Evropská liga - souhrn čtvrtečních zápasů

16.12.2010, 21:03, aktualizováno 16.12.2010, 23:01
Komentáře a souhrny
Obhájce titulu Atlético po remíze v Leverkusenu v soutěži končí, postup si výhrou zajistil Aris. Juventus i napošesté ve skupině remizoval, tentokráte s Manchestrem City. Lille doma přehrálo Gent a postupuje, slaví i Anderlecht. Zenit zvítězil v Aténách a jako jediný zůstal bez ztráty bodu...
Skupina A

Red Bull Salzburg - Lech Poznań 0:1

16.12.2010 19:00

Góly: 30. Semir Štilić

V utkání, ve kterém byl v prvním poločase jasně lepší domácí Salzburg, přišel jako blesk z čistého nebe gól Poznaně, který rozhodl o celém průběhu utkání. Polské překvapení si tak z Rakouska odváží tři body.

Ani jednomu z mužstev už prakticky o nic nešlo. Domácí Salzburg byl poslední ve skupině, zatímco Poznaň se mohla už předčasně radovat z překvapivého postupu. I přesto však do utkání vstoupil mnohem aktivněji domácí Salzburg, který hnán svými diváky chtěl v letošní pohárové Evropě oslavit poslední vítězství.

Dvěma povedenými pokusy se hned prezentoval záložník Cziommer, ale hostující brankář Kotorowski byl vždy na svém místě a připraven zakročit. Salzburg svého soupeře tlačil prakticky až k jeho brance, ale u pokutového území chyběla domácím fotbalistům především přesnost, a tak většina jejich akcí končila právě kolem tohoto území.

Po půlhodině hry zaútočili z ničeho nic také hosté z Poznaně. Peszko našel dobrou přihrávkou Stiliče a ten nekompromisním zakončením na hranici malého vápna překonal Walkeho - 0:1. Pro domácí to byl hodně velký šok, jelikož do této chvíle byli mnohem lepší.

Do šaten se i tak šlo za jednobrankového vedení polského týmu. Do druhého poločasu vstoupil úplně jiný Salzburg. Tenhle totiž vůbec nechtěl útočit, jeho hráči se nenabízeli pohybem, ztráceli spoustu míčů, a tak pro Poznaň nebylo vůbec těžké si jednobrankový náskok hlídat.

Celý druhý poločas byl ve znamení hodně defenzivních taktik. Když už se jedno z mužstev pokusilo předvést něco dopředu, ztroskotala jeho rozehrávka většinou na nepřesnostech, dobře presujícím soupeři nebo zbytečné ztrátě míče. Do konce utkání už se nic výrazného nestalo, a tak se Poznaň v posledním utkání základních Evropské ligy může radovat z vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Manchester City 1:1

16.12.2010 19:00

Góly: 43. Niccolò Giannetti - 77.

I v posledním šestém utkání si Juventus připsal remízu, výsledkem 1:1 se rozešel s Manchesterem City, který si tak pojistil první místo ve skupině před dotěrným Lechem Poznaň. Stará dáma vedla po trefě Giannettiho, Citizens ale po změně stran srovnali krok, autorem vyrovnávací trefy byl Brazilec Jo.

Hosté z britských ostrovů začali v Turíně aktivněji, do první vážnější šance se dostal po přihrávce Richardse Jo, jenže minul branku. O chvíli později donutil Manningera k zásahu Bridge. Šancí pak bylo k vidění poskrovnu a diváci se výraznějšího momentu dočkali až v závěru poločasu. Ve 43. minutě totiž zamotal hlavu hostující obraně Del Piero, italský veterán vyškolil Richardse, načež následně přihrál před branku Giannettimu, který se natlačil do koncovky - 1:0 pro Juventus.

Ve druhém poločase stáhl trenér Delneri Miloše Krasiče, bylo to logické rozhodnutí, italský trenér chtěl srbského fotbalistu šetřit na následující ligové utkání. Manchester City začal ve druhé půli zvyšovat tlak, nejspíše si byl i vědom výsledku z Rakouska, a snaha nakonec vedla k vyrovnávací brance. Čtvrthodiny před koncem přihrál Johnson do prostoru mezi dvěma stopery úplně volnému Jovi a ten bez problému překonal brankáře Manningera - 1:1.

Remízou i utkání skončilo, Juventus se tak stal teprve druhým celkem, který se rozloučil už v základních skupinách evropských pohárů, aniž by si připsal porážku. Tím prvním týmem byl v sezoně 2002/2003 AEK Atény. Citizens si díky bodu uhlídali první postupové místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester City (ENG)632111:611
2.Lech Poznań (POL)632111:811
3.Juventus FC (ITA)60607:76
4.Red Bull Salzburg (AUT)60241:92
Skupina B

Aris Soluň - Rosenborg BK 2:0

16.12.2010 19:00

Góly: 45. Daniel Cesarec, 90+2. Ricardo Faty

V další skupině si postup zajistil řecký Aris Soluň, který porazil doma dánský Rosenborg Trondheim 2:0. V tabulce skončila Soluň za kralujícím Leverkusenem, ale to jí vůbec nemusí trápit, protože dokázala vyřadit Atlético Madrid, které v posledním zápase nedokázalo uspět právě na hřišti Leverkusenu a ze skupiny tak nepostoupilo.

V poměrně vyrovnaném utkání měli lehce navrch domácí fotbalisté, ale v první šanci se ocitli hosté z Norska. Markus Henriksen si naběhl na centr Skjelbreda a nebezpečnou střelou z voleje poprvé vystrašil domácí fandy. Domácí měli více ze hry, ale většina jejich akcí v prvním poločase končila po přechodu středu pole. Naopak hosté hrozili z brejků a další střelou zahrozil Rade Prica, ale jeho dalekonosný pokus ze třiceti metrů neměl moc nadějí na úspěch.

Po dalších dvou nepříliš nadějných pokusech Trondheimu se k příležitosti dostali také domácí. Mendrinos si vyměnil balón s Danielem Cezarekem a druhý jmenovaný ve slušné střelecké pozici trefil boční síť branky Rosenborgu. Na druhé straně se do velké šance dostal Anthony Annan, ale ve vyložené střelecké pozici trefil pouze záda jednoho z domácích obránců.

V nastaveném čase první půle domácí zničehonic udeřili. Nejaktivnější muž prvního dějství Daniel Cezarek inkasoval kolmici od Kokeho a skvělý individuální průnik zakončil gólem podél gólmana Orlunda - 1:0. Do kabin se tak šlo za nejtěsnějšího vedení domácí Soluňe.

Ve druhé půli se hosté snažili o vyrovnání, ale nedařila se jim kombinace a většina jejich akcí končila daleko před pokutovým územím domácích. Akce se tak rodily spíše na druhé straně. V jedné z nich se ocitl Kouloucheris po rohovém kopu Javita, ale svou hlavičku poslal těsně nad branku Orlunda.

Další dalekonosné neúspěšné pokusy měli na svědomí nejprve střelec prvního gólu Cezarek a po něm Koke, ale oba dva měli k úspěchu daleko. Na druhé straně ve výjimečné příležitosti zahrozil Dorsin, ale tento náznak akce nebyl pro domácí obranu příliš nebezpečným a stopeři Soluně tuto hrozbu velmi rychle zažehnali.

Druhý poločas byl o poznání méně pohlednější než ten první, skončil však také podobným způsobem jako ten první a to vstřeleným gólem na straně domácích. V 90. minutě se hlavou trefil Ricardo Faty a upravil tak na konečných 2:0. Rosenborg odehrál v Soluni slušné utkání, ale vzhledem k neproměněným šancím nemohl uspět.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Atlético Madrid 1:1

16.12.2010 19:00

Góly: 69. Patrick Helmes - 72. Fran Mérida

Loňský vítěz Atlético Madrid už může na obhajobu zapomenout! Španělé totiž nedokázali vyhrát na půdě Bayeru Leverkusen, a po remíze 1:1 se pakují už v základní části. Německý celek dostal do vedení Helmes, ovšem Atlético brzy srovnalo zásluhou Meridy, to však bylo z jeho strany vše.

Hned na úvod je potřeba říci, že Atlético si postup ze skupiny prohrálo jinde, například domácím zápasem s Arisem Soluň. Na německé půdě čekal obhájce těžký oříšek, který, jak se nakonec ukázalo, nebyl rozlousknut.

Leverkusen měl první příležitost, Nicolai Jörgensen měl dost času vystřelit, to se i stalo, ovšem střela letěla nad břevno De Geovy branky. Atlético pak začalo přebírat iniciativu, skvěle hrál především Agüero. Po hlavičce Domingueze předvedl dobrý zákrok Giefer. Ve 31. minutě se brankář Bayeru předvedl znovu, tentokrát skvělým zákrokem vychytal hvězdného Diega Forlána. První poločas skončil bez branek, ale Atlético mělo více ze hry.

Nicméně v 69. minutě utrpěli fanoušci hostí pořádný šok, obrana nedokázala zastavit Helmese a ten v běhu propálil brankáře De Geu - 1:0 pro Leverkusen. Atlético se trochu překvapivě vzpamatovalo hned za tři minuty, Agüero odvedl v pokutovém území senzační práci, pokryl si míč, nabalil na sebe tři protihráče, a pak včas přihrál střílejícímu Meridovi - 1:1. Šance Atlética vzápětí opět vzrostly.

Atlético se začalo drát více dopředu, obrovskou šanci měl v 77. minutě Mario Suarez, Giefer ale znovu parádně zasáhl a míč vyrazil. Také o deset minut později, přesněji už v 89. minutě trestuhodně zahodil svojí tutovku Agüero! Španělé ze závěrečného tlaku nic nevytěžili a s pohárovou Evropou se loučí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen (GER)63308:212
2.Aris Soluň (GRE)63127:510
3.Atlético Madrid (ESP)62229:78
4.Rosenborg BK (NOR)61053:133
Skupina C

Lille OSC - KAA Gent 3:0

16.12.2010 19:00

Góly: 30. Ludovic Obraniak, 56. Pierre-Alain Frau, 89. Moussa Sow

Fotbalisté Lille urvali v posledním kole Evropské ligy postup mezi třicet dva nejlepších. Doma si bez problémů poradili s belgickým Gentem 3:0, jemuž k udržení druhé pozice stačilo uhrát remízu. Tak se však nestalo, a proto končí na třetím místě bod za svým soupeřem. Dogy šly postupu zkrátka naproti, dokonce ještě třikrát trefily tyč.

Domácí se prostě se soupeřem od úplného začátku nemazali. Hned v první minutě byl Hazardův centr z rohového kopu odvrácen, balón se ale odrazil k Frauovi, jenž za vápnem hezky napřáhl a kdyby mu střela vyšla o trochu lépe, měl by s ní hostující brankář Jorgačevič určitě vetší potíže.

Na druhé straně zahrozil také Gent, ovšem Smoldersovu ránu dokázal polapit brankář Landreau. O minutu později už však doléhalo stadionem první zvonění tyčky, o které se postaral domácí útočník De Melo. Po pravé straně krásně unikl Frau a přihrál do vápna, jenže volný Brazilec z bezprostřední blízkosti špatně trefil míč a ten zamířil jen do oné bílé části brány.

Poté mělo Lille k dispozici několik rohových kopů, po jednom z nich se ke střele dostal Balmont, ovšem Jorgačevič ho znovu vychytal. Nakonec se francouzské Dogy ujaly vedení po hodině hry. Obraniak potrestal neuvěřitelnou hrubici Sulera, který se snažil nahrát zpátky na gólmana Jorgačeviče, jenže onen záměr vystihl domácí záložník a neměl moc problémů zamířit do sítě. Obraniak mohl záhy přidat druhou branku, ovšem z vyložené pozice napálil jen levou tyčku Jorgačevičovy svatyně.

V 56. minutě to už přece jenom bylo o dva góly. Hostující Lepoint špatně odkopl, balón si tak vzal na starosti Frau a před Jorgačevičem následně nezaváhal. Druhý poločas byl jinak v plné režii LOSC. Gent, ač potřeboval minimálně vyrovnat, byl pod neustálým tlakem francouzských nájezdníků.

Obraniak vyzkoušel štěstí ze standardky, avšak přestřelil jen břevno. De Melo následně ukázal znovu, že trefovat brankové konstrukce je jeho doména a znovu zamířil do tyče, Jorgačevič pak musel likvidovat další šanci, konkrétně nebezpečnou ránu Sowa. Hostům se přece jenom podařilo protlačit se k zakončení, ale Thijs hlavou po centru Coulibalyho pálil mimo.

I nadále však pokračovala honba Lille za třetím gólem a definitivní pojistkou. Tu ještě nedokázal zajistit Sow, který opět ztroskotal na Jorgačevičovi, o osm minut později gentský gólman brilantně vyrazil skvělý pokus Obraniaka.

V 88. minutě se Lille dočkalo i třetího zásahu. Cabaye krásně vyslal do běhu Sowa, ten byl u míče o půl kroku dříve než vyběhnuvší Jorgačevič a pohodlně skóroval do prázdné brány. Belgičané si mohli připsat v závěrečných minutách alespoň čestný úspěch, jenže Conteho střele zabránil jinak jistý Landreau.

Více informací k zápasu

Levski Sofia - Sporting CP 1:0

16.12.2010 19:00

Góly: 45. Daniel Mladenov

Jediná branka Daniela Mladenova znamená, že se Levski Sofia loučí s pohárovou Evropou vítězně. Pravdou je, že oběma týmům už o nic nešlo, přesto je vítězství nad Sportingem Lisabon jistým zadostiučiněním, Bulharům navíc poputuje cenný bodík do koeficientu.

Stadion Georgi Asparuhova pokryla sněhová nadílka jen lehce, takže terén byl poměrně v dobrém stavu. První šanci zápasu měl Mladenov, pozdější autor vítězné trefy, proti němu však ještě brankář Tiago zasáhl. Hra se pak poněkud zklidnila a výraznějšími momenty byla střela asi z 25 metrů v podání Gadzheva, na druhé straně zakončil mimo branku Evaldo. Sporting pak přidal plyn a obrana Levski se musela mít hodně na pozoru, stoper Ivanov zablokoval střelu Zapatera, Maniche vychytal brankář Mitrev.

Těsně před koncem prvního poločasu se dostali domácí do překvapivého vedení, Joazinho pronikl po pravé straně do pokutového území, marně ho zastavoval Coelho, a pak přesně přihrál Mladenovi, který poslal svůj celek do vedení - 1:0 pro Levski Sofia.

Po změně stran byl blízko vyrovnání střídající Solomao, Mitrev však Levski od inkasované branky uchránil. Ve druhém poločasu měly oba celky dobré příležitosti, ani jeden už však síť nerozvlnil. Především domácí odmítli druhou branku, kdy Gadzhev a Mariyan Ognyanov měli stoprocentní příležitost. Bulharské mužstvo to ale nemuselo mrzet, výsledek 1:0 už se do konce utkání nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)640214:612
2.Lille OSC (FRA)62228:68
3.KAA Gent (BEL)62138:137
4.Levski Sofia (BUL)62136:117
Skupina G

RSC Anderlecht - Hajduk Split 2:0

16.12.2010 21:05

Góly: 12. Tom De Sutter, 41. Matías Suárez

Anderlecht se doslova a do písmene o prsa procpal do další fáze Evropské ligy na úkor AEK Atény. Protože Řekové doma nezvládli utkání se Zenitem Petrohrad, ve kterém podlehli 0:3, stačilo Anderlechtu, který měl lepší vzájemné zápasy s aténským soupeřem, vyhrát nad Hajdukem Split. A to se mu podařilo, s přehledem zvítězil 2:0.

V sestavě RSC se objevili také čeští reprezentanti Ondřej Mazuch, Jan Polák, Jan Lecjaks a v 78. minutě dokonce naskočil do hry teprve dvacetiletý mladík Lukáš Mareček. Všichni čtyři společně slavili po zápase vydřený úspěch. Jen díky lepším vzájemným střetnutím s AEK Atény totiž postupují. Hajduk na závěr předvedl mizérii, v konečném účtování končí poslední.

Domácí se ujali rychlého vedení a to jim hodně dodalo na klidu. V 11. minutě se mezi dvěma obránci Hajduku dokázal lví silou prosadit De Sutter a levačkou zamířil přesně od tyče a za brankovou čáru. Anderlecht hrál v první půli opravdu velmi dobře, následně po pravé straně unikl Boussoufa a po jeho přihrávce byl zase v dobré příležitosti De Sutter, jenže tentokráte pálil vedle.

Skórovat mohl rovněž Legear, jenže ten po centru Suareze zamířil jen nad bránu. Do vápna se poté prodíral znovu Boussoufa, ale možná zbytečně upadnul po souboji s protihráčem Jozinovičem a dožadoval se penalty. Přitom kdyby akci dohrál, třeba by hostujícího brankáře Radoševiče více ohrozil, spoluhráč Suarez totiž tuhle šanci pro něj vymyslel opravdu dobře.

Hosté se stále jenom bránili, byli pod tlakem také když centroval Legear na zadní tyč na Suareze, jehož voleji musel zabránit až obětavý záložník Jozinovič. Boussoufův rohový kop ještě neusměrnil hlavou mezi tři tyče De Sutter, ve 40. minutě však belgické mužstvo podruhé skórovalo. Suarez prošel kolem dvou obránců a z pravé strany pěkně prostřelil Radoševiče.

Až v 54. minutě se do něčeho pustil také Hajduk a to byl navíc Ibričičův pokus z přímého kopu zablokován do zámezí, takže domácí brankář Proto si zatím nezachytal. Na druhé straně Anderlecht jinak pokračoval v dobře odvedeném výkonu z prvního dějství, třeba De Sutter hlavičkoval po dlouhém pasu Boussoufy těsně mimo.

Až do závěrečného hvizdu si domácí v pohodě drželi svůj pohodlný náskok. Splitští zahrozili Ljubičičovou střelou, která letěla nad, v 82. minutě se mohl protáhnout pořádně konečně i Silvio Proto, jenž lapil přízemní střelu Vukušiče. Jinak to byla od chorvatského celku děs a bída.

A ani jeho fanoušci se nepředvedli v dobrém světle, osmnáct minut před koncem totiž zaházeli hřiště světlicemi a sudí Johannesson musel na chvilku utkání přerušit. Domácím příznivcům to ovšem zajisté oslavy moc nepokazilo.

Více informací k zápasu

AEK Atény - Zenit Petrohrad 0:3

16.12.2010 21:05

Góly: 44. Aleksandr Bucharov, 67. Alessandro Rosina, 88. Igor Denisov

Svou šanci na postup ze skupiny ztratil v posledním utkání AEK Atény. Ten doma nedokázal uspět proti lídrovi skupiny ze Zenitu Petrohrad a prohrál 0:3. Ve druhém utkání skupiny Anderlecht dokázal porazit Hajduk Split a dostal se tak právě před Atény.

Už v 6. minutě zahrozili poprvé hosté, konkrétně Aleksandr Bukharov, který si naskočil na roh Lazoviče a velmi nebezpečnou hlavičkou jen těsně minul branku domácích. Na druhé straně chtěl odpovědět podobnou mincí Nikos Liberopoulos, ale jeho pokus nebyl ani zdaleka tak nebezpečný jako ten Bukharova.

Lazovič patřil k nejlepším hráčům na hřišti a ve 20. minutě se individuální akcí protlačil až do zakončení, kdy pálil z hranice pokutového území. Gólman domácích Saja byl však na svém místě a jeho pokus zneškodnil. O několik minut později zkoušel štěstí podobným způsobem Rosina, ale obrana domácích fungovala vcelku slušně a nepouštěla Zenit k nějakým větším příležitostem.

Ve 40. minutě přišla veliká šance pro domácí dostat se do vedení. V pokutovém území byl sražen Blanco a domácí zahrávali pokutový kop. Ten si postavil sám postižený a bohužel pro AEK tuto příležitost neproměnil.

Potvrdilo se tak staré známé "nedáš - dostaneš". Ve 44. minutě inkasoval Bukharov vynikající přihrávku a přízemní střelou překonal Saju - 0:1. Domácí tak dostali nepříjemný gól do šatny a pokud chtěli myslet na postup, museli ve druhém dějství zabrat.

Do druhého poločasu vstoupili domácí nebojácně a vypracovali si hned v úvodu velikou šanci. Nikos Liberopoulos si narazil s Blancem a ve vyložené příležitosti nedokázal trefit branku a připravil tak svůj tým o možnost vyrovnání. Na druhé straně znovu hrozil Bukharov, ale jeho dalekonosné pokusy většinou končily nad brankou domácích.

Domácí pomalu zvětšovali svůj tlak a drželi balón o dost častěji na svých kopačkách. Chyběla jim však myšlenka ve finální fázi a tak přišel trest v podobě druhé inkasované branky. V 67. minutě utekl obraně domácích Rosina a oklamal i domácího brankáře - 0:2.

Po druhém gólu se hra domácích sesypala jak domeček z karet a hosté chrlili jeden útok za druhým. Aktivní byl zejména střelec druhého gólu Rosina, který měl hned několik příležitostí. Žádnou z nich však neproměnil a hosté si tak na třetí gól museli počkat až do 88. minuty, kdy se trefil pravý bek Denisov. Zenit Petrohrad si tak z Atén veze tři body za zasloužené vítězství a s přehledem postupuje do jarní části.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Zenit Petrohrad (RUS)660018:618
2.RSC Anderlecht (BEL)62138:87
3.AEK Atény (GRE)62139:137
4.Hajduk Split (CRO)61055:133
Skupina H

VfB Stuttgart - Odense Boldklub 5:1

16.12.2010 21:05

Góly: 20. Timo Gebhart, 48. Daniel Høegh (vl.), 65. Christian Gentner, 70. Pavel Pogrebnjak, 90+3. Ciprian Marica - 72. Peter Utaka

Fotbalisté Stuttgartu s přehledem stvrdili v domácím prostředí úspěšné tažení proti dánskému Odense, o čemž vypovídá jasné vítězství v poměru 5:1. S velkým přehledem si tak pohlídali vedoucí příčku ve skupině, na druhý švýcarský celek YB Bern si vytvořili náskok šesti bodů. Nový trenér na lavičce Bruno Labbadia proto i s neúplnou sestavou ukázal, že se může blýskat na lepší časy. A hlavně v domácí bundeslize je zlepšení potřeba jako sůl.

Naopak dánský výběr měření sil na dálku se španělským Getafe nezvládl a zatímco jeho soupeř dokázal zvítězit, tak Odense na závěr skupiny totálně vyhořelo a v tabulce skončilo na čtvrté poslední příčce se ziskem čtyř bodů. Domácí byli aktivnější od začátku a už po dvaceti minutách hry šli do vedení, spanilou jízdu potvrdili po poločase. Hosté snížili až v 73. minutě, jenže za stavu 4:0 branka Petera Utaky už bohužel nic neznamenala.

Německý celek zahrozil již v 13. minutě, pokus Cipriana Maricy z levé strany ale skončil v boční sít. Nicméně následně centr zleva od Christiana Molinara prodloužil hlavou Pavel Pogrebňak přes obránce Mollera Christensena a Timo Gebhart měl snadnou úlohu - 1:0. Poté si oba celky vytvořily slibné šance, ovšem skóre se měnilo až v 48. minutě. Gebhartův centr zleva si do vlastní sítě nešťastně sklepl Daniel Hoegh.

Stuttgart definitivně pojistil vítězství po dvaceti odehraných minutách ve druhém dějství, těsně předtím ale ještě neproměnil obrovskou příležitost. Pavel Pogrebňak stál v tváří tvář gólmanovi Emilu Ousagerovi, ten ovšem předvedl fantastický zákrok. Jenže hned na to už lovil balón ze sítě. Ránu Arthura Boky sice dokázala defenzíva dánského celku odvrátit, jenže pouze ke Christianu Gentnerovi a ten už si věděl rady.

O šest minut později přidal další gól Pavel Pogrebňak, když jeho dělovku tečoval Anders Moller Christensen - 4:0. O dvě minuty později dal čestný úspěch hostů Peter Utaka, který přešel lehce před defenzívu Stuttgartu a nekompromisně zavěsil za brankáře Svena Ulreicha. V nastaveném čase stanovil konečný výsledek 5:1 Marica a Odense si proto odváží velmi nelichotivý debakl. Ještě k tomu na závěr skupiny, kde prakticky o nic nešlo.

Více informací k zápasu

Getafe CF - BSC Young Boys 1:0

16.12.2010 21:05

Góly: 15. Adrián Sardinero

Španělské Getafe se s učinkování v Evropské lize rozloučilo vítězstvím nad švýcarským YB Bern 1:0, když jedinou branku utkání vstřelil po čtvrthodině hry Adrian Corpa.

Také v tomto souboji už bylo o postupujících dávno rozhodnuto. Podle toho také vypadal začátek utkání. Ani jeden z týmů se nesnažil o nějaký větší tlak nebo rozhození soupeřovy obrany. Spíše se hrálo na středu hřiště, kde byla velká řada soubojů. Aktivnější byli o něco více domácí, které samozřejmě domácí prostředí pasovalo do role favoritů.

Hostující fotbalisté z Bernu však hráli velice uvolněně, vyloženě si tenhle výlet do Španělska užívali. První vážnější střely na domácí branku vyslali Costanzo a Sutter, ale domácí brankář Ustari byl vždy na svém místě. V 15. minutě poprvé udeřili domácí a hned z toho byla branka. Juan Albín si poradil se svým strážcem, přesným pasem našel Corpu a ten otevřel skóre tohoto utkání - 1:0.

Vstřelená branka průběhu hry docela pomohla. Domácí viděli, že i přes rozhodnutou skupinu má cenu hrát naplno, diváci byli hlučnější a Bern naopak chtěl minimálně vyrovnat. Do konce poločasu se hosté prezentovali ještě několika rychlými brejky, kterým však chyběla větší přesnost i kvalita, aby se o nich dalo mluvit jako o úspěšných. Do šaten se tak šlo za stavu 1:0 pro Getafe.

Také do druhého dějství vstoupili velice aktivně domácí fotbalisté, kteří chtěli v tomto vyrovnaném utkání vstřelit co nejrychleji druhou branku, která by jim dala hodně velkou jistotu do dalších minut. Hosté z Bernu už místy měli problémy sami se sebou než právě s Getafe a to se velice podepsalo na úrovni tempa hry.

Španělské mužstvo ještě párkrát nebezpečně z dálky prozkoušelo gólmana Wölfliho, ale žádný z těchto střeleckých pokusů neskončil za zády švýcarského brankáře. To Getafe mrzet nemuselo, protože nakonec díky brance Corpy vyhrálo 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfB Stuttgart (GER)650116:615
2.BSC Young Boys (SUI)630310:109
3.Getafe CF (ESP)62134:87
4.Odense Boldklub (DEN)61148:144
Skupina I

Debreceni VSC - UC Sampdoria 2:0

16.12.2010 21:05

Góly: 48. Péter Kabát, 56. Péter Kabát

Maďarský Debrecín snad konečně alespoň částečně ukázal, že není nejhorším týmem celých základních skupin v Evropské lize a v posledním zápase vybojoval velmi cenné vítězství. Soupeř sice hrál ve velmi netradiční sestavě a šanci dostalo mnoho hráčů z rezervního týmu, i tak by ale italský celek měl předvést lepší výkon. Debrecín totiž zažívá velmi špatnou sezónu na všech frontách a tento úspěch mu možná dá nová křídla.

Na postavení v tabulce se ale nic nezměnilo. Debrecín skončil čtvrtý se ziskem tří bodů a velmi tristním skóre 4:13. Sampdoria musela na plánované sny na postup ze skupiny rychle zapomenout a s pěti body na kontě završila své účinkování na třetí pozici. K tomu na maďarské půdě nepřesvědčila. Nedokázala vsítit ani jednu branku a nemůže být spokojena ani s předvedenou hrou. Ovšem vzhledem k důležitému víkendovému derby fanoušci možná brzy zapomenou.

Hrdinou zápasu se stal obránce Peter Kabat, který nejprve otevřel stav tři minuty po pauze a svou jízdu dokončil čtyři minuty před závěrečným hvizdem. Přitom rozdíl mohl být ještě mnohem vyšší, výborný výkon ale po celou dobu předváděl hostující gólman Junior Costa. Do první vážnější akce zápasu se dostal Kabat, jeho ránu z dobrých pětadvaceti metrů ale Costa zachytil. Následně to zkoušel Peter Czvitkovics zblízka, jenže ani on na Costu nevyzrál.

Ještě v prvním poločase poslal Czvitkovics svůj volej těsně nad branku italského celku, po pauze se však domácí fanoušci konečně dočkali. Po centru Ondoa Yannicka sice obránce Daniele Messina balón po Kabatově střele zablokoval, avšak ten se dostal k dorážce a přízemní střelou uklidil balón do sítě - 1:0. Po deseti odehraných minutách ve druhé půli mohl Debrecín navýšit, po rohovém kopu Dejana Simaca ovšem hlavičkoval Kabat jen do náruče Costy.

Maďarský tým v tlaku nepolevoval a neustále zaměstnával Costu. Ten si brilantně poradil s prudkou ranou Petera Szakaly. Poté přihlížel, jak stejný hráč jeho branku přestřeluje. Následně si Costa poradil též s pokusem Adama Bodiho. Gólovou tečku za utkání udělal Kabat v 86. minutě, kdy po přihrávce Jonathana Rossiniho zamířil přesně přímo do dolního rohu a potvrdil po dlouhé době vyvedené utkání maďarského výběru.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Metalist Charkov 0:0

16.12.2010 21:05

Góly: -

PSV Eindhoven před blížící se zimní pauzou sice nedokázalo popáté ve skupině vyhrát, avšak udrželo si svou neporazitelnost a celkem s přehledem tak ovládlo svoji skupinu se ziskem čtrnácti bodů. Na závěr se v duelu proti ukrajinskému Metalistu zaměřilo především na defenzívu a dokázalo na svém kontě udržet čisté konto. Avšak znepokojivá může být útočná fáze, ofenzivně laděný celek totiž nedokázal skórovat podruhé za sebou.

Metalist je s letošním účinkováním v Evropské lize určitě spokojen a může se těšit na jarní boje. V těžké skupině se mu příliš nadějí na postup nedávalo. Nicméně celek s výbornou defenzívou, která mimochodem inkasovala pouze čtyřikrát a patřila rozhodně k nejlepším v celé soutěži, dokázal zvládnout důležité duely a zisk jedenácti bodů určitě mnohé překvapuje. Jenže výhrou 5:0 v Debrecínu hned na úvod skupiny nastínil, že na to má.

Nyní sice vyšel gólově naprázdno, bod z holandské půdy se ale určitě velmi cenní. Do úvodní šance zápasu se probojoval hostující forvard Freda Barcellos Taison, s jeho pokusem z dvaceti si ale gólman Cassio Ramos s přehledem poradil. Následně hosté těžili z rohových kopů, do slibné příležitosti se také dostal Cleiton Xavier, jenže na poslední chvíli ho dokázal zablokovat Stijn Wuytens.

Obránce PSV si ihned poté vytvořil možnost na druhé straně, s jeho hlavičkou ale neměl větší problémy gólman Maxim Startsev. Asi největší příležitost úvodního dějství neproměnil Cleiton Xaver deset minut před přestávkou, který lehce prošel obranou Eindhovenu, na Ramose však nevyzrál. V závěru půle hosté ještě přitlačili, pokus Taisona byl ovšem příliš vysoký. Ihned poté dokázal Ramos též skvěle zachytit ránu Vitali Bordiyana.

V úvodu druhé půle pokračoval Metalist v tlaku, pokus Edgara akrobaticky zlikvidoval opět fantastický Ramos. Na druhé straně se však vytáhl i jeho protějšek mezi třemi tyčemi Startsev proti sřele Otmana Bakkala. Od této chvíle si vytvářeli šance spíše domácí, do těch slibných se dostali Lens, Vukovič, Bakkal a Toivonen. V samém závěru zkusil ještě strhnout tři body na účet Charkova Denis Oliynyk a Volodymyr Lysenko, na druhé straně mohl rozhodnout Lens. Stav se už ale nezměnil a remíza je určitě spravedlivým vyústěním.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)642010:314
2.Metalist Charkov (UKR)63219:411
3.UC Sampdoria (ITA)61234:75
4.Debreceni VSC (HUN)61054:133

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (59)

Přidat komentář
smazaný uživatel

proč nehraje Matías Fernández ze Sportingu??

Reagovat
Paddy

Lech

Reagovat
smazaný uživatel

Kolejooooooorz, joooooooooo a jde se slavit !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=-ZAjcyEME6s&feature=related

A Kotorowski, to je panečku gólman, ten nás podržel jak cyp, když nás Salcburk drtil

Reagovat
smazaný uživatel

Juventus to sem snad jeste nevidel kazdej zapas remiza

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To se jim povýst v lize, to by bylo:D

Reagovat
smazaný uživatel

Spartička je nejlepší!!!

Reagovat
smazaný uživatel

juve a atletico

Reagovat
smazaný uživatel

cože?? Vidal až v 88.min??

Reagovat
smazaný uživatel

měli jasnej první flek

Reagovat
Hafna

Lech Lille Juve Atlético

Reagovat
smazaný uživatel

Leverkusen Vidal do Premier League!!

Reagovat
smazaný uživatel

To by ho zníčilo.

Reagovat
smazaný uživatel

proč by ho to mělo zničit??

Reagovat
smazaný uživatel

Atletico je největší zklamání skupin.vítěz aby nepostoupil,kor když se neoslabyli

Reagovat
Hafna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

učitelka češtiny z tebe musí bejt taky zklamaná

Reagovat
smazaný uživatel

každej se jednou může přepsat

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Lille jaksepatří.

Reagovat
Godwinson

Lille hrálo moc pěkně, pořádně Gent mačkalo a ten, co vzadu vyváděl za kiksy, to jsem dlouho neviděl. Zejména Šuler, ten byl k smíchu. :)

Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Dovolil bych si upozornit autora souhrnu Aris- Rosenborg, že střelec prvního golu je Daniel Cesarec,bývalý hráč Sparty a Příbrami

Reagovat
smazaný uživatel

juventus sranda tim zo sranda ligy

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole, 6 remíz ze 6 zápasu...

Reagovat
smazaný uživatel

klauni no

Reagovat
smazaný uživatel

nevim jestli se mam smat tvemu priblblemu nazoru nebo tvemu detinskemu nicku

Reagovat
F.Torres

Anderlecht

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
F.Torres

kdyby měl Juventus ještě skore 6:6 tak už si myslím, že mají něco společného se satanem

Reagovat
smazaný uživatel

Po dlouhém čekání jsem se konečně dočkal šťastného konce LM a EL a jde se slaviiiiiiiiiiiiiiiit !!!!!!!!!!!Ježíšek je u mě o týden dřív ale nevadí jipijajéééééééééééé.

http://www.ifortuna.cz/cz/sazeni/tiket/index.html?ticket_id=MTk4MjQwMjU2MjM5ODMwMDosJu%2F15lvZJEfy4YY%3D

Reagovat
smazaný uživatel

tak to musíš bejt štastnej jako blecha

Reagovat
smazaný uživatel

Fantazie můj nej tiket za deset let sázení a doufám ,že není poslední ,zítra bude kalba a možná budu i

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
Liquid

takto bych viděl los další fáze:

Liverpool - Sevilla

Man City - Neapol

Sporting Lisabon - Sparta

Villarreal - Lille

Twente - YB Bern

Spartak Moskva - BATE Borisov

CSKA Moskva - Charkov

Leverkusen - Anderlecht

Stuttgart - Kazaň

Braga - Basilej

Zenit Petrohrad - Benfica

Dynamo Kyjev - Lech Poznaň

Porto - PAOK Soluň

Ajax - Rangers

PSV - Besiktas

PSG - Aris Soluň

Reagovat
fantomas

Fran.

Reagovat
fantomas

Debrecín si nakonec díky Peteru Kabátovi ani tak neušil z ostudy kabát.

Reagovat
Liquid

za to Sampdoria jen podrthla sešup taliánské ligy, Češi, Poláci, Rakušani, Maďaři a Charkovští Ukrajinci si s nimi vytřeli řiť

Reagovat
Losinho

Nemaj všichni jednoho postupujícího?

Reagovat
smazaný uživatel

Rakušani nemají nikoho. Bohužel. Rapidu jsem postup přál. Chtěl jsem ho jako soupeře, teď když umím Rapidu nadávat německy .

Reagovat
Losinho

Reagovat
Losinho

Paráda Kolejorz Výkon sice nic extra, ale výhra je výhra.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty fakt vstáváš hodně brzy, jak jsi nám tu jednou říkal. Zvláštní.

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Co tě k tomu vede? Ne že by to bylo tak neuvěřitelný, ale zvláštní to je.

Reagovat
Losinho

Sem tak navyklej, v dětství sem vstával brzo a už mi to zůstalo. Ale neřek bych, že to je zvláštní, znám pár lidí, co to má stejný.

Reagovat
$dolar$

Ja jeste nesel spat a ty uz vstavas, dobry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

nj ale ten tvůj čas je taky neuvěřitelnej

Reagovat
smazaný uživatel

ty jo, kdybys viděl ten zápas, druhej poločas nás mega zachránil Kotorowski, Salcburk nás drtil a bylo viděl, že Lechiti už nemůžou. Škoda těch dvou gólů, byly bychom první

Reagovat
Losinho

Já viděl jenom první poločas, pak už sem na to nějak neměl nervy. Salzburg hrál vážně skvěle, ale přišlo mi, že nemaj žádnýho zakončovatele. (nebo jen prostě nenastoupil)

Reagovat
j_mrazik

Zenit.

Takhle se přistupuje k pohárovým zápasům. I když je pravda, že oni se nemají na co šetřit.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hluboko klesla Sampdorie Janov. Bez Pazziniho a Cassana nejsou schopni vubec niceho.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele