FORTUNA:LIGA - preview 22. kola: Vršovické derby

19.02.2022, 08:46, aktualizováno 20.02.2022, 08:30
Previews
Slavia chce ve vršovickém derby navázat na dvě výhry z posledního týdne, Sparta zase potřebuje v Jablonci napravit svá zaváhání. O účast v elitní nadstavbové skupině si to rozdají Mladá Boleslav a Liberec, o záchranu naopak Teplice a Karviná...
FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec  (neděle 15:00)
Ani jeden z nedělních soupeřů neoplývá zrovna skvělou formou. Mladá Boleslav prohrála pět ze šesti posledních soutěžních utkání, Liberec v lize nezvítězil už třikrát v řadě.

Středočeši se ve středu s ostudou poroučeli z Jablonce, kde sehráli pohárový zápas. Po poločase tam zaostávali po Považancově trefě, namísto obratu ovšem ve druhé půli přišly další dva zásahy Malínského a jeden gól Silného, což rezultovalo v konečný výsledek 4:0. V ligové soutěži od začátku prosince uspěli jen krátce před Vánocemi v Teplicích, jinak čtyřikrát odešli s prázdnou.

Muži z Podještědí zatím na jaře sehráli jediný zápas, v úterní ligové dohrávce odjížděli bez bodu ze Zlína, kde o úspěchu domácích rozhodli Tkáč s Hrubým. V kombinaci s podzimní prohrou v Plzni a remízou s Českými Budějovicemi tak už třikrát v řadě nezvítězili, během této doby navíc ani neskórovali.

Ačkoliv tabulkové postavení a domácí prostředí by asi spíše dělalo favorita z Mladé Boleslavi, statistika vzájemných zápasů hovoří jinak. Slovan vyhrál čtyřikrát v řadě a desetkrát z posledních jedenácti střetů, přičemž ten zbylý duel skončil remízou. V zářijovém utkání této sezony po gólu Douděry dlouho prohrával, U Nisy ale v závěru otočili Júsuf a Tupta.

Domácí mužstvo se musí obejít bez vykartovaného Suchého, kromě něj chybí i zdravotně indisponovaní Karafiát, Mašek, Skalák a Škoda. Hosté dorazí bez zraněného Júsufa.

Utkání v mladoboleslavské Lokotrans Areně začíná v neděli v patnáct hodin, pokyn k úvodnímu výkopu dá sudí Krejsa.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Šimek, Preisler, Pech - Matějovský, Dancák - Ladra, Hlavatý, Ewerton - Mužík
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Gebre Selassie, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Purzitidis - Rondič, Frýdek, Tupta - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.56 - 4.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - MFK Karviná  (neděle 15:00)
Ještě v listopadu vypadaly na odpis, teď ale Teplice pravidelně sbírají body a tlačí na konkurenty před sebou. "Skláři" tak utekli ze spodku tabulky i poslední Karviné, která je dalším soupeřem rozjetých fotbalistů v žluto-modrých dresech.

Do minulého kola porážely Teplice především konkurenty ze spodní poloviny ligového pelotonu, když si však Severočeši před týdnem vyšlápli na ostravský Baník, musely zpozornit také další mančafty. Skláři jsou pod vedením trenéra Jiřího Jarošíka zkrátka ve formě a jen tak se jí nechtějí vzdát.

Také Karviné se v úvodu jara celkem daří, po šokující výhře na půdě pražské Slavie ale doma neudržela vedení proti Jablonci. Slezané před týdnem získali alespoň bod, raději by nicméně brali všechny tři. Jako poslední mužstvo tabulky totiž na týmy před sebou pořád ztrácí dost bodů. "Myslím, že u nás bude hrát o vše. Když prohraje, tak to může v této sezoně zabalit,” uvažoval nad situací v táboře MFK lodivod Teplic Jarošík.

Útočník Karviné Michal Papadopulos ale tak pesimistický pohled nesdílí. "Zápasů je před námi pořád dost. Za dva zápasy můžete uhrát šest bodů, rázem můžete být úplně někde jinde. Musíme vyhrávat a hlavně neprohrávat,” prohlásil zkušený forvard.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Kučera, Tijani, Vondrášek - Hyčka, Jukl, Mareček, Fortelný, Boljević - Sejk, Žák
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bajza - Látal, Buchta, Dramé, Šehič - Jánoš, Qose - Čmelík, Zorvan, Bartošák - Durosinmi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.44 - 4.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Sparta Praha  (neděle 15:00)
Euforie z derby už je pryč, Sparta opět výsledkově i herně strádá. Po čtvrtečním zklamání a porážce od srbského Partizanu čeká Letenské další těžký duel. Pražané se představí na severu Čech, kde je pohostí Jablonec.

Statistiky hovoří nekompromisně: dva střelecké pokusy, jediný na bránu, k tomu jediný rohový kop. Sparťané v prvním duelu proti Partizanu Bělehrad v rámci play-off Evropské konferenční ligy rozhodně nenadchnuli. Jenže co hůř, nešlo o ojedinělý výstřelek. Podobně matným výkonem se Pražané prezentovali minulý víkend v ligovém klání proti Plzni, podobně neslaná byla též únorová premiéra v Českých Budějovicích.

Kdepak, Letenští opět prožívají to, co je potkává na začátku každého roku: pomalé jarní probouzení. V podzimní části jsme byli co se týče ofenzivy výrazně lepší a měli více pokusů. Teď se do šancí nedostáváme a nevím, proč to tak je. Nedaří se nám ani prosazovat individuálně. Jsem z toho nešťastný a zklamaný," řekl kouč Pavel Vrba po duelu s Partizanem.

Odveta na srbské půdě čeká sparťany jen týden po úvodním klání, ještě před ní si ale střihnou ligové intermezzo v Jablonci. Po plichtách s Budějovicemi a Plzní by už Letenští měli naplno bodovat. Jinak jim hrozí, že ztratí již tak vetchý kontakt s dvěma mančafty na čele tabulky — plzeňskou Viktorií a nenáviděnou Slavií.

Jablonec sehrál v průběhu pracovního týdne rovněž pohárový zápas, byť jen na národní úvodní. I ten nicméně zeleno-bílé potěšil, neboť po vysokém vítězství nad Mladou Boleslaví si zahrají semifinále MOL Cupu. V něm se utkají právě se Spartou, nedělní seance se tak vedle bitvy o ligové body ponese též ve znamení přípravy na pohárový střet.

A trenér Severočechů Petr Rada dobře ví, že půjde o těžkou prověrku. "Čeká nás teď velmi těžký soupeř, se Spartou se ukáže, jak na tom opravdu jsme. Navíc bude asi těžký terén. Sparta je asi zklamaná, v lize chtěla určitě na jaře bodů více, ale v poháru na Slavii zase předvedla excelentní výkon." uvedl.

Vedle zraněného levého beka Jana Kroba, útočníka Martina Nešpora a nemocného záložníka Dominika Pleštila se na domácí straně barikády nepředstaví středopolař Miloš Kratochvíl, jenž si musí odpykat trest za čtyři obdržené žluté karty v ročníku. Pražané dál postrádají brankáře Florina Nițu, obránce Caspera Højera a útočníky Lukáše Juliše s Matějem Pulkrabem. Nejisté jsou také starty stopera Ondřeje Čelůstky a univerzála Ladislava Krejčího mladšího.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Martinec, Kubista, Zelený - Hübschman - Malínský, Považanec, Houska, Pilař - Silný
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Wiesner, Vitík, Čelůstka (Panák), Hancko - Pešek, Sáček, Pavelka, Hložek, Haraslín - Čvančara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 3.85 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - Bohemians Praha 1905  (neděle 18:00)
Po bídném vstupu do jara se Slavia rozehrála a během posledního týdne si zapsala dvě cenné výhry. Navázat na tyto výkony chce proti Bohemians, kteří se naopak budou snažit odčinit vypadnutí z poháru.

Sešívaní začali jarní část šokujícím ligovým nezdarem proti Karviné a pohárovým vypadnutím se Spartou. Přesun na venkovní stadiony jí ovšem pomohl, před týdnem uspěla Lingrovou brankou v Uherském Hradišti a ve čtvrtek si přivezla cenné vítězství v play-off Konferenční ligy ze hřiště Fenerbahce. Po Traorého trefě sice srovnal Pelkas, avšak na slepené góly Oscara a Lingra odpověděli domácí jen snížením.

"Po tom nepovedeném startu to může tým zvednout po mentální stránce i po stránce sebevědomí. Poslední dva zápasy jsme hráli fakt na hranici sebeobětování a kluci si mezi sebou pomáhali. Je to důležitý signál do zbytku sezony. Musíme se připravit stejně dobře jako na předchozí zápas a věříme, že uspějeme," nabádá Jaroslav Köstl.

"Někteří hráči dohrávali se sebezapřením, což bylo i viditelné. Nějaká zranění tam asi budou, ale není to nic úrazového charakteru, aby to narušilo nějakou jejich minutáž v dalších zápasech," dodal asistent trenéra.

Rovněž Klokani mají za sebou anglický týden, ovšem s podstatně horší náladou. V boji o semifinále poháru v Mladé Boleslavi proti tamnímu azylantovi z Hradce Králové dlouho vedli, když se v úvodu prosadil Puškáč. Jenže v úplně posledních vteřinách základní hrací doby srovnal Prekop a v prodloužení dokonal obrat Vašulín. Bohemka tak nenavázala na týden starý domácí úspěch se Zlínem, kdy jí rovněž pomohl brzký zásah, tentokrát z kopačky Hronka.

Bohemians dokázali proti svému nadcházejícímu soupeři zvítězit jen jednou z posledních čtrnácti zápasů, ve venkovním utkání neuspěli už osmnáctkrát v řadě a čtyřikrát za sebou v Edenu prohráli. V září v Ďolíčku navíc schytali výprask. Po Chramostově trefě sice o poločase vedli, nicméně po pauze otočili Stanciu, Lingra, Kuchta, Krmenčík a Schranz.

Červenobílí kvůli karetním trestům postrádají Hromadu s Juráskem, zdravotní potíže do hry nepustí Bořila, Takácse, Hovorku, Kúdelu a Provoda, v ohrožení je navíc i start Masopusta. Za hosty se nepředstaví kvůli dohodě klubů Beran a vinou zranění Hůlka s Chramostou a Necidem. Otazník ještě visí nad Kovaříkem.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš, Ševčík - Schranz, Lingr, Olayinka - Krmenčík
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Bederka, Vondra - Dostál, Hronek, Petrák, Květ, Bartek - Koubek, Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.30 - 13.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Návrat fanoušků na tribuny přišel na východní Moravě opravdu vhod. Minimální kapacita na stadionech se totiž navýšila zrovna před soubojem Zlína se Slováckem. Krajské derby se tak může těšit na jakž takž důstojnou atmosféru.

Domácí "Ševci" předvedou posily nejen v hledišti, ale dost možná také na hřišti. K řece Dřevnici se během týdne přestěhoval někdejší reprezentant Adam Hloušek. "První kontakt se Zlínem proběhl už po Novém roce, což nějak nedopadlo. Chtěl jsem dál hrát fotbal, je mi 33 let, ale fyzicky se cítím zdravý a naprosto v pořádku. Chci hrát na té nejvyšší úrovni, co to půjde. Zlín se mi zamlouval už po tom prvním kontaktu," prohlásil po příchodu levonohý univerzál.

Kvůli početné marodce se Hloušek dočká šance dost možná již v sobotu. Kádr Zlína postihla před několika dny nákaza koronavirem, i tak ale družstvo kouče Jana Jelínka zvládlo poslední zápas proti Liberci. Slovácko naopak půjde do derby s cílem odčinit porážku od Slavie. V tabulce se nicméně na vyšších příčkách pořád nachází tým z Uherského Hradiště. Zatímco Slovácko se pohybuje poblíž čela, "Ševci" budou dost možná až do poslední chvíle bojovat o záchranu v lize.

Stále favorizovaní hosté každopádně nechtějí na zlínské Letné nic podcenit. "Už v tom podzimním zápase bylo cítit, že je to pro region výjimečné utkání a bylo to vyhrocenější. Hrálo se ve výborné kulise a my jsme zvítězili 3:0. Na druhou stranu hráli jsme na dobře připraveném terénu. Teď, vzhledem k ročnímu období, to asi bude víc o bojovnosti, soubojích. V tomto to určitě bude jiné utkání," prohlásil levý záložník Slovácka Daniel Holzer.

Oběma mužstvům budou v derby scházet důležití hráči. Zatímco s Hradišťany pod Jižní svahy nedorazí vykartovaný křídelník Milan Petržela, mezi řadou absentujících na domácí straně figuruje také nejlepší zlínský střelec Tomáš Poznar.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Vraštil, Procházka, Matejov - Conde - Dramé, Hrubý, Tkáč, Janetzký - Fantiš
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Kadlec, Daníček, Kalabiška - Havlík, Ljovin - Kohút, Sadílek, Holzer - Jurečka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.26 - 3.50 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Sigma Olomouc  (sobota 15:00)
Baník vstoupil do jara na výbornou, pak ale své příznivce zklamal. Ostravané si tak v dosavadních dvou únorových kolech připsali na své konto tři body. Stejného výsledku dosáhla také olomoucká Sigma, která o víkendu vyrazí právě do ostravských Vítkovic.

Poměrně nenáročný výlet skrze Moravskou bránu absolvují Hanáci k další ligové bitvě. Sigma to sice na Baník v posledních letech moc neumí, rozhodně však hodlá v prestižním souboji uspět. Svěřenci kouče Václava Jílka budou chtít v Ostravě navázat na týden starou výhru proti Mladé Boleslavi, díky níž se přiblížili první polovině tabulky.

Na Boleslav vyzrál začátkem února také Baník. Vklad do dalších jarních bojů měli Slezané zužitkovat i proti Teplicím, jenže výkon proti Severočechům lze bez ostychu nazvat blamáží. Především defenziva Ostravanů připomínala ementál, obzvlášť nepovedené utkání odehráli zadáci Jiří Fleišman s Martinem Chlumeckým. Baník sice v tabulce setrval na čtvrtém místě, ovšem první trojce se po 21. kole nikterak nepřiblížil.

Domácí tak mají rozhodně na čem zapracovat. "Musí tam být z naší strany hlavně důraz, nedávat protihráčům takový prostor, jaký jsme Teplicím dávali, a zachytávat lépe rychle protiútoky a počínat si zodpovědněji. Pár otazníků v sestavě máme a nějaké změny budou, ale to si samozřejmě necháme pro sebe." uvedl asistent hlavního trenéra Baníku Tomáš Galásek.

Hosté vědí, že pro přijatelný výsledek musí ubránit hlavní útočná esa soupeře.  "V ofenzivě bude asi největší hrozbou Almási. Je to jejich nejlepší střelec a má myslím už deset gólů. Dával nám jediný gól i tady v Olomouci. Pozor si ale musíme dát na všechny, i na jejich křídla. Když podáme dobrý výkon v defenzivě, tak máme dobrou šanci v Ostravě uspět," věří stoper Sigmy Václav Jemelka.

Olomouci ve Vítkovicích nepomohou zranění brankář Matúš Macík, univerzál Martin Hála, záložníci Jan Navrátil s Tomášem Zahradníčkem a útočník David Vaněček. Nejistý je navíc start dalšího forvarda Jakuba Yunise. Slezanům bude vedle nemocného středopolaře Arťoma Koncevoje scházet také vykartovaný stoper Jaroslav Svozil a zřejmě až před výkopem se rozhodne, zda do utkání zasáhnou obránci Chlumecký s Janem Juroškou a záložník Daniel Tetour.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman - Ekpai, Kaloč, Kuzmanovič, Boula, Falta - Klíma
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Stejskal - Chvátal, Beneš, Jemelka, Zmrzlý - Breite, Greššák - Daněk, Růsek, González - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.53 - 3.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Pardubice - FC Hradec Králové  (sobota 15:00)
Až na třetí pokus se Pardubice dočkají vstupu do jarní části sezony. Po řádění střevní virózy čeká hráče z města perníku prestižní duel proti regionálnímu rivalovi z Hradce Králové, jenž během týdne slavil postup do semifinále národního poháru.

Kvůli odložení dvou zápasů nabraly Pardubice zápasové manko, čehož využily Teplice. Forma Severočechů srazila svěřence trenérů Jiřího Krejčího a Jaroslava Novotného na předposlední místo. Motivace zdolat východočeského konkurenta ale zůstává. "Už pár let jim máme co vracet a stále si říkáme, že až bude nejvíc potřeba, že to přijde. A teď to potřeba je, proto věřím, že v sobotu vyhrajeme," prohlásil před derby sebevědomě kapitán Pardubic Jan Jeřábek.

Hradec má za sebou již dvě jarní ligová klání, z nichž vydoloval jediný bod. Místo nejvyšší soutěže však "Votroci" zaznamenali velký úspěch v MOL Cupu, v němž přemohli pražské Bohemians a po 16 letech si zahrají semifinále poháru. "Pro Hradec je hezké, že jsme po tak dlouhé době znovu v semifinále. Ale my bychom chtěli radši zopakovat rok 1995," připomněl již více než čtvrtstoletí starý zisk trofeje křídelník Adam Vlkanova.

Po penaltovém dramatu proti Bohemians se nicméně koncentrace Hradce již ubírá jiným směrem. "Koukáme hlavně na Pardubice, zápas chceme zvládnout, hraje se o moc důležité tři body," dodal Vlkanova.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Kostka, Čihák, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Tischler, Solil, Lupač, Cadu - Huf
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Klíma, Král, Čech - Mejdr, Kodeš, Rada, Novotný - Prekop, Vašulín, Vlkanova
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.42 - 3.17 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň  (sobota 18:00)
Plzeň sice bojuje s pražskými "S" o první místo v tabulce, v Českých Budějovicích si však větší pozornost médií zřejmě vyslouží domácí celek. Na jihu Čech se totiž v posledních dnech dějí prazvláštní věci, nad nimiž vnějším pozorovatelům zůstává hlava stát.

Konec Tomáše Sivoka ve funkci sportovního manažera? Pochybný krok, ale budiž. Při obhajobě svého kroku se však majitel budějovického Dynama pustil na tenký led. A když si uvědomil, že místo Sivoka uškodí hlavně mužstvu, zatáhl ruční brzdu. Ve výsledku ale Vladimír Koubek Budějovice stejně pošpinil. O zesměšnění vlastní osoby nemluvě.

Místo pohody se tak fotbalové jaro mění na Střeleckém ostrově ve vypjaté drama. V tabulce přitom družina kouče Davida Horejše sídlí na vynikajícím šestém místě. Mocipáni se ovšem raději rozhodli pro zápletku.

Také Viktoria dlouhodobě řeší své trable, především s prodejem novému majiteli. Uspokojivé sportovní výsledky nicméně zastiňují většinu stinných stránek. Naposledy ale Západočeši své příznivce nepotěšili, neboť ztratili výborně rozehraný zápas proti pražské Spartě a v přišli o průběžné ligové vedení.

Zkraje jara navíc Plzeň řeší rozsáhlou marodku. Záplatou do zadních řad tak má být z Jablonce hostující pravý bek Libor Holík. "V obranných řadách máme nyní poměrně dost zraněných hráčů. Jsem tedy rád, že se nám podařilo dotáhnout hostování velmi kvalitního a talentovaného hráče, který je připravený okamžitě naskočit do zápasů," vyjádřil radost nad čerstvým ziskem posily generální ředitel Viktorie Adolf Šádek.

Zatímco Holík se rovnou může ukázat na hřišti, kvůli zranění budou v zadních řadách Západočechů chybět Luděk Pernica a Radim Řezník. Fit není ani ofenzivně laděný Ondřej Pachlopník. Na straně domácích se kvůli karetním trestům nepředstaví Benjamin Čolić s Jakubem Horou, hrát nebudou ani Pavel Novák a z Plzně hostující Ondřej Mihálik.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Šípoš - Sladký, Havel, Králik, Skovajsa - Hellebrand, Valenta - Van Buren, Škoda, Mršič - Brandner
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Kaša, Hejda, Sýkora - Bucha, Kalvach - Kopic, Čermák, Mosquera - Chorý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.29 - 3.60 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha21163252:1551
2.Viktoria Plzeň21163239:1551
3.Sparta Praha21145248:2447
4.Baník Ostrava21116446:3139
5.1. FC Slovácko20123538:2339
6.Dynamo České Budějovice2176828:3227
7.FK Mladá Boleslav21821132:3326
8.FC Hradec Králové2168726:2926
9.Sigma Olomouc2167833:3025
10.Slovan Liberec20731017:2724
11.Fastav Zlín21641125:3822
12.Bohemians Praha 190521631228:4521
13.FK Jablonec2148916:3520
14.FK Teplice21521424:3917
15.FK Pardubice19451024:4117
16.MFK Karviná21161418:379

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (447)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele