Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina A, 5. kolo
07.09.2019 15:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Kosovo otočilo zápas s Českem a senzačně zvítězilo

Z Kosova jede česká reprezentace překvapivě s prázdnou. Díky Patriku Schickovi sice šli svěřenci trenéra Šilhavého do vedení, jenže domácí díky větší aktivitě a troše štěstí otočili vývoj zápasu a tři body zůstávají v Prištině.

Česká republika měla před sebou hodně důležité utkání, které potřebovala vyhrát. Ve hře byla druhá pozice v tabulce za vedoucím anglickým favoritem, o kterou bojovali Češi právě s Kosovem. To v příštím kole čeká duel s Anglií, takže větší důležitost musela utkání přikládat domácí jedenáctka. O to, aby domácí obránci měli hodně náročné odpoledne, se starali především Masopust, Král, Jankto nebo Schick.

V prvních minutách se česká reprezentace poměrně v pohodě soustředila na kombinaci kolem poloviny hřiště. Hráči Kosova jen zřídkakdy napadali české barvy, které navíc vepředu spoléhaly na Patrika Schicka. Ten se dostal ve 14. minutě do zajímavého zakončení, kterým se pouze zastřeloval.

Útočník bundesligového Lipska udeřil až o dvě minuty později. Svěřenci trenéra Šilhavého předvedli parádní a jednoduchou akci, kterou Jakub Jankto ve skluzu posunul na Patrika Schicka. Pro mladého střelce už nebylo větším problémem poslat míč přesně k tyči a favorit vedl.

Jenže radost hráčů s lvíčkem na prsou netrvala moc dlouho. V podstatě jen čtyři minuty. Po jejich uplynutí totiž hostující obrana nezachytila náběh Rashaniho důrazně a dala tak domácím prostor pro průnikovou nahrávku. Na tu si naběhl Vedat Muriqi, kterého neubránil vracející se stoper Suchý. A brankář Vaclík už se natahoval marně.

České opory už před utkáním varovaly, že domácí jsou po technické stránce na výši a že budou nebezpečným soupeřem. Ale na hřišti to vypadalo, že jsou hosté naprosto překvapeni kvalitou i dravostí Kosova. Po třiceti minutách mohl potěšit minimum českých fandů na stadion Patrik Schick, jenže ten s vynikajícím postupem a přesilou naložil prachbídně. Zakončoval sám a nevýrazně po zemi.

Aktivitou hýřící Jan Bořil podnikl ještě v rámci první půle několik nebezpečných výpadů, které ale ani jednou nenašly adresáta. Zchladit horké kosovské hlavy mohl opět Patrik Schick. Ten hned ve 46. minutě vletěl do vápna a dostal v něm ostrou nahrávku od Lukáše Masopusta. Český talent ale nezakončil ideálně a brankář Arijanet Muric si poradil.

Domácí tým pod vedením Bernarda Challandese pokračoval v aktivním herním pojetí, na což čeští hráči reagovali spíš laxně, až bohorovně. Jenže hlad Kosova a chuť hrát se mu vyplatily. Když časomíra ukrojila z určeného času 60 minut, vymyslel nepovedenou nahrávku Suchý a z následného rohu vyzkoušel Vaclíkovy schopnosti Amir Rrahmani.

Češi si delší dobu koledovali. A Kosovo to parádně využilo, když v 66. minutě hostující obrana opět zaspala. Rohový kop Valona Berishy pokračoval k naprosto neobsazenému Mërgimu Vojvodovi, který pomalou střelou překonal překvapeného Vaclíka. Domácí k obrovské radosti fanoušků otočili utkání a nehodlali se tří bodů vzdát.

Trenér Jaroslav Šilhavý reagoval nasazením Martina Doležala a Češi se přeci jen dostávali do větších šancí. Osm minut před koncem navíc brankář Muric hrubě podcenil míč a podběhl ho jenže Michael Krmenčík jen sledoval, jak obrana vykopává jeho střelu z brány!

Češi katastrofálně nevyužívali své šance a jejich celkový projev v posledních třiceti minutách nemohl na body stačit. Spíš to připomínalo hořkou agónii. Po Janktově výborném pasu pak Krmenčík tragikomicky sám před bránou ani netrefil míč, takže český výběr jede domů bez bodů.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1396)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele