Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina A, 3. kolo
07.06.2019 20:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Češi díky Schickovi otočili utkání s Bulharskem

Česká republika si po posledním nepovedeném utkání v Anglii spravila chuť a před vlastními fanoušky na Letné porazila Bulharsko. Skvělým výkonem se prezentovalo hned několik českých hráčů, ale dvěma góly o obratu rozhodl především Patrik Schick.

Český výběr měl před sebou zkoušku náročnější, než by se na první pohled mohlo zdát. V domácím prostředí sice byli svěřenci trenéra Šilhavého favoritem, ale Bulharsko se už dlouho prezentuje jako velmi houževnatý tým. Navíc byla tíha odpovědnosti jednoznačně na Česku, které si potřebovalo napravit reputaci po nepovedeném utkání s Anglií.

Od prvních minut dostali důvěru borci jako Schick, Jankto, Král nebo Novák s Pavelkou a Masopustem, zatímco největší hrozbou pro domácí byli brankář Michajlov s útočníky Popovem a Isou. Před úvodním hvizdem obě jedenáctky vzdaly tichý hold tragicky zesnulému kamarádovi Šuralovi. A nutno říct, že v tragické atmosféře pokračovala domácí ekipa také v prvních minutách.

Už v té třetí totiž Letná umlkla. Postaral se o to výtečný pas Popova, který od pravé postranní čáry hledal nabíhajícího Ismaila Isu. Zkušený útočník reagoval na letící míč nejrychleji ze všech a přesnou hlavičkou jej poslal za záda bezbranného brankáře Vaclíka.

Chvíli se sice český tým nemohl dostat do tempa a první branka mu samozřejmě v jeho sebevědomí moc nepomohla. Postupem času ale začal díky aktivitě v napadání přebírat kontrolu nad zápasem. Zajímavý signál ze standardní situace poslal míč na zadní tyč, odkud jej vracel do předbrankového prostoru ochotný Souček. O čtyři minuty později už to Čechům vyšlo. Jakub Jankto si míč po brilantním pasu Součka zpracoval a nešťastník Dimitrov jej poslal jen na nohy Patrika Schicka. Pro hráče AS Řím už nebylo problémem nekompromisně jej poslat do sítě - 1:1.

Z Čechů najednou začala tíha utkání padat a souměrně s tím padal před brankáře Michajlova jeden centr za druhým. Jakub Jankto ze dvanácti metrů zakončoval po zpětné nahrávce na vápno jen těsně mimo, Královo zakončení zase pro změnu Michajlov vyrazil.

Po půlhodině hry se další z mnoha rohových kopů dostal k naskakujícímu Patriku Schickovi, který sice hlavičkoval zajímavě, jenže balon nakonec zamířil na břevno! Mnohem lépe vypadala situace z konce první půle, když se po přetaženém centru ze strany natlačil na zadní tyč Pavel Kadeřábek a ke své smůle pálil jen do vracejícího se Nedjalkova.

Do druhé půle v barvách Bulharska naskočil zkušený Kiril Despodov, který měl přidělat starosti na čele jinak pohodově hrajícího brankáře Vaclíka. Jenže velké věci se děly na opačné straně! Obránce Marek Suchý výtečně vystihl špatnou rozehrávku hostí a vyslal průnikovou nahrávku na sprintujícího Patrika Schicka. Ten ustál souboj s Božikovem, zasekl si míč na pravou nohu a v pádu prostřelil Michajlova!

Po hodině hry mohlo být na tribunách pražského stadionu ještě veseleji. Kadeřábkův vysoký centr našel před bulharskou brankou trestuhodně osamoceného Filipa Nováka, který sice tlačil míč na zadní tyč, jenže i tu nakonec hlavou minul.

Schick mohl krátce před svým vystřídáním přidat ještě jednu branku, ale po centru ze standardní situace mu krátkou radost pokazil zdvižený praporek sudího. V 80. minutě se do další šance dral střídající Jan Kopic, který si skvěle pokryl míč a proběhl s ním do vápna, jenže jeho ostrou nahrávku před branou nedokázali do sítě dostat ani Doležal s Janktem. A to samé se v následujících minutách stalo i Pavelkovi s Doležalem po pasech Kopice s Králem. Češi už závěr utkání přečkali a slaví zasloužené vítězství.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (881)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele