FORTUNA:LIGA - preview 14. kola: Slavia může do čela

06.11.2021, 08:47, aktualizováno 07.11.2021, 08:24
Previews
Slavia se představí v Ďolíčku s Pardubicemi, a jestliže zvítězí, posune se do čela FORTUNA:LIGY. Sparta bude plnit roli favorita proti Teplicím, zatímco Jablonec si bude chtít vylepšit postavení ve Zlíně. Karviná po karanténě pokusí zbrzdit ve formě hrající Slovácko...
MFK Karviná - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
V naprosto odlišném rozpoložení se nachází soupeři, kteří se střetnou v neděli odpoledne v Karviné. Domácí se po karanténě pokusí zabojovat o první výhru, Slovácko naopak chce udržet skvostnou formu.

Slezané měli vinou výskytu nákazy koronaviru odložené předchozí dva duely, naposledy tak sehráli zápas v polovině října v Olomouci, kde po gólech Růska a Gonzáleze prohráli 0:2. Šlo už o jejich třetí prohru v řadě a ani v jedenáctém ligovém kole si tak nedokázal připsat premiérové vítězství.

Naopak Slovácko v dlouhodobé soutěži vyhrálo už šestkrát za sebou, a to navíc s průměrem téměř tří gólů vstřelených na zápas. Na tuto metu dosáhlo před týdnem na Andrově stadionu, kde Sigmu díky skvělé koncovce porazilo 3:0. Spoušť odstartoval po sedmdesáti minutách Reinberk, na něj ještě navázali Cicilia a Holzer.

Rovněž vzájemné zápasy hrají jednoznačně pro Jihomoravany, kteří uspěli šestkrát za sebou. Úsměvně se může jevit fakt, že ve všech těchto duelech vyhráli poměrem 2:0. V minulé sezoně se o to doma zasadili Daníček s Klimentem, odvetu v Karviné rozhodl spolu s Daníčkem Petržela.

Karvinští se nyní nemohou opřít o zraněné Čmelíka, Dramého a Tavarese, otazník visí ještě nad Neumanem. Hostům nepomohou zdravotně indisponovaní Mareček a Jurečka.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Křapka, Stropek, Šindelář, Buchta, Šehič - Sinjavskij, Mangabeira, Qose, Bartošák - Papadopulos
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek, Navrátil - Cicilia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.44 - 4.59 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - FK Jablonec  (neděle 15:00)
Málokdo by si před sezonou vsadil na to, že do vzájemného zápasu půjde s vyšším bodovým ziskem Zlín. Jablonec se však v lize trápí, a tak nyní potřebuje zvítězit, aby reprezentační pauzu přečkal na jedenácté příčce.

"Ševci" se na konci října zvedli a po pěti ligových porážkách v řadě dvakrát bodovali. Nejprve si přivezli remízu ze hřiště Pardubic, před týdnem doma zaskočili České Budějovice a vyhráli 2:0. Brankami se o to zasadili Tkáč s Hrubým, radost žluto-modrým nezkazilo ani vyloučení Reitera v závěru.

To Severočeši na úspěch čekají už osm soutěžních utkání v řadě. Během té doby si připsali jen dvě remízy v Evropské lize a další tři v tuzemsku, když se mimo jiné před týdnem rozešli smírně s Pardubicemi. Po Čvančarově zásahu vedli, poté ale srovnal Tischler. Ve čtvrtek v Randers naopak museli dotahovat, krátce po pauze soupeř vedl o dva góly díky trefě Mistratiho a Kubistově vlastenci, o výsledek 2:2 se nakonec zasloužili Čvančara s Kratochvílem.

Vzájemné střety dlouhodobě sedí Jablonci. Ten pětkrát v řadě vyhrál, na porážku od Zlína čeká už čtrnáct zápasů od roku 2008. V minulé sezoně na jihu Moravy uspěl 2:0 díky gólům Pilaře a Schranze, doma zvítězil 3:1, když se prosadili Kubista, Jovović a Považanec.

Vedle minule vyloučeného Reitera budou ševci postrádat zraněné Koláře s Dostálem, Petr Rada se musí obejít bez vykartovaného Čvančary a zdravotně indisponovaných Housky, Hrubého a Martince.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Vraštil, Procházka, Matejov - Conde - Fillo, R. Hrubý, Tkáč, Čanturišvili - Poznar
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Hübschman - Pleštil, Považanec, Kratochvíl, Pilař - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.78 - 3.46 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Pardubice - Slavia Praha  (neděle 15:00)
Po nějaké době se může Slavia dostat na první místo tabulky. Potřebuje k tomu jediné - porazit Pardubice, které sice čekání na výhru stále neukončily, avšak v posledních týdnech dokázaly alespoň remizovat.

Východočeši si jediné soutěžní výhry připsali ve druhé polovině srpna, od té doby na úspěch čekají už devět zápasů. Před dvěma týdny alespoň dokázali prolomit šňůru pěti porážek v řadě, po bezbrankové remíze se Zlínem si před týdnem se štěstím odvezli bod i z Jablonce. Tam prohrávali po brzké Čvančarově trefě, ještě před koncem první půle však na konečných 1:1 srovnal Tischler.

V případě sešívaných to vypadá, že překonali tu nejhorší krizi a aktuálně se jim povedlo třikrát po sobě vyhrát s čistým kontem. Po Sigmě si minulý víkend vyšlápli v bitvě o čelo na Plzeň, kterou i díky třem červeným kartám pro soupeře zdolali 2:0 trefami Lingra a Krmenčíka. Ve čtvrtek si připsali cennou výhru v Konferenční lize, kde Kuchtův zásah rozhodl o vítězství nad Maccabi Haifa.

"Měli jsme dlouhou sérii bez nuly. Pro psychiku celého týmu a obzvlášť pro trojúhelník Kačaraba - Ousou - Mandous je to povzbudivé. Nějakým způsobem se o tom debatuje. Jsme za kluky rádi. Situace vzadu řeší fakt dobře a zvedají se každým zápasem. Není to ale jen o těchto hráčích, pomáhá jim celý tým. V poslední době si soupeři nevypracovávají tolik příležitostí. Je to o tom, jak na hřišti působí celý tým," komentuje Jaroslav Köstl, asistent trenéra Trpišovského.

Vzájemné zápasy v minulé sezoně vynesly Slavii čtyři body. V azylu Pardubic v Ďolíčku remizovala 1:1, na tomto výsledku měly zásluhu góly Tischlera a Musy. Odveta v Edenu jí vyšla výrazně lépe, díky Kuchtovým brankám v první půli a Stanciuově pojistce ve druhé uspěla poměrem 3:0.

Pardubičtí budou v utkání vedle zraněných Čiháka, Slámy a Solila postrádat také trio Beran, Červ, Markovič, které v týmu hostuje ze Slavie a dohoda klubů mu start neumožní. Otazník navíc visí i nad Matějkou a Vítem. Vršovičtí dorazí bez zdravotně indisponovaných Bořila, Kúdely, Takácse, Hovorky, Provoda a Tecla, nejistý jsou starty v případě Schranze a Stanciua.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Kostka, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Chytil, Tischler, Šimek, Cadu - Černý
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Masopust, Ousou, Kačaraba, Oscar - Samek, Ševčík - Ekpai, Lingr, Olayinka - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.60 - 5.38 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - FK Teplice  (neděle 18:00)
Až na čtvrté místo srazila Spartu týden stará remíza v Ostravě. Nyní má jedinečnou šanci na reparát, neboť ji čeká soupeř z úplně opačných pater tabulky - předposlední Teplice.

Letenští před týdnem ve Slezsku dvakrát vedli díky trefám Peška a Hancka. Za Baník dokázali srovnávat Buchta s Tetourem, Pražany tak mohla mrzet za stavu 1:1 Dočkalem neproměněná penalta. Vrbova družina si náladu nespravila ani ve čtvrtek v Lyonu. Hodinu tam sice dokázala držet bezbrankový stav, nicméně poté dvakrát během chvíle udeřil Slimani a v závěru na konečných 3:0 upravil Toko Ekambi.

Takovéto starosti by ovšem chtěli "Skláři" mít. Ti se po pěti soutěžních porážkách v řadě nadále potácí v nejnižších patrech tabulky. Sice mají poslední Karvinou o bod za sebou, ta však má dvě utkání k dobru. Před týdnem proti Liberci to přitom vypadalo, že žluto-modří konečně nějaký ten bod získají. Na Matouškův gól totiž dokázal odpovědět Mazuch, jenže v posledních minutách se nechal vyloučit Knapík, což v nastavení potrestal Rondić gólem na 2:1.

Poslední vzájemný střet nemusíme hledat v historii daleko. Udál se uprostřed minulého týdne v MOL Cupu a stal se brzy hotovou záležitostí. V osmnácté minutě Švanda svým zákrokem způsobil penaltu i přesilovku pro Spartu. Pokutový kop proměnil Karlsson, přesilovky ještě poté využil Dočkal. Stále to však byl pro Teplice milostivější výsledek než jejich poslední výlet na Letnou. Tam v dubnu schytaly debakl 2:7, vyhrát tam od roku 2011 dokázaly jen jednou.

Obě mužstva trápí početné absence. Sparta se musí obejít bez zraněných Čelůstky, Höjera, Juliše, Polidara a Součka, otazník navíc visí nad Karlssonem, Hložkem a Štetinou. Hosté přijedou bez vykartovaných Knapíka s Chlumeckým, zdravotně indisponovaných Kučery, Ledeckého, Mazucha, Shejbala a Žitého a také Čtvrtečky s Fortelným, které do hry nepustí dohoda klubů o hostování. Aby toho nebylo málo, jsou v ohrožení i starty Černého, Dialla, Radosty a Vondráška.  
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Vindheim - Pavelka, Sáček - Pešek, Dočkal, Haraslín - Minčev
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Mareček, Hasil, Hyčka - Jukl, Krunert - Kodad, Trubač, Moulis - Rezek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.60 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
Liberec učinil v posledních dvou měsících značný progres a už se nemusí tolik bát záchrany. Bohemians naopak v poslední době sbírali spíše porážky, avšak poté, co minulý víkend odpočívali, se hodlají znovu nastartovat.

Původně měli Pražané tak jako ostatní před týdnem normálně hrát, avšak jejich duel s Karvinou byl kvůli vysokému počtu hráčů Slezanů nakažených koronavirem odložen. "Klokani" tak alespoň mohli pečlivě studovat aspekty vlastní hry, které potřebují vylepšit. Z posledních pěti ligových zápasů totiž prohráli hned čtyři a v tabulce se propadli na nepříliš lichotivou 12. příčku.

Propad chtějí Bohemians jednoznačně ukončit. "Musíme být od samého začátku koncentrovaní, odvážní v útočné fázi a prokazovat kvalitu před brankou soupeře. Když se zpětně podíváme na naše venkovní zápasy, téměř ve všech jsme mohli zvítězit. Bohužel jsme často doplatili na to, že se nám nepodařilo vstřelit druhý gól. Navíc soupeři skórovali z první ošemetné situace, což nás srazilo dolů," připomněl asistent hlavního kouče Pražanů Erich Brabec důvody nedévných neúspěchů zeleno-bílých.

Také liberecký Slovan má rozhodně pořád co zlepšovat, avšak ve srovnání s bídou, která mužstvo od řeky Nisy provázela zkraje ročníku, si pořád mohou pískat. Aktuálně drží Severočeši šňůru dvou utkání bez ztráty kytičky a už pošilhávají po první polovině ligového pelotonu.

Pro další postup ale musí Liberec porazit často nečitelného protivníka. "Bohemians mají takové herní výkyvy. Někdy dokážou překvapit a porazit kohokoliv, ale také jsou schopni s kýmkoliv prohrát. V sezoně zatím mají gólově divočejší výsledky a dostávají dost branek. Prostě nás čeká nevyzpytatelný soupeř. Celkově je to ale kompaktní a dobře poskládaný tým poměrně kvalitních hráčů, jehož jádro je už delší dobu pospolu. Navíc jsou vedeni vynikajícími trenéry," uvedl asistent trenéra Slovanu Miroslav Holeňák.

Realizační tým domácích se až těsně před úvodním hvizdem rozhodne, zda využije služeb krajního beka Michala Fukaly, záložníků Miroslava Stocha s Karolem Mészárosem a útočníka Ľubomíra Tupty. Všichni totiž v nedávné době řešili zdravotní potíže. U Bohemians panuje nejistota nad trojicí útočníků Janem Chramostou, Davidem Puškáčem a Tomášem Necidem. Zranění do hry nepustí stipera Lukáše Hůlku a záložníky Davida Bartka s Janem Kovaříkem.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Havelka - Koscelník, Frýdek, Matoušek - Júsuf
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Köstl, Krch, Bederka - Dostál, Ljovin, Hronek, Květ, Vondra - Keita, Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.53 - 3.92
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav  (sobota 15:00)
Souboj dvou tabulkových konkurentů bude k vidění v sobotu odpoledne v Českých Budějovicích. Domácí mužstvo tam přivítá Mladou Boleslav, která na něj má k dobru dva body a stejný počet míst.

Jihočeši nyní už tři zápasy v řadě čekají za vítězství. Po remízách v Jablonci a doma se Slavií, které se dají označit za úspěch, přišlo minulý víkend trápení ve Zlíně. Tam Dynamo prohrálo 2:0, když se v domácím dresu prosadili Tkáč a Hrubý.

Naopak Mladoboleslavští se v posledních týdnech těší dobré formy, během října uspěli ve čtyřech z pěti utkání. Nabitý předchozí týden zvládli rovněž na jedničku, když nejprve vyřadili z poháru Plzeň a poté s i v lize vyšlápli na Hradec Králové. O úspěchu 3:2 svými brankami rozhodli Dancák, Ewerton a Douděra, za hosty mezitím srovnávali Rada a Vlkanova.

Dynamo kvůli trestu za červenou kartu postrádá Skovajsu, kvůli žlutým zase chybí Novák. Na druhé straně vyloučení nepustí do hry Matějovského, vykartování Douděru a zdravotní obtíže Šimka s Maškem.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolič, Talověrov, Králik, Sladký - Čavoš, Hellebrand - Van Buren, Hora, Mršič - Bassey
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Karafiát, Suchý, Preisler - Skalák, Hlavatý, Dancák, Jurásek - Ladra, Milan Škoda, Ewerton
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.71 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - Baník Ostrava  (sobota 15:00)
Ačkoliv mají fotbalisté Baníku na pátém místě stále relativně slušný náskok, ten se může výrazně ztenčit po čtrnáctém kole. V něm se totiž utkají s Hradcem Králové, který je slezskému celku aktuálně nejblíže.

Východočeši mohli být svému soku ještě blíže, kdyby neprohráli před týdnem v přestřelce na půdě svého azylanta Mladé Boleslavi. Dvakrát sice dokázali srovnat, na Dancákovu trefu odpověděl Rada a na Ewertonovu Vlkanova, ta Douděrova už však zůstala bez odezvy. Skončila tak pěkná série čtyř soutěžních utkání bez porážky, jež Hradec vynesla takto vysoko v tabulce.

Kromě ligy ji ale tvořil i jeden pohárový zápas, a to právě na půdě Baníku. Tam Harazim otevřel skóre ve prospěch hostí, pak sice Buchta srovnal, ale díky Prekopově gólu se mezi nejlepší osmičku probojoval Hradec. Ačkoliv v lize se tito dva soupeři nepotkali už přes šest let, v poháru jim bylo přáno i na podzim 2019. Tehdy o výhře Ostravy 2:0 rozhodli Pokorný a vlastňákem Martinec.

Slezané naopak i kvůli zmíněnému pohárovém střetu nejsou v nejlepším rozpoložení. Kromě tohoto duelu nezvládli i domácí střet se Slováckem, naposledy proti Spartě (rovněž ve Vítkovicích) remizovali 2:2. Hosty poslali dvakrát do vedení Pešek a Hancko, Buchta a Tetour se však postarali o radosti i v domácím táboře.

Nyní bude Miroslav Koubek postrádat zraněného Reichla, otazník visí nad startem Kateřiňáka s Kodešem. Na druhé straně nemůže pro čtyři žluté karty nastoupit Sor, zdravotní indispozice zase trápí Laštůvka s Kukučkou a Budinským.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Čech, Král, Leibl - Mejdr, Soukeník, Rada, Novotný - Dvořák, Vašulín, Vlkanova
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budinský - Juroška, Svozil, Lischka, Fleišman - Ndefe, Tetour, Kaloč, Kuzmanovič, Buchta - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.47 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc  (sobota 18:00)
Hodně nepovedené utkání za sebou mají fotbalisté Plzně. Jako by nestačil samotný fakt, že na Slavii prohráli a nechali ji k sobě přiblížit, nýbrž navíc v tomto duelu přišli o tři hráče. Ti budou proti Sigmě určitě chybět.

Viktoriáni hráli v Edenu v oslabení už od jedenácté minuty, kdy po zásahu VAR musel ze hry Řezník. Skóre otevřel v pětašedesáté minutě Lingr, po vyloučení Pernicy a Mosquery upravil na konečných 2:0 Krmenčík. Pro Západočechy navíc šlo už o druhou porážku v řadě, neboť předtím v Mladé Boleslavi vypadli v poháru. Po sérii sedmi po sobě jdoucích výher tak jde o nemilý návrat na zem.

Hanáci však po dobrém úvodu sezony začali ztrácet ještě více. Z posledních osmi ligových utkání vyhráli jediné, tři předchozí navíc prohráli bez jediné vstřelené branky. Minulý víkend se bez bodu poroučeli z domácího střetu se Slováckem. Přestože ještě v sedmdesáté minutě byl stav bezgólový, poté Reinberk, Cicilia a Holzer rozhodli o výhře mužů z Uherského Hradiště 0:3.

Vzájemné střety jsou v poslední době doménou Plzně. Ta už šestnáct utkání v řadě, tedy více než devět a půl roku, neprohrála. V minulé sezoně si z Androva stadionu odvezla bod za remízu 2:2, když po Hálově trefě otočili Ondrášek s Čermákem, načež znovu srovnal Falta. Právě Falta, už ale v dresu Viktorky, asistoval na jedinou branku v jarní odvetě, kterou vsítil Beauguel.

Domácí mužstvo se v zápase musí obejít bez výše zmíněného vykartovaného tria Mosquera, Pernica, Řezník, zranění zase nepustí do hry Míku s Pachlopníkem. V dresu Sigmy kvůli čtyřem žlutým kartám stojí Breite s Gonzálezem, zdravotní potíže trápí Vaněčka s Yunisem a v ohrožení je i start Chvátal s Greššákem.

Zápas v plzeňských Štruncových sadech má naplánovaný výkop na sobotní osmnáctou hodinu, jeho hlavním sudím bude Ondřej Ginzel.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Kaša, Hejda, Hybš - Kalvach, Bucha - Kopic, Sýkora, Šulc - Beauguel
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Látal, Hubník, Jemelka, Zmrzlý - Sedlák - Zahradníček, Růsek, Daněk, Hála - Zifčák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.80 - 7.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň13110223:1033
2.Slavia Praha13102132:1132
3.1. FC Slovácko13101225:1231
4.Sparta Praha1393132:1330
5.Baník Ostrava1272324:1523
6.FC Hradec Králové1354418:1919
7.FK Mladá Boleslav1352623:2117
8.Sigma Olomouc1344522:2116
9.Dynamo České Budějovice1343617:1915
10.Slovan Liberec1342711:1914
11.Fastav Zlín1341817:2813
12.Bohemians Praha 19051233617:2612
13.FK Jablonec1326511:2312
14.FK Pardubice1315716:248
15.FK Teplice13121010:265
16.MFK Karviná1104710:214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (541)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele