FORTUNA:LIGA - preview 3. kolo: Plzeň vyzve Slovácko

07.08.2021, 11:36, aktualizováno 08.08.2021, 11:58
Previews
Nedělní program FORTUNA:LIGY přináší tři zápasy. Stoprocentní bilanci budou chtít ve vzájemném duelu udržet Plzeň a Slovácko. Pardubice si brousí zuby na první výhru proti Mladé Boleslavi a Jablonec bude plnit roli favorita proti Bohemians...
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905  (neděle 16:00)
Souboj dvou celků vyznávajících zeleno-bílé barvy bude k vidění v neděli odpoledne v Jablonci. Domácí družina se po nezdaru s Celticem představí proti Bohemians, ani jeden tým zatím letos nezískal velké množství bodů.

Severočeši sice i přes nepřesvědčivý výkon vstoupili do sezony vítězstvím proti Baníku, o týden později ale skončili s prázdnou. V Mladé Boleslavi po trefách Fily s Milanem Škodou už po čtvrthodině prohrávali o dvě branky, na konečných 3:0 pečetil ve druhé půli svým druhým zásahem Škoda.

A to jako by byla předzvěst dalšího nepovedeného utkání, v úvodním zápase třetího předkola Evropské ligy totiž Jablonec podlehl Celticu 2:4. Po gólech Abady s Furuhashim vsítil kontaktní branku Pilař, po Forrestově navýšení zase pomohl Bittonův vlastenec, Christieho trefa v nastavení ale českému týmu pozici do odvety ještě více zkomplikovala.

"Klokani" si docela nečekanou ztrátu připsali hned v prvním kole, kdy v azylu jediného nováčka z Hradce Králové jen remizovali, a to poté, co po Vašulínově gólu Puškáč vyrovnal na konečných 1:1. Tentýž hráč dal Vršovickým vedení i před týdnem proti Plzni, to ale dokázali otočit Beauguel s Káčerem.

Ve vzájemných duelech se v poslední době daří zejména domácím týmům. Od roku 2018 jich bylo sehráno 7, přičemž v šesti případech tým na své půdě uhájil tříbodový zisk. Nestalo se tomu tak až v dubnu, kdy jediný gól Bohemky padl z ofsajdu a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

Trenér Petr Rada nemůže pro utkání počítat se zraněným Hrubým, jeho protějšek Luděk Klusáček s Hůlkou, Jindřiškem, Novým, Osmančíkem, Ugwuem a Vránou. Kvůli dohodě klubů nemůže na jedné straně nastoupit Vaníček, na druhé zase Chramosta.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Martinec, Zelený, Krob - Hübschman - Pleštil, Kubista, Považanec, Malínský - Doležal
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Bederka, Köstl, Vondra - Dostál, Květ, Hronek, Ljovin, Kovařík - Puškáč, Necid
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.43 - 4.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - FK Mladá Boleslav  (neděle 16:00)
Loňské překvapení z Pardubic v prvních dvou kolech na výkony z minulé sezony nenavázalo a zatím se tak krčí na spodních příčkách tabulky. Změnit to bude chtít proti Mladé Boleslavi, ta se ale minulý týden dostala do velké pohody.

Východočeši se letos zatím prezentují zápasy s mnoha brankami na obou stranách, ten první ale vedl jen k remíze 2:2 proti Karviné, v Olomouci pak ještě dostali jednu branku navíc a prohráli. Mladá Boleslav sice nezvládla samotný vstup do soutěže a prohrála v Plzni, Jablonec ale po skvělém výkonu přehrála poměrem 3:0. Dvěma góly se na tom podílel Milan Škoda, přičteme-li k tomu i jeden zásah z prvního zápasu, znamená to, že se vyhřívá na čele tabulky střelců.

V minulé sezoně byly vzájemné duely přehlídkou ofenzivních choutek. Na podzim Mladá Boleslav na své půdě zvítězila 4:1, odveta v Ďolíčku skončila 2:2.

Domácí mužstvo nadále trápí zranění brankáře Boháče, hosté se musí obejít bez indisponovaných Jiráska, Mužíka, Pecha a Šimka.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Cadu, Čihák, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Tischler, Beran, Solil, Kostka - Černý
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler - Ladra, Matějovský, Dancák, Ewerton - Škoda, Fila
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.79 - 3.88 - 1.93
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (neděle 19:00)
Dva reprezentanti českého fotbalu v předkolech Konferenční ligy se střetnou v rámci třetího kola FORTUNA:LIGY. Na půdu Plzně, která vstřebává šok ze zápasu ve Walesu, dorazí Slovácko. To vypadlo hned v prvním dvojutkání.

Viktoriáni odstartovali sezonu nepříliš hvězdnými výkony, ale zároveň cennými výhrami. Poměrem 2:1 zvládli obě střetnutí s Dynamem Brest, ligový vstup s Mladou Boleslaví a minulý týden i klání s Bohemians. To bylo z nich nejtěžší, jelikož tentokráte museli po Puškáčově trefě Plzeňští otáčet, což se jim povedlo díky zásahům Beauguela a Káčera. Tato výsledková rutina ale byla nabourána ve čtvrtek ve Walesu proti The New Saints. Po Hudsonově brance a hattricku McManuse tam Západočeši prohrávali dokonce o čtyři branky, v závěru díky Beauguelovi a Ba Louovi vykřesali naději v podobě výsledku 4:2.

Muži z Uherského Hradiště se při premiérové účasti rozloučili s evropskými předkoly hned na začátku, kvůli nepovedenému penaltovému rozstřelu totiž nestačili na Plovdiv. V domácí soutěži se jim ovšem zatím především díky pevné defenzivě daří, jediným gólem dokázali zdolat Liberec a naposledy i České Budějovice, proti nimž o vítězství rozhodl Kohút.

"Já si myslím, že nám to do karet hrát může. Jsou tam nějaké absence kvůli zranění a budou mít v nohách pohárové utkání. Hrají venku, takže budou mít za sebou cestování, to týmu taky nepřidá. Takže jakási výhoda to pro nás být může, ale to neznamená, že na to můžeme spoléhat," říká Milan Petržela, jenž na Slovácko přišel právě po dlouhém angažmá ve Štruncových sadech.

Poslední vzájemný duel patřil Plzni, která v dubnu po boji zvítězila 2:1. Na Ba Louovu trefu dokázal sice odpovědět Kalabiška, Kalvachův zásah už ale zůstal bez odezvy. Předtím se však více dařilo Slovácku, které ovládlo tři předcházející utkání s celkovým skóre 8:1.

Domácí nadále trápí početná marodka, chybět budou Čermák, Havel, Kaša, Kalvach, Kopic, Míka a Staněk. Na straně hostí není k dispozici potrestaný Cicilia a zranění Navrátil s Ondřejem Šašinkou.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Pernica, Hybš - Ndiaye - Kayamba, Bucha, Šulc, Falta - Beauguel
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela, Sadílek, Kohút - Jurečka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.31 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Teplice  (sobota 16:00)
Černá série Zlína nemá konce. Po dvou porážkách na úvod sezony se dál protahuje čekání "Ševců" na další ligové vítězství. V sobotu navíc k řece Dřevnici zavítají Teplice, jež z posledních čtyř duelů s Moravany vydolovaly vždy alespoň jeden bod.

Ani Severočechům ale není do zpěvu. V prvních dvou kolech se sice prezentovali lepšími výkony, než se s ohledem na mizernou přípravu očekávalo, avšak i tak Českým Budějovicím i Slavii podlehli. "Zápas je důležitý pro oba týmy, protože jsou oba bez bodu, ale myslím si, že výkony, které jsme podali v těch dvou zápasech, byly celkem slušné. To se opravňuje k tomu jet do Zlína s určitým sebevědomím, zápas chceme zvládnout nejenom herně ale i výsledkově," sdělil asistent hlavního kouče "Sklářů" Josef Dvorník.

Na Moravě sebevědomí naopak absentuje. Zlín totiž o minulém víkendu schytal potupný debakl v Ostravě. "Zápas s Baníkem se nám nepovedl. Především první poločas byl z naší strany tragický. Ukázali jsme si už s trenérem na tréninku, kde byly chyby a doufám, že se jich už v dalším zápase vyvarujeme a výkon bude značně odlišný," věří obránce Ševců Róbert Matejov.

Domácím bude scházet jen dlouhodobě zraněný útočník Lamin Jawo, s hosty do Zlína neodcestují zranění stoper Jan Shejbal se záložníky Tomášem Kučerou a Patrikem Žitný. Nejistý je start krajního obránce Teplic Tomáše Vondráška.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Procházka, Simerský, Matejov - Hlinka, Conde - Janetzký, Hrubý, Dramé - Poznar
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Černý, Knapík, Chlumecký, Hyčka - Laňka, Mareček, Jukl, Trubač, Moulis - Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.70 - 4.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
Liberecký Slovan za dosavadních 180 minut ani jednou neskóroval, sám naopak inkasoval šestkrát, kvůli čemuž uzavírá ligový peloton. Třetí pokus na první góly i body čeká Slovan proti doposud sebevědomému Hradci Králové.

Zatím to není špatné, vítězství by se nicméně nováčkovi hodilo do krámu. Hradec zatopil již v úvodním kole pražským Bohemians, týden nato překvapil též Karvinou. Oba soupeři měli se svěžími "Votroky" co dělat, alespoň remízu ale vydolovali v obou případech.

Ačkoli tedy Hradec patří mezi outsidery ligy, asistent hlavního trenéra Stanislav Hejkal si je vědom, že z prvních dvou klání šlo vytěžit víc. "Jak se říká, lepší je jednou prohrát a jednou vyhrát než dvakrát remizovat. Musíme být jako takové veverky a hrabat body pod sebe, ať jich máme co nejvíc," řekl bývalý lodivod Teplic.

Zatímco Votroci protivníkům zle zatápěli, Liberec si v úvodních dvou kolech ani neškrtl. Slovan nejprve přenechal všechny body Slovácko, aby se následně nechal znásilnit pražskou Spartou. Poslední místo patří Severočechům zcela zaslouženě.

Kouč Liberce Pavel Hoftych ale flintu do žita nehází. "Nula bodů ze dvou zápasů, velmi těžký vstup do sezony pro nás. Jdeme dál. Každý začátek je těžký, tenhle je pro nás extra těžký. Potřebujeme s Hradcem bodovat," uvedl trenér, jenž znovu po roce bude zřejmě spoléhat na "last minute" posily.

Na východ Čech se nevypraví hlavní hvězda Slovanu Theodor Gebre Selassie, jež proti Spartě viděla červenou kartu. Na marodce Severočechů figuruje záložník Jan Šulc, na té hradecké pak brankář Michal Reichl. O startu zadáka Michala Leibla se teprve rozhodne.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Mejdr, Donát, Klíma, Urma - Kodeš, Rada - Prekop, Dvořák, Vlkanova - Vašulín
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Fukala, Chaluš, Purzitidis, Mikula - Koscelník, Havelka, Faško, Matoušek, Mészáros - Rondić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.10 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - MFK Karviná  (sobota 16:00)
Sparta v úterý bolestivě přišla o iluze. Nejen že se Letenským rozplývá sen o Lize mistrů, zároveň ale mají co dohánět též v práci s vlastními příznivci. Na těžký týden hodlají Pražané zapomenout proti Karviné.

Před týdnem vše vypadalo tak růžově. Sparta po těžkém dvojzápase přemohla vídeňský Rapid, následně si s chutí zastřílela v Liberci. Získané sebevědomí hodlali Letenští prodat v utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Monaku, to se jim ale moc nevyvedlo. Favorit z francouzské soutěže nedal Pražanům sebemenší šanci a už před odvetou stojí jednou nohou před branami skupinové fáze Champions League.

A aby toho nebylo málo, musí vedení Sparty řešit rasistické chování části vlastních fanoušků. I když řešit... na Letné mají priority očividně seřazeny trochu jinak. Brzy ale sparťanům moc do smíchu nebude. Pro podzimní pokračování v pohárové Evropě se s diváky ochozech mohou pomalu rozloučit, kvůli primitivním jednotlivcům to navíc klub schytal také v domácí soutěži, kde vedle podmínky musí zaplatit tučnou pokutu.

Hráči samotní se každopádně chtě nechtě musí soustředit pouze na vlastní výkony. "Nebudu říkat, že jsme z výsledku s Monakem nebyli zklamaní, ale teď už se plně soustředíme na Karvinou. Chceme hrát nátlakový fotbal se spoustou šancí a jasnou dominancí na naší straně," uvedl asistent hlavního kouče Letenských Luboš Loučka.

Slezané na rozdíl od Pražanů řeší v probíhajících dnech a týdnech jen a pouze českou ligu, v níž se zatím dělí o pozici remízového krále. V prvním kole plichtila Karviná s Pardubicemi, o týden později dělila body též s nováčkem z Hradce Králové. Před Spartou se pak vedení MFK odhodlalo k aktivitě na přestupovém trhu, když z Bosny přivedlo krajního beka Eldara Šehiće.

Karviná může na Letné pouze překvapit, o šanci na body se ale hodlá za každou cenu poprat. "Sparta je favoritem, ale nejedeme tam s poraženeckou náladou. V týdnu bylo z týmu cítit, že si uvědomuje nepovedený duel s Hradcem Králové. Nebyl to optimální výkon," řekl trenér Slezanů Jozef Weber.

Zatímco MFK dorazí do Prahy v plné síle, domácím budou scházet obránci Casper Højer s Lukášem Štetinou a oba Ladislavové Krejčí ze záložní řady. Při nejistém startu Ondřeje Čelůstky je tak pravděpodobné, že proti svému bývalému zaměstnavateli nastoupí Filip Panák, jenž se po vleklých zdravotních potížích konečně rozehrává.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Polidar - Karlsson, Pavelka, Sáček, Dočkal, Pešek - Hložek
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Křapka, Santos, Buchta, Bartošák - Mangabeira, Nešický - Čmelík, Qose, Sinjavskij - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.75 - 14.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo České Budějovice - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Ostravský Baník v minulém kole potěšil své fanoušky, teď ale hodlá vydolovat první body v sezoně na hřišti soupeře. Slezané zavítají do Českých Budějovic, které ovšem v uplynulém ročníku ani jednou neporazili.

V nečekanou gólovou exhibici se zvrhl nedělní duel Ostravanů se Zlínem. Svěřenci trenéra Ondřeje Smetany si již během první půlhodiny vypracovali tříbrankový náskok, nakonec se celkově prosadili pětkrát. Výhrou 5:1 naznačil Baník svůj střelecký potenciál, zároveň by ale bylo chybou skalp slaboučkých Moravanů zbytečně přeceňovat.

To ostatně dobře ví Smetanův asistent Tomáš Galásek. "Věřím, že pozitivní atmosféra bude pokračovat i po víkendu. Budějovice nebudou lehký soupeř. Na Slovácku se tahaly o dobrý výsledek, je to kvalitní tým, který v úvodu sezony málo gólů dává i dostává. Jestli ovšem chceme být úspěšní, musíme dělat body a vyhrávat i venku. A to my chceme. Jedeme se porvat o vítězství," vzkázal bývalý vynikající středopolař.

Jihočeši na rozdíl od Slezanů zatím divákům mnoho fotbalové radosti nenabídli. Na úvod sezony jim stačila jediná branka k udolání houževnatých Teplic, před týdnem v Uherském Hradišti pak Dynamo dlouho dřímalo, tentokrát však jediný gól utkání vsítil soupeř. Budějovice každopádně doposud získaly do tabulky tři body, tedy stejně jako Baník.

Díky dvouzápasové zkušenosti už může kouč Jihočechů David Horejš lépe pilovat mužstvo. "Oba zápasy jsme si zhodnotili a rozebrali. Objevovaly se tam věci, na kterých můžeme stavět, ale samozřejmě i prvky, které musíme zlepšit. Věřím, že naše výkony půjdou nahoru a budeme mít šanci úspěch," uvedl.

Budějovice by se na Střeleckém ostrově měly představit v plné síle, Ostravanům bude scházet zadák Ondřej Kukučka. Další obránce Jan Juroška už ale po zranění začal s tréninkem, lepší se též stav náhradního brankáře Viktora Budinského a Ondřej Chvěja již před týdnem získal zápasovou praxi, když nastoupil za B-tým.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolić, Havel, Králik, Sladký - Čavoš, Javorek - Mihálik, Hellebrand, Hora - Škoda
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Sor, Kaloč, Kuzmanovič, Tetour, Buchta - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.37 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha22008:26
2.Slavia Praha22004:16
3.Viktoria Plzeň22004:26
4.1. FC Slovácko22002:06
5.Baník Ostrava21015:23
6.FK Mladá Boleslav21014:23
7.Sigma Olomouc21015:53
8.Dynamo České Budějovice21011:13
9.FK Jablonec21011:33
10.MFK Karviná20203:32
11.FC Hradec Králové20202:22
12.FK Pardubice20114:51
13.Bohemians Praha 190520112:31
14.FK Teplice20021:40
15.Fastav Zlín20021:60
16.Slovan Liberec20020:60
Zbývající zápasy
07.08. 19:00Slavia Praha - Sigma Olomouc (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (379)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele