FORTUNA:LIGA - preview 27. kola: Sparta a Slovácko napravují nezdary

16.04.2021, 09:22, aktualizováno 18.04.2021, 08:27
Previews
Slavia míří za titulem a další krok může udělat na své "farmě" v Liberci, těžký úkol čeká také na Spartu, ta bude o důležité body bojovat proti Slovácku. Brno hraje s Pardubicemi a potřebuje vyhrát, totéž platí pro Příbram, která se představí ve Zlíně...
Zbrojovka Brno - FK Pardubice  (neděle 14:00)
Zbrojovka se v posledních týdnech nadechla k dobrým výkonům a šanci na přiblížení se záchraně má v souboji nováčků. Pardubice naopak už mají záchranu jistou a soustředí se jen na získání co nejlepší pozice ve středu tabulky.

Brno naposledy prohrálo ještě v první polovině března, poté se smírně rozešlo s Příbramí i Slavií a minulý víkend si dokonce přivezlo všechny tři body z Českých Budějovic. O vítězství 2:0 tam rozhodli svými brankami ve druhé půli Texl a Růsek. Zbrojovka se tak výrazně přiblížila záchraně, svou ztrátu na patnácté Teplice může v případě nedělní výhry redukovat na pouhý bod.

I Východočeši na tom v nedávné době nebyli vůbec špatně. Po remíze s Mladou Boleslaví, úspěchu v Olomouci a nezdaru s Bohemians přišla překvapivá, ba až dokonce senzační výhra. Proti Slovácku sice po Klimentově trefě prohrávali, nicméně díky gólu Ewertona, Hofmannově vlastenci a brance Kostky dokázali otočit na konečných 3:1.

Domácím budou scházet zdravotně indisponovaní Šural, Vaněk a Kryštůfek, hosté se vinou zranění musí obejít bez Boháče a Petráně, možná bude chybět i Surzyn. Disciplinární tresty do hry nepustí Proska a Hlavatého.

První vzájemný prvoligový zápas skončil v prosinci výsledkem 2:1 ve prospěch Pardubic. Góly se o to zasloužili Tischler s Hufem, skóre v závěru jen mírnil Pachlopník.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hlavica, Dreksa, Pernica - Štepanovský, Pachlopník, Čermák, Texl, Moravec - Růsek, Hladík
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Cadu, Čihák, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Kostka, Tischler, Solil, Ewerton - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.36 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - 1. FK Příbram  (neděle 14:00)
Ačkoliv opticky je Zlín již v zóně od sestupu vzdálené, stále nemá nic jistého. Pokud bude pokračovat v bídných výkonech i nadále, mohly by jej ještě čekat trable. Šanci na odraz k lepším zítřkům má nyní proti Příbrami.

Zatímco na přelomu února a března to byla solidní jízda, po reprezentační přestávce se "Ševcům" nedaří. Ze tří utkání nevytěžili ani bod, když postupně prohráli s Karvinou, Jabloncem a naposledy i Plzní, které podlehli 0:2 po brankách Beauguela a Ba Louy.

V podání Příbrami je to však pořád zlaté, neboť ta na tříbodový zisk čeká už patnáct zápasů. Z posledních tří alespoň dokázala dva zremizovat, ne tak ten týden starý proti Olomouci. Dva góly v závěrečné dvacetiminutovce, jeden Zorvanův vlastní a jeden Houskův, přinesly Hanákům zasloužené vítězství.

Jihomoravané se nadále nemohou opřít o Condeho, jehož do Česka nepustí administrativní důvody. Na straně hostí jsou v ohrožení starty Lalkoviče a Laňky.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Fantiš, Simerský, Buchta, Procházka - Vraštil, Hlinka, Janošek - Dramé, Poznar, Potočný
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Šiman - Nový, Kvída, O. Kingue, Cmiljanovič - Tregler - Pilík, Zorvan, Rezek, Antwi - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.03 - 6.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (neděle 16:00)
Liberci se v posledních týdnech nedaří, šanci ukončit sérii bez vítězství má v neděli proti Slavii. Ta naopak může být rozmrzelá z vypadnutí z Evropské ligy na úkor Arsenalu.

Slovan naposledy zvítězil ještě v první polovině března proti Teplicím, od té doby výsledkově strádá, byť proti silným soupeřům. Z poháru vypadl na úkor Plzně, v ligové soutěži remizoval s Baníkem a s prázdnou odjel z Jablonce a naposledy z Uherského Hradiště, kde o úspěchu domácích rozhodl ve druhé půli Jurečka z penalty. Liberečtí navíc aktuálně drží sérii téměř 310 minut bez vstřelené branky.

"My nemůžeme nasadit ze Slavie hostující Jugase a Matouška, takže hlavně v obranné řadě jsme museli připravit nějakou korekci. Jinak jsou ale všichni hráči z aktuálního kádru relativně zdravotně v pořádku, takže bylo z čeho vybírat a uděláme maximum, abychom Slavii o nějaké body u nás doma U Nisy obrali," nabádá asistent libereckého trenéra Pavel Medynský.

Sešívaní za sebou mají vskutku náročný anglický týden. Minulý čtvrtek si přivezli remízu 1:1 z Emirates Stadium, odvetný čtvrtfinálový zápas Evropské ligy proti Arsenalu ale nezvládli a soupeři podlehli jednoznačně 0:4. Mezitím je ještě čekalo derby pražských "S", ze kterého vyšli potřinácté v řadě neporažení. Na výhře 2:0 se podíleli Holeš a Tecl. Slavia tak kromě derby dlouho čeká na přemožitele i v lize, letos je zatím bez porážky a doma ztratila dokonce jen jedinkrát.

"Jako každý rok mají silný tým. Slovan se vždycky opíral o domácí prostředí, kde je trochu specifická hrací plocha. To hřiště je takové opticky menší, je to taková aréna. Slovan má bojovné mužstvo, bojovné hráče, loni hrál finále poháru, na podzim byl v Evropské lize. Má velice dobře složený tým, který vede dobrý trenér, opírá se o bojovnost a kvalitu. V domácím prostředí je velice nepříjemný," upozorňuje někdejší kouč Liberce Jindřich Trpišovský.

Ve vzájemných zápasech se v posledních sezonách červenobílým velmi daří. Poslední čtyři utkání dopadla pokaždé v jejich prospěch, a to v součtu jen s jedním inkasovaným gólem. Prosincový střet v Edenu skončil výsledkem 3:0, na něm se dvěma trefami podílel Sima, tu třetí přidal Olayinka.

Severočeši se v utkání musí obejít bez tria Jugas, Karafiát, Matoušek, které v klubu hostuje právě ze Slavie a nesmí nastoupit na základě dohody klubů. Stejně tak i Tijani, kterého však zároveň trápí zranění. Na straně hostí se nepředstaví Hovorka, v ohrožení je i start dalších stoperů Deliho, Kačaraby a Kúdely.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Chaluš, Purzitidis, Mikula - Mara, Sadílek - Pešek, Faško, Mosquera - Rabušic
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kačaraba, Zima, Oscar - Hromada - Masopust, Stanciu, Ševčík, Lingr - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.97 - 3.67 - 1.77
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - 1. FC Slovácko  (neděle 18:30)
Dva ze tří nejžhavějších aspirantů na druhou příčku zajišťující předkolo Ligy mistrů se střetnou na závěr sedmadvacátého kola na Letné. Domácí Sparta tam přivítá Slovácko.

Pražané se pod Pavlem Vrbou zpočátku prezentovali jako polití živou vodou. Dlouho čekali na svého prvního přemožitele, když jej ale před týdnem našli v podobě ústředního rivala Slavie, jako by je to rozhodilo. S Jabloncem, který nedávno v poháru jednoznačně porazili, totiž ve středu prohráli po pozdní trefě Schranze.

Ani Slovácko se na tento šlágr nenaladilo zrovna nejlépe. Minulý víkend totiž i přes Klimentem nabité vedení prohrálo na hřišti Pardubic 1:3, když skóre dokázali otočit Ewerton s Kostkou, mezi jejichž trefy se vklínil i jeden vlastenec. Mužům z Uherského Hradiště tak skončila další solidní série čtyř ligových zápasů, během nichž získali deset bodů.

"Nám se nepovedlo utkání s Pardubicemi. Bylo to však po dlouhé době, takže doufám, že to pro nás bude jen facka, která nám naopak může pomoct. U Sparty těžko říct, prohráli teď dva důležité zápasy. Doma jsou ale silnější než venku, takže určitě nás čeká velmi těžké utkání," říká Stanislav Hofmann. "Budeme chtít od začátku hrát aktivně aby cítili, že to nebudou mít jednoduché. Hlavně se musíme vyvarovat zbytečných chyb," dodal zkušený stoper.

V minulém kalendářním roce byla ve vzájemných duelech úspěšnější Sparta, ačkoliv se oba sehrály na hřišti Slovácka. Ten prosincový v rámci jedenáctého kola přitom lépe rozehráli domácí, které do vedení poslal Jurečka. Bleskově ale srovnal Juliš a v závěru o výsledku 1:2 rozhodl Pavelka.

Letenští pro utkání nemohou počítat se zdravotně indisponovanými Julišem, Kozákem, Štetinou a Plechatým, v ohrožení jsou pak i starty Hancka, Hanouska, Karabce a Lischky. Za hosty se nepředstaví nemocní Daníček s Navrátilem, otazník pak visí i nad Ciciliou.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Sáček, Vitík, Čelůstka, Polidar - Karlsson, Pavelka, Ladislav Krejčí II, Dočkal, Ladislav Krejčí I - Hložek
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Sadílek - Petržela, Kohút, Jurečka - Kliment
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.83 - 5.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - SFC Opava  (sobota 14:00)
Fotbalisté Mladé Boleslavi začali alespoň po kouscích sbírat body, díky nimž se však pomalu vzdalují hrobě sestupu. Pokud by mančaft z města automobilů porazil po Teplicích také Opavu, už by se poměrně dost přiblížil záchraně.

Trvalo to opravdu dlouhou dobu, ale přece jen se Mladá Boleslav začíná zvedat. Středočeši už alespoň neprohrávají jeden zápas za druhým a sem tam dokonce ukořistí tři body. Ty poslední byly obzvlášť důležité, neboť družina trenéra Karla Jarolíma uspěla v Teplicích, jež rovněž zápasí u dna tabulky.

Zatímco Boleslav už sestupové pozice opustila, Opava na nich pořád setrvává. A ani se nezdá, že by se na neutěšeném postavení SFC mělo něco změnit, neboť Slezanům se dlouhodobě nedaří. "Potřebujeme sbírat body, ale o ně se vlastními chybami připravujeme. Je to pořád stejná písnička," řekl po porážce v derby s ostravským Baníkem defenzivní univerzál Jiří Kulhánek.

Na podzim sehrály Opava a Mladá Boleslav gólově plodné utkání a po remíze 2:2 si oba celky podělily body. Tentokrát se domácí i hosté jistě budou hnát za plným ziskem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Jakub Klíma, Takács, Preisler - Ladra, Dancák, Matějovský, Zmrhal - Škoda, Jiří Klíma
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Digaňa - Kulhánek, Večerka, Didiba - Kania, Tiéhi, Nešický, Řezníček, Helešic - Smola, Holík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.24 - 8.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Dynamo České Budějovice  (sobota 16:00)
České Budějovice sice v tabulce sousedí s Karvinou, ovšem nálada v obou koutech republiky je dost odlišná. Zatímco do Slezska zavál příznivý svěží vítr, na jihu Čech poněkud přešlapují na místě.

K hranicím s Polskem se před časem vrátil starý známý Jozef Weber, jehož obnovenou premiéru lze doposud hodnotit veskrze pozitivně. Nejprve protřelý kouč uspěl s MFK ve Zlíně a následně v domácím prostředí vybojoval cennou remízu proti plzeňské Viktorii. Díky zmíněným ziskům poskočila Karviná v tabulce před Zlín na dvanácté místo a zřejmě definitivně zažehnala obavy z možného sestupu.

Na jihu Čech naopak o budoucnosti teprve dumají. David Horejš sice v Českých Budějovicích odvedl kus práce, nicméně aktuální krize Dynama je již donebevolající. Tým ze Střeleckého ostrova totiž nezvítězil v posledních osmi kolech, přičemž podlehl dokonce jinak se trápícím celkům z Opavy či Brna. Není proto divu, že šňůra neuspokojivých výsledků znepokojuje vedení klubu.

Záložník Filip Havelka tuší, v čem tkví problém Budějovic. "Zlepšit musíme koncovku, chybí nám produktivita, nedáváme góly, nejsme nebezpeční kolem vápna. Na to se musíme teď zaměřit, to musíme zlepšit. A to už v sobotu, kdy hrajeme v Karviné," prohlásil mladý středopolař.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Ciupa - Mikuš, Santos, Šindelář, Bartošák - Mangabeira - Čmelík, Qose, Herc, Ostrák - Papadopulos
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Havel, Králik, Novák - Čavoš, Havelka - Mészáros, Alvir, Mršič - Brandner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.14 - 2.81
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - FK Teplice  (sobota 16:00)
Olomoucká Sigma předvádí v posledních týdnech průměrné výkony, avšak v uplynulém kole zvítězila a tříbodový zisk bude chtít zúročit také v dalším klání. Na Hanou totiž přijedou Teplice, které se naplno zamotaly do bojů o záchranu.

Jestliže si zapnete zápas Olomouce, stěží můžete očekávat gólové hody. Z nedávných osmi utkání Sigmy totiž padla více než jedna branka pouze při posledním mači v Příbrami. Přitom právě produktivita bude proti Teplicím pravděpodobně klíčem k úspěchu. "Dostávají hodně branek, tudíž vidím jejich slabinu v obraně. Oproti tomu mají kvalitní útočníky, v ofenzivě mají sílu," prohlásil o protivníkovi z lázeňského města trenér Hanáků Radoslav Látal.

Defenziva "Sklářů" je skutečně zoufalá, momentálně dokonce nejhorší v celé lize. A těžko si představit, že zrovna na Andrově stadionu se zadáci Severočechů pochlapí. "Mají rychlou přechodovou fázi, kde se opírají o Yunise, který míč podrží nebo prodlouží. Jejich přímočarost je hodně nebezpečná, takže tu bychom si chtěli pohlídat," doufá kouč Teplic a někdejší obránce Sigmy Radim Kučera.

Jenže právě útočník Jakub Yunis si kvůli poraněnému kolenu od fotbalu na dlouhou dobu odpočine. Dále Olomouc postrádá obránce Martina Hálu s Michalem Vepřekem, středopolaře Lukáše Greššáka, Tomáše Zahradníčka a Kryštofa Daňka a dalšího forvarda Martina Nešpora. Také Severočechy decimuje rozsáhlá marodka. Naposledy proti Mladé Boleslavi nemohli hrát zkušení útočníci Jakub Řezníček s Jakubem Marešem či stoper Ondřej Mazuch.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Radek Látal, Poulolo, Beneš, Zmrzlý - Sladký - González, Breite, Houska, Mihalík - Chytil
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Hyčka, Gabriel, Knapík, Droehnle - Kodad, Jukl, Trubač, Moulis - Žitný - Vukadinović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.62 - 4.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (sobota 18:30)
Jablonec ve středu poněkud nečekaně porazil pražskou Spartu a vyšvihl se na průběžný druhý flek. Je však otázkou, jak dlouho Severočeši vynikající umístění udrží. V sobotu totiž zeleno-bílé čeká další náročný duel na hřišti plzeňské Viktorie.

Před sezonou by si leckdo tipl, že před vzájemným zápolením budou oba celky figurovat na přesně opačných pozicích, než na jakých se drží v současnosti. Jenže Plzeň prospala podzimní část sezony a na jaře horko těžko dohání nabrané manko. Jablonec se zase po celou dobu drží statečně okolo stupňů vítězů a po středeční výhře nad Spartou dokonce poskočil na pomyslný stříbrný stupínek.

Trenér Severočechů Petr Rada po posledním ligovém úspěchu zářil radostí a k pobavení diváků vystřihl po závěrečném hvizdu oslavný kotoul. "Koncentraci a nabuzenost jsem na hráčích viděl už před rozcvičením. Z tohoto pohledu jsem rád, že to hráči splnili. Myslím si, že vítězství si zasloužili. Není to po žádném náhodném výkonu," řekl někdejší řízný obránce.

Také Viktoria hostila ligový zápas netradičně ve středu, když dohrávala odložený duel se Zlínem. Družina kouče Adriána Guľy si s protivníkem z Moravy bez potíží poradila a vyhrála ve čtvrtém z posledních šesti utkání. Západočeši tak v tabulce předběhli Liberec a již figurují na páté příčce, což však stále není umístění, s nímž by mezi Mží a Radbuzou panovala naprostá spokojenost.

Guľa se nicméně v kalendářním roce 2021 usilovně snaží dokázat, že může trénovat elitní český tým. A vzestupnou výsledkovou tendenci si pochvaluje též obránce David Limberský. "Vždycky je co zlepšovat, ale určitě jdeme nahoru. Oproti podzimu totiž dokážeme vítězit i v zápasech proti soupeřům, kteří jsou urputní vzadu. Vytvoříme si šance, které proměníme," prohlásil zkušený bek.

Bude nicméně zajímavé sledovat, jak se Plzeň v závěru sezony posazuje s absencí důležitých záložníků Pavla Buchy a Aleše Čermáka. Jejich ztráty alespoň částečně kompenzuje návrat Jana Kopice z marodky zpět na trávníky. Jablonec má na druhou stranu v poslední době problémy se složením defenzivy, neboť několik posledních zápasů vynechalo trio zadáků Libor Holík, Jakub Martinec a Patrik Haitl.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Kaša, Brabec, Limberský - Káčer, Kalvach, Šulc - Ba Loua, Beauguel, Falta
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Štěpánek, Kubista, Zelený, Krob - Pilař, Považanec, Hübschman, Jovovič - Schranz - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.08 - 5.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
Souboj dvou slavných značek nabídne páteční předehrávka nejvyšší fotbalové soutěže. Na hřiště ve formě hrajících Bohemians zavítá Baník, kterému už se poháry podstatně vzdálily.

Klokani mají za sebou v lize šest utkání bez porážky, menší kaňkou na této sérii je fakt, že jen dvě z nich skončila výhrou. Jedním z nich byla i týden stará bitva o Ďolíček, kde jakožto venkovní celek zdolali azylanta z Pardubic 0:2. V první půli otevřel skóre Puškáč, po pauze upravil premiérovou ligovou trefou Osmančík.

Slezané v poslední době na venkovních hřištích strádají - na jaře v soutěžních zápasech neuspěli ani jednou ze sedmi pokusů. Vedle proher se zrodily i dvě remízy, například naposledy v Liberci. Alespoň že doma se jim docela daří, minulý víkend zdolali v derby Opavu poměrem 3:0. Dvěma góly a dobrým výkonem se prezentoval Zajíc, třetí zásah přidal Buchta.

"Sílu Bohemky vnímáme, doma je to nebezpečný tým. Bohemka má dost silných stránek, musíme se na ně připravit. Derby jsme zvládli, ale byla tam i spousta chyb. Ukázali jsme si je a musíme udělat vše pro to, aby se neopakovaly. O sestavě mám jasněji, ale některé posty ještě řešíme. Připravujeme kluky, abychom uspěli a hráli dobře," říká trenér Ondřej Smetana.

Vzájemné střety jsou v poslední době jasnou doménou ostravského celku. Ten v nich napříč soutěžemi zvítězil sedmkrát v řadě, přičemž v šesti případech dokázal udržet i čisté konto. V prosincovém jedenáctém kole to bylo výsledkem 1:0, o kterém v úvodní čtvrtině utkání rozhodl Jánoš. Po pauze dodalo domácím klid do kopaček vyloučení Necida.

Zatímco Baník by mohl být v plné síle a jediný otazník visí nad startem Meny, Vršovičtí se potýkají s početnými absencemi. Zdravotní potíže do hry nepustí Bartka, Pokorného, Ugwua, Vacka a Valeše, v ohrožení je i start Hůlky, Jindřiška, Nováka a Pulkraba.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Köstl, Bederka, Vondra - Dostál, Hronek, Ljovin, Květ, Schumacher - Necid, Puškáč
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman - De Azevedo, Jánoš, Tetour, Kaloč, Ndefe - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.14 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha26215072:1568
2.FK Jablonec26164644:2852
3.Sparta Praha25163654:2951
4.1. FC Slovácko26155647:2650
5.Viktoria Plzeň25135744:2844
6.Slovan Liberec26127737:2343
7.FK Pardubice261151027:3438
8.Baník Ostrava26107936:2537
9.Sigma Olomouc26910732:2637
10.Bohemians Praha 19052689928:2833
11.Dynamo České Budějovice26710927:3531
12.MFK Karviná26791028:3930
13.Fastav Zlín26851326:3629
14.FK Mladá Boleslav26591232:4324
15.FK Teplice26651528:5623
16.Zbrojovka Brno26481421:3920
17.SFC Opava26361716:5215
18.1. FK Příbram26281617:5414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (481)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele