FORTUNA:LIGA - preview 27. kola: Plzeň - Slavia

02.04.2022, 10:16, aktualizováno 03.04.2022, 09:29
Previews
Česká veřejnost už vyhlíží nedělní večer, od 19 hodin si to o průběžné vedení v tabulce rozdají Plzeň se Slavií. Předkrm představují další tři zápasy, v záchranářských duelech hrají Karviná s Bohemians a Pardubice s Jabloncem, Hradec bude pro změnu potvrzovat postavení v elitní šestce...
MFK Karviná - Bohemians Praha 1905  (neděle 16:00)
Souboj dvou týmů zabředlých do záchranářských soubojů bude k vidění v neděli v Karviné. Domácí jsou sice beznadějně poslední, naposledy ale slavili. Zato Bohemians na vítězství čekají už pěkně dlouho.

Slezané si na jaře připsali jediná dvě vítězství v sezoně, obě přitom venku a obě velmi nečekaná. Po únorovém úspěchu na Slavii před dvěma týdny uspěli v Ostravě, kde díky skvostné první půlhodině vedli 0:3 po brankách Zorvana, Durosinmiho a Bartošáka. Po pauze sice snížil Almási, na body ovšem Pánikově družině domácí nesáhli.

Klokani zvítězili v prvním jarním domácím zápase, od té doby se ale napříč soutěžemi šestkrát za sebou neradovali. V poslední době mají potíže zejména s defenzivou, když po nešťastné remíze s Mladou Boleslaví na svém hřišti nestačili ani na Slovácko. Po Puškáčově penaltě sice vedli, otočit chod zápasu však dokázali Šašinka se Sadílkem.

Vzájemné zápasy se dlouhodobě více daří Vršovickým. Ti z posledních osmi zápasů čtyřikrát vyhráli a jen jednou prohráli, úspěch slavili i v obou loňských duelech. Na začátku prosince doma zvítězili 3:0 po zásazích Puškáče, Köstla a Necida.

Domácí se v zápase musí obejít bez zraněných Bartla, Čmelíka, Mangabeiry a Tavarese, otazník navíc visí i nad Kobourim, Látalem a Zychem. Hostům nepomohou Bederka, Hůlka, Chramosta, Kovařík, Necid a možná ani Hronek s Puškáčem.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bajza - Mikuš, Buchta, Dramé, Šehič - Túlio, Ndiaye - Zorvan, Papadopulos, Bartošák - Durosinmi
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Köstl, Krch, Křapka - Dostál, Jindřišek, Petrák, Hašek - Květ, Vaníček - Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.11 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav  (neděle 16:00)
Zklamání ze semifinále MOL Cupu chce Hradec Králové co nejrychleji hodit za hlavu. V dalším ligovém klání se Východočeši střetnou ve svém azylu v Mladé Boleslavi s... Mladou Boleslaví. Netradiční zápas mezi dvěma de facto domácími celky bude též zajímavou bitvou o střed tabulky.

Lépe si v nejvyšší soutěži momentálně vedou hradečtí "Votroci", kteří již tři kola čekají na svého přemožitele. Díky dobré sérii se Východočeši vyšvihli na šesté místo. Kaňku na výbornou formu ovšem učinila porážka těsně před branami finále národního poháru, do něhož se na úkor Hradce probojovalo šťastnější Slovácko.

Obránce Votroků Jan Král však soudí, že zpětně má být černo-bílý soubor na co hrdý. "Po zápase jsem určitě neměl žádné veselé pocity, to je jasné. Postupem času mi začalo docházet, že naše cesta v poháru byla dlouhá a nikdo ji nečekal. Řekl bych, že se nemáme za co stydět," uvedl stoper Východočechů.

V současnosti "hradeckou" šestou příčku okupovala svého času také Boleslav, podprůměrná jarní fazóna ovšem srazila tým z města škodovek dolů až na aktuální desátou pozici. Středočechům tak místo boje o evropské poháry hrozí záchranářské starosti. Proti Hradci by se tak měli pokusit o teprve druhé vítězství v kalendářním roce 2022.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Klíma, Král, Leibl - Mejdr, Kodeš, Rada, Harazim - Kubala, Vašulín, Vlkanova
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Sladký, Šimek, Preisler - Matějovský, Dancák - Skalák, Hlavatý, Ewerton - Ladra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.71 - 3.61 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Pardubice čeká klíčová záchranářská bitva. Mužstvo z města dostihů či perníků se na jaře dál trápí, přesto živí naději na udržení se v nejvyšší soutěži. Pokud by však nestačilo ani na Jablonec, hrozba pádu do druhé ligy by se opět přiblížila.

Zatímco na podzim posbíraly Pardubice alespoň čtyři výhry, v druhé polovině sezony ještě na plný bodový zisk nedosáhly. Výrazně se především zhoršila obrana Východočechů, která v posledních pěti kolech inkasovala hrozivých 18 branek. Celkově pak mužstvo koučů Jiřího Krejčího a Jaroslava Novotného obdrželo za 26 zápasů 59 gólů. Žádná jiná ligová defenziva není víc propustná.

Jablonec má zase zcela opačné problémy. Severočeši moc branek nestřílí a pokud ano, střílí jich málo. I proto trenér Petr Rada se svými svěřenci dál nebezpečně přešlapuje ve druhé polovině tabulky. Očekávaní jarní progres se nekonal a Jablonec po únorovém skalpu Olomouce vícekrát nezvítězil. Místo toho rozjel velkou remízovou show, která nicméně jen podporuje zeleno-bílé trápení.

Severočeši trpí na mizernou ofenzivu i kvůli četným absencím. Ostatně proti Pardubicím se dost možná nepředstaví útočníci Martin Nešpor s Dāvisem Ikaunieksem ani ofenzivně ladění křídelníci Tomáš Malínský s Václavem Pilařem. Nejistý je rovněž start zadáků Jana Kroba a Jakuba Martince.

Východočeši postrádají obránce Karla Pojezného a trio středopolařů Lukáše Červa, Samuela Samka a Matěje Víta. Všichni jmenovaní mladíci zůstávají zranění.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Kostka, Hranáč, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Cadu, Vacek, Solil, Rezek - Černý
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Štěpánek, Kubista, Zelený - Hübschman - Kratochvíl, Považanec, Houska, Černák - Silný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.27 - 2.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Poprvé po pěti zápasech se Plzeň pokusí neprohrát se Slavií a udržet se tak v čele tabulky. To může být vzhledem k blížícímu se konci základní části velmi důležité, neboť první místo zaručuje do nadstavby řadu výhod.

Vedle jistoty úspěchu v případě shody bodů to je zejména domácí prostředí ve vzájemném zápase. Nutno podotknout, že ani to viktoriánům v nedávné minulosti příliš nepomáhalo. Se sešívanými z posledních osmi zápasů vytěžili jediný bod a vstřelili dva góly, oba přitom v Edenu. Ve Štruncových sadech soupeři podlehli před necelým rokem, kdy Havlovo vyloučení potrestal Sima. Červené karty hrály velkou roli i v říjnovém utkání ve Vršovicích. Po brzké Řezníkově červené kartě otevřel ve druhé půli skóre Lingr, další dvě vyloučení v podání Pernicy a Mosquery potrestal Krmenčík.

Nyní se v součtu s podzimem Západočeši pyšní sérií třinácti zápasů bez porážky, která se datuje právě od nezdaru v Edenu. Během této šňůry čtyřikrát remizovali, jedno z těchto klopýtnutí přišlo před reprezentační pauzou v Jablonci, kde branka k vidění nepadla. Doma jsou v této sezoně naprosto suverénní, ze třinácti duelů na svém hřišti ztratili jen při jedné remíze.

Slavii v polovině března rázně skončila slušná série výher. Nejprve senzačně prohráli v Liberci, následně v Konferenční lize nestačili na Linz - to jim ale v postupu nezabránilo a následující zápas tak zároveň bude generálkou na čtvrtfinále této soutěže v Rotterdamu. Vršovičtí budou chtít navázat na dva týdny starý domácí úspěch s Českými Budějovicemi, který jim vystřelil Lingr.

"Bude to opravdu těžký a nepříjemný zápas. Tuhle sezonu hrají dobře. Potřebujeme získat tři body, protože tohle utkání určuje pořadí v lize. Chápeme, že to bude opravdu těžký zápas. Jim stačí jeden bod, ale my potřebujeme tři body. Musí nám do sebe všechno zapadnout, musíme se soustředit. Vím, že to nebude lehké, ale myslím, že vyhrajeme," doufá Yira Sor.

"Plzeň hraje velice kompaktně, mají vysoké hráče, kteří hrají hodně fyzicky. Patnáct jejich vítězství bylo jen o gól, takže myslím, že měli i trochu štěstí. Ale vím, že to je dobrý tým, musíme je respektovat. Věřím, že se nám tam podaří něco vybojovat. Jsou silní, jsou na prvním místě tabulky a udělají všechno pro zisk titulu, ale my jsme Slavia a zvládneme to," dodává nigerijský rychlík.

Utkání je také soubojem dvou žhavých aspirantů na korunku krále střelců. Jean-David Beauguel i Ondřej Lingr mají na kontě dvanáct gólů, slávistický záložník by mohl mít práci o něco snazší, pokud by chyběli Havel a Staněk. Na straně Pražanů bude absentovat potrestaný Talovjerov, spolu s ním týmu nepomohou zranění Bořil, Krmenčík, Masopust a Oscar. Otazník navíc visí nad Juráskem, Kačarabou, Samkem a Ševčíkem.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Ousou, Hovorka, Plavšič - Holeš, Traoré - Lingr, Provod, Olayinka - Sor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.60 - 3.21 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Slovácko se v březnu podařilo téměř vše, na co sáhlo. V ligové tabulce se odpoutalo od ostravského Baníku a zároveň se probojovalo do finále národního poháru. Dobrou formu chtějí hráči z Uherského Hradiště zužitkovat také v souboji dvou moravských celků proti olomoucké Sigmě.

Bylo by dost troufalé, až drzé, ale především nepřesné pojmenovat sobotní seanci v Uherském Hradišti za regionální derby. Přesto bude mít střetnutí zvláštní nádech. Z Olomouce se totiž do města ležícího v Dolnomoravském úvalu dostanete vlakem za méně než hodinu. A nejen geografická blízkost spojuje oba týmy.

Na podzim hráč Slovácka, nyní už zase křídelník Olomouce. Jan Navrátil patřil v Uherském Hradišti několik sezon do základní sestavy, postupem času ovšem o své místo přišel. V zimě se tak rozhodl pro návrat do mateřské Sigmy a zpětně svého kroku rozhodně nelituje. Navrátil po změně dresu opět nastupuje od úvodní minuty, navíc se rychle stal klíčovým plejerem. Poslední dvě výhry Hanáků nad Karvinou a Libercem zařídil přesnými zásahy právě 31letý záložník.

Úspěch přejí Navrátilovi i jeho bývalí spoluhráči z Hradiště. "Na Navrce se všichni těšíme. On tady nechal obrovskou stopu, nejen jako fotbalista, ale i jako člověk. Je to super kluk a těch příběhů a zážitků s ním je tady strašně moc. A že mu to tam teď padá? Už jsme ho popichovali v SMSkách... Že mu to tady nepadalo, to bylo zase tím, že tady odvedl obrovský kus práce pro ten tým. Že se mu teď v Olomouci daří je pro něj dobře a přeji mu to," řekl kapitán Slovácka Vlastimil Daníček.

I díky příspěvku Navrátila se Olomouc dere tabulkou vzhůru. Hanáci bodovali ve čtyřech posledních ligových zápasech, díky čemuž v tabulce aktuálně okupují sedmé místo. Minimálně bojům o záchranu by se tak Sigma měla vyhnout.

Navzdory slušné formě však nebudou Olomoučtí v sobotu favoritem. Domácí Slovácko totiž sídlí na brilantní čtvrté pozici a míří do pohárové Evropy. Stejně tak pošilhávají svěřenci trenéra Martina Svědíka i po historickém zisku národního poháru. Sigma to tak v Uherském Hradišti rozhodně nebude mít lehké.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hofmann, Daníček, Kadlec - Reinberk, Havlík, Ljovin, Sadílek, Jurečka - Petržela, Cicilia
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý - Breite, Spáčil - Matoušek, Daněk, Navrátil - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.32 - 4.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Teplice  (sobota 16:00)
Po nadějném období zase Teplice spadly do šedého podprůměru a šanci na oživení nejen svých výkonů, ale i nadějí na záchranu budou mít v Liberci. I ten však chce napravit své zaváhání zpřed reprezentační přestávky.

Slovan po dlouhé sérii bez porážky, během níž zdolal i pražskou Slavii, nestačil v posledním březnovém zápase na Olomouc. Na Hané prohrál jediným gólem, který v první půli vstřelil Navrátil. Doma každopádně na svého přemožitele čeká už od začátku října, kdy podlehl Baníku, od té doby získal pět výher a dvě remízy.

Rovněž skláři vstoupili do jara nadějně, když z úvodní tří zápasů vytěžili plný počet bodů. Jenže pak se znovu začali trápit a v následujících čtyřech utkání získali jediný bod a vstřelili jediný gól. Před dvěma týdny proti Hradci Králové díky Ledeckého trefě dokonce vedli, jenže Rada z penalty bleskově srovnal a v závěru dokonal obrat Král.

Vzájemné střety v poslední době výrazně lépe vychází mužům z Podještědí. Ti uspěli už třikrát po sobě shodným výsledkem 2:1. V úvodním duelu této sezony Na Stínadlech je poslal do vedení bleskurychle Matoušek, načež před pauzou srovnal Mazuch. Ve třetí minutě nastavení ovšem poslal tři body na stranu hostí Rondić.

Liberečtí se v utkání musí obejít bez potrestaných Štetiny s Pourzitidisem, zdravotní potíže pak nepustí do hry Plechatého a možná ani Alijagiće. Žluto-modří dorazí bez zraněných Fortelného, Mazucha, Moulise a Shejbala, otazník visí nad Nsunzuem a Succarem.

Zápas U Nisy začíná v sobotu v 16 hodin, jeho hlavním rozhodčím bude Zbyněk Proske.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Gebre Selassie, Mikula, Fukala - Tiéhi, Havelka - Matoušek, Frýdek, Tupta - Rabušic
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Kučera, Tijani, Vondrášek - Hyčka, Mareček, Trubač, Jukl, Prošek - Žák, Ledecký
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.22 - 5.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo České Budějovice - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Dvě pozice v tabulce a čtyři body dělí České Budějovice a Zlín. Jihočeši mají kromě výhody na kontě bodů i tu v podobě domácího prostředí, které budou chtít využít k definitivnímu vzdálení se od skupiny o záchranu.

Dynamo na jaře prohrálo ze sedmi duelů jen dvakrát, zrovna velkým sběratelem bodů ovšem není. Jen jednou totiž zvítězilo, další čtyři zápas skončily remízou. Ta nebyla daleko ani v posledním duelu před reprezentační přestávkou, kdy v Edenu rozhodnul o vítězství Slavie až po necelé hodině hry Lingr.

To Fastav přerušil před dvěma týdny svou sérii porážek, když díky skvostnému úvodu přejel Pardubice 4:1. Dvakrát se prosadil Vukadinović, další trefy přidali Janetzký a Dramé, za hosty vsítil kontaktní branku Rezek. Daří se mu rovněž ve vzájemných duelech s Budějovicemi, které zvládl už tři v řadě.

Domácí budou v utkání možná i v kompletním složení, hosté se musí obejít bez zraněných Hlinky s Jawem a možná i Fantiše s Tkáčem.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolič, Havel, Králik, Skovajsa - Hora, Valenta - Van Buren, Škoda, Mršič - Mihálik
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Vraštil, Procházka, Hloušek - Conde - Fillo, Hrubý, Janetzký, Dramé - Vukadinovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.69 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Baník Ostrava  (sobota 19:00)
Zpěv chorálů, sprchy vulgarit z hlediště, tvrdá bitva na hřišti. Něco takového lze v sobotu večer očekávat na letenské pláni, kam zamíří horda slezských nájezdníků známých jako chachaři. Uvedené indicie již museli fotbalovému fanouškovi prozradit, o čem bude na následujících řádcích řeč. Ano, o souboji mezi pražskou Spartou a ostravským Baníkem.

Mohlo by se zdát, že Ostravané mají v poslední době pifku spíš na jiné pražské "S". Také střetnutí s pražskou Slavií totiž přinesla řadu vypjatých momentů, po nichž především Slezané cítili křivdu. A ve většině případů ochutnali také hořkost porážky. Řada příznivců Baníků tím pádem začala nenávidět sešívané na úkor zloby vůči sparťanům.

Navzdory zápolení se slávisty však rivalita mezi Baníkem a Spartou zůstává silná. Ono totiž ani v jejich vzájemných duelech stále není nouze o zajímavé momenty. Stačí vzpomenout na poslední souboj z konce října plný kontroverzních rozhodnutí sudího, jenž nakonec skončil smírčím rezultátem. Anebo na více než rok staré osmifinále MOL Cupu, kdy o výhře Pražanů rozhodla až penalta ze samotného závěru utkání.

Dva uvedené příklady zároveň ukazují výsledkový trend, který Ostravanům rozhodně nevoní. Od podzimu roku 2018 končí společné sezení buď dělbou bodů, nebo se z výhry raduje výhradně Sparta. Baník naposledy uspěl během své honby za záchranou v nejvyšší soutěži před čtyři lety. Od té doby sice klub jako takový učinil velký kus práce, na Pražany ovšem recept marně hledá.

Bude tomu tentokrát jinak? Těžko říct. Slezanům poslední týdny moc nevychází a v tabulce ztratili čtvrté místo na úkor konkurenčního Slovácka. Moc se ovšem nedaří ani Letenským, kteří de facto vypadli z boje o ligový titul. Poslední dva zápasy sice Sparta zvládla a drží se na třetí pozici, celkově ale zřejmě opět nesplní hlavní cíl.

A nebo ještě není konec? Samotní Pražané stále uchovávají víru. "Jestli pořád chceme pomýšlet na boj o titul, naše cesta je jasná, a tou je domácí výhra. Do konce základní části zbývají čtyři zápasy, cílem je stoprocentní přísun bodů. Musíme vyhrávat. Boj o titul nemáme ve svých rukách," uvedl asistent trenéra Sparty Luboš Loučka.

Sebevědomá prohlášení nicméně zní také z tábora Baníku. "Věřím, že jsme během pauzy vyčistili hlavu a potrénovali na určitých věcech, které nám nejdou. V tréninku to všechno začíná: dobrou přípravou, přístupem v trénincích a jen tvrdou prací se musíme vrátit k tomu, co nás zdobilo v úspěšných zápasech. Motivace musí být velká: hrajeme na Spartě a proti týmu, který je před námi v tabulce. Můžeme překvapit, uděláme vše pro to, abychom uhráli dobrý výsledek," prohlásil asistent kouče Ostravanů Tomáš Galásek.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer - Krejčí ml., Sáček - Haraslín, Dočkal, Hložek - Čvančara
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Ekpai, Kaloč, Tetour, Boula, Falta - J. Klíma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.34 - 6.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň26204247:1664
2.Slavia Praha26203361:1763
3.Sparta Praha26176357:2857
4.1. FC Slovácko26155643:2650
5.Baník Ostrava26138551:3547
6.FC Hradec Králové26810832:3734
7.Sigma Olomouc2689936:3233
8.Slovan Liberec26961127:3433
9.Dynamo České Budějovice26881035:3932
10.FK Mladá Boleslav26941339:4331
11.Fastav Zlín26841432:4528
12.FK Jablonec264121019:4024
13.Bohemians Praha 190526651531:5223
14.FK Teplice26631726:4321
15.FK Pardubice26481430:5920
16.MFK Karviná26271724:4413

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (558)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele