základní skupiny - skupina D, 6. kolo
09.12.2020 18:55 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Luis Muriel (© AFP)

Ajax končí. Atalanta díky Murielovi v Amsterdamu vyhrála

Ajax svůj sen o postupu nenaplnil, i když mu vyšel začátek utkání. To ale potřeboval vyhrát, což se mu nepovedlo. Atalanta si jednak zkušeně pohlídala obranu a především gólem střídajícího Luise Muriela vyhrála.

Ajax měl velké potíže se složením útoku a trenér Ten Hag se odhodlal k odvážnému kroku. Na hrot postavil mladíka Briana Brobbeye, který měl před tímto zápasem na kontě v sezoně pouze dvě branky, z toho obě jen v lize. Teď na jeho bedrech ležela velká zodpovědnost, stejně jako na všech domácích hráčích. K postupu totiž nutně potřebovali Atalantu porazit. Její kouč Gian Piero Gasperini zase dal možnost kapitánu Gómezovi, s nímž poslední dobou moc nevycházel.

Na Ajaxu bylo hodně vidět obrovská snaha dostat se brzy do vedení a trochu zvýšit své naděje na postup. Jeho rychlý přechod do útoku většinou brilantně tažený Gravenberchem či Klaassenem dělal záložní řadě Atalanty poměrně velké potíže, stejně jako rychlost dvou krajních hráčů, Antonyho s kapitánem Tadićem.

Přesto první větší šance, která stála za zmínku, patřila Italům. Ve dvacáté minutě předvedla Atalanta velmi solidní útok po pravé straně a centrovaný míč do šestnáctky sklepl Duván Zapata nabíhajícímu Martenu de Roonovi. Ten však hned z voleje pálil těsně vedle!

Antony se několikrát snažil protáhnout po straně až do vápna, ale nevycházel mu poslední krok. Obránci Atalanty, zejména Djimsiti s Gosensem, se mu věnovali velmi pečlivě. Celkově ale s postupem času začal Ajax ztrácet síly i naděje na vstřelení branky. Jeho herní projev se nelepšil ani po změně stran.

Nizozemský celek doplácel na jednoduchou věc, kterou Atalanta naopak mívá vypilovanou do nejmenších detailů. Hostům totiž stačilo jen vysunout napadání, hrát vepředu agresivněji a Ajax byl často donucen vracet míč pod tlakem až na brankáře Onanu. Čímž většina jeho ofenzivních manévrů předčasně končila. Nezměnil to ani střídající Quincy Promes, třebaže obranu Atalanty zatěžoval logicky víc než mladíček Brobbey.

A Atalanta se ani směrem dopředu nedržela zpátky, jen spíš trpělivě čekala na svoji šanci. Jednu takovou si vypracovala v 67. minutě, když přitlačila Ajax k jeho vápně několika centry. Jeden z nich vyboxoval jen stěží brankář Onana, další zastavil obránce Mazraoui obětavým zákrokem téměř na brankové čáře.

Ajax se přeci jen dostal do zajímavé šance, zatím největší v celém utkání. Nejprve se hodně zlobil na sudího, který neodpískal penaltu za zákrok Freulera na střídajícího Huntelaara. O sedm minut později to vypadalo ještě lépe, protože Klaassen dostal do vápna ukázkovou nahrávku po brilantní souhře Ajaxu a stál vlastně sám před Gollinim, jenže napálil právě italského brankáře!

Gól visel ve vzduchu a nepřekvapivě ho vstřelila trpělivější Atalanta. To už domácí hráli v oslabení, protože v 79. minutě se Gravenberch ohnal loktem po Gómezovi a dostal druhou žlutou kartu! Zápas nakonec rozhodl střídající Luis Muriel. Gasperiniho oblíbený žolík si naběhl na krásnou nahrávku ze středu hřiště, odkud jej vyslal do šance Freuler. Díky své rychlosti proběhl až před brankáře Onanu, obešel ho a poslal míč do prázdné brány!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (38)

Přidat komentář
afc ajax

Jednoducho povedané musíme

Reagovat
AjaxFans

Ik hoop vriend

Reagovat
John Obi Mikel

0:0

Reagovat
KingMaster13

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne že taliani cez víkend nehrali, zápas odložený kvôli terénu 7

Reagovat
smazaný uživatel

A tak to neni zrovna plus, ne?

Reagovat
Pigeon

V této fázi určitě je

Reagovat
adam77

2-1

Reagovat
smazaný uživatel

Je to určite výhodnejšie pre talianov že sa nehralo, no ale to isté sme spravili aj my pred 2 rokmi, ak sa dobre pamätám tak proti Totenhamu len to už bolo v play of(ale aj tu ide o všetko) budeme potrebovať aj trochu šťastia ale verím, že AJAX postúpi

Reagovat
Elmas

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
Inter Eterno Amore

Oba kluby sú mi sympatické .. nech vyhrá lepší.

Reagovat
AjaxFans

Brian na hrotu,křest ohněm. Snad tam něco spadne

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš, že to zvládnete? Přemýšlím, jestli vsadit 1

Reagovat
AjaxFans

Nevsazel bych

Reagovat
Atalanta

zápas sezóny

1:2

Reagovat
berliner

Prani 2:2 ale obavam se ze to nedame Tip 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

V sestavě Ajaxu je jeden běloch holandského původu. Jsem rozhořčen.

Reagovat
Shevchenko

Ajax v LM poslední 4 zápasy doma 3x prohra 0:1, Atalanta 4 zápasy venku 4x výhra.

Reagovat
Furia Ceca

Série pokračuje

Reagovat
smazaný uživatel

Proč místo Brobbeye nehraje raději Huntelaar? Nebyl by v takovém zápase užitečnější?

Reagovat
Dejwa

Teď přežili smrt

Reagovat
smazaný uživatel

Klaassen

Reagovat
AjaxFans

A je to v číčí

Reagovat
Fortex

Atalanta

Reagovat
smazaný uživatel

Atalanta je zábavný, skromný, dobře hospodařící klub, který renovuje obraz italského fotbalu v Evropě. Poctivou prací, pomalu ale pořádně. Jsem moc rád.

Reagovat
Dejwa

Reagovat
fenixLFC

skoda ze sme to skrz program nepustili ajaxu ale atalante

Reagovat
icka

pustili

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
Fortex

Reagovat
Furia Ceca

Sám sis pustil do kalhot

Reagovat
Atalanta

je to tam

Reagovat
smazaný uživatel

Prísna červená karta, ale klasen mal premeniť šancu a všetko by bolo inak, Promes mimo formy a Tadic už má to najlepšie za sebou nehoviriac o huntelarovi, prečo nehral Blind?

Reagovat
smazaný uživatel

Uzdraví sa Kudus a Neres a eu lige dáme poriadnu jazdu...

Reagovat
afc ajax

Nuž footbal sa hrá na góly čož sa nám nepodarilo ani jeden dať, musíme zagratulovať Atalante.

Reagovat
AjaxFans

Bohužel

Reagovat
Shevchenko

Ajax doma v LM:

Ajax - Chelsea 0:1

Ajax - Valencia 0:1

Ajax - Liverpool 0:1

Ajax - Atalanta 0:1

Atalanta venku v LM:

Šachtar - Atalanta 0:3

Valencia - Atalanta 3:4

Midtjylland - Atalanta 0:4

Liverpool - Atalanta 0:2

Ajax - Atalanta 0:1

Atalanta začíná v Evropě hrát vyspělý fotbal, který už nutně není založený na ofenzivě a na rozdíl od jiných italských klubů to sklízí ovoce. Naopak Ajax všechny důležité zápasy doma prohrál o jeden gól. To už není náhoda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele