Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina A, 9. kolo
14.11.2019 20:45 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Česko otočilo utkání s Kosovem a postupuje na Euro

Česká reprezentace si zajistila postup na evropský šampionát! V obráceném gardu se opakovalo utkání v Prištině, protože tentokrát vedlo Kosovo. V závěrečných desítkách minut však Česko zabralo a po brankách Krále s Čelůstkou otočilo zápas.

Česká republika vstoupila do utkání s jediným cílem - vyhrát. Pokud by se to domácí ekipě povedlo, radovala by se totiž s předstihem z postupu na mistrovství Evropy v příštím roce! V případě remízy nebo výhry Kosova by se odšpuntování šampaňského odkládalo až na příští duel. Češi dobře věděli, co je v sázce a uzpůsobili tomu i základní sestavu.

Do ní se vešel Krmenčík, Jankto, Darida, Souček nebo Král. Mezi třemi tyčemi opět stál brankář Tomáš Vaclík, který ale zřejmě očekával, že mnohem víc práce bude mít jeho sok Murić. Před ním stáli hráči jako Rrahmani, Berisha, Rashica nebo Vojvoda. A ti měli rozhodně mnohem víc práce než čeští hráči. Vladimír Darida centroval na přední tyč, kam si nabíhal Krmenčík, ten ale míč netrefil ideálně.

Obdobná akce se opakovala po stejné trase také v sedmé minutě a tentokrát musel brankář Arijanet Murić vytáhnout parádní reflex, aby míč dokázal vytáhnout alespoň na břevno! Trenér Jaroslav Šilhavý z lavičky sledoval nápor své jedenáctky a po akci Krále se pokoušel vymodlit si penaltu Coufal. Na to mu ale sudí Rocchi neskočil.

A tak to Vladimír Coufal zkusil tou fotbalovější cestou. V 18. minutě si u vápna navedl míč na střed hřiště a tvrdou ranou mířil těsně nad bránu! Před Murićem to začalo postupně houstnout. Po dvaadvaceti minutách byl před vápnem ostře zastaven sprintující Darida a Jakub Jankto pálil velmi dobře pod břevno. Těsně pod něj směřovala i hlavička Tomáše Součka, který opět přinutil Muriće k zákroku.

Deset minut před koncem první půle Češi pokazili rozehrávku a výsledkem byla větší aktivita Kosova. Při pokusu o centr byl Čelůstka trefen do ruky a před hosty se otevírala zajímavá standardní situace. Vypadala ošemetně, ale na správném místě vyrostl před Nuhiem Souček.

Druhá půle začala pro Čechy obrovským šokem. První varování obstaral Rrahmani, který napálil odražený míč jen těsně vedle Vaclíkovy tyče. A protože si Češi nedali říct, přišel trest. Florent Hadergjonaj poslal nebezpečný centr do vápna, k němuž se protlačil robustní útočník Atdhe Nuhiu. Jeho přesnou hlavičku Vaclík mít nemohl a Nuhiu prolomil svoji tristní střeleckou formu. V tu nejméně vhodnou chvíli.

Češi potřebovali Kosovu oplatit vývoj posledního vzájemného utkání a blízko k tomu měli, když časomíra odpočítávala hodinu hry. Centr Vladimíra Daridy skončil až u nohou Michaela Krmenčíka, který pálil z první jen do dobře postaveného Muriće.

Češi potřebovali probudit. Jeden přesný zásah. A když se zdálo, že Masopust v rychlém brejku vše pokazil, dostal se odražený míč k Alexi Královi. Mladý záložník udělal to, co měl už Masopust, a vystřelil. Jeho náramná dělovka zapadla přesně k tyči - 1:1.

Český výběr se dnes kromě jiného potýkal s obrovskou smůlou. Souček po vynikajícím pasu Krále zakončoval v pádu mimo a Jakub Jankto pálil jen do břevna. Horní konstrukci jen o minutu později trefil také bomber Ondrášek a Kosovo absolutně nestíhalo.

Gól visel ve vzduchu, tenhle tlak nemohlo Kosovo vydržet. A nevydrželo. V 80. minutě totiž Ondrášek vyhrál hlavičkový souboj ve vápně a posunul míč na Alexe Krále. Někdejší slávista posílal hlavičku na zadní tyč a díky teči Ondřeje Čelůstky Česko dokonalo potřebný obrat!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1060)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele