předkola - 4. předkolo - mistrovská část - odvety
28.08.2013 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Plzeň veze výhru z Mariboru a slaví postup do Ligy mistrů

Svěřenci Pavla Vrby dokázali z cesty odklidit i poslední překážku a po výhře na slovinské půdě se mohou těšit na historicky druhý start mezi evropskou klubovou smetánkou! Plzeň se do základní skupiny Ligy mistrů probojovala kvalifikačním sítem bez jedné jediné porážky.

Na deštěm řádně zavlažený trávník vyběhly očekávané základní sestavy: Maribor se oproti prvnímu zápasu mohl spolehnout na uzdraveného stopera Arghuse, který se na západě Čech nepředstavil vinou zranění. Viktoria poté udělala dvě spíše kosmetické úpravy, když Petrželu na pravém kraji záložní čtveřice nahradil Rajtoral a Wágnera pro změnu vystřídal Tecl.

Úřadující český mistr začal aktivně a po třech minutách přišla naprosto zasloužená odměna: Horváth hledal nadýchaným pasem za obranou rozběhnutého Rajtorala, tomu se sice nepodařilo mičudu ideálně zpracovat, paradoxně tímto přičiněním se však kulatý nesmysl dostal k Teclovi, jenž ho nekompromisně uklidil do sítě - 0:1! Domácí byli doslova jako "opaření", ale zanedlouho mohl srovnat krok Tavares, jeho ránu zablokoval pohotový Čišovský.

Ještě v téže minutě se do zpětné přihrávky opřel Cvijanović, jeho pokus ale pro změnu nepustil na branku další bek Řezník. NKM přebralo dirigentskou taktovku a postupem času si budovalo čím dál vyšší procento držení míče (to se pohybovalo okolo 60 %), přes defenzivní val Plzně se však dostávalo jen velmi obtížně. Výtečnou ránu z dálky tak alespoň vyprodukoval Mertelj a Kozáčik měl plné ruce i nohy práce, aby jeho projektil vytěsnil! Neúspěšně pálil rovněž Ibraimi.

Dobrou střeleckou pozici měl následně Bohar, jeho rána ale trefila jen Čišovského. Velká nepříjemnost potkala západočeskou družinu ve 28. minutě, kdy musel ze hřiště zraněný Radim Řezník (zadní stehenní sval) a jeho místo zaujal další "expres" Milan Petržela.

Právě navrátilec z německého Augsburgu na sebe okamžitě upozornil, když se po jeho kombinaci s Rajtoralem dostal k míči Darida, tomu se však přesto nepodařilo zacílit do prostoru tří tyčí. Závěr prvního dějství už byl pro Viktorii o poznání klidnější prověrkou, dokonce předchozí neúspěšný střelec Petržela oslovil Tecla, ovšem jeho pokus si na Handanoviče nepřišel.

Ve stejném duchu se plynule navázalo i po přestávce. Rajtoral vyzval ke střele Tecla, jeho rána z bezprostřední blízkosti však na jmenovce slavnějšího reprezentačního kolegy recept nenašla! Na klidnější závěr mohl "zadělat" také Horváth, který se placírkou opřel do balónu za pokutovým územím, avšak branku překvapivě nenašel. Trestat mohli po dobrém centru z pravé strany Fajić a Tavares, ani jednomu z nich se ale mičudu před brankou tečovat nepodařilo.

Další čerstvou ofenzivní silou se na straně Mariboru stal Francouz Mendy, který si záhy po svém nástupu počkal na přihrávku Bohara, následně ale křížnou střelou nenašel zadní tyč plzeňské branky. Poslední desetiminutovka přinesla závěrečnou snahu slovinského mistra. Viler si však na Kozáčika tak jako tak nepřišel. Mejačův centr pro změnu nikdo z nabíhajících hráčů netečoval a Ibraimi mířil jen do hostujícího brankáře.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (802)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele