Evropská liga - preview odvet 1. kola play-off

25.02.2021, 09:48, aktualizováno 25.02.2021, 11:35
Previews
Patrik Schick (© AFP)
Bohatý je program odvetných zápasů prvního vyřazovacího kola Evropské ligy. České fanoušky pochopitelně nejvíc zajímá duel Slavia na půdě Leicesteru. Patrik Schick s Leverkusenem se bude snažit smazat jednogólové manko z prvního zápasu proti Young Boys Bern. Ve Švýcarsku Bayer prohrál 3:4. Arsenal hostí Benficu a šance po výsledku 1:1 jsou otevřené pro oba kluby. Ajax má dobře rozehraný dvojzápas proti Lille. Venku vyhrál 2:1...
Rangers FC - Royal Antverpy FC  (čtvrtek 18:55), první zápas: 4:3
Úvodní duel mezi Rangers a Antverpami přinesl nesmírně zajímavou podívanou, která nabídla hned sedm branek, nechyběly tři pokutové kopy a také červená karta. Z vítězství v divokém poměru 4:3 se nakonec radoval skotský celek, jenž je tak mnohem blíže k postupu do osmifinále, na druhou stranu ještě vyhráno nemá. Hrdinou prvního střetnutí se stal obránce Borna Barišić, který proměnil dvě penalty, přičemž tu rozhodující až v 90. minutě.

Svěřenci manažera Stevena Gerrarda byli před tímto dvojzápasem považováni za mírné favority, nicméně na belgické půdě prohrávali 1:2 i 2:3 a od porážky vskutku nebyli daleko. Ovšem v závěru ukázali pevné nervy a vývoj otočili. V generálce na tento souboj si s chutí zastříleli na ligové scéně, když bez větších potíží porazili Dundee United po výsledku 4:1 a na čele tabulky mají téměř nedostižný osmnáctibodový náskok, o vytoužený titul po dlouhých deseti letech je tak téměř jistě už nikdo nepřipraví.

"Hráčům musím poděkovat za skvělou práci, soustředili se až do samotného konce a i díky tomu vybojovali nesmírně cennou výhru. Jenže Antverpy nám ukázaly, že mají obrovsky silný tým, proto se musíme maximálně koncentrovat od začátku až do konce. Znovu to bude vyrovnané a další kolo Evropské ligy nám v žádném případě nespadne do klína zadarmo," varuje před silou belgického vyzyvatele opatrný Gerrard.

Royal o víkendu v belgické lize zaváhal a pouze remizoval bez branek se Sint-Truidenem, v tabulce i přesto zůstal na druhé pozici s osmačtyřiceti body. Gerrard se v tomto střetnutí určitě bude muset obejít bez útočníka Roofeho, kterého by měl nahradit Kent, místo lehce zraněného Taverniera se zřejmě postaví do středu obrany Balogun. Na trávníku se s velkou pravděpodobností dále neobjeví Katić s Jackem.

Hostující trenér Franky Vercauteren vítá návrat dvou důležitých útočníků, po karetním trestu je k dispozici Lamkel Zé a po zranění lýtka se zotavil Dieumerci Mbokani. Do základní sestavy by se mohl vrátit i zkušený záložník Haroun, naopak mezi tři tyče se zřejmě postaví až třetí gólman Ortwin De Wolf, neboť Butez i Beiranvand se nacházejí na marodce. K tomu se kvůli týden staré červené kartě neobjeví na hřišti obránce Seck.
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Balogun, Goldson, Helander, Barišič - Kamara, Davies, Aribo - Hagi, Morelos, Kent
Royal Antverpy FC - pravděpodobná sestava:
De Wolf - de Laet, Gelin, Le Marchand - De Pauw, Hongla, Haroun, Lukaku - Gerkens, Refaelov - Lamkel Zé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.13 - 5.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - SL Benfica  (čtvrtek 18:55), první zápas: 1:1
Arsenal se ve čtvrtek pokusí po dvou letech postoupit do osmifinále Evropské ligy. V cestě stojí portugalská Benfica Lisabon a s ohledem na to, že první zápas na Pyrenejském poloostrově skončil remízou 1:1, bude oběma soupeřům za určitých okolností k postupu stačit remíza.

V případě remízy totiž může rozhodnout pravidlo venkovních vstřelených branek. Pokud tedy zápas skončí bez branek, postupuje Arsenal, pokud 1:1, zápas jde do prodloužení a pokud 2:2 a jakákoliv vyšší remíza, postupuje portugalský tým.

Navzdory tomu, že na Arsenal je pohlíženo jako na domácí tým, se zápas z důvodu epidemiologických opatření ve Velké Británii odehraje v Aténách na Stadionu Georgiose Karaiskakise, pochopitelně bez diváků.

Zatímco Arsenal byl v osmifinále Evropské ligy před dvěma lety, poslední účast Benfiky v této fázi soutěže se datuje do sezóny 2018/19, kdy Portugalci dokázali projít do osmifinále přes Galatasaray Istanbul a v soutěži nakonec vypadli až ve čtvrtfinále s Eintrachtem Frankfurt. Arsenal se v loňské sezóně do osmifinále Evropské ligy nedostal kvůli překvapivému vyřazení od řeckého Olympiakosu.

Naposledy se rozešli oba soupeři minulý čtvrtek remízou 1:1, přičemž oba góly padly v rozmezí tří minut. V 55. minutě se dostala do vedení Benfica, když Emile Smith Rowe zahrál ve vlastním pokutovém území rukou a následnou penaltu proměnil Pizzi. O dvě minuty později potom srovnal na konečných 1:1 hostující Saka.

Co se týče poslední formy obou soupeřů, ani jeden na tom není ideálně. Benfica je v tabulce portugalské Primeira Ligy až čtvrtá a na vedoucího městského rivala Sporting ztrácí po dvaceti odehraných kolech patnáct bodů. Na začátku února sice Benfica dokázala porazit Estoril 3:1, poté však remizovala 1:1 s Moreirense a po prvním zápase s Arsenalem minulou neděli pouze bezbrankově remizovala s Farense.

V ideálním rozpoložení rozhodně není ani Arsenal. Ten vyhrál od začátku února z pěti soutěžních zápasů pouze jeden a nachází se ve středu tabulky anglické Premier League. Na začátku února Artetovi svěřenci prohráli 1:2 na půdě Wolverhamptonu, v dalším kole pak 0:1 na Aston Ville. Na Valentýna dokázal Arsenal zvítězit 4:2 nad Leedsem, když se hattrickem prezentoval Aubameyang a jeden gól přidal Bellerín. V neděli však důležitý zápas proti Manchesteru City Arsenalu nevyšel a Gunners podlehli vedoucímu celku soutěže na vlastním hřišti 0:1.

"Skórovat ve venkovních zápasech je ve vyřazovací fázi soutěže vždy důležité, ale nemyslím si, že by to v tuto chvíli něco výrazně ovlivnilo. Budeme hrát na výhru a tento zápas je pro celou naši sezónu i sebevědomí do dalších zápasů velice důležitý," prohlásil Arteta na předzápasové tiskové konferenci.

"Benfica je opravdu silný soupeř. Je to tým pro Ligu mistrů, to bezpochyby a s podobnými zápasy mají spoustu zkušeností. Když hrajete takovéto zápasy, tak na sebe vyvíjíte přesně takový tlak, jaký potřebujete," dodal Arteta.

Na předzápasové tiskové konferenci se vyjadřoval také velezkušený trenér Benfiky Jorge Jesus: "Očekávání jsou z naší strany jednoznačně nejvyšší. Proč? Protože na to máme! Důvěra je maximální, avšak respekt soupeři také. Arsenal je tým, který má hráče na TOP 5 v Premier League. Sice tam není, ale ty hráči na to rozhodně mají. Jsme připravení a do zápasu půjdeme s nadějí."

"Benfica se v posledních týdnech stala terčem neoprávněné kritiky. Jako trenér Benfiky jste vždy zodpovědný za dobré i špatné výsledky, ale tady jde zkrátka o to, že na začátku ledna jsme v lize byli druzí a pak jsme měli dvanáct pozitivně testovaných hráčů na Covid a už jen to, že nemohli trénovat, nás totálně rozhodilo,"
dodal Jesus.

Zatímco Mikel Arteta by měl mít v odvetě osmifinále proti Benfice k dispozici všechny hráče s tím, že start je nejistý pouze u Roba Holdinga, za Benfiku určitě nenastoupí zranění Almeida a Jardel. Hlavním rozhodčím zápasu bude Nizozemec Björn Kuipers.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerin, Luiz, Gabriel, Tierney - Xhaka, Ceballos - Saka, Odegaard, Smith Rowe - Aubameyang
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Leite - Gilberto, Vertonghen, Otamendi, Grimaldo - Silva, Weigl, Pizzi, Everton - Nunez, Waldschmidt
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.81 - 4.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Granada CF  (čtvrtek 18:55), první zápas: 0:2
Neapol čeká v Maradonově stánku hodně těžká práce. Hraje sice doma a některé opory se jí do hry vrací, ale před sebou má těžký úkol dvougólového manka. V Granadě totiž jednak nedala gól ani jeden a naopak sama dva dostala. Forma navíc není na její straně.

Trenér Gennaro Gattuso teď rozhodně nemá klidné spaní. O odpočinek ho připravuje plno starostí, které se týkají jeho bezprostřední budoucnosti na lavičce Partenopei. Neapol totiž rozehrála první duel se španělskou Granadou velmi slabě až tragicky. První zápas nejlepších 32 týmů Evropské ligy totiž skončil výhrou Granady, možná až nečekaně jasnou a pohodlnou.

Italský celek, který byl v době losu a vlastně i před samým utkáním jasným favoritem, selhal. Dostal dvě branky a jeho útočná esa se neprosadila ani jednou. Teď mají Italové na kahánku a rozhodně se nedá říct, že by se jejich výsledková situace nějak stabilizovala. V posledních deseti utkáních totiž vyhráli jen třikrát!

Občas sice šokují dobrou hrou i skvělým výsledkem, jako když si v lize poradili se stále se zlepšujícím Juventusem, ale pak několikrát po sobě selžou. Neapol v minulém kole Serie A rovněž zaváhala a od Atalanty dostala dokonce čtyři branky.

A trenér Gattuso jasně ví, kdo je za výkony zodpovědný. "Jsem to v první řadě já. Já jsem zodpovědný za to, kteří hráči nastoupí, jak budou připraveni i za všechno ostatní. Pokud hledáme viníky, pak já jsem první na ráně. Ale nechci rozvíjet nějak přehnaně kritické scénáře. Nedaří se nám, ale naučili jsme se bojovat jako tým a věřím, že společně to zvládneme. Klíčové bude dát první gól a pak už to půjde mnohem lépe."

To by ale mohl být trochu problém. V minulém kole se totiž dost ošklivě zranil ofenzivní talent Victor Osimhen, který musel být ze hřiště dokonce odnesen a na pár minut ztratil vědomí. Pohled na marodku je opravdu strašidelný, neboť na ní jsou také Lozano, Petagna, Ospina, Hysaj, Manolas nebo Demme. Alespoň Dries Mertens by teoreticky mohl naskočit.

Neyder Lozano, Luis Milla, Luis Suarez a Roberto Soldado - to jsou absence na straně Granady. Ani Granada teď zrovna nemá ideální formu a naopak se často stává, že klopýtne i několikrát za sebou. V minulých deseti utkáních vyhrála jen třikrát.

Generálku na klíčové utkání jara Granada taky nezvládla, protože trochu překvapivě nestačila na Huescu. Brzy sice vedla, ale nakonec dovolila soupeři otočit utkání až na 3:2. Španělský tým by si ale moc přál pokračování senzační pohádky, protože toto je jeho vůbec první sezona v Evropské lize.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Koulibaly, Maksimović, Mario Rui - Elmas, Bakayoko, Fabian Ruiz - Politano, Zieliński, Insigne
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Silva - Foulquier, Duarte, German, Neva - Herrera, Gonalons - Machis, Montoro, Kenedy - Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.16 - 5.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Lille OSC  (čtvrtek 18:55), první zápas: 2:1
Před týdnem se mezi oběma celky urodilo pořádně vyrovnané klání, které opanoval aktuální lídr Eredivisie. Ajax totiž výrazně lépe zvládnul jeho závěr a díky dvěma rychlým brankám strhnul vítězství na svou stranu. Lille tak musí v hlavní nizozemské metropoli vsítit taktéž minimálně dva góly, aby teoreticky mohlo usilovat o postup do osmifinále Evropské ligy.

Před odvetou by každopádně nemusel být výběr trenéra Christopha Galtiera ve vyloženě špatném rozpoložení, byť musí proti de Godenzonen dohánět nepříjemné manko v cestě za úspěchem. O minulém víkendu se mu totiž zadařilo na domácí scéně. Čtyřmi přenými zásahy skolil Lorient, pojistil si tak vedení v Ligue 1, a to před oběma hlavními rivaly z Lyonu a Paříže.

Perfektní je navíc zdravotní stav hráčů LOSC. Až na Buraka Yilmaze, jenž už překonává postupně svoje neduhy, by měli být hosté v kompletním složení. "Ještě úplně nevíme, jestli bude připravený José Fonte, který na středečním tréninku utrpěl lehký šrám," prozrazoval lodivod Les Dogues. "Své hráče nabádám, aby na minulý čtvrtek zapomněli," pokračoval.

Obecně je jeho tým ve velmi dobré formě, z čtyřiatřiceti utkání napříč všemi soutěžemi prohrál jen ve čtyřech případech. V úplně nevhodnou dobu ovšem taktéž s Ajaxem. "Možná že u některých mých hráčů se objevily pochybnosti. Musím apelovat hlavně na fakt, abychom neztráceli sebevědomí. Právě tahle skutečnost ve finále může rozhodovat," dodával Galtier.

"Budeme na hřišti působit tak, jako jsme zvyklí," ujišťoval Galtier. "Jen musíme být přesnější a hrát v ještě vyšším tempu. Tak abychom dostali z pohody tak skvělý mančaft, jakým Ajax bezpochyby je," dodal.

Domácí jsou proklouznutí do další fáze jarní části evropských pohárů určitě blíže, přitom si museli poradit i bez své velké útočné hrozby Sébastiena Hallera, který nebude k dispozici ani pro tento souboj kvůli administrativnímu pochybení a jeho nezařazení na soupisku pro druhou polovinu sezóny Evropské ligy. Chybět bude i nadále také André Onana, dopingový hříšník.

Nově však mezi absentující přibyl Nicolás Tagliafico, už delší dobu se nemůže stále na sto procent dostat do optimální fyzické kondice Noussair Mazraoui.

Amsterdamský lodivod Erik ten Hag se svým mužstvem naposledy bez obtíží na ligové scéně skolil doma rotterdamskou Spartu, které nasázel hned čtyři branky. "Jsme pořád a pořád lepší v defenzívě. Lille je nesmírně obtížný soupeř, nesmíme mu dovolit dostat se do svého rytmu," vyzýval své svěřence. "Pokud mu to povolíme, může být před bránou velmi nebezpečný," říkal.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Rensch, Schuurs, Martínez, Blind - Álvarez, Klaassen, Gravenberch - David Neres, Tadič, Antony
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Botman, Reinildo - Weah, Xeka, André, Bamba - David, Yazici
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.80 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Šachtar Doněck - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 18:55), první zápas: 2:0
Šachtar Doněck skvěle vstoupil do úvodního vyřazovacího kola Evropské ligy a bez větších potíží zvítězil na půdě izraelského Maccabi po výsledku 2:0. Díky tomu se výraznou měrou přiblížil k postupu mezi šestnáctku nejlepších, o kterou by ho mohl připravit jen totální kolaps. Maccabi předvedlo v domácím prostředí houževnatý výkon a vytvořilo si i několik slibných možností, jenomže o lepší výchozí pozici do odvety ho připravila mizerná koncovka.

Ukrajinský vládce posledních let nyní neprožívá úplně nejlepší časy na ligové scéně a zatím to vypadá, že ho čeká urputný boj o obhajobu mistrovského titulu s konkurenčním Dynamem. V posledním souboji si dokázal poradit s Ruchem Lvov v poměru 2:0 a v tabulce mu patří druhé místo s třiatřiceti body, za vedoucím kyjevským rivalem zaostává o pouhý bod. Jeho čtvrteční rival je na tom v izraelské nejvyšší soutěži velmi podobně.

V tuto chvíli je druhý s pětačtyřiceti body a na vedoucí Haifu má manko dvou bodů. Před pár dny se střetl v národním poháru s Beer-Ševou a rozhodně si zvedl náladu, neboť dokázal zvítězit 1:0. Ani jeden celek nemusí řešit příliš velké problémy s marodkou. Manažer Šachtaru Luís Castro navíc ve druhém poločase víkendového utkání nechal odpočívat řadu klíčových hráčů, nyní nemůže nasadit pouze Dentinha, Malyševa a možná také Stepanenka.

"Téměř všichni si myslí, že to pro nás bude snadná práce, ale úvodní výsledek může být ošidný z mnoha ohledů. Ani na chvíli si nemůžeme myslet, že postup máme v kapse, soupeř je totiž schopen z ničeho nic udeřit a pak by se dostal do obrovské výhody. K tomuto utkání je nutné přistoupit s maximální zodpovědností i koncentrací, chybět v žádném případě nesmí ani pokora," varuje portugalský stratég své hráče před možným podceněním protivníka.

Jeho protějšek Patrick van Leeuwen postrádá Cohena s Karzevem. "Jedno je jisté - nemáme co ztratit a tento duel si můžeme naplno užít. Účast v osmifinále se nám vzdálila na hony daleko, ale připomínám, že ještě není vše ztraceno. Snad nám zůstane naděje až do úplného konce a já pevně věřím, že všichni hráči budou pracovat na sto procent od úvodního hvizdu," uvedl nizozemský rodák s obrovským odhodláním.
Šachtar Doněck - pravděpodobná sestava:
Trubin - Dodo, Kryvtsov, Vitão, Matvijenko - Marlos, Stepanenko, Patrick - Solomon, Moraes, Taison
Maccabi Tel-Aviv - pravděpodobná sestava:
Tenenbaum - Geraldes, Hernandéz, Tibi, Saborit - Glazer, Peretz - Hozez, Rikan, Ben Chaim - Pešič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.54 - 3.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - Molde FK  (čtvrtek 18:55), první zápas: 3:3
Hoffenheim se v minulém kole pořádně natrápil a Molde mu zatápělo celý zápas. Teď se tenhle střet přesouvá do Německa a v Rhein-Neckar Areně se domácí pokusí napravit nepovedený dojem ze Španělska.

Duel hraný na neutrální půdě ve Villarrealu nabídl opulentní zábavu. Asi málokdo čekal, že by zápas Molde a Hoffenheimu mohl ukázat tolik gólových šancí, tolik branek a tolik vzrušení obecně. Gólů padlo hned šest a zápas skončil napínavou remízou 3:3. Pravidlo o venkovních gólech sice vzhledem k neutrální půdě není úplně fér, ale přesto má větší šance německý celek.

Pro Hoffenheim se jedná o historicky první účast ve vyřazovacích bojích Evropské ligy a hráči doufají, že si tuhle cestu protáhnou co možná nejdéle. Jakkoli se jim v poslední době nedaří ukazovat nějaké konzistentní výkony, tak na odvetu s Molde se připravili ve velkém stylu. Brémám totiž nasázeli rovnou čtyři branky a jasně ukázali, že mají obrovský ofenzivní potenciál.

Všechno ale není jen pozitivní, protože Hoffenheim trápí obrovská marodka. Na ní jsou hráči jako Stefan Posch, Robert Skov, Havard Nordtveit, Kevin Akpoguma, Dennis Geiger, Ermin Bičakčić, Benjamin Hubner a Kostas Stafylidis.

V tomhle směru má Molde jednu velkou výhodu a tou je kompletní kádr. Mimo hru je snad jen stále ještě neuzdravený Ola Brynhildsen.

Norský celek jednoznačně postrádá herní praxi, protože za ty dva měsíce nového roku odehrál právě jen jedno soutěžní utkání. V Evropské lize sice prohrál oba zápasy s londýnským Arsenalem a to celkem vysoko, ale jinak ostudu norskému fotbalu určitě neudělal. Teď by mohl slavit enormní úspěch, protože do další fáze Evropské ligy se ještě nikdy nepodíval.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kasim, Vogt, Richards - Gačinović, Rudy, Samassekou, John - Baumgartner - Dabbur, Kramarić
Molde FK - pravděpodobná sestava:
Linde - Pedersen, Bjornbak, Gregersen, Haugen - Bolly, Aursnes, Ellingsen, Andersen - Sigurdarson, Eikrem
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.66 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 18:55), první zápas: 2:0
Už je to hodně dlouho od doby, kdy si Salzburg připsal v Evropské lize nebo nějaké její obdobě výraznější úspěch. A teď rozhodně není moc blízko, protože na hřišti soupeře musí vyhrát o víc branek, aby měl šanci. Villarreal je navíc velmi zkušený tým.

Red Bull Salzburg se pravidelně dostává do Evropské ligy nebo do Ligy mistrů a na poli evropských pohárů není žádným ořezávátkem. Triumf ale neslavil ani v jedné z nich, byť v sezoně 1993/1994 k tomu měl v Poháru UEFA poměrně blízko. Skončil ale druhý, protože nestačil na nabušený Inter Milán.

Villarreal naproti tomu došel už třikrát v Evropské lize do semifinále a teď by to rád ještě vylepšil. Šance k tomu rozhodně má větší než jeho soupeř z Rakouska. A to právě díky prvnímu utkání, které Žlutá ponorka zvládla naprosto skvěle. V Rakousku její obrana vydržela domácí nápor a dvojice útočníku Alcácer - Niño se postarala o celkem dva góly.

Ty by v pohárové matematice mohly přijít hodně vhod. Tím spíš, že aktuální forma Villarrealu není tak dobrá jako u jeho soka. V posledních deseti utkáních se španělský celek radoval z výhry jen ve třech případech a není divu, že mu v LaLize boj o přední příčky zase začal utíkat nežádoucím směrem. Ani minulé kolo mu v tomhle směru zas tak moc nepomohlo, protože Villarreal se s Bilbaem rozešel smírně.

Trenér Emery se v tomto duelu musí obejít bez hráčů jako Francis Coquelin, Vicente Iborra nebo Mario Gaspar. Do hry se ale vrací mladý útočník Samuel Chukwueze a stejný postup nabral ozdravný proces také u záložníka Étienna Capouého, který by měl začít v základu.

Bernardo, Noah Okafor, Sekou Koïta a Mohamed Camara jsou absence na straně hostujícího celku. Ten aspoň vítá zpět obránce Ramalha, který musel z důvodů karet vynechat první utkání s Villarrealem.

Aktuální forma hovoří jednoznačně pro RB Salzburg. Rakouský celek vyhrál osm z posledních deseti soutěžních utkání, v domácí soutěži mu patří skvělé první místo s náskokem šesti bodů a před odvetou s Villarrealem si připsal cennou výhru 4:2 nad vídeňským Rapidem. Hattrickem se o to postaral mladý útočník Patson Daka, který si brousí zuby také na obránce ze Španělska.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Rulli - Foyth, Albiol, Torres, Estupiñán - Trigueros, Capoué, Parejo, Gómez - Moreno, Alcácer
Red Bull Salzburg - pravděpodobná sestava:
Stanković - Nissen, Ramalho, Vallci, Ulmer - Mwepu, Junuzovic, Bernede - Berisha, Daka, Aaronson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.63 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - SC Braga  (čtvrtek 21:00), první zápas: 2:0
Braga má před sebou hodně náročnou zkoušku, protože ve Věčném městě musí skórovat. A to aspoň dvakrát, aby dorovnala manko z prvního domácího utkání. Vlci v Římě ale hrají velmi dobře a na lavičce mají portugalského stratéga Paula Fonsecu, jenž Bragu do posledního muže detailně zná.

Římané potřebují ustálit své výkony, aby zase trochu odlehčili trenéru Fonsecovi. V Římě je to tak, že nehledě na to, jak dlouhou sérii vítězství máte za sebou, stačí jedna nebo dvě překvapivé porážky a je oheň na střeše. Pro trenéry je to velmi náročné podnebí, které osobně zakusil několikrát i trenér Fonseca.

Ten sice koučuje aktuálně čtvrtý tým nedokončené tabulky Serie A, ale jakmile prohraje se Spezií nebo podobným týmem, ihned se v médiích objeví zpráva o jeho nástupci. Nemusí prohrávat, stačí třeba i jen remíza po špatném výkonu. Jako se to stalo naposledy v utkání proti nováčkovi ligy z Beneventa. AS mu nedokázalo dát ani jednu regulérní branku a nakonec se s ním rozešlo remízou.

V Evropské lize je to přeci jen trochu veselejší. V prvním utkání na půdě portugalské Bragy totiž zaúřadovala dvojice hrotových útočníků Edin Džeko a Borja Mayoral, která dala Římanům do odvety uspokojující náskok dvou branek. Trenér Fonseca si je ale stejně jistý, že se Braga nevzdá a že jeho hráče čeká ještě pořádně napínavých 90 minut.

"Je před námi ještě pořádný kus práce, jsme teprve v pomyslném poločase. Zbývá nám jedno další utkání a jak znám soupeře, tak ten bude bojovat o holý život až do posledních minut. Nesmíme je podcenit a říkat si, že už máme výhru v kapse. Máme solidní šanci, ale nic víc. Musí být plně koncentrovaní a nesmíme myslet na žádné jiné zápasy, které jsou před námi," zmínil na tiskové konferenci.

V duelu s Bragou se trenér Fonseca bude muset opět obejít bez několika obranných pilířů. Mimo hru jsou Chris Smalling, Marash Kumbulla, Davide Santon, Riccardo Calafiori a Roger Ibanez. Další stopeři Juan Jesus a Federico Fazio pro změnu nefigurují na soupisce pro EL.

Trenér Carvalhal zase skládá sestavu bez Ricarda Esgaia, který byl v minulém utkání vyloučen a také bez zraněných Davida Carma, Yuriho Medeirose, Andrého Castra nebo Francisca Moury, kteří jsou stále zranění.

Braga na tuhle fázi Evropské ligy nemá moc dobré vzpomínky. Ty nejčerstvější jsou z minulé sezony, v níž Braga prohrála oba dva duely s Rangers. Generálku na AS ale zvládla skvěle, protože Tondele nastřílela čtyři branky a v tabulce portugalské soutěže je stále na solidním třetím místě.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Mancini, Cristante, Spinazzola - Karsdorp, Diawara, Veretout, Peres - Pedro, El Shaarawy - Džeko
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Ze Carlos, Tormena, Sequeira, Silva - Al Musrati, Fransergio, Gaitán - R. Horta, Galeno - Šporar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.37 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - FK Crvena Zvezda  (čtvrtek 21:00), první zápas: 2:2
AC Milán se představí v odvetě první vyřazovací fáze Evropské ligy proti CZ Bělehrad. Zápas v Srbsku skončil remízou 2:2 a lepší výchozí pozici do odvety tak má bezpochyby Milán.

Crvena Zvezda má však za sebou úctyhodnou sérii bez prohry od loňského října, kdy naposledy podlehla v rámci základní skupiny Evropské ligy Hoffenheimu. Opravdovým suverénem je CZ Bělehrad v srbské lize, kde od konce loňského října dokázala ve všech zápasech dokonce zvítězit.

Poměrně dobrou formou se může pyšnit také AC Milán, černou kaňkou jsou však poslední dvě kola, kdy svěřenci trenéra Pioliho nezvládli důležitý zápas o čelo Serie A s městským rivalem Interem a o týden dříve prohráli 0:2 se Spezií.
V zápase v Bělehradě už to vypadalo, že zvítězí Milán, který vedl 2:1 po vlastním gólu Pankova, trefě z penalty Kangy a další trefě z penalty Hernandeze. V nastaveném čase druhé půle však dokázal vyrovnat na 2:2 Pavkov, který tak zvýšil naděje Bělehradu na postup.

Zatímco AC Milán mezi oběma zápasy v neděli podlehl 0:3 Interu Milán, Bělehradu se podařilo v rámci domácí soutěže zvítězit, avšak ani tento výsledek se nerodil lehko. Bělehrad totiž na půdě Spartaku Subotica prohrával čtvrt hodiny před koncem 0:1 a až v 80. a 83. minutě dokázali tři body pro Crvenou Zvezdu vystřelit Ivanič, respektive Sanogo.

"Musíme jednoznačně stavět na našich kvalitách. Je normální, že během sezóny se vyskytnou určité problémy, ale my musíme vytrvat v našem stylu hry. Zítra budeme mít sice mírnou výhodu, ale nesmíme si dovolit polevit. V Evropě chceme za každou cenu jít dál," prohlásil na předzápasové tiskové konferenci trenér AC Milán Pioli.

Trenérem CZ Bělehrad je bývalý srbský reprezentant a dlouholetý hráč Interu Milán Dejan Stanković. "Cítím se skvěle, když jsem se vrátil na stadion, kde jsem hrál deset let. Kdyby mi někdo tehdy řekl, že se sem vrátím jako trenér Crvene Zvezdy v takto důležitém zápasu, nevěřil bych mu to," nechal se na tiskové konferenci slyšet Stanković.

"Nebude to nic lehkého, ale to už jsme věděli před zápasem v Bělehradě. Se zdravotním stavem všech hráčů jsem spokojen a jsme připraveni bojovat. Chceme hrát chytře a víme, že jsme outsider, ale v Evropě jsme už přeci jenom v letošní sezóně něco ukázali a já si jsem jistý, že šanci máme," dodal Stanković.

S Bělehradem neodcestovali do Milána zranění Katai, Nikolić a suspendovaní Rodić a Milunović. V dresu AC Milán zase určitě neuvidíme zraněného Bennacera a vykartovaného Mandžukiče. Hlavním rozhodčím zápasu bude Jesus Gil Manzano ze Španělska.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Kalulu, Tomori, Romagnoli, Hernandez - Meite, Kessie - Castillejo, Krunic, Leao - Rebic
FK Crvena Zvezda - pravděpodobná sestava:
Borjan - Milunovic, Pankov, Degenek - Gobeljic, Kanga, Petrovic, Gajic - Ben Nabouhane, Ivanic - Pavkov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.58 - 7.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Club Bruggy - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:00), první zápas: 1:1
Belgické Bruggy letos suverénně kráčejí k dalšímu vítězství v lize a letos předvádějí velmi solidní výkony také na evropské scéně. V jarní části se představili v Lize mistrů a až do posledního kola usilovali o postup do osmifinále, nakonec se museli spokojit s vyřazovací fází Evropské ligy. V úvodním kole bojují o postup se silným ukrajinským Kyjevem a začali celkem slušně i přesto, že se momentálně potýkají s nákazou koronavirem.

V současnosti nejlepší belgický klub si přivezl do této čtvrteční odvety nadějnou remízu 1:1 a je o fous blíže k účast mezi šestnáctou nejlepších, na druhou stranu se dá očekávat nesmírně vyrovnaná bitva. Svěřenci trenéra Phillipeho Clementa se nacházejí ve vynikající formě, v předchozích deseti utkáních hned devětkrát zvítězili a jednou remizovali právě s Dynamem. V tabulce jsou jasně první s dostatečným patnáctibodovým náskokem na druhé Antverpy.

"Je to pro nás důležitý zápas, chceme postoupit tak daleko, jak jen to půjde. Dynamo má věhlasné jméno a na domácí půdě klidně mohlo vyhrát, nerozhodný výsledek 1:1 je pro nás přijatelný výsledek. Na druhou stranu šance na postup jsou podle mého názoru stále padesát na padesát, každá chyba může mít rozhodující vliv. Rádi bychom odvedli naše maximum a věříme, že to bude stačit," vyjádřil se pro klubové stránky Rik de Mil.

Ten za normálních okolností vede rezervní tým, ale hlavní kouč Clement je stále v karanténě a svému týmu proto znovu nepomůže Kromě něho museli do izolace všichni asistenti a hned čtveřice hráčů Mats Rits, Stefano Denswil, Matej Mtirovič či Hans Vanaken. Nově byli pozitivně testováni také brankář Mignolet a záložník De Ketelaere. Bruggy se zřejmě budou muset obejít i bez útočníka Langa, jenž vynechal minulé dva zápasy kvůli nemoci, naopak po karetním trestu by se na levý kraj obrany mohl vrátit Sobol.

Kyjevský gigant nevyhrál v Evropské lize již šestkrát za sebou, k tomu mu příliš nevyšla ani víkendová generálka s Desnou (1:1). Rumunský manažer Dynama Mircea Lucescu teď nemá k dispozici Balutu, Burdu a Kostevyče."Věděli jsme, že to proti Bruggám bude složité, a proto jsme v prvním duelu chtěli vyhrát bez inkasované branky. To se sice nepovedlo, ale stále je vše otevřené," prohlásil Lucescu s optimistickými vyhlídkami.
Club Bruggy - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Mata, Kossounou, Mechele, Sobol - Dirar, Vormer, Balanta - Ketelaere, Okereke - Dost
Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Buščan - Kedziora, Popov, Zabarnyj, Mykolenko - Šaparenko, Sydorčuk, - Cyhankov, Bujalskyj, De Pena - Bjesjedin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.39 - 3.76
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Dinamo Záhřeb - FK Krasnodar  (čtvrtek 21:00), první zápas: 3:2
Dinamo na ruské půdě potvrdilo, že skupinu Evropské ligy na podzim neopanovalo náhodou, do odvety v Záhřebu si přivezlo jednobrankový náskok a také tři vstřelené branky. Krasnodar nečeká zajisté vůbec jednoduchá práce k otočení celého dvojzápasu, skórovat musí minimálně dvakrát, chorvatský celek přitom na evropském poli z posledních osmi případů ještě nepadl.

Je otázkou, zda domácím přišla vhod nucená pauza z minulého víkendu, neboť očekávané derby chorvatské ligy s Hajdukem bylo odloženo kvůli objevení nákazy nemoci COVID-19 u splitského výběru. Kapitán Arijan Ademi si každopádně nestěžoval. Ba naopak. "Odpočinuli jsme si, zároveň jsme dobře trénovali. Já si myslím, že budeme připraveni," ujišťoval fandy.

Zoran Mamič, kouč Purgeri, nemá v podstatě žádné potíže s absencemi. Nově se akorát bude muset vypořádat s tou v podobě Bartola Franjiče, jemuž se nakumulovaly žluté karty, stále je jinak zdravotně indisponovaný Sadegh Moharrami. "Sice jsme v Rusku získali dosti pozitivní výsledek, zatím ale nic neznamená. Až tento čtvrtek rozhodne," dobře si uvědomoval Ademi.

Už počtvrté během tohoto ročníku Dinamo narazí na protivníka z východu Evropy. V hlavní fázi evropských pohárů ani jednou neprohrálo s moskevským CSKA, ani napotřetí s nynějším sokem se pak neúspěch nekonal. "Krasnodar je pořád velmi nebezpečným protivníkem. Má totiž skvělé individuality. Všichni musíme vědět, jak na ně reagovat," pokračoval Ademi.

Na týmu kouče Murada Musajeva se možná v úvodním duelu podepsala jakási nerozehranost, pro něj bylo totiž měření sil se Záhřebany vůbec prvním v kalendářním roce 2021. Přitom ani na domácí scéně se mu následně nezadařilo, v Ruském poháru nestačil doma na Soči. I proto je zkrátka mírně favorizovaný jeho sok, byť ten aktuálně vyhrát za cílem postupu nemusí.

V úplně nejlepším rozpoložení Býci jednoduše nejsou. Chybět jim nyní budou pouze zranění Cristian Ramírez a Dmitrij Stockij. "V Krasnodaru jsme ztráceli míč. V tomto ohledu vidím prostor pro zlepšení," mínil Ademi. "Můžeme být silnější a silnější. I když na začátku sezóny jsme byli pod tlakem a teď jsou očekávání určitě menší, byla by škoda nekvalifikovat se dál."
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Ristovski, Lauritsen, Théophile-Catherine, Gvardiol - Ivanušec, Jakič, Oršič - Ademi, Majer - Petkovič
FK Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Gorodov - Smolnikov, Martynovič, Kaio Pantaleao, Černov - Wanderson, Olsson, Vilhena, Claesson - Cabella, Berg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.63 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 21:00), první zápas: 2:4
PSV sehrálo v úvodním zápase vyřazovací fáze Evropské ligy nesmírně ofenzivní bitvu s Olympiakosem, ovšem v obranné fázi předvedlo katastrofální výkon a po porážce 2:4 se mu vzdálilo osmifinále. Nyní se tuto ztrátu pokusí smazat v domácí odvetě, nicméně vzhledem ke kvalitám řeckého rivala ho nic snadného nečeká. Kromě tohoto střetnutí se už v neděli musí připravit na další obtížný duel, neboť se v jarním šlágru Eredivisie utká s vedoucím Ajaxem.

Svěřenci trenéra Rogera Schmidta si po porážce s konkurentem z Pireus snažili zvednout sebevědomí proti Vitesse a opět nezačali dobře, ale v závěrečných pětadvaceti minutách předvedli úchvatný výkon a nakonec otočili vývoj ve svůj prospěch (3:1). Dvěma trefami se blýskl navrátilec v sestavě Mario Götze, jenž navíc přišel na trávník až krátce po odehrané hodině. V Řecku dokonce nastoupil v základní jedenáctce, ale příliš se mu nevedlo.

"Momentálně je atmosféra v kabině skvělá a všichni hráči se soustředí na jediný cíl, kterým je postup do osmifinále Evropské ligy. Máme sice co dohánět, na druhou stranu je v našich silách porazit Olympiakos dvougólovým i vyšším rozdílem. Hodně záležet bude na tom, abychom nedělali zbytečné chyby v obraně a co nejdříve vstřelili vedoucí gól. Když se to nepodaří, tak musíme zůstat trpěliví," uvedl s jasným plánem Schmidt.

Ten se stále musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Romero, Gakpo, Obispo, Ledezma, Madueke a Boscagli, karetní trest si navíc musí odpykat Sangaré. Naopak po nemoci by už mohl hrát Ihattaren. "Máme dostatečně široký kádr, abychom se s mnoha absencemi vypořádali. Je nám jasné, že soupeř si bude dávat nejvíce pozor na Zahaviho, Malena či Götzeho, proto je nutné předvádět po celý průběh kompaktní týmový výkon," dodal německý rodák závěrem.

Hostům se příliš nepovedl minulý ligový zápas s Arisem, se kterým pouze remizovali v poměru 1:1. I přesto si v řecké nejvyšší soutěži počínají naprosto suverénním způsobem, ve třiadvaceti utkáních pouze jednou prohráli a před druhým PAOK drží úctyhodný dvanáctibodový náskok. Portugalský kouč Pedro Martins postrádá Vrousaie (poraněné koleno), mimo hru zůstávají i Papadopoulos s Papastathopoulosem.

"PSV jsme sice na domácí půdě porazili, jenomže utkání mohlo klidně skončit i remízou či dokonce výhrou soupeře. Oproti prvnímu utkání musíme být mnohem pozornější při bránění standardních situací a je také potřeba se zaměřit na výraznější kontrolu míče. Rozhodně se nachystáme sehrát další přestřelku, na druhou stranu se ale nesmíme soustředit jen na defenzivní fázi," myslí si padesátiletý Martins.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Dumfries, Teze, Boscagli, Max - Rosario, Thomas - Götze, Thomas - Zahavi, Malen
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Sá - Lala, Semedo, Ba, Reabciuk - M'Vila, Bouchalakis - Masouras, Camara, Bruma - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.87 - 3.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Real Sociedad  (čtvrtek 21:00), první zápas: 4:0
Manchester United si přivezl do odvety dostatečný náskok. A cokoli jiného než jeho postup do osmifinále Evropské ligy se neočekává. Možná se po samotném losování mohlo zdát, že Real Sociedad by anglickému gigantovi mohl více zatopit, samotný první zápas ovšem tato tvrzení vyvrátil. Dohnat čtyřgólové manko na Old Trafford by bylo pro něj hotovou senzací.

Minulý čtvrtek na neutrální půdě v Turíně byli The Red Devils jasně lepším týmem. Jejich sok se jaksi zmohl na nějaký odpor prakticky jen ve chvíli, kdy byl stav ještě nerozhodný. Postupně se však sesypal jako hodně špatně postavený domeček z karet. Zásluhu na finálním triumfu měl i útočník Marcus Rashford, který zaznamenal jeden ze čtyř přesných zásahů.

Právě on přitom přesně před pěti lety debutoval v evropských pohárech, tehdy přitom jeho premiéra proti dánskému Midtjyllandu dopadla nad očekávání dobře. Skóroval totiž dvakrát. "On má neuvěřitelný vliv na tým, a to jak na hřišti, tak mimo něj. Vyrostl jako správný mladý muž, který ví, jakou poctou je nosit dres Manchesteru United," vychvaloval ho Ole Gunnar Solskjaer.

Je dost možné, že tentokráte ho domácí manažer nenasadí do hry od začátku, i s ohledem na prakticky rozhodnuté dvojutkání, aby pošetřil jeho fyzický fond. "To utkání před pěti lety si pamatuji. Vstřelil tehdy dva pěkné góly," vzpomínal Solskjaer. "Od té doby na sebe vzal dost odpovědnosti. Nechť takto pokračuje. Myslím, že dalších deset až patnáct let bude stejný."

Paul Pogba, Phil Jones, Donny van de Beek, Edinson Cavani a Scott McTominay, to by měla být pětice hráčů, které by United neměli mít k dispozici kvůli zdravotním problémům. V nominaci jsou jinak rovněž dva mladíci, a to Amad Diallo i Shola Shoretire. "Nebudu vám ovšem říkat, jestli nastoupí. Škoda Hannibala Mejbriho, ten se zranil," vysvětloval Solskjaer.

Domácí se na tohle měření sil navnadili do optimální pohody, v Premier League si poradili s Newcastlem. Pak každopádně bude následovat další, velmi zásadní s Chelsea, a i proto by neradi slevovali ze svých nároků a zároveň si zbytečně komplikovali bitvu s celkem ze San Sebastiánu. Pořád nicméně platí, že na španělské protivníky United dlouhodobě moc neumí.

Byť naposledy aspoň utnuli svou pořádně negativní sérii, která činila devět utkání za sebou bez výhry a šest porážek. Doma jinak Manchester slavil výhru nad mužstvy z Pyrenejského poloostrova v minulých devíti případech jen jednou, a to v roce 2013. Paradoxně právě nad Realem Sociedad. Ten nyní v severnějších částech Anglie opravdu nebude mít co ztratit.

Hostující kouč Imanol Alguacil nebude mít k dispozici tři hráče, fit nejsou Miguel Ángel Moyá, Luca Sangalli a Joseba Zaldúa, otazník pak visí nad startem Aritze Elustonda. "Musím říct, že kvalifikovat se dál je téměř nemožné," přiznával devětačtyřicetiletý rodák z Baskicka, jehož mužstvo v LaLize o minulém víkendu hned čtyřmi brankami setnulo v derby Alavés.

Je určitě velká škoda, že do tohoto zápasu nezasáhne David Silva, zkušený středopolař La Reales, který prostředí manchesterského stadionu velmi dobře zná. Hned osmkrát se na něm představil v dresu Manchesteru City a šestkrát tam slavil vítězství. Od Imanola Alguacila ale dostal volno, chyběl tak v nominaci na utkání a do Anglie nakonec ani vůbec neodcestoval.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Williams, Bailly, Tuanzebe, Alex Telles - Matič, Fred - Diallo, Mata, James - Greenwood
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Álex Remiro - Gorosabel, Zubeldía, Sagnan, Nacho Monreal - Illarramendi - Januzaj, Martín Zubimendi, Mikel Merino, Mikel Oyarzabal - Isak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.72 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Slavia Praha  (čtvrtek 21:00), první zápas: 0:0
Navázat na solidní představení v Edenu bude chtít pražská Slavia v odvetě prvního kola vyřazovací fáze v Leicesteru. Bezbranková remíza z úvodního utkání říká, že Foxes potřebují zvítězit.

Sešívané do další fáze samozřejmě pošle vítězství, ale i remíza se vstřeleným gólem. Další výsledek 0:0 by přinesl prodloužení. V prvním vzájemném utkání příliš akce k vidění nebylo. Během úvodních minut se ve velkých příležitostech ocitli Kúdela a Barnes, nicméně ve zbytku zápasu stála za řeč snad jen Stanciova rána ze střední vzdálenosti.

Kdo se první prosadí, bude mít nyní velkou výhodu i podle Jana Bořila. "První gól hodně napoví. Já doufám, že ho dáme my. Půjdeme za tím, a když ho vstřelíme, tak vím, že se uklidníme na balónu, budeme si víc věřit. Pak budeme vědět, že máme velké šance na to tady uspět," říká slávistický kapitán.

Leicester v neděli potvrdil svou výtečnou formu a na odvetu se naladil bravurně. Díky zásahům Maddisona a Barnese zvítězil 1:2 na hřišti Aston Villy, díky čemuž si upevnil své postavení v elitní čtyřce a stále drží krok s druhým Manchesterem United. Celkově se nyní pyšní tím, že z posledních šestnácti utkání prohráli jen jedno jediné, a to doma proti Leedsu.

Optimismus do žil může slávistickým fanouškům vlít fakt, že se Liškám výrazně více daří na hřištích soupeřů než na svém stadionu. Zatímco venku získaly ve třinácti zápasech třicet bodů, doma ve dvanácti utkáních jen devatenáct.

Na druhé straně je tu skutečnost, že červenobílým se aktuálně na výjezdech příliš nevede. Po remíze v Příbrami skončilo nerozhodným výsledkem i nedělní klání v Teplicích, kde sice po Oscarově trefě vedli, nicméně srovnat na konečných 1:1 dokázal Mareš.

Nadále se ovšem ve Vršovicích mohou pyšnit skvostnou sérií. Naposledy totiž prohráli v první polovině prosince v Leverkusenu, od té doby hořkost porážky nezakusili třináctkrát v řadě.

"Hrajeme na půdě druhého týmu Premier League, hrajeme v Anglii. Víme, jak náročný soupeř nás čeká. Máme určitou zkušenost, jak těžký zápas na anglické půdě je, nicméně se chceme prezentovat zajímavým stylem. V prvním utkání byly chvíle, kdy jsme naznačili svoji sílu, to stejné chceme ukázat zítra," nabádá kouč Jindřich Trpišovský.

"Jsme tady chvilku, ale trávník je skvělý, je to po dlouhé době úžasný pocit stát na špičkovém hřišti. Moc se těšíme, jak na trénink, tak na zápas. Pro mě jsou anglické stadiony taková posvátná půda a jsem strašně rád, že tady můžu být a můžu vidět prostředí stadionu, který je krásný a útulný. Tráva je podobné té na Chelsea, myslím si, že v Premier League je to všude podobné," dodal lodivod vršovického mužstva.

Domácímu celku nebude pro utkání k dispozici vykartovaný Iheanacho, zdravotní trable zase do hry nepustí Fofanu, Justina, Péreze, Praeta a Maddisona. Hosté přijedou bez Hovorky, Ševčíka a Tecla. V ohrožení je i start tria Holeš, Bah, Lingr, podle trenéra Trpišovského by minimálně jeden z nich měl do utkání nastoupit.

Utkání na King Power Stadium má naplánovaný výkop na čtvrteční jednadvacátou hodinu. Řídit jej budou výhradně nizozemští rozhodčí. Tím hlavním bude Serdar Gözübüyük, jemuž budou dělat asistenty Joost van Zuilen a Johan Balder. Za video se usadí Dennis Higler.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Amartey, Evans, Söyüncü, Thomas - Choudhury, Ndidi, Tielemans - Albrighton, Barnes - Vardy
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Hromada, Provod - Sima, Stanciu, Olayinka - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.36 - 7.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bayer Leverkusen - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:00), první zápas: 3:4
První střetnutí nabídlo pořádně zajímavou přestřelku, z níž nakonec vzešli úspěšněji fotbalisté Young Boys. Leverkusen se každopádně minulý čtvrtek nepřízni osudu postavil čelem a po hodně mizerném prvním poločase po změně stran pořádně zabral. Předvedl bezpochyby sympatický výkon, určitě tak nejsou jeho šance na postup i přes jednogólové manko nereálné.

Můžeme však v případě Bayeru hovořit o minimálně strastiplné cestě za postupem do osmifinále nejenom z důvodu výsledkových. Svěřenci trenéra Petera Bosze totiž aktuálně nejsou ve formě a navíc je dlouhodobě trápí početná marodka, která se asi začíná podepisovat na celkové výkonnosti. Vždyť výhru v uplynulých sedmi zápasech zapsali jen jednu jedinou.

Stačili přitom během tohoto období nečekaně vypadnout z DFB-Pokalu s Essenem či prohrát v důležitých bitvách o přední pozice Bundesligy s Lipskem a Wolfsburgem. Ani o minulém víkendu nijak nezářili, remizovali na hřišti Augsburgu. "Opravdu ta situace není dobrá," říkal domácí stratég. "Doufám, že na odvetu nyní budeme připraveni lépe než na první utkání."

Lukas Hradecky, Santiago Arias, Julian Baumgartlinger, Paulinho, Sven Bender, Lars Bender, ty všechny by Bosz neměl mít k dispozici. Je pak otázkou, jestli se stihnou dát do kupy Karim Bellarabi a Nadiem Amiri. "Někdy ta zranění vyplynou z neustálého stresu, jindy se jedná o smůlu," krčil rameny. "Nikdy jsem v profesionálním fotbale nezažil trable takového rozsahu."

Před týdnem se dvakrát střelecky prosadil český útočník Patrik Schick, který výrazně pomohl Leverkusenu zmírnit fatální následky, jeho nástup v základní sestavě se přitom očekává i teď. "Já se vždycky snažím mužstvo připravit co nejlépe. Upřímně nevím, co jsem ve Švýcarsku udělal špatně," hodnotil Bosz. "Faktem je, že jsme celý zápas nezačali vůbec dobře," dodával.

Výběr hostujícího kouče Gerarda Seoaneho by neměl hledat důvody pro případný nezdar. Svému soupeři během devadesáti minut nastřílel čtyři branky, takový počin se zatím žádnému týmu v tomto ročníku nepodařil. Young Boys by přitom mohli být ještě silnější a určitě nebezpečnější, kdyby disciplinární trest nevyřadil nejlepšího střelce Jeana Pierra Nsamého.

Na marodce švýcarského celku by měli být jen Christopher Martins Pereira, Esteban Petignat a Vincent Sierro. Karetní trest kromě Nsamého mimochodem nevypršel ani Mohammedovi Alymu Camarovi. "Rozhodně budeme muset zahrát dobře, abychom se kvalifikovali dál. Máme sice náskok, Leverkusen však hraje doma," řekl šéf bernské lavičky Seoane.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Lomb - Fosu-Mensah, Tah, Tapsoba, Wendell - Wirtz, Aránguiz, Demirbay - Bailey, Schick, Diaby
BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
von Ballmoos - Maceiras, Zesiger, Lustenberger, Lefort - Fassnacht, Lauper, Aebischer, Sulejmani - Mambimbi, Elia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.59 - 4.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
Skleepy

Tip eurofotbalu 10 na Leicester? To chtělo hodně odvahy.

Reagovat
AC Sparta Praha good

myslím, že to znamená remízu v základní hrací době

Reagovat
Andis

Ano to znamena. Prodlouzeni se na to nevztahuje. Ono vsichni hrozne citi jak tam Slavie uhraje brankovou remizu treba 1:1. Vyhru si nikdo uplne neodvazi tipovat aby nedelali z Lestru uplny hovna. Na druhou stranu nikdo nerekne ze Slavie je outsider. Si nikdo v mediich nedovoli

Reagovat
LokoLFC

Ne, neznamena. 10 je vyhra nebo remiza = neprohra Lestru.

Reagovat
Andis

Samozrejme mas pravdu. Prehledl jsem ze psal jen o remize

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
Rolf

Uděláš líp,když budeš mlčet,ty slátanský lejno!

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Y.N.W.A

jakože měly dát 2? ...nechápu komentář

Reagovat
Shevchenko

Já s ním souhlasím, když už tu dávají tipy, tak by nemuseli dávat neprohry.

Reagovat
LokoLFC

Tak kdy tipujes, snazis se neprohrat. Ne jak Novotny s Podrouzkem, to je styl sazeni, kterym 5984379 let nic nevyhrajes.

Reagovat
Skleepy

Jo měli dát 2

Reagovat
Y.N.W.A

jo vole, po bitvě...

Reagovat
h8_sfatto

Schickita dá dalšího banána

Reagovat
smazaný uživatel

Možná dá i víc banánů.

Reagovat
smazaný uživatel

Dá 2, výsledek 4:2. 99 %.

Reagovat
Kixi Syhimour

Gerrard

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenheim

Reagovat
wesleyborland

Saka <3

Reagovat
adoxx

Svoboda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele