základní skupiny - skupina C, 6. kolo
07.12.2021 21:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Erling Håland (© AFP)

Dortmund se rozloučil s Ligou mistrů vysokou výhrou nad Beşiktaşem

Dortmundu se příliš nepovedlo vystoupení v letošním ročníku Ligy mistrů a ve skupině C obsadil až třetí místo, které mu zaručuje jen dodatečné play-off o osmifinále Evropské ligy. S milionářskou soutěží se však rozloučil s grácií, jelikož deklasoval oslabený Beşiktaş vysoko po výsledku 5:0 a celkově tedy získal devět bodů. Naopak istanbulský klub v šesti duelech ani jednou nebodoval a skončil beznadějně poslední, evropské poháry tak pro něj letos skončily.

Německý gigant byl aktivnější od samého začátku, a i když jeho nejlepší norský kanonýr Erling Håland nastoupil až na závěrečnou půlhodinu, během které mimochodem stihl vsítit hned dvě branky, tak předvedl vynikající výkon. Po úvodní opatrnější čtvrthodině začali svěřenci trenéra Marca Roseho jasně dominovat, první větší možnost si vytvořili v 17. minutě zásluhou Bellinghama.

Teprve osmnáctiletý anglický záložník využil skvělého pasu od Schulze, avšak z nadějné pozice vysoko přestřelil hostující branku. Jasný favorit se přeci jen dostal do vedení po necelé půlhodině hry. Právě Bellingham vymyslel finální přihrávku po rychlém brejku pro zakončujícího Donyella Malena, jenž sám před brankářem Destanoğluem nezaváhal a přízemní střelou z dvanácti metrů ho i s trochou štěstí překonal.

Hosté si výrazně zkomplikovali svou situaci necelých pět minut před přestávkou, kdy Welinton ve vyložené brankové příležitosti ve vlastní šestnáctce evidentně přistrčil unikajícího Dahouda a francouzský rozhodčí Letexier nařídil pokutový kop, navíc brazilskému obránci udělil přímou červenou kartu. K penaltě se vzápětí postavil Marco Reus a balón s přehledem uklidil do pravého spodního rohu do protipohybu bezmocného Destanoğlua.

Besiktas tak dohrával celý druhý poločas o deseti a po změně stran se snažil především bránit, i přesto inkasoval ještě třikrát. Nejprve sice neuspěl střídající Reinier, neboť z velmi nadějné pozice netrefil levou konstrukci o pár decimetrů, nicméně v 53. minutě se podruhé v tomto střetnutí prosadil dvaatřicetiletý Reus. Ten se po parádní kombinaci na jeden dotek zbavil chytrou kličkou bránícího Uysala a zkušeně pokořil naprosto zoufalého hostujícího strážce - 3:0.

Dortmund v žádném případě nepolevil a po příchodu Hålanda v 63. minutě přidal ještě další dvě trefy. Jednadvacetiletý hvězdný forvard poprvé ukázal svou jedinečnost přesně v polovině závěrečné části, když se po perfektním zpětném centru z levého křídla v podání Schulze vyhoupl do vzduchu a povedenou hlavičkou ze sedmi metrů rozvlnil síť, Destanoğlu se i v tomto případě natahoval marně.

Stejný hráč definitivně uzavřel gólový účet zápasu necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem. Po rohovém kopu Dahouda z levé strany se odpoutal od svého bránícího protihráče a znovu hlavou zamířil z hranice brankového území k levé tyči, gólman JK se jen zoufale podíval na své spoluhráče.

Ani po tomto okamžiku tlak Borussie neutichl, ta si totiž v samém závěru vytvořila ještě dvě gólové možnosti. V rozmezí 85. - 87. minuty chtěl zkompletovat svůj hattrick nezastavitelný Håland, jenomže nejprve po skvělém vysunutí Witsela minul branku protivníka o centimetry a poté po nahrávce Reinera opět nezamířil mezi tři tyče.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
REPLIKATOR

4:1

Reagovat
Elmas

3:0

Reagovat
Salfovic

Besiktas dostal celkem hratelnou skupinu a výsledek 0 bodů a skóre 3:19

Reagovat
dave30

Nevím, co bylo na té skupině hratelného, když Dortmund nepostoupil. Ajax a Sporting nejsou vnímány jako top týmy, ale kvalita je to obrovská.

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele