čtvrtfinále - 1. zápasy
12.04.2017 20:45 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Real Madrid v Mnichově otočil zápas s oslabeným Bayernem

Bayern Mnichov na domácí půdě sice dobře začal, jenže v dost možná klíčovém okamžiku Vidal neproměnil spornou penaltu. Real Madrid naopak využil vyloučení Javiho Martineze a díky dvěma brankám Cristiana Ronalda otočil skóre utkání.

Čtvrtfinále letošního ročníku Ligy mistrů je doslova nabité střety velikánů. Středeční večer toto pravidlo ctil a na stadionu Allianz Arena v centru Bavorska přivítala německá pýcha neméně slavný Real Madrid. Top týmy Evropy v pravém smyslu, kádry s mnoha hvězdami a ještě větším počtem trofejí ve vitrínách. Zvláštní a emotivní duel to byl pro několik aktérů, mimo jiné pro oba trenéry.

Domácí trenér Carlo Ancelotti velmi úspěšně vedl právě Real Madrid a dnes se musel vypořádat s několika absencemi. V bráně ale uvítal velkou oporu, brankáře Manuela Neuera. Problémy mohl mít na opačné straně hřiště, kde nemohl využít Roberta Lewandowského. Jeho místo zastoupil neméně kvalitní Thomas Müller podporován Thiagem, Robbenem a Ribérym.

S kapitánskou páskou vyběhl v dresu madridského Realu na hřiště Sergio Ramos, který si musel dávat ohledně karet velký pozor. Zároveň měl ale velkou chuť hrát a možná rozhodnout, stát se populárním katem dalšího soka, jak připomínala nejedna animace. Partnera v obraně mu tvořil Nacho, zatímco ofenzivní kreace měli na starosti Modrić, Bale, Benzema a Ronaldo. A trenér Zidane chtěl ukázat, že byl pod Ancelottim v Juventusu i později Realu dobrým žákem.

V bouřlivé atmosféře se začalo trochu opatrně, Real spíše bránil míč na vlastních nohách. Bayern se vložil do role útočnějšího týmu, jenže často mířily dlouhé míče za obranu do ofsajdu. Po patnácti minutách se dostal Cristiano Ronaldo ke své oblíbené disciplíně. Jenže standardní situace mu vůbec nevyšla a míč neohrozil vůbec nikoho.

O pár minut později už Real hrozil mnohem výrazněji. Krásný pas mířil do vápna přesně na hlavu Karima Benzemy a vytáhlý útočník hlavičkoval do břevna! Manuel Neuer měl dostatek štěstí, protože od brankové konstrukce se balon odrazil do země a přímo jemu do rukou. Bayern si chvíli nahrával a delší kombinaci zakončil střelou David Alaba. Ten ještě ostrými nepálil, ale Vidalovi už se to povedlo.

Chilskému záložníkovi k tomu možná pomohl extravagantní účes, kterým byl znám již z dob působení v Leverkusenu. Faktem je, že po rohovém kopu Thiaga se prodral k hlavičce přes váhajícího Nacha a razantně poslal balon pod břevno - 1:0.

Pět minut před koncem první půle se dostal k centru Arjen Robben a našel krásným pasem opět hlavu Artura Vidala. Někdejší hráč Juventusu Turín však tentokrát poslal míč vedle! Na druhé straně pálil Cristiano Ronaldo, jemuž však zkazil náladu výtečný Manuel Neuer. Bayern měl hned poté obrovskou šanci na další branku, když Carvajalovo bránění posoudil sudí Rizzoli jako penaltu. Jenže Arturo Vidal po krátkém rozeběhu napálil balon hodně nad bránu!

Do druhého poločasu potřebovali Zidaneho svěřenci vlétnout. A povedlo se jim to náramně, protože tři minuty po změně stran si bek Carvajal zaběhl po straně k vápnu a nahrál lehce pod sebe. Tam se totiž zjevil Cristiano Ronaldo, který zvládl z voleje překonat dva hráče soupeře s Neuerem v čele - 1:1 a klíčová venkovní branka.

Nemuselo zůstat jen u ní, protože Bílý balet byl samozřejmě při chuti. Se svou troškou do mlýna chtěl přijít také rychlík Gareth Bale, který hlavičkoval povedený centr pod břevno. Brankář Neuer ale ukázal, proč je považován za nejlepšího brankáře světa. Jeho pohotové reflexy zabránily Realu ve vstřelení druhé branky! V téhle chvíli se zdálo, že se na domácí Bavory valí jeden problém za druhým.

Cristiano Ronaldo se totiž těžce zastavuje a na vlastní kůži si to dnes večer dokázal Javi Martinez. Během pouhých tří minut totiž dostal dvě žluté karty a řádně oslabil naděje svého týmu. A to nejen v dnešním utkání, ale vzhledem k velkým absencím v obraně také k odvetě. Bayern postupně odcházel a především v útoku neměl dostatek možností ani nápadů. Zachraňoval ho tak pouze fenomenální Manuel Neuer.

Německá jednička čelila dalšímu náporu po rychlé výměně mezi Marcelem a Benzemou. Francouzský reprezentační vyděděnec si všiml Cristiana Ronalda, který nebyl vůbec bráněn. Neuer však zůstal do poslední chvíle stát a pravou rukou jeho ránu vyrazil! Ani Neuer ale nemohl dlouhodobě zvládat práci za své obránce.

Hráči Realu mohli v klidu kombinovat bez strachu z domácího napadání. To se dařilo Ramosovi s Asensiem, jenž pozvedl aktivitu hostí ihned po svém nástupu na hřiště. Právě centr mladého reprezentanta spadl až za pomalejší obranný blok Bayernu a Ronaldovi stačilo balon lehce tečovat mezi nohy Neuera - 2:1.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1268)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele