čtvrtfinále - 1. zápasy
06.04.2022 21:00 CET
1 : 3
(1:2)

Reportáž

Karim Benzema (© AFP)

Real Madrid vyplenil Stamford Bridge. Hattrickem se blýskl Benzema

Real dokázal oplatit Chelsea poslední porážku a ze Stamford Bridge se vrací domů jako jasný vítěz. Hlavní hvězdou večera se stal Karim Benzema, střelec ve famózní formě a autor dnešního hattricku.

Chelsea před téměř rokem dokázala na Stamford Bridge Real porazit a vybojovala si postup, z něhož nakonec vzešel triumf v Lize mistrů. Dnes to chtěla zopakovat a využít mohla i toho, že Real, ač vede LaLigu, taky umí nepříjemně škobrtnout. Královský celek dnes počítal opět s trenérem Ancelottim, který se k týmu nakonec přeci jen připojil, a taky s Karimem Benzemou, který je v laufu.

Střet fotbalových gigantů sledovalo množství osobností, v hledišti nechyběly persony jako Antonio Conte, Thierry Henry nebo Todd Boehly, jeden z největších favoritů na koupi movitého klubu. Ze začátku utkání hrála aktivněji spíš domácí ekipa, zatímco Real se soustředil primárně na obranu. Dobře totiž věděl, že mu s dvojicí Vinícius - Benzema stačí hodně málo.

Ukázal to už v desáté minutě. Karim Benzema elegantní patičkou posunul míč na Valverdeho, který si naběhl k vápnu. Tam předal míč volnému Viníciusovi, jenž pohybem zmátl Christensena a napálil břevno za zády brankáře Mendyho! Na opačné straně musel za záchrannou brzdu tahat obránce Éder Militão a sudím Turpinem udělená žlutá ho bude hodně mrzet, protože znamená stopku v odvetě.

Ta bude hodně zajímavá, neboť Real dnes předvedl pár fantastických chvil. Po dvaceti minutách rozjel Karim Benzema útok přihrávkou do volného prostoru na Viníciuse a naběhl si před bránu. Tam ho z nepochopitelných důvodů nikdo nenásledoval a Benzema si snadno našel lahůdkový centr od mladého brazilského křídla - 1:0.

Jindy velmi pozorná a chválená obrana Blues na chvíli úplně vypadla z rytmu a Bílý balet toho rázem využil k druhé trefě. Po pouhých třech minutách se Valverdeho zpětné nahrávky na kraj vápna ujal chorvatský režisér hry Modrić a perfektním pasem z první našel znovu Benzemu. Ten hlavičkoval v záklonu (a opět zcela nehlídán) ke vzdálenější tyči a Mendy se natahoval zbytečně - 2:0.

S třetí ranou do modrého vazu mohl přispěchat po půl hodině hry Dani Carvajal, který ukázal, že podpora útoku je mu vlastní. Carvajal nejprve obešel Thiaga Silvu a poté si vylámal zuby na pozorném Mendym. Právě Thiago Silva hlavičkoval na opačné straně o chvíli později nepřesně. Jak zakončovat hlavou správně, to mu ukázal až talentovaný útočník Kai Havertz. Vlastně obdobná situace jako u druhého gólu Realu. Skvělý nákop z voleje od Jorginha totiž Havertz pohotově hlavou uklidil k tyči a snížil.

Trenér Thomas Tuchel v kabině vymýšlel, jak dostat Chelsea zpátky do hry a Real na lopatky. Nasadil za tím účelem dvojici Ziyech - Kovačić, jenomže všechny jeho plány záhy vyletěly komínem. Pouhou minutu po návratu obou jedenáctek na trávník totiž domácí brankář Édouard Mendy vyrobil obrovskou hrubku!

Dlouhý nákop z hloubi pole Realu pronásledoval zpovzdálí Karim Benzema, Mendy ho s bohorovnou laxností nahrál hodně pomalu na Rüdigera a Benzema ho o míč obral. Pak už mu stačilo jen poslat míč do opuštěné brány - 3:1. Benzema si díky tomu připsal jedno prvenství - stal se prvním hráčem v dějinách, který dal Chelsea v evropských pohárech hattrick. Zároveň jako jediný Francouz doposud vstřelil aspoň deset branek v jediné sezoně Ligy mistrů. Úctyhodný počin.

Chelsea se ale ještě nevzdávala. V 50. minutě mohl svůj tým povzbudit kapitán Azpilicueta, jenže jeho dělovku do šibenice vyrazil fantastickým skokem belgický brankář Courtois. Ten obecně svůj tým podržel ještě při několika šancích a při některých zase děkoval domácí neschopnosti zakončit, jako třeba při dvou pokusech volného Romela Lukaka. A když v závěru nastavení Ziyech vypálil jen těsně nad břevno, bylo o výsledku jasno. Chelsea padla, Real slaví výhru o dvě branky.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (860)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele