FORTUNA:LIGA - preview 19. kola

06.12.2019, 08:21, aktualizováno 08.12.2019, 08:31
Previews
Sparta je v první šestce a pokud dnes porazí Mladou Boleslav, poskočí už na třetí příčku tabulky. Rozjeté České Budějovice jsou favoritem souboje s Příbramí, poslední Karviná poměří síly s Olomoucí...
MFK Karviná - Sigma Olomouc  (neděle 14:30)
Dva týmy, jež závěr jara nezastihl v dobré kondici, se střetnou při nedělním odpoledni v Karviné. Domácí z posledního místa tabulky narazí na soupeře neoblíbeného, leč rovněž se trápícího - olomouckou Sigmu.

Karviná naposledy vyhrála už před dvěma a půl měsíci v Příbrami, od té doby bodovala jen dvakrát. Překvapivě i dva týdny zpět proti Plzni, další favorit už byl nad její síly, když vinou dvou branek po přestávce nestačila na Slavii. Až neuvěřitelně tristní je navíc domácí bilance Slezanů, kteří na svém stadionu ještě nevyhráli. Svůj podíl na tom má i žalostná ofenziva, o čemž svědčí i to, že nejlepší střelec Michal Petráň zavěsil jen třikrát.

V domácí vítězství doufá Marek Bielan. "Čekání je opravdu dlouhé, vždyť naposledy jsme uspěli proti Jihlavě v baráži a to byl konec května. I s novým trenérským kolegou Jurajem Jarábkem jsme se o tom bavili v tom smyslu, že to asi je rarita. Venku jsme uhráli osm bodů, ale moc nám chybí body z domácích zápasů. Věřím, že Sigmu v neděli zlomíme a zvítězíme," říká člen realizačního týmu Karviné.

Hanáci minulý týden poprvé od poloviny září oslavili ligové vítězství. Povedlo se jim totiž udolat Liberec, o což se jediným gólem postaral Michal Vepřek. V součtu s předchozí bezbrankovou remízou se Slavií tak již dva zápasy neobdrželi branku. Jejich střílení však také vázne, a to zejména proto, že nejlepší střelec sedmigólový Jakub Plšek se v posledních deseti ligových zápasech prosadil jedinkrát.

V posledních pěti letech se oba soupeři potkávají poměrně pravidelně. Karvinští však Sigmu ještě nedokázali porazit, přičemž třikrát prohráli a čtyřikrát remizovali. Naposledy letos v srpnu, kdy na Jemelkovu trefu odpověděl Petráň. Zelenobílí se navíc musí obejít bez vykartovaného Ndefeho a zraněných Kouřila, Moravce a Guby, hosté nemohou počítat se zdravotně indisponovanými Nešporem, Buchtou a Zimou. Start několika dalších hráčů je v ohrožení.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Pastornický - Krivák, Dreksa, Rundič, Čonka - Ba Loua, Janečka, Bukata, Smrž, Lingr - Petráň
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Sladký, Jemelka, Beneš, Vepřek - Zmrzlý - Zahradníček, Houska, Plšek, Falta - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.22 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram  (neděle 14:30)
O Českých Budějovicích i Příbrami se před sezónou mluvilo jako o těch, kdo budou bojovat o záchranu. Zatímco u mužů od Litavky je to téma více než aktuální, Dynamo v posledních týdnech válí a je nedaleko elitní šestky.

Jihočeši si poslední ligovou porážku připsali na konci září při přestřelce U Nisy, od té doby jen jednou ztratili (při remíze na Spartě) a šestkrát zvítězili. Naposledy minulou neděli v Jablonci, kde tři body vystřelil v závěru Čavoš. Budějovičtí se řadí mezi nejlepší venkovní celky, doma to však na první pohled tak slavné není - svůj podíl na tom však má i los, neboť na svém stadionu už čelili čtveřici nejlepších týmů z uplynulé sezóny. Kromě nich ztratili jen s Opavou.

Naopak Příbramští vyhráli naposledy ještě v době, kdy si děti užívaly prázdnin. Od té doby, co smetli Jablonec, se trápí a body získali jen zásluhou tří bezgólových remíz. Hned v osmi z posledních deseti utkání navíc nedokázali vsítit ani jednu branku a jsou tak možná nejžhavějším adeptem na sestup. Body se od nich v tomto utkání nedají očekávat zvláště při pohledu na venkovní tabulku - mimo své hřiště nezískali ani bod.

Oba týmy mají jednoho šestigólového střelce, na jedné straně je jím Škoda, na druhé Schranz. Zatímco za Škodou však zeje propast, Dynamo má i další ofenzivní zbraně v podobě pětigólového Brandnera nebo čtyřgólových Ledeckého s Havlem. Ti tak eliminují ofenzivní ztráty při zranění Rabušice, který za postranní čarou doplňuje Poloma. Hostům kromě indisponovaného Kingueho chybí ještě potrestaný Dramé.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Havel, Sivok, Novák - Čavoš, Javorek - Schranz, Brandner, Mršič - Ledecký
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Tregler, Kodr, Šimek, Nový - Soldát - Zeman, Rezek, Alvir, Polidar - Škoda (Slepička)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.82 - 5.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Hodně vyrovnaný je momentálně boj o třetí místo, na nějž do šesti bodů ztrácí hned šestice celků. Dvěma možná nejžhavějšími aspiranty na něj jsou aktéři posledního nedělního zápasu. Mladá Boleslav se pokusí bodovat na Letné, což se ji v posledních sedmi duelech povedlo jedinkrát.

Sparťané už dlouho čekají na přemožitele, přesto se jejich forma za ideální označit nedá. V posledních šesti zápasech totiž porazili jen tři týmy ze spodních pater tabulky, proti těm silnějším (ať už jimi byly Teplice, Budějovice, nebo Jablonec) vždy ztratili. Na tento důležitý duel se ale dobře naladili minulý týden, kdy z Příbrami zásluhou Haška odvezli všechny body.

Rudým se v poslední době nedaří obranná fáze na svém stadionu. Z posledních pěti zápasů sice dvakrát udrželi čisté konto, avšak ve zbylých duelech vždy inkasovali tři branky, což mělo za následek remízy se Sigmou a Dynamem i jednoznačnou porážku od Slavie. Naopak útočná část se jim poměrně daří, důkazem o tom je i tabulka střelců. Guélor Kanga je s devíti zásahy na druhém místě o trefu za vedoucím Komličenkem, v elitní desítce je i sedmigólový Kozák.

Středočeši nevyužívají zaváhání svých konkurentů a zejména vinou nevynucených ztrát budou mít co dělat, aby se podívali do Evropy. Zejména venku se jim vůbec nedaří, celkově získali jen pět bodů a před dvěma týdny odjeli s prázdnou i ze hřiště poslední Opavy. Namále měli i v předchozím kole, kdy své manko na Teplice otočili třemi zásahy během tří minut. I oni mají hned několik zástupců mezi nejlepšími kanonýry, kromě zmíněného Komličenka tam jsou i Budínský a Mešanović, ti mají shodně po sedmi zásazích.

"Na Spartu se těšíme, do souboje o třetí místo jdeme s odhodláním a chceme uspět. K tomu budeme potřebovat vyvážený výkon ve všech řadách. Rozhodne důraz a přesnost v koncovce," říká kouč Jozef Weber.

Letenští mají dlouhodobě početnou marodku, kterou by ještě mohli rozšířit Kaya s Hanckem. Naopak hostům chybí jen Provazník a Wiesner.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Sáček, Mandjeck, Lischka, Hanousek - Hložek, Hašek, Krejčí, Kanga, Frýdek - Tetteh
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Stejskal - Jakub Klíma, Tatajev, Pudil, Túlio - Budínský, Hubínek, Matějovský, Bucha - Mešanovič, Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.67 - 6.59
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Fastav Zlín  (sobota 14:30)
Teplicím se přestalo dařit a z toho důvodu již spadly do skupiny o udržení. V sobotu je čeká důležitý zápas proti sousedovi z tabulky Zlínu, jenž naposledy zvládl krajské derby a na sever Čech tak bude cestovat v dobrém rozpoložení.

Jestliže se o Teplicích často hovoří jako o jednom z nejnudnějších klubů v rámci ligového pelotonu, pak je okolo podkrušnohorského celku v posledních týdnech hodně živo. Ne že by "Skláři" výkonnostně oslňovali, ale právě naopak kvůli poklesu formy často rezonují v mediálním prostoru slova trenéra Stanislava Hejkala, která jsou mnohdy velice záživná. Lodivod Teplic bývá kritický vůči rozhodčím i vlastním svěřenců, naposledy se po kolapsu v Mladé Boleslavi obul do stopera Jana Shejbala.

Co však spojuje Hejkala, hráče i fanoušky, je nespokojenost s výsledky. Severočeši totiž nevyhráli již šest zápasů v řadě a v ligové tabulce se propadli na dvanácté místo. "Utkání se Zlínem dáváme velkou důležitost. Máme jen o bod víc než on. Tři body by byly skvělé. Pak jedeme do Plzně, i tam budeme chtít bodovat," prohlásil obránce Jan Knapík, jenž si v Mladé Boleslavi připsal svůj první start v nejvyšší soutěži.

"Ševci" se k Teplicím přiblížili po posledním zápase, kdy na rozdíl od "Sklářů" naplno bodovali. V derby se Slováckem měli svěřenci kouče Jana Kameníka i kopu štěstí, přesto důležité utkání zvládli. Zlín se tak zase vzdálil sestupovým vodám a na poslední chvíli zlepšuje dojem z jinak nepovedeného podzimu.

Na Stínadlech budou Moravané postrádat záložníka Adnana Džafiće, jenž proti Slovácku viděl čtvrtou žlutou kartu v sezóně. Po disciplinárním trestu se naopak vrací jiný středopolař Pablo Podio. Zranění stále limituje obránce Oleksandra Azackého, Lukáš Vraštil s Dominikem Maškem zůstávají mimo hru do konce sezóny. Teplicím by měl po jednozápasové pauze opět pomoct univerzál Petr Mareš, avšak kapitán Admir Ljevaković stále není fit.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Knapík, Čmovš, Jeřábek - Vondrášek, Kodeš, Kučera, Žitný, P. Mareš - Řezníček, J. Mareš
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Buchta, Hlinka - Matejov, Podio, Jiráček, Bartošák - Fantiš, Wágner, Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.71 - 4.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SFC Opava - FK Jablonec  (sobota 14:30)
Čtyři body z šesti možných vybojovali hráči Opavy v zápasech pod vedením nového kouče. Díky zlepšení se vyškrábali ze dna tabulky a v rozletu chtějí jistě pokračovat i proti Jablonci. Ten čeká na výhru již tři zápasy, venku se mu navíc tolik nedaří.

Mise Jiřího Balcárka jakožto kormidelníka Opavy začala vcelku úspěšně. Nejprve si jeho mužstvo vyšláplo na silnou Mladou Boleslav, následně Slezané uhráli cenný bod v derby proti Ostravě, byť zde hráči SFC mysleli i na víc. Balcárkovi se každopádně povedlo Opavu vyvést ze samotného dna a Slezany vytáhl dokonce na čtrnácté místo před Příbram a Karvinou.

SFC se výrazně zlepšilo v obraně, brankář Vilém Fendrich aktuálně drží šňůru 350 minut bez inkasované branky. Útok ale zůstává nadále suverénně nejhorším v celé lize. "Nálada je lepší. Poznali jsme, jaké je to dát gól, a jaké je to vyhrát. Na druhou stranu na žádné vyskakování to není, bodů máme pořád málo," řekl poslední autor gólu Opavy Karol Mondek.

Jablonec se sice v ligové tabulce nachází podstatně výš, ovšem dobrou formou se chlubit nemůže. Severočeši vybojovali z posledních tří ligových klání jen dva body a ztratili přímý kontakt s třetí Mladou Boleslaví. Navíc se propadli na pátou pozici, neboť před nimi o skóre figuruje pražská Sparta.

Hráči v zelených dresech tak budou mít na východě republiky co napravovat. "Chceme ukrást body, které jsme doma ztratili. Něco jiného je Opava dnes a jaká byla před měsícem. Teď má nového trenéra, trochu se změnila sestava. V posledních dvou kolech bodovali, takže nás nic lehkého nečeká. Na druhou stranu my musíme odčinit domácí porážku," prohlásil trenér Jablonce Petr Rada.

Zatímco Slezanům nadále chybí kvarteto Pavel Zavadil, Petr Zapalač, Karel Knejzlík a Endy Bernadina, u hostů jsou nejisté starty Jana Matouška, Tomáše Hübschmana a Miloše Kratochvíla, kteří vynechali poslední utkání proti Českým Budějovicím. Mimo hru je stále náhradní gólman Jan Hanuš.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Sus, Řezníček, Souček, Schaffartzik, Mondek - Dedič
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Plechatý, Břečka, Krob - Jovović, Kubista, Považanec, Sýkora - Chramosta, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.65 - 3.31 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň  (sobota 17:00)
Se třemi body překvapivě odjížděli v polovině srpna fotbalisté Slovácka ze Štruncových sadů. Vítězství tehdy brankami zařídili Šašinka se Zajícem, nyní se však týmu příliš nedaří. To ani Plzni, která by ráda konečně zvítězila venku.

Jihomoravané od začátku zápasu sehráli čtyři ligové zápasy, z nichž vytěžili jen dva body. Naposledy se jim poměrně překvapivě nezadařilo v regionálním derby, když trefa Hofmanna ve Zlíně nepomohla ani k remíze. Na druhou stranu na domácí půdě padlo Slovácko v tomto kalendářním roce jen dvakrát, z toho jednou na jaře právě proti Viktorce.

Ta nyní na venkovní výhru čeká dva a půl měsíce. Od úspěchu v Českých Budějovicích vyjela ke třem ligovým zápasům, přičemž z Mladé Boleslavi odjížděla s prázdnou a proti papírovým outsiderům ve Zlíně a Karviné vydolovala jen po bodu. Ačkoliv minulý víkend získali Západočeši vítězství, s výkonem proti Bohemce rozhodně spokojeni být nemohou.

Pavel Vrba očekává náročný zápas. "Slovácko je jedním z velkých překvapení podzimní části soutěže. Dokáže uhrát výsledky s týmy, které ho dříve porážely. Myslím si, že nás čeká hodně náročné utkání," obává se kouč Viktorie.

Co se týče alespoň pětigólových střelců, mají oba týmy v kádru dva. Zatímco domácí Zajíc se Šašinkou a hostující Kopic jsou přesně na této hranici, Krmenčík se z branky radoval již devětkrát. Plzeňské netrápí velká marodka, chybět budou jen Limberský a možná Kayamba, v ohrožení je však start obou dvou hostujících kanonýrů.

"Dohromady mají na svém kontě deset branek, což je skoro polovina našich vstřelených branek, takže varianta, že nebude ani Šašinka a ani Zajíc samozřejmě pro nás komplikací je. Oba byli sehraní, a když byli stoprocentně zdraví, tak se pod nimi hrálo dobře. Na druhou stranu dostanou šanci jiní," říká k možné absenci Šašinky a Zajíce Vlastimil Daníček.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Divíšek - Havlík, Daníček - Petržela, Hellebrand, Navrátil - Zajíc
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Kovařík - Kalvach, Procházka - Kopic, Čermák, Hloušek - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.36 - 3.27 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava  (pátek 17:30)
Od té doby, co vršovický celek převzal jako trenér Luděk Klusáček, není fanoušek Bohemians z výkonů svých oblíbenců zrovna dvakrát nadšen. Pokud klokani dosáhnou na tříbodový zisk, stává se tak po velké dřině, kdy Pražané nakonec berou výhru 1:0. Takový případ ale nastal jen dvakrát. V ostatních zápasech Klusáčkova družina o body přišla, jednou za remízu a třikrát svému soupeři podlehla.

Bohemka má stále na jedenáctém místě jakžtakž slušný náskok na spodní pozice, jestliže však nezačne pravidelněji bodovat, může se brzy propadnout. O obrat kurzu se klokani pokusí již v pátek, kdy by se do sestavy měli vrátit Milan Havel s Janem Vodhánělem, kteří naposledy v Plzni nebyli Klusáčkovi k dispozici. I tak je ale marodka Pražanů hodně pestrá na jména. Zranění totiž nadále limitují brankáře Tomáše Fryštáka, zadáka Martina Dostála, záložníka Vladislava Ljovina a útočníka Davida Puškáče.

Ani hosté se nenachází v herní pohodě, byť je na šestém místě v tabulce netrápí až takové problémy jako Bohemians. Přesto po dvou remízách v řadě, zvláště té poslední v domácím derby s Opavou, stoupá v Ostravě nervozita, a to zejména mezi fanouškovskou obcí. Ti si z velké části přejí vyhazov kouče Bohumila Páníka, a jejich přání se dost možná splní, pokud Baník zase nenajede na vítěznou vlnu.

Páník se však nehodlá vzdát a nebojí se ani vršovického Ďolíčku, kde klokani letos ještě nenašli přemožitele. "Je tam těžké prostředí, ale my musíme odpovědět stejným způsobem hry. Nesmíme prohrávat osobní souboje jako v první půli utkání proti Opavě. Naopak chceme navázat na druhou půli, kdy jsme byli soubojoví a lepší. Věřím, že uspějeme, podřídíme tomu všechno,” uvedl zkušený trenér.

Baníku v Praze nepomůžou záložník Adam Jánoš s Tomášem Smolou, kteří si musí odpykat tresty za karetní prohřešky. Zranění zase limituje středopolaře Rudolfa Reitera, o jehož startu v utkání se teprve rozhodne.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Krch, Hůlka, Köstl - Havel, Jindřišek, Hronek, Podaný - Nečas, Keita, Vodháněl
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Pokorný, Procházka, Stronati, Fleišman - Holzer, Jirásek, Hrubý, Kuzmanović - Diop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.18 - 3.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (pátek 19:30)
Fanoušci Slavie už jistě netrpělivě čekají na poslední zápas Ligy mistrů v Dortmundu, ještě předtím však jejich miláčky čeká ligové klání v Liberci. Mnoho hostujících hráčů prostředí pod Ještědem zná, navíc Slovanu bude chybět značné množství hráčů, přesto sešívaní upozorňují před kvalitou domácích.

V minulém kole prožili fotbalisté Liberce tak trochu zápas blbec. V Olomouci si hosté ze severu Čech vypracovali slušné množství šancí, žádnou však nedokázali zužitkovat, naopak domácí vytěžili z minima maximum a po jediném přesném zásahu brali všechny body. I proto se Slovan určitě těší na další mač doma u Nisy, kde naposledy pěti góly rozstřílel bezmocný Zlín.

Severočeši půjdou do duelu proti Slavii značně oslabeni, neboť kvůli dohodě o hostování nebudou moct proti svému mateřskému klubu nastoupit záložníci Oscar s Alexandruem Balutou a útočníci Petar Musa s Janem Kuchtou. "Máme široký kádr dalších kvalitních, konkurenceschopných a dobře trénovaných hráčů. Šanci tak dostanou jiní, pro které to zase bude naopak velká motivace se ukázat a zrovna proti Slavii," řekl trenér Liberce Pavel Hoftych.

I bez absencí Slovanu by Slavia byla jasným favoritem páteční seance. Sešívaní nejvyšší soutěži jednoznačně dominují a již teď mají jistý titul podzimního mistra. S jedenáctibodovým náskokem mají dobře nakročeno k tomu, aby se z ligového prvenství radovali také na konci sezóny. Do toho je však ještě daleko, nyní se Pražané kromě tuzemské soutěže soustředí také Ligu mistrů, se kterou se rozloučí v úterý v Dortmundu.

Ještě před výletem do Německa se ale slávisté podívají pod Ještěd, kde je nic lehkého nečeká. "Velký tlak na míč, velký tlak obecně na prostor, ve kterých se nachází míč - o tom jsou tyhle zápasy. Liberec je doma o hodně silnější než venku, a navíc má daleko lepší formu než na začátku sezony," upozornil kouč sešívaných Jindřich Trpišovský, který se podobně jako jeho svěřenci Ondřej Kolář, Vladimír Coufal, Ondřej Kúdela či Petr Ševčík vrátí do známého prostředí.

Další bývalý hráč Slovanu, stoper David Hovorka, zápas U Nisy vynechá kvůli vážnému zranění. Hrát nebudou zraněný záložník Jakub Hromada a další středopolař Josef Hušbauer, jenž si odpyká trest za čtyři žluté karty v sezóně.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Mikula, Kačaraba, Chaluš, Hybš - Mara, Karafiát - Pešek, Breite, Malinský - Potočný
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Holeš, Kúdela, Takács, Bořil - Souček - Masopust,, Ševčík, Stanciu, Olayinka - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.40 - 3.84 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha18153038:348
2.Viktoria Plzeň18114333:1637
3.FK Mladá Boleslav18102635:2432
4.Sparta Praha1885534:2429
5.FK Jablonec1885530:2429
6.Baník Ostrava1883728:2327
7.Dynamo České Budějovice1883730:2927
8.1. FC Slovácko1875622:2426
9.Slovan Liberec1873830:2724
10.Sigma Olomouc1858523:2323
11.Bohemians Praha 19051854919:2919
12.FK Teplice1847715:2719
13.Fastav Zlín18531013:2818
14.SFC Opava1835108:2714
15.1. FK Příbram18341114:3013
16.MFK Karviná18261012:2612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (861)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele