základní skupiny - skupina G, 5. kolo
28.11.2023 21:00 CET
3 : 2
(0:2)

Reportáž

Bernardo Silva a Phil Foden (© AFP)

Citizens odvrátili ojedinělou domácí prohru. Pomstu asistujícímu brankáři řídil Foden

Souboj dvou jistě postupujících týmů ze skupiny G Ligy mistrů ovládl domácí Manchester City, který navzdory nepříznivě se vyvíjejícímu průběhu porazil Lipsko 3:2. Býci ještě měli v čerstvé paměti březnový duel právě z Etihad Stadium, kde tehdy schytali v osmifinále milionářské soutěže sedmibrankový příděl. Tentokrát se však předvedli v mnohem lepším světle, na čemž měl největší podíl dvougólový Loïs Openda, jemuž na úvodní zásah ze 13. minuty přihrál gólman Janis Blaswich. Favorit se však s první domácí porážkou po více než roce nehodlal smířit a díky skvělému výkonu po změně stran otočil skóre, na čemž se gólem a dvěma asistencemi podílel Phil Foden.

Manchester City měl společně s Lipskem zajištěný postup do vyřazovací fáze, a tak si mohly oba celky vzájemnou bitvu pořádně užít. Citizens vstupovali do utkání po dvou velmi těžkých zápasech s Chelsea a Liverpoolem, které skončily remízou. Pep Guardiola se však stále mohl spolehnout především na Erlinga Haalanda, jenž naposledy překonal další rekord, když vsítil ve 48. klání v Premier League už 50. gól. Právě na něj si museli Býci, kteří o víkendu padli s Wolfsburgem, dávat největší pozor.

I Lipsko však mělo své kanonýry. Jedním z nich byl Xavi Simons, jenž se v páté minutě ocitl v první větší šanci utkání, jeho technická střela ale mířila těsně vedle. Openda byl ve 13. minutě přesnější než jeho kolega z ofenzivní trojice, když po brejkové situaci a krásném pasu až od brankáře Janise Blaswicha pláchl obraně Citizens a placírkou umístil míč k pravé tyči. Domácí fotbalisté se pomalu dostávali do tempa, což vedlo ve 30. minutě k obrovské příležitosti Rica Lewise. Anglický mladík ale branku těsně přestřelil. Následně toho mohl litovat, jelikož Openda o tři minuty později přidal svou druhou trefu. Belgického útočníka nechala obrana City opět trestuhodně volného, ostrostřelec Lipska toho využil, pronikl až do pokutového území a bez problémů propálil Stefana Ortegu.

V kabině Manchesteru bylo pravděpodobně velmi dusno, jelikož do druhého poločasu nastoupil výkonnostně naprosto odlišný tým. To vedlo hned v 55. minutě ke snížení, když se placírkou k levé tyči prosadil Haaland. Červení býci velký nápor soupeře nevydrželi a v 70. minutě definitivně přišli o vedení. Joško Gvardiol našel v pokutovém území Fodena, který se následnou přízemní střelou nemýlil a po asistenci si připsal i gól. Rozjetí Citizens nakonec v úplném závěru dokonali fantastický obrat. Výborný výkon završil finální asistencí Foden, jenž našel v prostoru penaltového puntíku Juliána Álvareze, který absolutně nikým nehlídaný poslal domácí ochozy do velké euforie.

Manchester City tak domácí zápas zvládl a ve skupině i nadále zůstává bez ztráty kytičky. Následující kolo odehrají oba celky 13. prosince. Citizens změří síly s Crystal Palace, Býci svedou souboj s Young Boys.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (22)

Přidat komentář
Elmas

3:1

Reagovat
Bastaron

3:0

Reagovat
John Obi Mikel

1:1

Reagovat
DidusIneptus

Zde už jde jen o prestiž a koeficient. Koeficient zde není až tak účinný když postup mají oba zajištěn a poradí v tabulce se tak jako tak nezmění.

Reagovat
ACSeRw!n

2:1

Reagovat
eder

Nejvyšší čas poslat přeceňovaného Haluziolu do kytek...

Reagovat
El Cid z City

Edere,Edere, mít komplex z Guardioly a Messiho, tomu říkám volba s koulema, docela tě lituju

Reagovat
ADM

Guardiol wtf

Reagovat
smazaný uživatel

Shitgriola daří se?

Reagovat
fabec1222

Začínaj se vracet kam patří

Reagovat
LeonardoUžoa

Tento duel je tak plastický od pohledu. Todle bych prostě nezapl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle Leipzičenka nepustí

Reagovat
smazaný uživatel

Leipzičenka ubozaci

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kejza

Reagovat
hornito

Reagovat
Kejza

koukám, že Pep dneska zkušeně na Csaplára

Reagovat
John Obi Mikel

Csaplárova past

Reagovat
Moshe Dajan

otočka pro diváky

Reagovat
DidusIneptus

Super Lipsko super výsledek

Reagovat
celeb

"Následující kolo odehrají oba celky 13. prosince. Citizens změří síly s Crystal Palace, Býci svedou souboj s Young Boys."

Aspon v Belehrade budu hrat citizens proti CP?

Reagovat
LyEX

Ako som už písal, Dias je mimo už dlhodobo, kde je sakra Stones konečne.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele