osmifinále - odvety
17.03.2015 20:45 CET
1 : 0
3:2 pen.
(1:0, 1:0)

Reportáž

Drama v Madridu došlo až k penaltám, postupuje Atlético

Šance Rojiblancos na další spanilou jízdu Ligou mistrů stále žijí! Leverkusen jim sice nadělal v dvojutkání velké problémy, nakonec ale svěřenci Diega Simeoneho přece jen proklouzli mezi nejlepších osm. V domácí odvetě nejprve vynuloval náskok Bayeru Suárez, aby následně v penaltovém rozstřelu rozhodl navrátilec Fernando Torres..

Atleti šli do utkání s vědomím, že musí bezpodmínečně vstřelit branku - to se jim v posledních zápasech příliš nedařilo, a jelikož Leverkusen už taky pár týdnů nedostal soutěžní gól, nepřekvapí, že se úvodní minuty nesly v nudném, vyčkávacím duchu. Festival nepřesností a čekání na chybu rozťala až po dlouhých dvaceti minutách první důležitá situace, nešlo ale o šanci, nýbrž o zranění domácího gólmana Moyi. Mezi tyčemi ho tak nahradil slovinský talent Jan Oblak.

Simeone se rozhodl učinit před zápasem jeden docela nečekaný krok, když vyslal na hřiště Caniho, tohle mu ale vyšlo parádně. Právě Cani byl totiž posledním mužem, od nějž se míč odrazil ve 27. minutě ke skórujícímu Máriu Suárezovi; celá akce začala u Kokeho, rozhodně se ale nedá mluvit o nějaké krásné souhře na jeden dotek. Suárez zakončoval v záklonu a jeho skákavou přízemní střelu tečoval bránící Toprak tak nešťastně, že zapadla za záda brankáře Lena.

Jinak se toho ale v první půli příliš zajímavého nedělo; k vidění byly spíše náznaky potenciálních příležitostí. Je s podivem, že Leverkusen dovoloval Atléticu zahrávat poměrně nebezpečné standardky - notorický "rapl" Emir Spahić, který hrál už od 25. minuty se žlutou kartou, takto deset minut před pauzou fauloval Mandžukiće těsně za hranicí vápna, nic z toho ale nakonec nebylo.

První půle se pomalu překlenula v druhou a šance nepřibývaly. Leverkusen teď potřeboval vstřelit gól, ale bylo to Atlético, kdo po změně stran jako první výrazněji ohrozil branku - a opět z přímého kopu, který tentokrát zahrával Koke. Míč prolétl těsně kolem Lenovy klece. S blížícím se závěrem základní hrací doby, a s vědomím, že se pravděpodobně bude prodlužovat, vyslali oba trenéři na hřiště své nejznámější útočníky, kteří se ale v poslední době trápili - později se mělo ukázat, že to bude právě (nepřímý) souboj Fernanda Torrese se Stefanem Kiesslingem, co nakonec celý dvojzápas rozhodne.

Ještě před vypršením 90 minut se na domácí straně osmělil Turan, jehož dělovku však vychytal pozorný Leno, ale prodloužení bylo neodvratné. Čekání na penaltový rozstřel zpříjemnily divákům dvě zajímavé šance - za Atlético pokoušel štěstí Raúl García, jemuž po pěkné individuální akci nabil Arda Turan, s výslednou ránou si ale Leno opět poradil. To bylo zhruba deset minut poté, co Oblak poměrně bez potíží lapil Kiesslingův pokus z nadějné pozice.

A potom už přišly na řadu penalty - a nutno říct, že takhle mizerně zahraný rozstřel (z obou stran) jsme na vrcholové úrovni už dlouho neviděli. V první sérii neuspěl ani Raúl García, ani hrdina prvního zápasu Hakan Calhanoglu, který svoji střelu vyloženě odflákl. Z následujících tří sérií si oba celky připsaly po dvou úspěšných pokusech, naopak selhali Koke a Toprak, jehož rána si v ničím nezadala s tou Calhanogluovou.

Rozhodovalo se tedy až v páté sérii, kdy přišli na řadu oba elitní střelci se zvlhlým prachem - reprezentanti dvou nejúspěšnějších evropských zemí posledních let, Torres a Kiessling. Zatímco však útočník Leverkusenu neproměnil, Torres - ačkoliv Leno odhadl směr a po ráně se natahoval - zavěsit dokázal a poslal tak svůj tým do čtvrtfinále.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (486)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele