semifinále - odvety
30.04.2014 20:45 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Atlético vyhrálo na Chelsea. Finále LM bude madridské

Chelsea nezvládla odvetu s Atléticem a do finále Ligy mistrů se nepodívá. Brány před ní zavřel skvělý výkon týmu trenéra Simeoneho v čele s belgickým mladíkem Courtoisem v bráně. Blues sice poslal do vedení Torres, ale Adrián srovnal. Obrat v utkání znamenala proměněná penalta Costy a závěrečná trefa Ardy.

Bezbranková remíza z Madridu naznačila, že oba celky umí hrát velmi defenzivně. Především ze strany Blues to byl trochu šok, na který mnozí její fanoušci nebyli po skvělém utkání s PSG zcela připraveni. Druhý díl souboje mezi Petrem Čechem a jeho mladším konkurentem z Belgie byl napjatě očekává, ale zranění českého brankáře vše překazilo. Pod pečlivým dohledem italského arbitra Nicoly Rizzoliho se atmosféra na Stamford Bridge pomalu měnila v elektrizující.

Pokud by Chelsea nestačila na Atlético, mohli bychom se poprvé v historii evropských soutěží dočkat finálového klání dvou týmů z jednoho města. V posledním vydání Ligy mistrů jsme byli svědky duelu dvou německých rivalů, teď by mohla být situace geograficky ještě jasnější. Protože Chelsea nejspíš nezasáhne do boje o první místo a přenechá svou tradiční úlohu konkurentům z Liverpoolu a Manchesteru City, manažer José Mourinho se chtěl soustředit jen na Ligu mistrů.

Podle toho také volil základní sestavu. Šanci dostal Fernando Torres, Willian a Eden Hazard, s kapitánskou páskou na ruce vedl tým do boje John Terry. Diego Simeone ale nepřivezl jen defenzivní vozbu, protože od úvodu hráli Arda Turan, Diego Costa anebo talentovaný pracant Adrián. Vztah Fernanda "El Niňa" Torrese a Atlética Madrid je možné popsat bezmála jako milostný, což ale dnes Torres nechtěl brát v úvahu.

Důvodů, proč sledovat tento zápas, bylo několik. Mezi hlavní otázky patřila již zmíněná možnost finále mezi městskými rivaly. Dál to byla možná konfrontace Josého Mourinha a Realu Madrid. A v neposlední řadě dnešní konfrontace Diega Costy s možnými spoluhráči z Chelsea. Ta mohla už po několika minutách prohrávat, protože Kokeho centr skončil až na břevně Schwarzerovy brány! Z podobné situace mohli hrozit také domácí, ale Willianův přímý kop mířil těsně nad břevno.

Chelsea stupňovala svůj tlak, což vedlo k několika zajímavým akcím. David Luiz je sice původním povoláním stoper, ale jakožto Brazilci mu míč není cizí. Vidět to bylo z momentu, kdy si zpracoval míč a kopem přes hlavu jej poslal jen těsně vedle tyče! O mnoho přesněji už si počínala Chelsea deset minut před poločasovou přestávkou.

Mourinhovi opět vyšla sázka, na kterou by nejeden gambler asi neměl žaludek. Postavil proti Atléticu Fernanda Torrese, tedy útočníka s nejhorší produktivitou ze všech útočníků Blues. Ta mu ale skvěle vyšla, protože po akci Williana se dostal do šance Cesar Azpilicueta, našel v pokutovém území právě prince z Madridu a Torres s pomocí Mirandovy teče poslal míč do sítě! Neslavil, samozřejmě. To přenechal nadšeným fanouškům Blues.

Tiago kdysi na Stamford Bridge neuspěl, dnes nastoupil jako kapitán. A právě on se stal realizátorem skvělého pasu na rozběhnutého Juanfrana. Hazard se s ním nevrátil úplně poctivě, čehož Juanfran využil a vrátil míč před bránu. Ani dva obránci nedokázali míč odvrátit, čehož využil Adrián López a dopravil míč za Schwarzerova záda!

Do kabin tedy odcházeli spokojenější hráči Colchoneros, protože současný stav jim zaručoval postup do "madridského" finále. Vše mohl změnit John Terry, který si po faulu na Ramirese naběhl do pokutového území a jen díky reflexům brankáře Courtoise se Blues neradovali. Manažer Mourinho hledal žolíka a našel jej v podobě Samuela Eto'a. Ten nahradil zkušeného obránce Ashleyho Colea, ale Chelsea moc nepomohl. Žolíkem sice byl, ale spíše pro tým trenéra Simeoneho, protože jen chvíli po svém pobytu na hřišti srazil v pokutovém území Diega Costu a sudí Rizzoli vydal pro fanoušky Blues nelibý zvuk.

Diego Costa měl sice potíže s penaltovým puntíkem a dokonce inkasoval žlutou kartu za příliš dlouhou výstavbu příznivého terénu, ale nabízenou šanci bezesporu využil - 2:1.

Sny Chelsea mohl znovu probudit David Luiz, který hlavičkoval centr Williana do břevna. To ale nebyla jediná smůla pro Blues - od brankové konstrukce se míč ploužil zpět do hřiště, ale včas jej z úrovně brankové čáry vytáhl hbitý Thibaut Courtois! A to mohlo Chelsea hodně mrzet. Obránci Blues totiž dnes prožili dva totožné momenty a oba vedly k inkasování. Po centru na Juanfrana se totiž opět nevrátil Eden Hazard, Juanfran centroval zpět před bránu a tam se srazili Arda Turan s Diegem Costou. Druhý jmenovaný se sice zranil, ale důležitý byl zásah tureckého hráče. Ten sice nejprve napálil břevno, ale od něj se míč odrazil zpět k jeho nohám a napodruhé už míč poslal do sítě!

Ani Schürrleho aktivita v závěru Chelsea nepomohla. Nakonec se tedy dočkáme ryze madridského derby i v Lize mistrů. Plány Josého Mourinha na překonání svých bývalých svěřenců neprošel, defenzivní linie portugalského stratéga nestačila na lehkost soupeře. V Madridu se po dvou povedených dnech bude hodně slavit, protože právě tato metropole bude vládnout finále Ligy mistrů.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (2015)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele