České desetiletí (3): Zahraniční úderka Teplic

05.04.2020, 14:11
Profily, historie
Admir Ljevaković je už téměř čtrnáct let stálicí teplického kádru a v poslední době také jedním ze dvou, maximálně tří cizinců, kteří za skláře nastupují k ligovým zápasům. Bývaly ale časy, kdy se po trávníku Na Stínadlech prohánělo mnohem větší množství zahraničních hráčů.

Tradici bosenské legie ve žlutomodrém jménu odstartovalo jedno z největších jmen, jaké po našich trávnících pobíhalo. Edin Džeko přišel do Teplic v roce 2005, a to zejména na doporučení Jiřího Plíška, který jej předtím trénoval v Željezničaru Sarajevo. Když Plíšek roku 2008 přebral trenérské žezlo po Petru Radovi, zažili muži z Bosny a Hercegoviny opravdový boom. V té době už na soupisce byli Samir Merzić či Admir Ljevaković, mladý kouč na ni zařadil i útočníky Mahmutoviće s Melunovićem a během dalších sezón si v teplickém dresu zahráli hráči jako Aldin Čajić nebo Abid Mujagić. Kdo si myslel, že s koncem Plíška na lavičce výrazně stoupne minutáž českým borcům, ten se mýlil. Plejáda cizinců se začala rozrůstat i o hráče z dalších zemí. Zprvu to byl Chorvat příchozí z Liberce Andrej Kerić, záhy dorazil pilovat pravou lajnu Konžan Franci Litsingi.

Nejpestřejší paleta vlaječek na teplické soupisce byl v sezóně 2013/14. O činnost obranou se přitom starali převážně Češi. Před Tomášem Grigarem nastupovali zejména David Jablonský, Jan Krob nebo Milan Matula. Na začátku sezóny také sbíral starty tehdy devatenáctiletý Michael Lüftner. Ze všech záložníků a útočníků však jen dva jejich krajané startovali v nadpoloviční většině utkání. Velkou porci minut dostal Martin Jindráček, téměř vše odehrál legendární Štěpán Vachoušek. Spolu s ním uprostřed zálohy nastupoval Ljevaković, na pravém kraji Litsingi a levou stranu měl na starosti Kapverďan Nivaldo. V útoku pak dostávali šance Aidin Mahmutović či Nigerijec Eugéne Salami.

Největší jméno ve fotbalové Evropě měl beze sporu Nivaldo. Ten opustil domovské Kapverdské ostrovy ve svých osmnácti letech a podstatnou část kariéry strávil v Portugalsku. V Académice de Coimbra si dokonce rok před příchodem do Teplic zahrál Evropskou ligu, kde nastoupil i do duelu proti Plzni. Ještě později opustil svou vlast Salami. Ten kopal v Nigérii až do jedenadvaceti let, odtud odešel do maďarského Debrecína. Než přestoupil do Čech, strávil poměrně vydařenou sezónu na hostování v Kecskemétu. Za ten si mimochodem před skláři zahrála i třetí africká hvězda Litsingi. I on dorazil do Evropy až v pozdějším věku, avšak nikoliv z rodného Konga, nýbrž z Kamerunu.

Nováčci se zde nemuseli aklimatizovat pod žádným velkým tlakem. Od Teplic se v tomto ročníku žádné zázraky nečekaly - vždyť v tom předchozím byly rády, že se vůbec zachránily. Zraky diváků se tak před sezónou upíraly na jiné koně. Třeba na Spartu, s Davidem Lafatou v nejlepší formě, Hušbauerem, Kadeřábkem či Krejčím. Řady týmu také nově rozšířili navrátilci ze zahraničních štací. Vedle Kamila Vacka a Bořka Dočkala byl tou zdaleka nejzvučnější posilou Tomáš Ujfaluši. Plzeň sice v průběhu léta přišla o Vladimír Daridu, vrátil se jí však ztracený syn Milan Petržela a její řady rozšířil i z Olomouce příchozí Tomáš Hořava. A strach šel i z dalšího účastníka evropských pohárů Liberce. Vzadu zkušený Radoslav Kováč, na ofenzivních pozicích Serhij Rybalka, Josef Šural nebo Michael Rabušic.

Sparta, Slovan i Viktorka rozhodně naplňovaly předpoklady - jenže první třetinu sezóny byli nejviditelnějším týmem skláři. Osm bodů a sedm branek v úvodních čtyřech zápasech, to ještě nebyla moc dechberoucí bilance. Jenže pak přišel památný zápas v Edenu. Slavia po nadějné předchozí sezóně pošilhávala po vyšších příčkách, začátek nového ročníku se jí však tolik nepovedl. Přesto byla v tomto utkání favoritem, namísto vítězství ale napsala jednu z nejčernějších kapitol své historie. Žlutomodří po hodině vedli o tři branky, namísto korekce stavu ze strany domácích přišlo Kiselovo zbytečné vyloučení, čehož hosté využili. Postupně navýšili svůj gólový účet na sedm, přičemž hlavní hvězdou večera byl autor hattricku Aidin Mahmutović, na začátku sezóny převážně náhradník.

Bylo by více než pochopitelné se po takovémto utkání rozplývat, Zdeněk Ščasný ovšem zůstával nohama pevně na zemi. "Tohle se stane možná jednou za deset let, ne-li za víc. Spíš než výsledky mě v prvních pěti kolech těší hra. Ale kluci nemají proč létat v oblacích, loni jsme se horkotěžko zachránili a myslím, že to ještě všichni mají v hlavách."



Osm tisícovek navnaděných fanouškům přišlo podpořit svůj tým na nadcházející domácí zápas proti Jihlavě. A vyplatilo se. Stínadla viděla atraktivní přestřelku a nakonec teplickou výhru 4:2. První dvě branky obstaral Mahmutović, jenž se tak v součtu s utkáním v Edenu trefil pětkrát během dvou poločasů. Neporazitelnost Severočechů sice skončila další týden v Mladé Boleslavi, avšak návrat na vítěznou vlnu byl rychlý. Zisk tří bodů proti Jablonci režírovali jen a pouze zahraniční hvězdy. Skóre otevřel útočník Mahmutović, další trefy přidali křídelníci Nivaldo a Litsingi. Následoval další zářivý zápas bosenského útočníka při čtyřgólovém výprasku Příbrami a potvrzení, že mají v Teplicích obzvláště spadeno na vršovické celky - Bohemce na cestu domů nadělili pět branek.



Po deseti kolech tak nebylo pochyb, že záchranné starosti letos na skláře nečekají. Třetí místo v tabulce, druhý nejvyšší počet gólů v této fázi soutěže v její historie a k tomu Aidin Mahmutović na čele tabulky střelců. Jenže mašina se po reprezentační pauza zadrhla. Dokázala sice ještě odčinit porážku od Brna vítězstvím s Plzní (a dočasným vzestupem na druhé místo), jenže utkání na Letné bylo pro Teplice pohromou. Nejenže z hlavního města odjížděly s prázdnou, navíc se jim vážně zranil kanonýr Mahmutović, jenž se už ve zbytku ročníku na trávnících neukázal. A do konce podzimu už se Ščasného družina ani nedočkala vítězství. Přesto přezimovala na třetí pozici a na straně lodivoda panovala spokojenost. "Musím se vrátit na začátek ligy, kdy jsme říkali, že se chceme vyhnout záchranářským starostem z minulé sezony a to se nám i podařilo. Chtěli jsme předvádět hru, na kterou budou chodit lidi, to se nám taky podařilo. Spokojený musím být i s počtem bodů, které jsme nasbírali," říkal Ščasný.

Po zimní přestávce už to tak slavné nebylo. Drtivá výhra nad Olomoucí v prvním domácím zápase sice dala fanouškům naději, že to bude stejné jako na podzim, ale opak byl pravdou. Za celé jaro dali skláři více než jeden gól pouze třikrát a v tabulce se propadli na páté místo, mimo evropské poháry.

Do další sezóny vstupovali Severočeši s podobnou zahraniční osou. Směrem dopředu se už ale zařadili zpět do ligového průměru. V zimě se navíc museli vyrovnávat se ztrátou opor - Mahmutoviće si vyhlédla plzeňská Viktorka, Nivaldovy cesty se zase vydaly do Běloruska. O půl roku později je s velkým přestupem následoval i Litsingi, jenž se odebral do Sparty. Postupně tak role cizinců v Teplicích upadala, až se situace dostala do letošního stavu. Výraznější roli v týmu mají už pouze Ljevaković a z Krasnodaru zapůjčený Rus Igor Paradin.



A další kroky zahraničních borců? Franci Litsingi si zřejmě Česko oblíbil, neboť po odchodu ze Sparty si zahrál i za brněnskou Zbrojovku. Nivaldo se po krátkém angažmá v Minsku vrátil do Teplic, ve zlém se však s vedením rozešel a aktuálně kope v Rumunsku. Eugéne Salami se znovu odebral do Maďarska a ten, který v naší lize zanechal největší stopu - Aidin Mahmutović - se po deseti letech vrátil do své vlasti.

Autor: Martin Vejdělek / fkteplice.cz, idnes.cz, denik.cz

Komentáře (66)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Za to slovo úderka

Reagovat
monty25

V sezoně 2013/2014 mně Teplicím bavilo fandit nejvíc právě díky těm cizincům. Troufám si říct, že během podzimu hrály Teplice nejatraktivnější fotbal v lize. Bohužel to jaro už bylo slabší... Pak mě ještě bavila sezona 2016/2017, kdy už to nebylo tolik o cizincích a hlavními tahouny byli Hora a Fillo. Jenže právě Hora se tehdy v 26. kole zranil a Teplice zase skončily bez pohárů... Teď už bohužel musím uznat, že jsou nezajímavým týmem, který lize nic moc nepřináší.

Reagovat
Aik29

Reagovat
Beči

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
forma

Reagovat
forma

Nejlepší éra Teplic byla pod Strakou ... Poštulka,Rada,Voříšek,Rezek,Horváth

Reagovat
Filip12

Slavia během 10 let docela turbulence rok 2007 LM , 2008,2009 titul , 2015 téměř bankrot a zánik 2019 titul co přijde příště?

Reagovat
Le Gunner

No ještě jeden titul a pak bankrot...

Reagovat
Salfovic

S LuftJardou to jinak dopadnout nemůže.

Reagovat
Kongo

Kde jsou ty časy kdy hráli fakt špičku?Meli tehdy docela dobrý kádr. Tesařík, Kolomaznik, Verbir, Rada, Mašek, Sabou, Hunal, Divecky, Vachousek. Dokázali hrát vyrovnanou partii s tehdy kvalitnějším Celticem.

Reagovat
smazaný uživatel

A chodili lidi.

Reagovat
Dufan

Reagovat
Y.N.W.A

a trénoval to Straka, ne?

Reagovat
Witcher

Tyhle hráči se nikdy na hřišti nepotkali

Reagovat
ondrasch77

Sabou , hrál jak dobytek...

Reagovat
mayday

To i Hunal třeba.

Reagovat
ondrasch77

To bylo taky solidní hovado...

Reagovat
mayday

Neskutečný hovado, pamatuju si ho v Brně tuším za Žižkov, od první minuty na vylití.

Reagovat
ondrasch77

Taky ho mám spjatýho ponejvíc s Viktorkou...

Reagovat
smazaný uživatel

Salamiho Teplice zničily, už nesehnal práci

Reagovat
fabec1222

Měl to na salámu

Reagovat
ratusek

0:7, to byl svět ještě v pořádku

Reagovat
Y.N.W.A

až lidem otevřou Globus, tak zase budou mít místo, kde je svět ještě v pořádku

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
martin1

Reagovat
Kepy_FCB

https://www.youtube.com/watch?v=trq_GgrXKFw

a tady úplně nejvíc v pořádku

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
Y.N.W.A

skvělý, díky za tyto vzpomínky

Reagovat
Beči

Jako Severočech s bydlištěm blízko Teplic jsem jim vždycky přál, a byl jsem vždy strašně zklamaný když to nedotáhli a skončili těsně pod vrcholem (chápej evropské poháry).

Reagovat
Blasphemer

Tenkrát hrál Zdenál s Teplicemi super fotbal, na Teplice se strašně dobře koukalo v té době. Škoda, že lidi si budou pamatovat hlavně pozdější dvojité fiasko ve Spartě. Asi to měl po těch Teplicích zabalit a skončil by se ctí.

Reagovat
KingMaster13

No fiasko..... To první angažmá se mu docela povedlo, však Spartu dotáhl do čtvrtfinále evropské ligy. Spíš se pak neměl vracet. Zdenda svýho času bejval top ale konec kariéry si docela posral no

Reagovat
mistr129

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Blasphemer

Jo, souhlas. V prvním angažmá udělal aspoň úspěch v Evropě. Ale ligu nezvládl. Vím, že si tehdy fans Sparty strašně stěžovali především na herní projev. Čas ukázal, že může být i hůř.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JackBlack

Na Litsingiho jsem uplně zapoměl ten trhal Fantasy ligu

Reagovat
Witcher

Ten první rok byla Fanta výborná

Reagovat
doshcz

spádová oblast v Teplicích je pro fotbal super jenže se ten fotbal musí hrát.. dnes bohužel klub bez ambicí a tak to ani ty diváky nebere..

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Coutinho10

OT: Tiki-Taka v karantene konecne i na YT

dnes byl Sveceny se Svancarou a ve stredu bude Sveceny s Ujfym

https://youtu.be/TV4k4u-8A3E

Reagovat
smazaný uživatel

a dneska u Novotnyho Pastrnak

Reagovat
Coutinho10

zaregistroval jsem, ale zatim koukam jenom na fotbalisty, protoze hokej me postupem let bavi mene a mene, ale asi na to pak nejak kouknu jak to hodnotis..taky super jako treba 1. dil s Schickem ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste sem nevidel jedinej dil, ani toho Pastu ne. Ale koukni na to, Pasta je rozhodne zabavnej a charismatickej typek. Novotny toho asi bude umet vyuzit, protoze on je skvelej moderator, umi se v mediich jako takovych dobre pohybovat a mam z nej pocit, ze se lidi v jeho spolecnosti citi dobre a jsou sami sebou

Reagovat
Coutinho10

s druhou casti jednoznacne souhlasim, protoze Novotny je super a bavi me, takze jak tam je nejaky fotbalista, tak koukam...Pastrnaka az tolik nesleduju, ale kdyztak pak nejak kouknu

Reagovat
Coutinho10

jinak dnes byl i 1. dil na O2TV Made in Eden, ale asi trochu zklamani, protoze 95 % z tech vsech zaberu jsem videl, takze uvidime u dalsich dilu, ale cekal jsem vic...

Reagovat
Losinho

Hlavně jsem myslel, že to bude aspoň hodinový

Reagovat
Coutinho10

j, aspon to ma 7 dilu, tak uvidime, co ukazou v dalsim, ale spis se bojim, ze kazdej dil bude o jednom LM zapase a krome sestrihu, rozhovoru, komentu ze studia tam nebude zadna pridana hodnota

Reagovat
Losinho

Jako přijde mi, že jsem se nic nedozvěděl.

Reagovat
Coutinho10

j, vsechno jsme uz jsem videli...max. si nepamatuju Frydka, jak komentoval na tiskovce Stancia, kdyz sel k nam, ale jinak vsechno bud highlighty ze zapasu, pozapasovych ci predzaposovych rozhovoru, zabery z tiskovek nebo materialy, co se meli u Stancia a jeste zkopirovali Premovu hecovacku po zapase

Reagovat
Coutinho10

*vsechno jsme uz videli

Reagovat
Losinho

I ten Frýdek už byl někde použitej určitě. Čekal jsem víc věcí ze zákulisí no, takhle to je takovej Magazín LM zaměřenej jen na Slavii. Zklamání.

Reagovat
Coutinho10

j asi jo, a ty dalsi dily si myslim, ze budou jeste nudnejsi...tady v tom 1. dilu byly alespon nejaky zabery jeste se Silhavym atd., ale ted uz to tutove bude co dil, to 1 zapas ze skupiny LM a daji ti tam mimo sestrihu z toho zapasu i best of z jejich dlouhyho studia ci rozhovoru...

Reagovat
Coutinho10

jinak jestli máš Spotify, tak doporučuju jejich podcast k tomu 1. dílu + tam je rozhovor ke konci i s Houšťou ....za mě celý podcast s přehledem předčil zmíněnej 7-dílnej seriál

https://open.spotify.com/episode/6t9xYH6Dui8s5k7kK0vU95?context=spotify%3Ashow%3A14rQcEdYr8ee3I0ItvBF9d&si=chOI70nXSjO2UDsQJSQr2g

Reagovat
Losinho

Díky, kouknu

Reagovat
Coutinho10

nz, pak napiš, co na něj říkáš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný a od nich bych nečekal něco zdarma

Reagovat
Coutinho10

skoda, ze nejde dohledat nebo aspon me se to nepovedlo najit tech ,5 predchozich dilu, ktere byly pouze na IG...zkousel jsem se tam divat, ale nedostal se k tomu, tak aspon, ze od vcerejska to je na YT

Reagovat
bobis21

Teplice byly vždycky celkem sympatický tým a v boji o poháry bych je rád viděl. Poslední roky se ale z toho středu posouvají spíš opačným směrem ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele