osmifinále - odvety
07.03.2017 20:45 CET
1 : 5
(1:0)

Reportáž

Arsenal selhal i v odvetě, do čtvrtfinále jde suverénně Bayern

Druhé osmifinálové utkání Arsenalu s Bayernem Mnichov mělo takřka totožný průběh jako úvodní zápas v Německu. Londýnský celek byl v první půli favoritovi více než vyrovnaným soupeřem a vybojoval si zasloužené vedení, jenže krátce po změně stran znovu předčasně opustil trávník Laurent Koscielny a Bayern nemilosrdně trestal. Oba zápasy tak nakonec skončily shodným skóre 5:1, a zatímco bavorský velkoklub se může těšit na čtvrtfinále, Arsenal zabředává do ještě větší krize.

Jestliže chtěli Kanonýři udržet během zápasu alespoň drobnou naději na postup, potřebovali nutně vstřelit brzký gól, a hned v úvodní čtvrthodině k tomu měli dvakrát velmi blízko. Walcottův samostatný únik po kolmici Alexise ovšem stihl na poslední chvíli zpacifikovat vyběhnuvší Manuel Neuer a Giroudova nebezpečná hlavička pár minut nato se pouze zvnějšku otřela o brankovou konstrukci.

Arsenal však v tlaku neustával a ve dvacáté minutě se přece jen dočkal zaslouženého průlomu skóre. Theu Walcottovi se povedlo prosmýknout hned mezi trojicí hráčů Bayernu a jeho následná prudká rána na přední tyč zaskočila i Neuera. Nálada na Emirates Stadium tak rázem pookřála a také domácí hráči se vzrůstajícím sebevědomím pokračovali v herní dominanci. V třiatřicáté minutě chtěl aktivní Walcott po výtečné kolmici Mustafiho zopakovat gólovou akci, avšak tentokráte napálil pouze boční síť Neuerovy branky.

Doposud matný Bayern mohl domácí fandy rázně zchladit osm minut před odchodem do kabin, jenže Robert Lewandowski tváří v tvář Ospinovi netrefil Robbenovu průnikovou přihrávku čistě a míč se neškodně odkutálel mimo tři tyče. První půle tak skončila jednobrankovým vedením Arsenalu, což hostům s celkovým skóre 2:5 stále plně vyhovovalo.

Po změně stran se obraz hry vůbec nezměnil a zápasu nadále udávali tempo domácí. O zdramatizování osmifinále se mohl postarat Olivier Giroud, jenže svůj hlavičkový pokus po centru Ramseyho neukočíroval a ze slibné pozice přestřelil. To Bayernu se záhy povedlo skórovat ze standardní situace, jenže Hummelsovu trefu rozhodčí správně neuznal kvůli postavení mimo hru.

V třiapadesáté minutě už ale únik Lewandowského zastavil Laurent Koscielny pouze za cenu faulu, za což si kromě pokutového kopu pro hosty vysloužil také žlutou, kterou vzápětí za nemístné komentáře vystřídala karta červená. Sám faulovaný následnou penaltu suverénně proměnil a o postupujícím čtvrtfinalistovi již bylo bezpochyby rozhodnuto. Za halasných chorálů hostujících fanoušků Bayern převzal iniciativu a sahal po obratu. Lewandowski ještě s tvrdou ranou neuspěl, ovšem Arjen Robben osm minut po hodině hry využil zmatku v obraně Arsenalu po Ospinově nepovedeném odkopu a chladnokrevně skóroval.

Čtvrthodinu před koncem měl další gól na kopačce Lewandowski, jemuž předložil míč před odkrytou branku střídající Douglas Costa, avšak polský forvard ve skluzu trefil pouze Ospinovu levou tyč. Chvíli nato tak brazilský záložník vzal další šanci do vlastních rukou a křížnou přízemní ranou z rychlého protiútoku upravil skóre na 3:1.

Ani tehdy ovšem Bayern neztratil chuť útočit a po další chybě v rozehrávce demoralizovaného Arsenalu se na střeleckou listinu přidal i Arturo Vidal, jenž se pět minut před koncem prosadil ještě jednou a postaral se tak o zopakování výsledku 5:1 z prvního osmifinálového klání. Arsenal tak v Lize mistrů končí znovu v osmifinále a pozice manažera Arsena Wengera je po dalším debaklu znovu o něco více otřesená.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1186)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele