osmifinále - odvety
09.03.2021 21:00 CET
3 : 2
po prodloužení
(0:1, 2:1)

Reportáž

Hráči Porta slaví postupový gól (© AFP)

Juventus vyřazen. Oslabené Porto skórovalo v prodloužení

Juventus končí v Lize mistrů! Trenér Andrea Pirlo nezvládl dnešní utkání podle představ a dál jde Porto. Děkovat bude především Sérgiovi Oliveirovi, který dal dvě branky. Juventusu nestačily ani tři branky.

Stará dáma potřebovala doma vyhrát, protože soupeř si z Porta přivezl náskok jedné branky. Porto moc dobře vědělo, že i když stojí proti poměrně nezkušenému trenérovi, nesmí jeho svěřence podcenit. A pokud by to náhodou zapomnělo, už ve 4. minutě mu to rázně připomněl Álvaro Morata. Ten si totiž naskočil na krásný pas Cuadrada a hlavičkoval úplně sám. Jenže Marchesín předvedl fantastický zákrok a Španělovu hlavičku vyrazil mimo!

Horko bylo také před polskou jedničkou Juventusu, kam Sanusi směroval svoji nahrávku. Tu zakončil Taremi nejprve do prvního bránícího stopera a následně hlavičkoval jen do břevna! Juventus plánoval hlavně neinkasovat, jenže tyhle plány vzaly za své už v 18. minutě.

Porto podniklo velmi rychlou akci po kraji a po míči se ve vápně natahoval Taremi. Ten si výborně pokryl míč a nechal se faulovat trochu neohrabaným Demiralem! O minutu později už Juventus prohrával, neboť Sérgio Oliveira se z pokutového kopu nemýlil - 1:0 pro Portugalce.

To byla v plánech Juve obří trhlina, kterou domácí hráči dlouho nedokázali zacelit. Zčásti i kvůli chybné koncovce zvlášť v podání Moraty. Tomu Cuadrado naservíroval další parádní míč a sledoval, jak Morata opět ztroskotal na Marchesínovi! První půli Italové naprosto nezvládli a k postupu měli blíže hosté.

Jenže Juventus se řídí heslem "Fino alla fine" velmi důsledně a dnes to nebylo jiné. Navíc má ve svém středu, respektive na kraji hráče ve výborné formě. A nemyslím tím Ronalda, nýbrž synka někdejšího slavného fotbalisty, Federica Chiesu. Toho po pasu od Bonucciho našel Ronaldo a Chiesa tečovanou střelou na zadní tyč překonal Marchesína!

A aby fanoušci Porta neměli těch nervů málo, pořádně jim zatopil Taremi. Ten totiž už měl jednu žlutou kartu, ale jaksi si tenhle fakt neuvědomil. Kdyby ano, jen těžko by zbytečně nakopl míč po odpískání na tribunu. Tím si u sudího pořádně zavařil, protože dostal druhou žlutou kartu!

Chiesa jej mohl prakticky okamžitě potrestat, protože využil své rychlosti a krásný nákop za obranu málem proměnil v gól. Šikovně si hlavou předhodil míč mimo Marchesína, jenže i díky včasnému zákroku obránce Pepeho zakončil jen do tyče! Po hodině hry už si ale spravil náladu. Cuadrado opět vymyslel na straně krásný centr, na zadní tyči Chiesu nikdo nehlídal a někdejší produkt Fiorentiny poslal Juventus do vedení - 2:1.

Za tohoto stavu se prodlužovalo. A Juventus na to moc spoléhat nechtěl. Spasit ho mohl Chiesa dnes působící jako Flash na speedu. Sedm minut před koncem si ale vylámal zuby na Marchesínovi. Závěr utkání patřil Juventusu, jenže Morata vstřelil gól jen z ofsajdu a Cuadrado zase završil individuální akci střelou jen do břevna!

Začalo tedy prodloužení. Jeho první část možná moc vzrušení nepřinesla, ale druhé prodloužení už nabídlo strhující podívanou. Nejprve své sólo ve vápně neproměnil Kulusevski. A litoval. Ve 115. minutě totiž totálně unavené Porto zamíchalo kartami. Standardní situaci ze třiceti metrů si vzal na starost Sérgio Oliveira a kopl to pod zdí. Brankář Szczęsny se po balonu natahoval, ale vyrazit ho nedokázal!

Juventus v tuhle chvíli potřeboval vstřelit dvě branky a do konce zbývalo pět minut. Což pro něj bylo prostě moc. Po dvou minutách sice rohový kop hlavou uklidil do sítě Adrien Rabiot, ale víc už Juventus nedokázal.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1038)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele