základní skupiny - skupina F, 4. kolo
04.11.2015 20:45 CET
5 : 1
(3:0)

Reportáž

Bayern vrátil Arsenalu prohru a nadělil mu potupného bůra

Bayern Mnichov potvrdil roli jasného favorita a dominantním výkonem rozdrtil Arsenal v poměru 5:1. Vše podstatné se událo hned v prvním poločase, kdy nejprve pokořil Petra Čecha Lewandowski, poté Müller a třetím gólem do šatny definitivně položil hosty do kolen krásnou ranou Alaba. Zatímco Mnichované tak míří za postupem z prvního místa, situace Arsenalu zůstává nadále kritická, byť stále hratelná.

Kvůli výhře Olympiakosu na Záhřebem totiž řecký celek poskočil na devět bodů a má postup do osmifinále ve svých rukou. Arsenal na postup ztrácí bodů šest a nezbývá mu nic jiného než porazit Záhřeb a poté v Řecku zvítězit patřičným gólovým rozdílem. Tedy alespoň v případě, že vedoucí Bayern podle předpokladů ovládne své domácí utkání s Olympiakosem. Arsenal si sice na úvod sympaticky připsal první střelecký pokus a měl také několik slibných náznaků na rychlý protiútok, ovšem záhy jej domácí pořádně zchladili. V desáté minutě totiž dostal Thiago Alcantara příliš mnoho prostoru a mohl tak posadit centr na hlavu Roberta Lewandowského, jenž umně načasoval svůj náběh a vyhnul se marné snaze Gabriela vystavit jej do postavení mimo hru. Na následnou hlavičku neměl Petr Čech sebemenší nárok a Bayern vedl 1:0.

Ani to však ještě Arsenal nedostalo do kolen a nakrátko se hosté dokonce mohli oddat gólové radosti, když Özil z bezprostřední blízkosti usměrnil střílený centr Monreala za Neuerova záda, jenže rozhodčí si správně všimli, že míč se odrazil od ruky německého záložníka a vyrovnání Arsenalu tím pádem neuznali. Od té chvíle již na hřišti byl jen jeden tým a skóre narůstalo. Nejprve se po závaru v pokutovém území prosadil Thomas Müller a těsně před odchodem do kabin napřáhl zpoza šestnáctky aktivní Alaba a fantastickou ranou do horního růžku překonal Čecha potřetí.

Po změně stran sice Arsenal opět vyrukoval s aktivní hrou a dostal se po dlouhé době k soustavnějšímu držení míče na polovině Bayernu, avšak sotva si hosté mohli začít dělat naděje na možné zdramatizování zápasu, naskočil na trávník Arjen Robben a během minuty navýšil debakl na 4:0. Znovu u toho byl výtečný Alaba, jenž si naběhl na Costův pas a přesně vybídl nizozemského reprezentanta k zakončení z bezprostřední blízkosti rovnou pod břevno.

Záhy mohl přidat alespoň čestný úspěch Kanonýrů Santi Cazorla, jenže tváří v tvář Neuerovi pouze nechal vyniknout německého gólmana. V další slibné kombinaci hostí si zase ve finální fázi neporadil Nacho Monreal, chvíli nato pro změnu Giroudův centr našel v šestnáctce Bayernu jen Robbena, přestože se k náběhu odvážilo hned trio Giroudových spoluhráčů. Náhlá ofenzivní snaha hostí nakonec nepřišla vniveč - jednadvacet minut před koncem si Olivier Giroud zpracoval Alexisův nadýchaný centr na hrudi a z voleje krásnou ranou nedal Neuerovi šanci.

Bayern, vědomý si svého jasného vítězství, již v závěru přece jen polevil ze svého dominantního výkonu a umožnil tím hostům pokračovat v jejich ofenzivní snaze vylepšit aktuální skóre. Zpět na čtyřgólové manko mohl osm minut před koncem upravit výsledek Robben, jenže v samostatném úniku nezvládl po obejití Čecha včas vystřelit do prázdné branky a Mathieu Debuchy skluzem na poslední chvíli udržel stav 4:1.

Dalším, kdo mohl využít fantastické kolmice Thiaga Alcantary, byl Thomas Müller, avšak i on své zakončení prováhal. V devětaosmdesáté minutě se však německý útočník přece jen ještě stihnul prosadit, když převzal míč od unikajícího Costy a přesnou ranou na přední tyč upravil skóre na konečných 5:1.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1131)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele