FORTUNA:LIGA - preview 23. kola

12.03.2021, 08:28, aktualizováno 14.03.2021, 08:30
Previews
Vedoucí Slavia zakončí 23. kola FORTUNA:LIGY na hřišti Mladé Boleslavi, kde bude chtít potvrdit úspěšnou vzájemnou bilanci z poslední doby. Brno bude chtít překvapit Jablonce, zatímco Bohemians se střetnou s Karvinou...
Bohemians Praha 1905 - MFK Karviná  (neděle 14:00)
Dvě mužstva z relativně klidné části tabulky, kterým se však vzdálil její střed, se utkají v rámci třiadvacátého kola v Ďolíčku. Domáchí Bohemians 1905 tam hostí Karvinou, obě mužstva čekají na výhru od začátku února.

"Klokani" na přelomu ledna a února zvládli své mače se Spartou a Brnem, od té doby ovšem v pěti utkáních vsítili pouhé dvě branky a získali tři body. Po šťastném týden starém remízovém zápase ve Zlíně, kde Simerský zahodil penaltu, přišel pohárový nezdar na domácí půdě proti Olomouci.

Nevede se ani Karviné. Ta už je z MOL Cupu venku delší dobu, nicméně v lize nyní bez úspěchu odjela ze stadionů Sparty a Mladé Boleslavi, doma pak alespoň remizovala s Libercem a naposledy Zbrojovkou. V tomto utkání po brzkém gólu Tavarese Slezané dlouho vedli, po třech čtvrtinách utkání ovšem o tento náskok přišli vinou Pernicovy vyrovnávací trefy.

Vzájemné střety jsou dlouhodobě vyrovnanou záležitostí, nicméně v posledním roce a půl se více daří Karviné. Ta po dvou bezbrankových remízách dokázala v listopadu zvítězit 2:1. Na Bartošákovu trefu sice ještě zareagoval Hůlka, nicméně Qoseho penalta už zůstala bez odezvy.

Bohemians budou postrádat vykartovaného Pulkraba a zraněné Pokorného, Ugwua a Valeše, nejistý je start Novákův. Karvinští přijedou bez Soufiana Dramého, otazník pak visí nad starty Čmelíka, Mazáně, Mikuše, Neumana a Ostráka.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Köstl, Hůlka, Vondra - Vaníček, Květ, Jindřišek, Ljovin, Hronek - Necid, Puškáč
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Jursa, Santos, Šindelář, Bartošák - Mangabeira - Herc, Smrž, Qose, Tavares - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.22 - 4.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Jablonec před dvěma týdny konečně přerušil šňůru bez vítězství, další tříbodový zisk si chce připsat v Brně. Zbrojovce by zároveň rád oplatil nečekanou podzimní porážku.

Jihomoravané si za celou jarní část připsali pouze jedno vítězství, když uspěli v záchranářském souboji v Opavě. Od té doby bylo sehráno dalších pět utkání, během kterých Zbrojovka získala pouze dvě remízy a navíc skórovala jen jednou. To se jí povedlo minulý víkend v Karviné, kde po Tavaresově trefě prohrávala, nicméně ve druhé půli dokázal vyrovnat Pernica.

Severočeši po konci zimní části navázali na své podzimní výkony a dvakrát v řadě zvítězili. Jenže pak čtyřikrát v řadě nedokázali uspět, toto trápení prolomili až na konci února v Opavě. Po padesáti minutách tam o třech bodech rozhodl Doležal, vyrovnávací gól Nešického nebyl kvůli zásahu videa uznán.

"Chceme bodovat, ale jedeme do Brna s respektem. Brno teď získalo bod venku v Karviné, byť opticky na Boleslav, která vyhrála, trochu ztratilo. Furt tam mají nějaký odstup. Doma budou chtít bod z venku potvrdit, takže to pro nás bude hodně těžké utkání. V Brně to tak vždy bývá. Už podruhé máme 14 dní pauzu, nemám tyhle prodlevy rád. Nevíte, co od toho po těch 14 dnech a po pauze můžete čekat. Ale nedá se s tím nic dělat, musíme se na to připravit," komentuje situaci Petr Rada.

Trochu překvapivě má Brno ve vzájemných ligových střetech poslední dobou lepší bilanci. Z pěti předchozích případů uspělo ve třech včetně zmíněného posledního, v němž o těsné výhře rozhodl Přichystal. Zbylá dvě klání patřila Jablonci.

Domácí nemohou pro utkání počítat se zraněnými Gajićem, Kryštůfkem, Vaňkem a Čermákem, v ohrožení pak je i start Berkovce a Fouska. Na straně hostí nenastoupí disciplinárně potrestaný Jovović a zdravotně indisponovaný Smejkal, otazník pak visí i nad starty Martince a Pilaře.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Floder - Pernica, Hlavica (Dreksa), Šural - Štepanovský, Bariš, Sedlák, Pachlopník, Moravec - Růsek, Hladík
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Hübschman - Pleštil, Považanec, Kratochvíl, Podaný - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.58 - 3.41 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (neděle 18:30)
Nohy bolí čím dál víc, jistoty je zase pořád méně. Slavia nadále sbírá body, avšak její herní projev poněkud uvadá, což sešívané může stát i účast v Evropské lize. Na klíčový duel v mezinárodních vodách by se Pražané rádi naladili poklidným vítězstvím nad Mladou Boleslaví. Ta ale na rozdíl od nedělního protivníka stoupá vzhůru.

Snad mávnutím kouzelného proutku se výsledky Mladé Boleslavi otočily o 180 stupňů. Ještě na konci února hledali Středočeši marně cestu ven z vleklé krize. Pak ale uspěli doma s Karvinou, zvítězili též v Českých Budějovicích a po dvou výhrách kvapně opustili sestupové pásmo. K tomu si navíc družina kouče Karla Jarolíma vypracovala čtyřbodový náskok na nejbližšího pronásledovatele z Brna.

A s jídlem roste chuť. "Důležité body za první venkovní výhru v Českých Budějovicích potřebujeme potvrdit bodovým ziskem v domácím utkání, a to bez ohledu na to, že soupeřem nám bude dosud neporažená pražská Slavia," řekl očividně sebevědomý Jarolím, který ve své bohaté trenérské kariéře koučoval i nedělního protivníka.

Favoritem duelu každopádně zůstávají hosté z Prahy, a to i přesto, že z jejich hry se v posledních týdnech poněkud vytratila dominance. Sešívaní se poněkud trápili také v posledním kole, kdy se proti oslabenému Baníku do poslední chvíle klepali o vítězství. Neúspěchem skončil i čtvrteční úvodní duel osmifinále Evropské ligy, v němž Slavia doma v Edenu pouze remizovala se skotskými Rangers.

Mírný pokles formy spolu s nabitým zápasovým programem proto ponechává sešívané v ostražitosti i před výletem do automobilového města. "Zápas s Rangers nás stál hodně sil, byla v něm spousta soubojů a náběhů. V neděli nás čeká těžké utkání venku. Kdybychom si mohli vybrat, raději bychom také o víkendu nehráli jako Rangers. Ale nedá se nic dělat," posteskl si trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Aby těch starostí nebylo málo, začíná Pražanům poněkud bobtnat marodka. K dlouhodobě absentujícím Davidu Hovorkovi a Petru Ševčíkovi přibyli také Ibrahim Traoré, Michal Beran a duo náhradních brankářů Jan Stejskal - Přemysl Kovář. Čtyři nasbírané žluté karty navíc pro zápas v Boleslavi vyřazují ze hry klíčového útočníka Jana Kuchtu.

Na straně Středočechů rovněž marodí dva gólmani Jakub Diviš s Petrem Mikulcem. Fit nejsou ani Aleksej Tatajev, Radim Řezník, Tomáš Ladra a Martin Graiciar. Vedle nich bude Jarolím postrádat též Laca Takácse s Tomášem Malínským, kteří nedaleko výrobních pásů škodovky hostují právě ze Slavie.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Šimek, Křapka, Preisler - Matějovský, Dancák - Skalák, D. Mašek, Zmrhal - Škoda
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Kúdela, Deli, Bořil - Oscar - Sima, Stanciu, Lingr, Olayinka - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.25 - 3.83 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SFC Opava - FK Pardubice  (sobota 14:00)
Minulý týden Pardubice svůj zápas proti Slovácku vinou soupeřova uvalení do karantény neodehrály, teď už se vrací zpět do akce. Na rozehřátí mají soupeře z těch slabších, o záchranu bojující Opavu.

Slezané na jaře bodovali jen když udrželi čisté konto. To byl případ výhry v Českých Budějovicích i nerozhodných výsledků s Příbramí, Bohemians a Zlínem. Před týdnem ovšem jejich obrana působila velmi propustně, výsledkem čehož byla porážka 1:3 v Teplicích. Jediným střelcem Opavy se před přestávkou stal Aleš Nešický.

Východočeši sice i na jaře navazují na své povedené výkony z podzimu, nicméně body sbírají zejména doma. Na hřištích soupeřů uspěli jen v jednom ze čtyř pokusů, a to v Teplicích. Jinde na severu Čech, v Liberci, v posledním utkání schytali debakl. Už po poločase prohrávali 0:4, po pauze alespoň čestný gól vstřelil nejlepší kanonýr týmu David Huf.

Domácí budou postrádat zraněné Darmovzala, Harazima, Hnaníčka, Lasáka, Pikula, Rychlého a Ščudlu, v ohrožení jsou pak i starty Helešice, Holíka a Juřeny. Na straně hostí naopak chybí pouze vykartovaný Surzyn, otazník visí nad Čihákem.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Březina, Kulhánek, Didiba - Mondek, Tiéhi, Nešický, Hellebrand, Žídek - Smola, Čvančara
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Tischler, Solil, Hlavatý, Kostka - Huf
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.10 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Dynamo České Budějovice  (sobota 16:00)
Budějovické Dynamo si po úspěšném lednu možná brousilo zuby na pohárovou Evropu, nicméně nepovedený únor jej vrátil zpět na zem. První vítězství po více než měsíci se Jihočeši pokusí vybojovat na zlínské Letné.

Není to žádný zázrak, avšak po sérii tří zápasů bez porážky se Zlínu přece jen dýchá lépe. Poslední plichta s Bohemians ale "Ševce" příliš nepotěšila. "Nebudeme si nic nalhávat, Bohemka byla po většinu utkání lepší, takže pokud chceme uspět, musíme být rychlejší v práci s míčem, agresivnější a víc se tlačit do finální fáze," řekl před dalším sobotním mačem asistent hlavního trenéra Jan Somberg.

Ani v Budějovicích nemohli být po posledním kole spokojeni. Dynamo totiž opět ztratilo doma s mužstvem, které v lize bojuje o holé přežití. Jihočeši čekají na výhru již čtyři zápasy a po nadějném vstupu do jara se poněkud zadrhli. "Chybí nám vyšší kvalita v poslední třetině hřiště," vysvětlil nezdary kouč Budějovic David Horejš.

Zatímco domácí by do utkání měli nastoupit v nejsilnější možné sestavě, neboť na marodce již nefiguruje ani středopolař Dominik Janošek, hosté budou postrádat absentujícího záložníka Marka Alvira.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Fantiš, Simerský, Buchta, Procházka - Hlinka, Conde, Janetzký - Dramé, Poznar, Potočný
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolić, Králik, Talověrov, Skovajsa - Havelka, Čavoš - Mészáros, Javorek, Mršić - Brandner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.18 - 3.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - 1. FK Příbram  (sobota 16:00)
Dle informací médií se židle příbramského kouče Pavla Horvátha povážlivě houpe. Pokud Středočeši neuspějí ani na půdě ostravského Baníku, může si nebohý trenér dost možná balit fidlátka. Slezané mu práci rozhodně neulehčí, sami potřebují body jako sůl.

Ondřej Smetana nedostal mnoho času na to, aby se v divokých trenérských vodách pořádně rozkoukal. Přesto kouč Baníku, který ve funkci nahradil vedením klubu odvolaného Luboše Kozla, prvním výkonem zaujal. Zpočátku to sice vypadalo na propadák, ovšem i bez vyloučeného Martina Filla předvedli Ostravané na hřišti Slavie srdnatý výkon a nechybělo mnoho, aby ukořistili překvapivý bod.

Nakonec ale Slezané vyšli naprázdno, což už si proti Příbrami nemohou dovolit. "Čeká nás úplně jiný soupeř než posledně, ale také Příbram má své silné stránky. Musíme být připraveni a natolik aktivní, abychom utkání zvládli," uvedl Smetana, který bude vedle vykartovaného Filla postrádat také marody Viktora Budinského, Jiřího Fleišmana a Nemanju Kuzmanoviće.

Příbram je na nezdary poměrně zvyklá. Středočeši snad už ani neví, co je to tříbodový zisk. Něco takového si totiž užili naposledy 12. prosince minulého roku proti Zlínu. Bilance svěřenců trenéra Pavla Horvátha je od té doby hrozivá. Z posledních jedenácti ligových utkání prohrála Příbram hned v osmi případech, kvůli čemuž se propadla na dno tabulky.

Přestože kádr Středočechů je na první pohled prostě slabý, hrozí Horváthovi vyhazov. "Jednoznačně cítím tlak, prohráváme jeden zápas za druhým, není to nic příjemného. Já nad tím ale nepřemýšlím, připravuju se na každý trénink a zápas. Zatím to nestačí, musím se pravděpodobně zlepšit i já," připustil bývalý záložník, jenž už delší dobu počítá s absencí obránců Denise Laňky se Stefanem Vilotićem a útočníka Chrise Corteze.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Juroška, Pokorný, Stronati, Holzer - De Azevedo, Jánoš, Tetour, Kaloč, Ndefe - Šašinka
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Šiman - Nový, O. Kingue, Soldát, Mezera, Cmiljanović - Antwi, Zorvan, Tregler, Lalkovič - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.21 - 8.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Teplice  (pátek 18:00)
Dočasným držitelem třetí pozice v ligové tabulce se po páteční předehrávce může stát Liberec. Ten na domácí půdě hostí Teplice, kterým by se hodil každý bod, aby si co nejdříve zajistily záchranu.

Slovan na jaře odehrál pořádnou porci jedenácti soutěžních zápasů, z nichž prohrál jen jednou. I díky tomu v lize vystoupal z nabitého středu pole až do horkého boje o evropské poháry, jeho poslední úspěch je týden starý. V Příbrami se hodinu na branky čekalo, pak ale dvě slepené vstřelil Pešek se Sadílkem a stanovili tak konečný výsledek 0:2.

Po bídném návratu na trávníky po zimní přestávce vykazují od druhé poloviny února i skláři zlepšenou formu. Nejprve uhráli cenné remízy proti Slavii i Baníku, poté vyřadili v poháru Brno a minulý víkend udolali v záchranářské bitvě Opavu 3:1. Na Moulisovu trefu sice ještě odpověděl Nešický, zásahy Kodada a Mareše už ovšem zůstaly bez odpovědi.

Bilance vzájemných střetů je v poslední době velmi vyrovnaná. Z šesti posledních duelů každý z týmů vyhrál dva, shodný počet jich skončil i remízou. V listopadu Na Stínadlech to dopadlo 1:2 díky brzkým zásahům. Po Kačarabově gólu vyrovnal Trubač, nicméně vítěznou branku vstřelil ve čtyřiadvacáté minutě Pešek.

Muži z Podještědí se pro utkání musí obejít bez dvou zraněných hostů ze Slavie Matouška a Tijaniho. Žluto-modří nemohou počítat se zdravotně indisponovanými Shejbalem, Heidenreichem a Plachým, v ohrožení je navíc i start dvojice Ljevaković, Radosta.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Jugas, Chaluš, Mikula - Karafiát, Mara - Pešek, Sadílek, Mosquera - Rabušic
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Vondrášek, Gabriel, Mazuch, Černý - Fortelný, Jukl - Kodad, Trubač, Moulis - Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.16 - 7.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha22184063:1558
2.Sparta Praha21152447:2447
3.1. FC Slovácko21124541:2140
4.Slovan Liberec22116534:1939
5.FK Jablonec21123636:2539
6.Viktoria Plzeň22114739:2637
7.FK Pardubice2194821:2831
8.Sigma Olomouc2279629:2530
9.Baník Ostrava2286827:2330
10.Dynamo České Budějovice2279626:2830
11.Fastav Zlín22751021:2926
12.MFK Karviná2268825:3426
13.Bohemians Praha 19052267923:2725
14.FK Teplice22641223:4322
15.FK Mladá Boleslav22471127:3719
16.Zbrojovka Brno22361317:3615
17.SFC Opava22261414:4312
18.1. FK Příbram22261416:4612
Zbývající zápasy
13.03. 18:30Sparta Praha - Viktoria Plzeň (zápas odložen)
14.03. 14:00Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (473)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele