základní skupiny - skupina H, 4. kolo
06.11.2013 20:45 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Milán remízu nezopakoval, Barcelona po výhře postupuje

AC Milán přijel na Camp Nou s jediným cílem - zopakovat minimálně poslední remízu, díky které se zbavil nepříjemného pocitu zápasu bez výhry. Letošní sezona v Serii A totiž rozhodně klubové vedení neuspokojuje. Na druhou stranu, katalánský velkoklub pokračuje ve spanilé jízdě La Ligou.

Domácí tým se ujal držení míče a snažil se jej díky rychlým nahrávkám soupeři nepůjčovat. Jako první se do dějin utkání mohl zapsat Xavi, mistr přesných nahrávek však z přímého kopu faul De Jonga úvodní brankou nepotrestal. Tlak blaugranas mohl v první příjemnou akci proměnit Neymar, ale jeho pokus zapojit do kombinace Andrese Iniestu gól nepřinesl. Hosté příliš urputně bránili na to, aby sami ohrozili Valdésovu bránu. Naopak, byli to svěřenci Gerarda Martina, kdo se tlačil do pokutového území soupeře. Ať už rychlými nahrávkami, popřípadě centry ze standardních situací, život obránců rossoneri zkrátka dnes jednoduchý nebyl.

Po další porci minut se ke střele dostal Xavi, ale pozorná obrana milánských šiků jeho ránu zablokovala. O další minutu později se také hosté ocitli na polovině soupeře, když se k centru ze strany dostal Emanuelson. Holandský univerzál ale nikoho ze spoluhráčů nenalezl. S italskými poměry je v dresu hostí velice dobře obeznámen Alexis Sánchez, který strávil úspěšná léta v Udinese. Chilský útočník měl skvělou příležitost ke skórování, ale míč dostal do běhu o trochu později a nezamířil přesně.

S narůstajícím časem se zvyšoval i počet minut, které hosté strávili na polovině svého dnešního soka. Pověstně rozvláčné tempo, které Allegriho svěřenci zvolili při zakládání postupného útoku, však brankáře Valdése nijak z míry nevyvedlo. Naopak se blýskalo na druhé straně. Sotva když Milán začal nabírat dech, jakoukoli snahu Barcelona utlumila. Ignazio Abate totiž fauloval pronikajícího Neymara ve vápně a srbský sudí Mažić neměl na vybranou. K zahrávání pokutového kopu se postavil Lionel Messi a po delší době se opět radoval z branky! Inu, jak sám Gerardo Martino podotkl, Messimu se musí neustále věřit...

Milánskému týmu se nedařilo vzchopit se a domácí tým měl poměrně dost možností navýšit svůj náskok. To se mu povedlo krátce před koncem první půle, když záložník Riccardo Montolivo poslal k zemí Neymara. K míči se postavil Xavi, krásně našel nabíhajícího Sergia Busquetse a ten hlavou překonal brankáře Abbiatiho.

Kritizovaný trenér Allegri nervózně gestikuloval svým svěřencům, aby se odhodlali k útoku a ti udělali dobře, když svého nadřízeného poslechli. Ještě do poločasové pauzy totiž stihli zdramatizovat utkání! Kaká oslavil návrat "domů" již v dřívějších povedených představeních a dnes večer měl velký podíl na umazání Valdésova čistého konta. Centr brazilského záložníka si totiž do vlastní branky srazil stoper Gerard Piqué.

Gól do šatny - noční můra každého týmu. A přesně tu zažil tým z nejslavnějších. Druhý poločas tedy sliboval podívanou pro silné povahy. Stejně se po celou aktivní kariéru jeví charakter Maria Balotelliho, který pro druhou půli vystřídal nevýrazného Robinha. Pět minut po svém nástupu se bývalý útočník Manchesteru City pokoušel vypálit, jeho ránu z úhlu ale Victor Valdés pokryl. Barcelona odpověděla svou typickou kombinací, kterou často zakončovala střelou. Neuspěli Neymar s Iniestou, ve snaze o vstřelení další branky fauloval Piqué.

AC mělo blízko ke srovnání a opět u toho byla legenda hostí. Po přihrávce od Balotelliho se Kaká dostal do zakončení, ale v tísni obránců vystřelil mimo. Když časomíra ukazovala dvacet minut do konce utkání, tlak domácí Barcy se opět začal projevovat. Po Neymarovi se do kombinace zapojil také hvězdný Messi, jehož ránu musel Abbiati vytěsňovat na rohový kop.

Ani jeho zákroky ale nezabránily blaugranas ve vstřelení pojišťovací branky. Střídající Cesc Fábregas totiž našel skvělou nahrávkou nabíhajícího Messiho a argentinský fenomén tváří v tvář brankáři Abbiatimu nabízenou šancí nepohrdl - 3:1. S výsledkem již hosté nic udělat nedokázali a budoucnost trenéra Maxe Allegriho se ocitá ve hvězdách.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (450)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele