Anglická Premier League - souhrn 4. kola

10.09.2011, 17:58, aktualizováno 12.09.2011, 22:57
Komentáře a souhrny
Bezbrankovou remízou skončilo pondělní měření mezi Queen's Park Rangers a Newcastlem, které uzavřelo čtvrté kolo. Pro Magpies znamená bod posun na čtvrtou pozici, o níž se dělí se Stoke City. QPR má body čtyři a je jedenácté...

Queens Park Rangers - Newcastle United 0:0

12.09.2011 21:00

Góly: -

Atraktivní podívaná, v niž překvapivě nehrál titulní roli Joey Barton, skončila i přes množství šancí, především v prvním poločase, bezgólovou remízou. Největší zásluhu na tom má pečlivě bránící obrana hostů, jež sice Rangers dovolila způsobit vzruch před brankou, avšak za brankovou čáru, či častokrát ani k brankáři, je nepustila. Magpies tak zůstávají stále neporaženi a s jediným obdrženým gólem stojí v čele defenzivních statistik.

Už od prvních minut utkání měli domácí Rangers jednoznačně více ze hry, o což se postarala především dvojice Adel Taarabt - Shaun Wright-Phillips, po jejichž ose se míč častokrát dostal k zakončujícímu Bothroydovi. Nejprve to však oba jmenovaní zkoušeli sami. V šesté minutě napřáhl Taarabt, ale potvrdil, že mu to letos zkrátka nepadá a i jeho 15. střela v sezoně skončila jen v rukavicích Krula.

Pak se poprvé dostala ke slovu posila z Manchesteru City, když na jeho hlavu vykouzlila úžasný centr další nová akvizice Armand Traore. Drobný křídelník ovšem dějiny nepřepsal a když se hlavou do míče položil, mohl jej sledovat pouze při cestě do nižších pater tribuny. Po necelých patnácti minutách nastala na Loftus Road ďábelská čtvrthodina, v niž se mohli fanoušci dočkat hned několika branek.

Parádní podívanou v úžasném tempu odstartovala šance Newcastlu. Leon Best s lehkostí svého slavného jmenovce prakticky ve stoje oklamal bránícího hráče a málem překonal i brankáře - Kenny však konečky prstů vytěsnil nebezpečný projektil těsně vedle zadní tyče. Za dvě minuty mohl naopak domácí fanoušky rozradostnit Bothroyd, jehož na značce pokutového kopu našel Wright-Phillips, útočník Rangers nicméně pozměnil známou pověru na "nedáš - nedáš".

Hned za minutu se do úniku dostával opět 29letý rychlík, ale proti přesile si netroufnul a jediné, co mu zbylo byla střela z dálky - bez úspěchu. Minuta číslo 22 a další obrovská příležitost domácích. Taarabt dal vzpomenout na parádní kousky z loňské sezony, geniálně si pohrál s dvojicí soupeřů ve středu pole a předal míč aktivnímu Wright-Phillipsovi na rohu vápna. Angličan zakmital svýma bleskovýma nohama, uvolnil se a předkládal Bothroydovi před poloodkrytou svatyni přízemní centr. Posila z Cardiffu ale na míč nedosáhla.

Za pět minut se situace opakovala téměř jako přes kopírák. Marocký záložník poslal do běhu neúnavného brázdiče pravé lajny, jenž obratem balon posunul před bránu na Bothroyda. Tomu se ale míč zapletl po nohama a nakonec se po skrumáži dokutálel až k dobíhajícímu Faurlinovi, který jej ovšem s přispěním teče obránce Newcastlu poslal pouze nad. z následného rohu měl Bothroyd další velkou šanci. V souboji na hranici malého vápna přetlačil Stevena Taylora a hlavou mířil přesně k tyči - tam ale stál připravený s napřaženou pravačkou Danny Sipmson.

Největší šanci si domácí schovali na 39.minutu. Kdo jiný než Adel Taarabt zase našel perfektně naběhnutého Wrighta-Phillipse, jenž si v souboji poradil hbitěji než stoper Coloccini a mířil vstříc Krulovi. Povedl se mu i lob, jenže na brankové čáře stačil včas zasáhnout Steven Taylor a stav tak zůstal stále bezbrankový. To platilo i při odchodu do kabin.

Kdo čekal ve druhé půli ofenzivní smršť Queens Park Rangers, byl zklamán. Hned v první minutě sice střílel Taarabt, ale Krul skryl pokus bez potíží do náruče. Následné náznaky šancí vždy dokázali uhasit obránci v černobílém, především pak exceloval Steven Taylor. V 66. minutě však i on jen přihlížel jak se po rohu dostává k hlavičce mířící mimo branku Derry. Hra sice ze svého půvabu a nasazení mnoho neubrala, nicméně šancí bylo ve druhé pětačtyřicetiminutovce pramálo.

Jednu z nich si deset minut před koncem utkání vytvořil skvělým uvolněním přes dva hráče a následnou střelou nad Wright-Phillips, jehož byla až do vystřídání skutečně plná pravá strana hřiště. Ke gólu ovšem ani jeho snaha nevedla a Newcastle si tak odnesl z líbivého klání šťastný a cenný bod za remízu 0:0.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Blackburn Rovers 1:1

11.09.2011 17:00

Góly: 38. Bobby Zamora - 32. Rubén Rochina

Blackburn má první bod! Uhrál ho přitom na půdě Fulhamu, který s ním tedy zůstává v sestupové zóně. Po tomto kole má jen o bod víc. Rovers se zároveň vyhnuli trapné bilanci - poprvé od roku 1888 mohli vyjít ve všech prvních čtyřech zápasech sezony naprázdno. To se jim nakonec i díky premiérové trefě Rochiny nepovedlo.

V první půli byl ještě Blackburn domácím relativně vyrovnaným soupeřem. Projev obou mužstev na první pohled postrádal jistotu i kvalitu, naopak snahu nešlo upřít žádnému z aktérů. Každopádně třeba David Hoilett v první půli stihl připravit slušné palebné pozice Rochinovi i Goodwilliemu, zatímco na druhé straně málem Dann ověnčil svůj debut v žlutočerném dresu zaviněním branky. Jeho malou domů ovšem sice vystihl Zamora, pak se nicméně po Salgadově zákroku na něj nepískala penalta.

Fulham se jinak celý poločas pokoušel o pevné uchopení taktovky zápasu, a zrovna když se mu to už začínalo dařit, přišla parádní trefa Rochiny. Nenápadnou akci rozjížděl opět Hoilett, když od levé postranní čáry přihrával na vápno španělskému útočníkovi, jenž levačkou vymetl šibenici. Rovers se však neradovali příliš dlouho. Hned po šesti minutách Givet podcenil obranný zákrok a Zamora pak z pravého kraje šestnáctky prostřelil Robinsona. Ten v tu chvíli ještě netušil, že po přestávce zažije jeden z nejtěžších možných poločasů.

Ruiz totiž patrně bude ještě potřebovat nějaký čas na aklimatizaci, kdežto Dembélé hned jak přišel, zvedl domácí ofenzívu o sto procent. Jakkoliv nakonec v četných gólových příležitostech nijak přímo začleněn nebyl. Givet každopádně musel blokovat Zamorovu střelu zpoza zadní tyče a Robinson odmítal nadějně pálícího Dempseyho. Strůjcem všeho nebezpečenství se zdál být Danny Murphy.

Jenže Fulhamu to bylo k ničemu, i záhy byl Dempsey vychytán. Naopak se ještě Craven Cottage strachoval, když ojediněle zaútočil Goodwillie. Úplný závěr ale poznamenal hlavně souboj brankáře Schwarzera s aktivním Hoilettem, po němž byl kanadský útočník dlouho ošetřován.

Více informací k zápasu

Norwich City - West Bromwich Albion 0:1

11.09.2011 14:30

Góly: 3. Peter Odemwingie

West Bromwich Albion dokázal díky brzké trefě Odemwingieho zvládnout utkání v Norwichi a odváží si tak z Norfolku premiérové tři body v letošní sezóně. Kanárci si naopak na něco podobného ještě chvíli počkají.

Baggies začali na Carrow Road bez respektu a hned od úvodu dávali najevo, že chtějí konečně prolomit nepříznivou sérii. A hned první vážnější příležitost hostujícího celku skončila brankou. Neuběhli ani tři minuty, na Shoreyho zdánlivě neškodný pas nedoskočil De Laet, váhavý Ruud zareagoval pozdě a Odemwingie už měl potom snadný úkol - 0:1.

Inkasovaná branka Kanárky probrala. Srovnat krok mohl vzápětí Surman, jeho střela z úhlu se však stala snadnou kořistí Fostera. Ten samý hráč to zkoušel i o chvíli později, tentokrát napřáhl z 20 metrů, výsledek jeho snažení byl ale stejný jako v prvním případě. A když nic nevykvetlo ani ze spolupráce Bennett - Tierney, tak mohlo opět udeřit na druhé straně. Dorransova utěšená rána však naštěstí pro domácí orazítkovala pouze tyč.

Po obrátce to byli opět svěřenci Paula Lamberta, kdo měl navrch. Spolupráce Martina s Croftsen však kýžené ovoce opět nepřinesla. O chvíli později zkoušel dalekonosným pokusem štěstí Johnson, jeho střela se ale o chlup mezi tři tyče nevešla. Domácí lodivod dělal, co mohl. Během krátké doby využil všechna střídání, ani to ale změnu v rozložení sil nepřineslo.

V 75. minutě navíc po standardní situaci došlo ke kontaktu Reida se Morisonem a sudí Halsey po krátké úvaze nařídil pokutový kop. Míč si na značku postavil střelec první branky Odemwingie, ale Rudd tentokrát jeho střelu vystihl a zcela tak napravil své zaváhání při první brance. Zoufalý závěrečný tlak Norwiche pak přinesl ještě jednu zajímavou možnost, na centr Tierneyho si naběhl Morison, v tísni ale branku netrefil, což znamenalo jediné - jeho tým zůstane pro dnešek bez bodu.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Manchester United 0:5

10.09.2011 18:30

Góly: 5. Javier Hernández, 20. Wayne Rooney, 25. Wayne Rooney, 58. Javier Hernández, 68. Wayne Rooney

Vyprodaný Reebok Stadium, poprvé za posledních pět let, z pozice domácích fanoušků nepřihlížel žádné příjemné záležitosti. Manchester United totiž po Arsenalu zničil i Bolton, vedený shodou okolností Wengerovým velkým obdivovatelem. Oba kluby z města textilu tedy dál zůstávají stoprocentní.

Přestože poločasový výsledek hovořil jasnou řečí, nedá se konstatovat, že by United svého soupeře válcovali. Spíš naopak - ve zlato proměnili, na co sáhli, zbytek dopředu odehráli spíše v tréninkovém tempu a vzadu především mezi prvními dvěma vstřelenými góly leckdy až nepěkně hořeli. Každičký vstřelený gól byl navíc dílem individuálních selhání obvykle nejistých členů Jaaskelainenovy stráže. V prvním případě to byl klusající Knight, kdo nechal Cahilla napospas dvěma útočníkům MU a výsledkem pak bylo Hernandézovo pohodlné zakončení po nízkém centru Naniho. Podruhé zase Boyata nestačil Rooneymu a ten také doklepával do odkryté klece - tentokrát byl vyzyvatelem Jones. A stejní dva borci se podepsali i pod třetí trefu, když pravý bek hladce prošel kolem Knighta, aby sám neprostřelil Jaaskelainena, ovšem Rooney byl na správném místě ve správný čas, takže bylo stejně hotovo.

Boltonu se v první půli dařilo relativně slušně držet alespoň střed pole, šance z toho nicméně tak jako tak málokdy plynuly. Vlastně jen v té patnáctiminutovce v první polovině úvodního dějství. Tehdy například Eaglesovu střelu vyráželi na brankové čáře Ferdinand s Rooneym nebo Klasnićovu povedenou ránu zpoza velkého vápna akrobaticky zlikvidoval jinak neprověřený de Gea.

Do druhého dějství vstoupili Trotters s nebývalou kuráží. Daviesova hlavička ani Klasnićova střela levačkou sice nepatřily mezi ty úplné jedovky, ale de Geu přeci jen nějak prověřili. Efektivita byla dnes každopádně stále na straně MU. Andersonův střílený centr, který se nebezpečně kroutil do vzdálenější šibenice, ještě Jaaskelainen vyrazit dokázal. A jeho strážci se vypořádali i se skutečností, že po Finově výletu zívala na Hernandéze zcela nekrytá svatyně. Jenže čtvrtému gólu se stejně nezabránilo. Nani pronikl do vápna, kde si penaltu nevymodlil, a pak Carrickův zblokovaný pokus dorazil do sítě Chicharito.

Bolton přesto i nadále nebyl na odpis. Reo-Coker například ze zvláštní pozice nastřelil břevno a do šíře pěkně roztaženou narážečku s Robinsonem pak zakončil střelou i Pratley. Stejně tak se ovšem nezměnila ani hra obrany Wanderers. Ta byla dál tristní. Nani měl dostatek času rozhlédnout se a najít snad znuděného Rooneyho, který na ose hřiště stál nehlídaný už nějaký ten čas, a právě odtamtud pak poslal k pravé tyči další svůj nechytatelný projektil. Tímto se pihovatý forvard stal teprve čtvrtým hráčem historie PL, kterému se povedlo docílit dvou po sobě jdoucích hattricků. Před ním se to povedlo jen Drogbovi, Ianu Wrightovi a Lesu Ferdinandovi. A Manchester zároveň zlomil rekord o největším počtu nastřílených branek v úvodních čtyřech kolech (18).

V úplném závěru měl více ze hry Bolton, ale to pouze proto, že United dohrávali opravdu jen na půl plynu. Umožnili tak třeba střídajícímu Tuncayovi uvést se třemi propagačními pokusy. Sami Red Devils už přitom svému sokovi nestihli pošesté ukázat, "jak se to dělá". Hernandéz totiž na Naniho šikovnou kolmici navázal jen nepřesným finišem.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Swansea City 1:0

10.09.2011 16:00

Góly: 41. Andrej Aršavin

Arsenal se konečně dočkal svého prvního vítězství v ligové sezoně. Šlo však o tři body darované, o které navíc Kanonýři v závěru klidně mohli zase přijít. "Nová éra" nicméně odstartovala takovým ziskem, jaký si fanoušci londýnského celku vysnili, zatímco Swans na výhru dál čekají.

Arsene Wenger udělal oproti debaklu od United pět změn v základní sestavě, z toho dvě zahrnovaly i debut nových tváří - Mertesackera na stoperu a Artety na Fabregasově místě. Kanonýři nicméně úplně nezformovaně nepůsobili, vepředu si španělský virtuos párkrát vyhověl s Van Persiem a prim dokázal hrát i Ramsey. Jednou například vypustil precizní kolmici pro Walcotta, ten v souboji zboural protivníka, procedil míč skrz Vorma a pak jen přihlížel tomu, jak Caulker při skvělém obranném zákroku páře síť.

Vzadu v dresu Arsenalu exceloval Koscielny a své si odehráli i krajní beci Sagna s Gibbsem, ovšem Mertesacker se povětšinu času rozkoukával. Brzy tedy neodhadl Agustienův centr a Grahamův náběh, takže se pak Szczesny musel vytasit s překrásným reflexním zákrokem. A pak ještě chyboval při Taylorově centru, který nechal nebezpečně proplout napříč celou šestnáctkou. K jeho duhu ale šlo, že pak ve 40. minutě vyrobil nepochopitelnou hrubku brankář Vorm a daroval tak Gunners teprve třetí gól v ligové sezoně. Při rozehrávce totiž vhodil míč do paty spoluhráče a Aršavin pak z úplného kraje pokutového území a nepříznivého úhlu trefil levačkou prostor mezi třemi tyčemi. V lize se tak prosadil poprvé od měsíce března.

Úvod druhého poločasu nasadil laťku hodně vysoko. A přes tu se také všichni aktéři přenesli až na úplném konci zápasu. Poté, co tedy Sinclair z přímého kopu napodoboval Rooneyho a orazítkoval břevno, ještě Van Persie oplácel stejnou mincí - po individuální akci nastřelil tyčku. Pak už ale akorát zacílil vysoko nad a předurčil tak další vývoj poločasu. Obě mužstva vzápětí tři desítky minut nebyla schopna dát svým projevům hlavu a patu, takže se dlouho nebylo na co koukat.

Vše se zlomilo s 83. minutou, kdy Ramsey po dlouhé době rozjel první kloudnou akci svého týmu a po Gibbsově centru nebezpečně hlavičkoval Chamakh. Větší slovo ale měli v závěru hosté. Sagna nejprve dvakrát na poslední chvíli zatahoval za záchrannou brzdu a pak díky Szczesného špatnému odhadu mohl do odkryté klece zakončovat Dobbie. Ze záklonu však trestuhodně přestřelil. Na poslední mohutný nádech se pak zmohl i domácí celek, ale Gibbs po narážečce s Benayounem trefil jen Vorma.

Více informací k zápasu

Everton FC - Aston Villa 2:2

10.09.2011 16:00

Góly: 19. Leon Osman, 69. Leighton Baines (pen.) - 63. Stilijan Petrov, 83. Gabriel Agbonlahor

Aston Villa dál pokračuje ve své již 11zápasové sérii neporazitelnosti. Na půdě Evertonu se však opět neprezentovala žádným jistým výkonem a nakonec domů veze bod jen díky Agbonlahorově zásahu sedm minut před koncem. Toffees se zase jednou zklamaly - dvakrát nebyly schopny udržet vedení.

V Liverpoolu se před utkáním protestovalo proti špatné přestupové politice chudého Evertonu, na atmosféře v ochozech Goodison Parku to nicméně vůbec neubralo. Fanoušci dál hlasitě hnali své svěřence dopředu a výsledkem byl živý start od obou stran s mírnou dominancí domácího týmu. Ten si také vytvořil první šance. Jagielkova hlavička užuž vypadala, že se vejde do brankového prostoru, a předtím se Given předvedl proti Osmanově střele. Evertonské otevření skóre proto bylo zcela zasloužené - Cahill vypracoval palebnou pozici pro Osmana a ten levačkou šikovně uklidil míč do sítě.

Tak se stalo na konci první dvacetiminutovky. Ta příští už byla o něco vyrovnanější, Everton totiž značně polevil. Pořád ale dobře pracoval Cahill, tentokrát pro Colemana, který svou šanci zazdil. Na druhé straně se konečně musel činit Howard, když slušně pálil Bannan, jenž už v 17. minutě nahradil zraněného Heskeyho.

Everton v nasazeném tempu pokračoval i po přestávce, přesto se Aston Villa prosadila. Zčistajasna udeřil Petrov ranou z třiceti metrů. To nicméně Toffees nepoložilo a hned za šest minut, po Delphově vyšplhání na Jagielku, mohl ze značky pokutového kopu Baines poslat Givena na opačnou stranu. Ani to ovšem nebyla poslední změna skóre - Villans ještě jednou skórovali v rozporu s dosavadním průběhem utkání. Tentokrát Albrightonův centr zpoza zadní tyče doklepl do sítě Agbonlahor.

Více informací k zápasu

Manchester City - Wigan Athletic 3:0

10.09.2011 16:00

Góly: 13. Sergio Agüero, 63. Sergio Agüero, 69. Sergio Agüero

Roberto Mancini nechal jen na lavičce jak nejlepšího střelce Premier League a čtyřgólového z utkání proti Tottenhamu Edina Džeka, tak Samira Nasriho, jenž ve zmíněném duelu tři góly připravil. Místo nich dostali příležitost Carlos Tévez a Adam Johnson. Citizens ovšem i bez dvou tahounů naprosto dominovali a jen díky skvělému Al-Habsimu skončilo utkání "pouze" 3:0. O všechny góly se postaral Sergio Agüero, jenž se dotáhl na spoluhráče Džeka v čele tabulky střelců.

Nápor domácích začal už od zhruba desáté minuty. Nejprve to z hranice vápna zkoušel David Silva, o dvě minuty později po skrumáží v pokutovém území hlavičkou kapitán Kompany. Gólu se však domácí fanoušci dočkali až v minutě třinácté. To si Silva pohrál ve vápně s obráncem soupeře, předložil míč volnému Agüerovi, jenž v nesnadné pozici zamířil přesně k protější tyči mimo Al-Habsiho dosah - 0:1.

Wigan ovšem svou kůži nechtěl dát lacino, vyrovnat mohl po čtvrt hodině hry Di Santo, jenže špičkou kopačky v blízkosti vybíhajícího Harta bránu úplně minul. A za čtyři minuty mohl přijít trest. Adrian Lopéz si počínal v šestnáctce v souboji s Davidem Silvou nedovoleně a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. Toho se chopil Tévez, jenže slabou střelou do levého dolního rohu jen pobídl k vyniknutí vynikajícího Al-Habsiho.

Selhání argentinský útočník částečně napravil za deset minut, když vyslal perfektním pasem do samostatného úniku Richardse. Obránce Citizens si míč nezpracoval ideálně, i přesto však dokázal vystřelit a trefit břevno. Do konce první půle ještě brankovou konstrukci orazítkoval Kompany, avšak ani z jednoho pokusu branka nebyla.

Do druhého poločasu poslali oba manažeři stejné sestavy a první vážnější situace se odehrála až po hodině hry, kdy Hugo Rodallega po sólu nebezpečně střílel. Hart jeho ránu stačil vyrazit na roh. Poté však do hry přišel místo Téveze Samir Nasri a výsledek se dostavil záhy. Po spolupráci se Silvou předložil francouzský záložník míč Agüerovi a ten zdvojnásobil svůj dnešní účet - 2:0.

A v 69.minutě se na Etihad Stadium burácelo potřetí. A kdo jiný mohl fanoušky donutit k jásotu než argentinský štírek Sergio Agüero. Mladý útočník využil další skvělé přihrávky, tentokrát od Davida Silvy, vyhnul se ofsajdové pasti a následně zamířil přesně do pravého rohu a připsal si šestý gól v sezoně - 3:0. Hra se poté poměrně zklidnila a další větší šanci si připsal po Nasriho akci Adam Johnson. Anglický křídelník ovšem mířil mimo a tak v Manchesteru skončilo utkání mezi místními City a Wiganem 3:0.

Více informací k zápasu

Stoke City - Liverpool FC 1:0

10.09.2011 16:00

Góly: 20. Jonathan Walters (pen.)

První porážka Liverpoolu v letošní sezoně Premier League je na světě. Reds prohráli na půdě Stoke City 0:1, když jedinou branku obstaral z pokutového kopu Walters. Liverpool měl sice dost šancí na vyrovnání, jenže obrana v čele s brankářem Begovičem nakonec udržela čistý štít.

O něco lépe se povedl start hostujícím borcům, tedy alespoň svěřenci Kennyho Dalglishe měli více ze hry. Suárez z dobré pozice pálil vedle, po Leivově přihrávce zakončoval Kuyt a o chvíli později i Downing. Aktivita Liverpoolu ale nebyla k ničemu, stoper Jamie Carragher si podle sudího Marka Clattenburga vedl v souboji s Waltersem nedovoleně a sám postižený nařízenou penaltu bezpečně proměnil - 1:0 pro Stoke City. Liverpool to po tomto nešťastném okamžiku nezabalil a nadále se tlačil dopředu. Luis Suárez v závaru nepropálil Begoviče a z dobrých pětatřiceti metrů neuspěl ani Adam. V závěru prvního poločasu nebezpečně hlavičkoval domácí Shawcross, nicméně skóre se nezměnilo a to ani po pokusu Etheringtona.

Liverpool šel do druhého dějství s jasným cílem, co nejrychleji vyrovnat a ještě se pokusit zvrátit výsledek ve svůj prospěch. Co se týče herní převahy, ta byla jasně na straně Reds. Během chvilky zasypali hosté Begoviče několika střelami. Brankář Stoke se vytáhl a držel svůj tým nad vodou.

V posledních dvaceti minutách Liverpool svůj tlak ještě zesílil, jenže to bylo marné. Ještě ve čtvrté minutě nastavení zazdil další z řad svých šancí Luis Suárez a první porážka Liverpoolu v letošní sezoně byla na světě. Stoke sice nebylo lepším týmem, avšak vstřelilo po kontroverzním rozhodnutí jedinou branku zápasu.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Chelsea FC 1:2

10.09.2011 16:00

Góly: 90. Dong-won Ji - 18. John Terry, 51. Daniel Sturridge

Sunderland nedokázal ani dnes porazit Chelsea, proti které se mu dlouhodobě nedaří. Svěřenci Andrého Villase-Boase zcela ovládli první poločas, ve druhém přidal druhý gól Sturridge a bylo prakticky rozhodnuto. Až v poslední minutě korigoval Ji Dong-Won.

V sestavě domácích se na hrotu objevil Nicklas Bendtner, jenž na Stadium of Light hostuje z Arsenalu. A pravděpodobně se v základní sestavě usadí, protože Gyan Asamoah odchází hostovat do SAE. V základní jedenáctce hostí se objevil Raul Meireles, posila z Liverpoolu, a na hrotu překvapivě Nicolas Anelka, jenž byl podporován Sturridgem s Matou. Torres zůstal jen na lavičce, pravděpodobně kvůli zranění.

Blues načali utkání dobře, byli lepší než soupeř, hráči si mezi sebou rychle posílali míč, pressovali. Rukopis Villase-Boase se zkrátka pomalu projevuje. Vše vyústilo v 17. minutě. Cattermole před šestnáctkou seslal k zemi Anelku a Chelsea měla solidní příležitost. Juan Mata ze standardní situace trefil tyč, ale Sunderland míč neodkopl, chopil se ho Sturridge a skvělým pasem našel na zadní tyči kapitána Terryho. Ten sice napoprvé obranný val před sebou nepropálil, ale napodruhé už domácí obrana kapitulovala.

Ošklivý zákrok pak na Ramirese vytáhl Colback, vyvázl se žlutou kartou. Hosté nadále kontrolovali průběh utkání, za dvanáctého hráče by se dal považovat manažer André Villas-Boas, jenž u lajny neustále poskakoval a místy to vypadalo, že se dokonce zapojí do hry. Tak vehementně své ovečky povzbuzoval. Druhou branku Chelsea mohl přidat po přihrávce Meirelese Anelka, ale výborný zákrok vytáhl Mignolet. Nakonec se ale mohlo jít do kabin za nerozhodného stavu, Sessegnona nicméně vychytal Čech.

Také úvod druhého dějství zastihl v dominanci Chelsea. A po pěti minutách si hosté pojistili vedení. Ve velkém stylu. Meireles parádní kolmicí vyslal Sturridge, kterého sice stíhal Brown i brankář Mignolet, ale anglický mladík je oba obelstil drzou patičkou, jíž poslal míč podél Mignoleta a Brown už míč vykopnout nestihl. Po hodině hry se Sturridge poroučel ze hžiště, nahradil ho Malouda a vzápětí z voleje nebezpečně vypálil.

Střídali také Black Cats, Elmohamady přišel za Bardsleyho, Wickham za Cattermola. Steve Bruce vsadil vše na jednu kartu, tu útočnou. Na závěrečných 20 minut pak přišel také Torres, jemuž uvolnil místo krajan Mata. Už se ale zdaleka nehrál tak zábavný fotbal jako v prvním poločase a na začátku toho druhého. Chelsea nicméně nadále kontrolovala vedení.

Na hřišti se pak stihla objevit ještě další nová tvář Chelsea, Španěl Oriol Romeu. Rozhodující bylo nicméně poslední střídání domácích, Sessegnona nahradil Ji Dong-Won a v nastaveném čase ještě vykřesal naději pro domácí. Po dlouhém pasu Larssona a chybující obraně soupeře snížil na 1:2. Bylo však už pozdě. Chelsea si vedení do závěrečného hvizdu pohlídala.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Tottenham Hotspur 0:2

10.09.2011 16:00

Góly: 67. Emmanuel Adebayor, 80. Jermain Defoe

Se zbrusu novými posilami Scottem Parkerem i Emmanuelem Adebayorem nastoupil Tottenham do utkání s v pohodě hrajícími "Vlky" z Wolverhamptonu a oba dva hráči se podepsali pod vítězstvím 2:0. Spurs tak konečně získali první body v sezoně a alespoň částečně uchlácholili nespokojené fanoušky. O branky se postarali jmenovaný Adebayor, po příhrávce Parkera, a Jermain Defoe.

Obrovská šance se urodila v 9. minutě, kdy Modrič parádně vyslal ulicí dopředu Ekotta. Reprezentant Kamerunu odcentroval do vápna, kam nabíhal Kranjčar, ke kterému se míč odrazil, nicméně Chorvat si se zakončením neporadil zcela ideálně a na brankové čáře jeho pokus vykopl heroicky vracející se Roger Stearman.

Další vzruch na stadionu zařídil bývalý záložník Spurs, avšak hrající za Wolves Jamie O’Hara, který tvrdou ranou z dálky vyprášil rukavice Brada Friedela - střela nicméně mířila doprostřed, takže si americký brankář poradil bez větších potíží. Do konce poločasu kromě dvou nebezpečných hlaviček od domácích Johnsona a Berry již fanoušci příliš neviděli a do kabin se tak odcházelo za bezgólového stavu.

Do druhého poločasu nastoupili aktivněji opět svěřenci Harryho Redknappa, avšak střely Modriće a Balea gólmana domácích neohrozily. Radost pro londýnské fanoušky přišla až v 67. minutě. Krajnćar přihrál na hranici šestnáctky Parkerovi, ten prodloužil do samostatného úniku na Adebayora, jenž si položil Hennesseyho a bez problémů míč uklidil podél dobíhajícího Johnsona do odkryté branky - 0:1.

Tottenham gól uklidnil, hrál si podle svého a v minutě 80. přišla další odměna. Aktivní Krajnćar napodobil Parkera z před čtvrt hodiny, pobídl do šance Jermaina Defoea a drobný forvard ve vápně nezahálel a uklidil balón na zadní tyč - 0:2. McCarthyho hráči se nedokázali již ve zbytku utkání prosadit a vzhledem k tomu, že Spurs dvougólový náskok bohatě stačil, platil stav 2:0 ve prospěch hostí i po závěrečném hvizdu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United440018:312
2.Manchester City440015:312
3.Chelsea FC43107:310
4.Stoke City42203:18
 Newcastle United42203:18
6.Liverpool FC42116:37
7.Wolverhampton Wanderers42114:37
8.Aston Villa41305:36
9.Wigan Athletic41213:45
10.Everton FC31113:34
11.Queen's Park Rangers41121:64
12.Arsenal FC41123:104
13.West Bromwich Albion41033:53
14.Bolton Wanderers41037:113
15.Tottenham Hotspur31023:83
16.Sunderland AFC40222:42
17.Norwich City40223:62
18.Fulham FC40222:52
19.Swansea City40220:52
20.Blackburn Rovers40133:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (890)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele