osmifinále - odvety
07.03.2023 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Chelsea (© AFP)

Chelsea zabrala ve správnou chvíli a po výhře nad Dortmundem postoupila do čtvrfinále LM

Borussia do tohoto úterního utkání vstupovala jako dobře namazaný stroj, do Londýna jela s velkým ambicemi, ovšem proti Chelsea ztratila těžce nabitý jednobrankový náskok z domácí půdy a po porážce 0:2 byla z letošního pohárového ročníku vyřazena. Domácí naopak po hodně dlouhé době předvedli vynikající výkon a po roce opět proklouzli mezi osmičku nejlepších Ligy mistrů. Jejich postup zařídil krátce po změně stran Kai Havertz, jenž proměnil opakovaný pokutový kop.

Tento duel začal trochu netradičně, a to zhruba o deset minut později, jelikož německý celek měl zpoždění při přesunu na stadion, a úvod zápasu to zpočátku přeci jen ovlivnilo. The Blues i tak začali s velkou aktivitou a během úvodních deseti minut si vytvořili dvě solidní možnosti ke skórování. Nejprve zahrozil João Félix, jenž se uvolnil na levé straně pokutového území a z mírného úhlu nepřekonal vyběhnutého brankáře Meyera.

Neuběhly ani další dvě minuty a poprvé byl vidět pozdější hrdina Havertz, který byl při střele tísněn bránícím Canem a hostující branku minul jen o několik decimetrů. Hosté pak přeci jen srovnali krok a z ničeho nic mohli udeřit krátce po odehrané čtvrthodině, jenomže kroucený přímý volný kop Reuse odvrátil jednoruč do strany plachtící gólman Kepa. Chelsea byla blízko vedení ve 28. minutě.

Nesmírně aktivní Havertz totiž po zpětné nahrávce vystřelil z dvanácti metrů a jeho pohotový pokus se odrazil od bližší konstrukce zpět do hřiště. Zhruba pět minut před přestávkou neplatil zásah stejného hráče kvůli zřetelnému ofsajdu. Chelsea se ale nakonec dočkala zaslouženého vedení necelých pět minut před přestávkou. Hvězdný Raheem Sterling sice po zpětné přihrávce z levé strany napoprvé nezakončil, avšak vzápětí si již věděl rady a z deseti metrů nekompromisně zavěsil pod břevno.

Nejdůležitější a zároveň nejkurióznější moment se zrodil v rozmezí 49. až 53. minuty. Marius Wolf ve vlastní šestnáctce zahrál nešťastně rukou a nizozemský rozhodčí Makkelie po přezkoumání videozáznamu nařídil penaltu. Postavil se k ní právě Havertz a nejprve jen orazítkoval pravou tyč. Jenže kvůli předčasnému vběhnutí bránících hráčů do šestnáctky se pokutový kop opakoval. Havertz tedy dostal druhou šanci a tentokráte s přehledem zakroutil balón do pravého spodního růžku.

BVB záhy přidalo a mohlo snížit, ale Bellingham minul pravou tyč o malý kousek, a následně se vytáhl Kepa proti tvrdému projektilu Wolfa. Dortmund nepolevoval ani ve zbývajícím průběhu, nicméně prostor tří tyčí netrefili Süle s Bellinghamem, a když v nastaveném čase opět neměl potřebně štěstí Wolf a i v tomto případě ho vychytal Kepa, na úspěchu londýnského giganta se zkrátka již nic nezměnilo.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, bbc.co.uk, soccerway.com

Komentáře (562)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele