základní skupiny - skupina F, 6. kolo
11.12.2013 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Neapol Arsenalu vrátila porážku, na postup to však nestačilo

Historicky unikátní situace nakonec přece jen nastala. Arsenal, Dortmund i Neapol ve skupině F dosáhly na dvanáct bodů, a tak musel jeden z nich oželet účast ve vyřazovací fázi navzdory dvojnásobnému zisku bodů oproti Zenitu Petohrad, který přitom postupuje dále. Černý Petr díky minitabulce padl na Neapol, které proti Arsenalu nepomohla ani domácí výhra 2:0.

Branky Gonzala Higuaína a Lorenza Insigneho tak zajistily pouze hořké vítězství, které italský celek posílá do Evropské ligy. Obě branky padly v druhé půli, která byla o poznání záživnější než první dějství na stadionu San Paolo. Závěrečnému tlaku Neapole pomohlo i vyloučení kapitána hostů Mikela Artety, jenž uviděl dvě žluté karty.

V úvodu zápasu domácí aktivně napadali rozehrávku Arsenalu, což přinášelo ovoce. Finální fáze však celku trenéra Beníteze nevycházela. Pandev po Mertensově centru nepálil dostatečně důrazně a Armerovu nabídku Higuaínovi skvěle na poslední chvíli zneškodnil Mertesacker. Ve dvaadvacáté minutě pak poprvé zahrozili i hosté. Umná kombinace mezi Flaminim a Özilem vyvrcholila šancí Girouda, jenž z úhlu pouze trefil dobře stojícího brankáře Rafaela Cabrala.

Zbytek poločasu byl značně rozkouskovaný velkým množstvím faulů, přičemž nešlo o přísný metr rozhodčích, nýbrž o nefalšovanou záškodnickou hru z obou stran při likvidaci útoků. Ještě do přestávky však navzdory skvělým výkonům stoperské dvojky Mertesacker-Koscielny Neapol málem skórovala kýžený první gól. Nejprve Maggio využil špatného postavení Gibbse a poslal nebezpečný míč do šestnáctky, s kterým si ovšem poradil brankář Szczesny. Jenže polský gólman chvíli nato přivodil další velké nebezpečí přespříliš ležérní rozehrávkou, která skončila na hlavě Higuaína. Argentinský ostrostřelec ale svým instinktivním pokusem těsně minul.

Začátek druhé půle byl ve znamení neustálého přelévání hry z jedné strany na druhou, valné nebezpečí přitom nebylo ani před jednou brankou. Postupem času se znovu více do ofenzivy opřela Neapol, která nutně potřebovala zvítězit o tři branky, aby si bez ohledu na zápas Dortmundu s Marseille zajistila postup mezi nejlepších šestnáct. Callejón prudkou ranou těsně minul, střídající Insigne zpočátku také neuspěl, a tak se zdálo, že přeci jen Arsenal bezbrankovou remízu ubrání.

Šestnáct minut před koncem se domácí přece jen dočkali. Higuaín dostal pobídku od Callejóna na hraně pokutového území, na malém prostoru se skvěle uvolnil a prudkou přízemní ranou k tyči nedal Szczesnému šanci. Tato skvostná branka rozproudila povadající atmosféru a rázem bylo znovu o co hrát. Arsenal okamžitě reagoval posílením defenzivy střídáním Rosického za Monreala, což se záhy ukázalo jako ještě důležitější krok, neboť Mikel Arteta musel předčasně opustit hřiště poté, co za nevýrazný zákrok ve středu hřiště uviděl druhou žlutou kartu.

Závěrečných deset minut hry bylo hektických, ale druhá branka z kopačky Callejóna po přihrávce Insigneho přišla až v samotném nastavení. Na víc již Neapoli nezbyl čas, a tak místo jásotu po dobrém výkonu zavládlo na hřišti i v hledišti zklamání. Ani hráči Arsenalu neměli příliš důvodů k radosti. Postup si sice zajistili, ale díky výhře Dortmund v Marseille skončí ve skupině na druhém místě, což znamená nadmíru těžkého soupeře pro osmifinále. Kanonýry čeká jeden z pětice Real Madrid, PSG, Atlético Madrid, Barcelona či Bayern Mnichov.

Autor: Martin Kantor / news.arseblog.com

Komentáře (1136)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele