pauze dokázali srovnat González s Daňkem.

Sigma nemůže počítat se zraněnými Hubníkem, Benešem, Látalem, Yunisem a Greššákem, hosté mají marodku prázdnou.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Poulolo, Jemelka, Vepřek - Breite, Sedlák - Zifčák, Daněk, Hála - Růsek
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolič, Králik, Talověrov, Sladký - Javorek, Čavoš - Mihálik, Škoda, Hora - Bassey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.60 - 4.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Zlín v Karviné zvítězil v nejvyšší soutěži doposud jedinkrát. V sobotu by se ze tří bodů rád radoval znovu, Slezané ale budou hladově kousat po první výhře v ročníku.

Zápasy "Ševců" začínají být zárukou gólových hodů. Po brankově skromném vstupu do sezony obdržel Zlín pět gólů v Ostravě, aby si před týdnem spravil chuť vítězstvím 3:0 nad Teplicemi. Právě proti soupeři ze severu Čech získali Moravané první body v sezoně a v tabulce přeskočili svého nejbližšího protivníka.

Karviná totiž v prvních dvou utkáních remizovala s Pardubicemi i Hradcem Králové a naposledy padla na pražské Letné. Slezané tak doposud posbírali jen dva body. Asistent hlavního trenéra MFK Jan Baránek doufá, že celé mužstvo zapracuje na střelecké produkci. "Hlavně v domácím utkání se musíme tlačit do zakončení, víc střílet. A samozřejmě je potřeba být i kvalitnější v mezihře a ve finální přihrávce," uvedl.

Na straně domácích nastoupí obránce Petr Buchta, který se do Karviné vydal v létě právě ze Zlína. "Bude nepříjemný, ale kluci ho znají. Vědí, jak hraje, jak reaguje. Doufám, že nám to bude spíš ku prospěchu," věří hostující kouč Jan Jelínek.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Křapka, Santos, Buchta, S. Dramé, Bartošák - Čmelík, Mangabeira, Qose, Sinjavskij - Papadopulos
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Vraštil, Procházka, Kolář, Matejov - Y. Dramé, Conde, Hlinka, Hrubý, Reiter - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.35 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (sobota 16:00)
Fanoušci Slavie snad ještě dnes koušou těžkou ránu, kterou jim přinesl úterní nezdar z evropské půdy. Na lepší myšlenky se Pražané pokusí přijít v Mladé Boleslavi, která oproti uplynulému ročníku nabrala na síle.

Středočeši prožívají rozhodně lepší vstup do sezony než před rokem. Zatímco loni svítila u Boleslavi v kolonce bodů výmluvná nula, letos našlo mužstvo z automobilového města jediného přemožitele. Z porážky ze hřiště silné Plzně se však svěřenci trenéra Karla Jarolíma rychle oklepali — doma třemi góly nedali šanci Jablonci a o týden později uhráli cennou remízu s nepříjemnými Pardubicemi.

Teď do Boleslavi přijede Slavia, s níž je mnoho mužů z domácí strany barikády silně spjato. Jarolím zde prožil nejúspěšnější trenérská léta, stoper Marek Suchý zahájil velkou kariéru právě ve Vršovicích a útočník Milan Škoda se stal miláčkem fanoušků. "Slavia pro mě znamená strašně moc. V životě mi toho dala hodně a dovolila mi plnit si sny," řekl Škoda, jenž od prvního kola potvrzuje roli elitního střelce týmu.

V dresu sešívaných už se rovněž předvedl jeden kanonýr. Ivan Schranz zatím za Slavii odehrál jediný kompletní zápas, uvedl se v něm ovšem znamenitě. Slovenský reprezentant hattrickem řídil výhru svého mužstva v Teplicích, kde Pražané brali druhou výhru v ligovém ročníku.

Minulý víkend sešívaní nehráli, neboť se chystali na nesmírně důležitou odvetu 3. předkola Ligy mistrů proti maďarskému Ferencvárosi. Vršovičtí však zápas podzimu nezvládli. Maďarského protivníka sice v Edenu porazili, dvoubrankové manko z budapešťské seance ale nesmazali. Slavia si tak místo Champions League zahraje maximálně Evropskou ligu, o kterou se navíc ještě musí porvat proti Legii Varšava.

Ještě předtím se však obhájce titulu musí připravit na cestu do Boleslavi, kterou rozhodně nehodlají podcenit. "Už se zúročuje práce trenéra Karla Jarolíma, takže si myslím, že nás nečeká nic lehkého, zvlášť po programu, který jsme měli po zápasu s Ferencvárosem. Ten nám přinesl spoustu negativních emocí, ale půjdeme dál za svým cílem v lize. Potřebujeme co nejvíc vítězství," uvedl asistent hlavního kouče Jaroslav Köstl, jenž zároveň potvrdil, že na marodce zůstávají záložník Petr Ševčík a křídelník Peter Olayinka. Obránce Jan Bořil již alespoň začal s tréninkem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler - Ladra, Matějovský, Dancák, Ewerton - Škoda, Fila
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kúdela, Kačaraba, Oscar - Holeš, Hromada - Masopust, Stanciu, Sima - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.62 - 3.76 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha  (sobota 19:00)
Malé pražské derby je na programu jako vrchol sobotního programu čtvrtého kola FORTUNA:LIGY. Po vypadnutí z předkola Ligy mistrů Sparta zase přechází na volnější program, nyní si zahraje na hřišti Bohemky.

Klokani se zatím co do výsledků docela trápí, byť je třeba podotknout, že v posledních dvou kolech měli těžké soupeře. Mrzet je může zejména úvodní remíza na půdě Hradce Králové, porážka s Plzní a naposledy remíza v Jablonci nejsou žádné ostudy. Na severu Čech dokonce Bohemians po Puškáčově trefě vedli, nicméně průběh utkání otočili Pilař s Čvančarou a na konečných 2:2 srovnal v nastavení z penalty Kovařík.

"Krom prvního utkání s Hradcem jsme zbylá utkání herně zvládli poměrně dobře. Vyhodnotili jsme si situace, s nimiž jsme měli problémy. Doufáme, že v derby proti Spartě ukážeme to nejlepší, co v nás je. Netuším, jak jsou na tom hráči Sparty zdravotně. Sezona teprve začíná. Ve čtvrtém kole asi nebude chtít kouč Vrba nasazovat hráče, kteří jsou třeba trochu nakřáplí. Jestliže má někdo problémy, tak ho nechá odpočinout. Jinak ale počítám s tím, že Sparta přijede v nejsilnějším možném složení," upozorňuje asistent trenéra Klusáčka Erich Brabec.

Letenští už za sebou v této sezoně mají více než dvojnásobek soutěžních zápasů. Vše začalo utkáním s Rapidem Vídeň, který nakonec ve dvojzápase vyřadili, v dalším předkole Champions League ovšem ztroskotali na Monaku. V domácí soutěži jsou zatím stoprocentní, po Olomouci a Liberci minulý víkend zdolali i Karvinou, a to poměrem 2:0. Brankami se o to přičinili Hložek a Pavelka.

Ve vzájemných zápasech je dlouhodobě úspěšnější Sparta, jež v Ďolíčku prohrála naposledy v roce 2001. Loni si ale připsala porážku na domácí půdě, na konci ledna totiž svému soupeři podlehla poměrem 0:1 kvůli trefě Necida. V květnové odvetě se ovšem pomstila a díky zásahům Juliše s Pavelkou si z Vršovic odvezla tři body.

Domácí se vinou dohody klubů musí obejít bez gólmana Bačkovského, zranění do hry nepustí Hůlku, Jindřiška, Nového, Osmančíka, Ugwua a Vránu. V ohrožení je navíc start Necida stejně jako na druhé straně Peška. Ten by za postranní čarou doplnil zdravotně indisponované Čelůstku, Dočkala, Höjera, Juliše a oba Krejčí.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Dostál, Köstl, Bederka, Vondra - Ljovin, Květ - Fulnek, Hronek, Kovařík - Puškáč
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Polidar - Karlsson, Karabec, Sáček, Pavelka, Pešek - Hložek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.53 - 3.70 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha330010:29
2.Viktoria Plzeň33006:39
3.Baník Ostrava32018:36
4.Slavia Praha22004:16
5.1. FC Slovácko32013:26
6.FK Mladá Boleslav31115:34
7.FK Jablonec31113:54
8.Sigma Olomouc21015:53
9.FC Hradec Králové30303:33
10.Fastav Zlín31024:63
11.Dynamo České Budějovice31022:43
12.FK Pardubice30215:62
13.Bohemians Praha 190530214:52
14.MFK Karviná30213:52
15.Slovan Liberec30121:71
16.FK Teplice30031:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (383)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele