FORTUNA:LIGA - preview 12. kola

15.12.2020, 08:34, aktualizováno 16.12.2020, 09:50
Previews
Spartu čeká po vítězství na Slovácku duel s Pardubicemi. Nováček zatím hraje nad očekávání dobře. Podaří se mu senzace i na Letné? Zbrojovka Brno s novým trenérem Richardem Dostálkem bude chtít zapomenout na předchozí nezdary a pokusí se doma porazit Slovácko. Opava navzdory rozsáhlé marodce jede do Liberce, naopak Slavia kvůli pozitivním testům na covid se Zlíně hrát nebude.
Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko  (středa 14:00)
Pouze Buchlovské vrchy stačí Slovácku překonat k tomu, aby se dostavilo k dalšímu střetnutí v nejvyšší soutěži. Mančaft z Uherského Hradiště totiž zajíždí pod Špilberk, kde ho v brněnské části Královo Pole přivítá trápící se Zbrojovka.

Návrat do nejvyšší soutěže si brněnský klub jistě vysnil lépe. "Flinta" se ale od úvodního kola trápí a až na šťastný úspěch Jablonce nedosáhli hráči Zbrojovky na vítězství. S neutěšenou situací se však snaží vedení celku z Králova Pole v posledních dnech přece jen něco dělat. O práci přišel trenér Miloslav Machálek, jehož alespoň na nějaký čas nahrazuje dosavadní asistent a jedna z tváří úspěšných brněnských 90. let Richard Dostálek.

Někdejší šikovný záložník ví, že Zbrojovka v prvé řadě potřebuje nabrat sebevědomí. Program je teď hodně nahuštěný, důležité bude zapracovat zejména na psychice hráčů," uvedl. Alespoň pro začátek své trenérské štace ale nemůže počítat se službami zraněných obránců Lukáše Kryštůfka a Jana Moravce, ze zdravotních důvodů absentuje také krajní záložník Rudolf Reiter.

Slovácko má do starostí Brna daleko, ovšem s výsledkem z posledního zápasu nemůžou být ani v Uherském Hradišti spokojeni. Svěřenci trenéra Martina Svědíka dlouho vzdorovali pražské Spartě, jenže v posledních minutách kapitulovali. V nabité tabulce tak Slovácko zůstává zhruba uprostřed.

Ve středu si pak podle kondičního trenéra Miroslava Mikšíčka, jenž je s Brnem spjat, bude muset celek z Uherského Hradiště dávat pozor na mladé útočné pušky Zbrojovky. "Jsou fotbaloví, dokážou vymýšlet překvapivé věci. Směrem dopředu je Brno rozhodně silnější než směrem dozadu," řekl Mikšíček, který dnes hájí barvy Slovácka.

Do Brna se s hosty nepodívají zranění obránce Josef Divíšek, středopolař Michal Tomić a útočník Regino Cicilia.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Floder - Štepanovský, Dreksa, Gajič, Šural - Pachlopník, Vaněk, Sedlák, Fousek - Růsek, Přichystal
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek, Navrátil - Kliment
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.49 - 2.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - SFC Opava  (středa 14:00)
Ačkoliv na evropských kolbištích se Liberci nebývale dařilo, v lize to zatím dosud taková sláva není. Aktuálně třikrát v řadě nevyhráli a v tabulce mu patří až dvanácté místo, což může nyní změnit proti poslední Opavě.

Budeme-li počítat utkání napříč soutěžemi, vyhrál Slovan po reprezentační přestávce jen v jednom ze šesti pokusů. Tři body si odvezl z Gentu, v lize přitom nestačil na svého regionálního rivala Jablonec ani Slavii, jen bodem pak skončil jeho zápas se Slováckem. Bylo zmíněno, že Severočechům aktuálně patří až dvanáctá pozice. Zatím to ale s jejich ambicemi tak špatné není, pokud by uspěli nyní i v odloženém utkání proti Baníku, vyšplhali by se rázem na úroveň páté Plzně.

Slezané jsou na tom každopádně postupně hůře a v tabulce okupují až osmnáctou, tedy poslední příčku. Na vině je to, že poslední a taky jediné vítězství si připsali na začátku října s Teplicemi, od té doby nedokázali prohráli s nováčkem z Pardubic, Slováckem, Slavií, Baníkem a naposledy trestuhodně jen remizovali s Mladou Boleslaví. Proč trestuhodně? Za stavu 2:2 totiž dostali v nastavení k dispozici penaltu, kterou ale Tiéhi pohrdnul.

Ačkoliv to může znít překvapivě, jsou vzájemné zápasy po návratu Opavy do ligy vyrovnanou záležitostí. Po dvou remízách a jedné porážce dokázal Liberec uspět až na čtvrtý pokus, v březnu svého soka zdolal 4:0. Brankami se o to zasloužili dvakrát Kuchta, Mara a Malínský.

Zatímco domácí tým by mohl mít k dispozici konkrétní kádr, hosté se nemohou opřít o zraněné Hnaníčka, Pikula, Schaffartzika a Zavadila, v ohrožení je i start Texla.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Sadílek, Mara - Pešek, Beran, Mosquera - Rabušic
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Hrabina, Didiba, Žídek - Harazim, Tiéhi, Dordič, Holík, Helešic - Juřena, Rataj
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 7.50 - 20.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Pardubice  (středa 16:00)
Po nepovedeném vstupu do posledního měsíce kalendářního roku si Sparta v posledním kole napravila chuť. Zlepšení chtějí Pražané potvrdit též proti Pardubicím, které jsou však ve velkém laufu a rozhodně se o dobrý výsledek na Letné porvou.

Po složitém období, kdy vypadli z Evropské ligy a dostali nařezáno v derby pražských S, dosáhli Letenští o minulém víkendu na psychologicky důležité vítězství, Přitom ani zápas ze Slováckem se pro svěřence trenéra Václava Kotala nevyvíjel zcela podle představ, avšak v závěru si díky trefě Davida Pavelky zajistili přísun tří bodů a pojištění druhého místa v tabulce.

Kotal si pochvaloval, jak si jeho mužstvo na horké moravské půdě vedlo. "Věřím, že nás vítězství na Slovácku nakopne a že dojedeme podzimní část sezony úspěšně. Mužstvo se po porážkách s Lille, Slavií či AC Milán potřebovalo zklidnit. Pardubice hrají velmi dobře. Znám oba jejich trenéry, hrával jsem s nimi v Hradci a vím, že pracují pečlivě a poctivě. Proto sbírají jako nováček body," řekl zkušený lodivod.

Také Pardubice nevedou žádní nazdárci. Jaroslav Novotný s Jiřím Krejčím působí na východě Čech již nějaký pátek a své mužstvo dobře znají. Také díky jejich zkušenostem si nováček nejvyšší soutěže počíná sebevědomě a bez ostychu se pohybuje v horní polovině tabulky. Po vítězství nad Brnem vystoupaly Pardubice dokonce na páté místo, ve středu se navíc mohou dotáhnout na čtvrtou Olomouc.

K tomu by Východočeši museli uspět na pražské Letné, ovšem co není, může být. "Věřím tomu, že kluci se na Spartu těší maximálně. Doufám, že tam podáme takový výkon, který bude důstojný tomu, co zatím v lize předvádíme," prohlásil bez bázně a hany Novotný.

Pardubicím ve středu nepomůže zraněný útočník Pavel Černý, na marodce se vyskytuje též mladý záložník Vojtěch Sychra. Domácí budou muset řešit složení obrany, neboť vedle dlouhodobého maroda Lukáše Štetiny vypadl z Kotalových plánů též Dominik Plechatý. Jeho místo ve středu defenzivy by mohl zaujmout David Lischka, ovšem jeho start není zcela jistý. Letenští postrádají též ofenzivní hráče Adama Hložka, Adama Karabce a Libora Kozáka.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Pavelka, O. Čelůstka, Hancko - Vindheim, Ladislav Krejčí II, Dočkal, Souček, Ladislav Krejčí I - Karlsson, Juliš
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Surzyn, Šejvl, Toml, T. Čelůstka - Jeřábek - Tischler, Hlavatý, Solil, Ewerton - Huf
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.64 - 11.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - FK Jablonec  (úterý 14:00)
Fotbalisté Jablonce se díky víkendovému překvapivému úspěchu v tabulce osamostatnili na třetí příčce, aby si ji udrželi, potřebovali by zvítězit i v Karviné. I ta se ale letos pyšní solidní formou a je na dostřel pohárům.

Slezané po reprezentační přestávce nestačili na Olomouc a Zlín, pak se ovšem vrátili na vlnu úspěchů a ze dvou venkovních klání získali čtyři body. Po vítězství v Plzni jeli do Českých Budějovic, odkud si odvezli remízu 1:1. Po Qoseho brzké trefě tam dokonce nějaký čas vedli, ve druhé půli však srovnal Brandner.

Severočeši se po nepříliš výrazném vstupu rozjeli a z posledních čtyř klání získali stoprocentní počet bodů. Po výjezdech do Liberce a Zlína zvládli i zápasy na domácím hřišti, těsným poměrem zdolali Bohemians i Plzeň. Proti Viktorce přitom o půli prohrávali o dvě branky, po pauze ovšem dokázali otočit Doležal, Zelený a Ladra.

Vzájemné zápasy sice bývají obecně v režii Jablonce, nicméně pokud se hraje v Karviné, nezřídka uspějí i domácí. Ti dokázali vyhrát ve třech z pěti případů, naposledy se ovšem radovali Jablonečtí, kteří zvítězili jedinou trefou Doležala.

Na straně Karviné je v ohrožení start hrdiny minulého klání Qoseho, hosté se budou muset vypořádat s absencí Kratochvíla.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Santos, Dramé, Šindelář, Ndefe - Mangabeira - Herc, Ostrák, Guba, Bartošák - Papadopulos
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Krob - Považanec - Ladra, R. Hrubý, Kubista, Jovovič - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.38 - 3.26 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava  (úterý 14:00)
Baník v minulém kole po delší době úspěšně prezentoval doma, teď zase míří za hranice Ostravy. Netradičně letadlem se Slezané přemístí do středních Čech, kde je pod taktovkou stále nového trenéra Karla Jarolíma vyzve Mladá Boleslav.

Ani proti Bohemians nehrál Baník po celou dobu utkání vyloženě fantasticky a zejména příchod husté mlhy odvál z Vítkovic fotbalovou radost. Zejména v úvodu duelu s pražskými Klokany se však Ostravané prezentovali aktivní a vcelku pohlednou hrou, díky které nakonec brali tři body. Svůj podíl na vítězství měl v základní sestavě poprvé využitý záložník Pepe Mena, byť se od něj čekají ještě lepší kousky.

Zatímco Baník hledí progresivně směrem vpřed, Mladá Boleslav poněkud ztraceně tápe na místě. Středočeši jsou vskutku zvláštním souborem. Na jednu stranu v sezoně obrali o body silný Jablonec či rozjeté Pardubice, ale na stranu druhou rozdávají radost slabším celkům. Proti mužstvu z automobilového města se tak z bodů v poslední době radovaly Příbram, Teplice a dokonce koronavirem poznamenaná Opava, kterou by Boleslavští díky neproměněné penaltě měli navrch uctívat.

Nový kouč Jarolím má tedy ze Středočechy co dělat, ovšem i tak Ostravané svého soupeře nepodceňují. "Karla Jarolíma dlouho znám, hrál a trénoval jsem pod ním i jako hráč, pak jsme se potkávali jako trenéři. Určitě to mužstvo zvedne, samozřejmě, že po té výměně můžou hrát jinak. Boleslav určitě taky nepatří v tabulce tam, kde se teď nachází. Víme, že to pro nás bude další těžké utkání" sdělil trenér Slezanů Luboš Kozel.

Univerzál Středočechů Jakub Fulnek, který v minulém kole nastoupil v útoku, hledal na výsledku z Opavy i pozitiva. "Výkon nám podle mě pomohl a dodal nám sebedůvěru, že umíme hrát fotbal. Přišel nový trenér, je to pro všechny změna, zároveň ale i nový impuls," uvedl.

V dresu Boleslavi se kvůli zranění nepředstaví obránce Ondřej Mazuch a záložníci Dominik Mašek s Markem Matějovským. Zápas dost možná vynechá také útočník Václav Drchal. Hostům schází pravý bek Jan Juroška, po zdravotních trablích se na trávníky teprve vrací Daniel Holzer.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Jakub Klíma, Tatajev, Křapka, Mazáň - Zahustel, Janošek, Budínský, Kulhánek - Jiří Klíma, Fulnek
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Svozil, Stronati, Fleišman - De Azevedo, Jánoš, Mena, Tetour, Potočný - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.27 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice  (úterý 16:00)
Slavia, Olomouc a České Budějovice. To je výčet týmů, které v posledních pěti kláních nepoznaly přemožitele. Poslední dva z nich na sebe nyní narazí ve vzájemném utkání, Sigma by rovněž ráda ukončila sérii remíz.

V případě Hanáků je zmíněná neporazitelnost ještě delší, poslední (a v sezoně také jediná) prohra přišla koncem srpna na pražské Letné. Po zdařilém vzestupu tabulkou ovšem v posledních týdnech přišlo zadrhnutí a z posledních šesti zápasů hned pět remíz. Ty tři předchozí byly shodné, a sice 1:1, o víkendu v Teplicích sice po brzké Yunisově trefě vedli, nicméně Mareš dokázal srovnat.

Jihočeši v úvodu sezóny strádali, nicméně reprezentační přestávka jim dala nový dech, který ukázali hned v prvním utkání na pražské Letné. Od té doby nenašli přemožitele a naposledy se smírně rozešli s Karvinou po zásahu Brandnera. Mimochodem, Dynamo je spolu se Slavií jediným mužstvem, který na hřištích soupeře ještě neprohrál.

V posledních pěti letech se tito dva soupeři střetli čtyřikrát. Dva zápasy ve druhé lize ovládla Sigma, v první se dařilo Budějovicím. Naposledy doma uspěli po zásazích Čavoše a Kladrubského.

Pozitivem tohoto utkání je to, že by obě strany mohly mít k dispozici kompletní sestavu. Jen nad budějovickými ofenzivními oporami Ledeckým a Šulcem visí otazník.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Sladký, Hubník, Poulolo, Hála - González, Breite, Houska, Greššák, Falta - Yunis
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Králik, Talověrov, Skovajsa - Čavoš, Havelka - Brandner, Javorek, Mršič - Van Buren
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.47 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram  (úterý 16:00)
Příbram v posledních týdnech udivuje zdařilými výsledky a pro úterý si nabrousila zuby také Bohemians. Středočeši budou mít v Ďolíčku šanci také z důvodu rozsáhlé marodky na straně soupeře.

Koronavirus mocnou silou paralyzoval celý český fotbal, ovšem na Bohemians si asi zasedl. Klokanům vypadlo mnoho hráčů, mezi nimi hned tři brankáři. A na výsledcích je to znát. Pražané čekají na vítězství čtyři zápasy v řadě a ztrácejí půdu pod nohama. Na třináctém místě nabírají manko na protivníky ze středu tabulky, zespodu na ně navíc doráží další celky.

Proti soupeři z podhůří Brd už by měli Klokani zabrat. "Bitva to určitě bude. Zároveň ale i věřím, že pokud k utkání správně přistoupíme a budeme plnit naší taktiku, tak jednoznačně je výhra v našich silách. Tři body chceme získat," uvedl mladý záložník Vojtěch Novák.

Příbrami se naopak poslední čtyři soutěžní duely vyvedly. Středočeši v nich uhráli solidních osm bodů a odlepili se ode dna ligové tabulky. Velkou roli v zlepšených výsledcích hraje zlepšená práce obrany. Jindy děravá defenziva přestala pořádat dny otevřených dveří a o víkendu si gólman Ondřej Kočí dokonce připsal čisté konto.

Podle Kočího se Příbram nově prezentuje jako jeden muž. "Teď hrajeme skutečně týmově, v našem případě to ani jinak nejde. Daří se nám, body získáváme a kéž bychom nějaké přivezli v týdnu také z Ďolíčku. Kdybychom dokázali nad Bohemians vyhrát, přeskočili bychom je v tabulce a to by nám pro závěr podzimu hodně pomohlo," zasnil se pětadvacetiletý brankář nad případným posunem tabulkou.

Do Vršovic s hosty nedorazí Olivier Kingue a Chris Cortez, o nasazení Mihalja Cmiljanoviće a Karla Soldáta se Teprve rozhodne. Rozsáhlou marodku Klokanů vyplňují postupně brankáři Roman Valeš s Janem Bačkovským, obránci David Bartek, Martin Dostál a Lukáš Pokorný, záložníci Jan Vodháněl s Petrem Hronkem a útočníci Matěj Pulkrab s Davidem Puškáčem. Stoper Daniel Köstl s forvardem Tomášem Necidem zase nebudou hrát kvůli karetním trestům.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Schumacher, Bederka, Hůlka, Vondra - Nečas, Ljovin, Květ, Jindřišek, Vaníček - Keita
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Kleščík, Tregler, Svoboda - Pilík, Zorvan, Rezek, Folprecht, Vávra - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.59 - 5.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (úterý 18:00)
Už čtyři zápasy trvá série Plzně bez vítězství. Nyní má Viktoria jedinečnou příležitost vrátit se na vítěznou vlnu, v cestě jí totiž stojí Teplice. Ty se sice po příchodu nového trenéra zvedly, žádný zázrak to ale pořád není.

Viktoriáni po reprezentační přestávce ve třech po sobě jdoucích zápasech nedokázali skórovat a vytěžili z nich jedině bod. O víkendu už to v jejich podání vypadalo podstatně lépe, v Jablonci díky trefám Buchy a Beauguela vedli o poločase 0:2. Jenže druhou půli absolutně nezvládli a nechali soupeře třemi brankami otočit.

"Celkově jsme v poslední době napáchali hodně škody, tak je dobře, že jdou teď zápasy rychle za sebou a nebudeme se v tom moc patlat. Musíme do toho dát všechno" burcuje domácí obránce Milan Havel.

Skláři v říjnu a v listopadu čelili nelichotivé šňůře v podobě čtyř porážek v řadě. Napravit to dostal za úkol nový trenér Radim Kučera, což se mu do jisté míry povedlo. Nejprve si odvezl plný počet bodů z Mladé Boleslavi, následně Severočeši uhráli díky Marešově trefě domácí remízu 1:1 s Olomoucí.

Negativem pro plzeňské fotbalisty je, že ani ve vzájemných zápasech jim to příliš nejde. Už třikrát po sobě nedokázali proti Teplicím zvítězit, naposledy ve Štruncových sadech remizovali 1:1. Skóre otevřel Pernica, brzy ale srovnal Shejbal.

Domácí tým se v zápase musí obejít bez zdravotně indisponovaných Kopice s Hybšem, v ohrožení je i start Mihálika. Početnější marodka trápí Teplice, ty budou postrádat Grigara, Heidenreicha, Hyčku a Plachého. Otazník navíc visí nad Knapíkem, Marečkem, Shejbalem a Žitný.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Kayamba, Beauguel, Ba Loua
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Němeček - Vondrášek, T. Kučera, Hošek, Černý - Jukl, Fortelný - Vukadinovič, Trubač, Moulis - Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.58 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha1192033:329
2.Sparta Praha1180326:1724
3.FK Jablonec1171319:1122
4.Sigma Olomouc1155117:1020
5.FK Pardubice1153313:1318
6.Viktoria Plzeň1152421:1617
7.MFK Karviná1144311:1416
8.1. FC Slovácko1043315:1115
9.Fastav Zlín1150613:1415
10.Baník Ostrava942313:814
11.Slovan Liberec1042414:1414
12.Dynamo České Budějovice1135315:1914
13.Bohemians Praha 19051132613:1511
14.FK Teplice1131712:1910
15.FK Mladá Boleslav1123613:199
16.1. FK Příbram112369:259
17.Zbrojovka Brno1113710:246
18.SFC Opava1113710:256
Zbývající zápasy
16.12. 18:00Fastav Zlín - Slavia Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (399)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele