semifinále - 1. zápasy
22.04.2014 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Atlético s Chelsea zahájilo bitvu o finále bezgólovou nudou

Ani jeden gól a vlastně ani jednu vyloženou šanci neviděli natěšení diváci na stadionu Vicenteho Calderóna ve španělském hlavním městě. Chelsea na hřišti Atlética Madrid udržela čisté konto a do odvety na Stamford Bridge si odváží cennou remízu.

Od úvodní minuty se jasně potvrdil jeden zásadní fakt - že se střetla nejlepší obrana ve Španělsku s nejlepší obranou v Anglii. A především Chelsea přijela do Madridu vyloženě bránit, což se nicméně tak nějak očekávalo. José Mourinho do utkání nasadil to vůbec nejdefenzivnější, co mohl; na křídlech nastoupili dva honicí psi Ramires s Willianem a pod nimi hned tři střední záložníci včetně Mikela na pivotu, který se v základní sestavě objevil po více než dvou měsících.

Ani Atlético ovšem nenastoupilo od první minuty s plnou ofenzivní palbou - Los Colchoneros začali s jediným útočníkem Diegem Costou - pod ním hrál ofenzivní záložník Diego, který jen na lavičku posadil Davida Villu. Přesto byli domácí ofenzivně aktivnějším týmem - tedy až po úvodní pasáži, jíž při čiré nudě vládl zlý souboj pohledů mezi Costou a Terrym a zranění Petra Čecha, který si při pádu po rohovém kopu poranil pravé rameno.

Obrana Chelsea byla sice urputná a fotbal ve své pravé podstatě kazila, nicméně účinnost se Mourinhově systému upřít rozhodně nedá. Vedoucí tým španělské ligy se nemohl dostat k brance náhradníka Marka Schwarzera středem, proto zkoušel uspět po centrech - hlavičky Costy a Garcíi ale nebezpečné nebyly. V ochozech to zahučelo vzrušením jen při ráně Maria Suáreze zpoza vápna, která minula tyčku o pár centimetrů.

Chelsea zahrozila v prvním poločase vlastně jenom jednou, když přes půlku hřiště potáhl míč Willian. Ramires si však s jeho přihrávkou neporadil a nadějnou akci zakončil vtipnou kombinací střely a centru. Podobně úsměvný byl i přímý kop Davida Luize z poměrně nevýhodného úhlu. V úplném závěru ještě zkoušel tlak domácích přetavit v gól Diego, ale přízemní střelou trefil jen Schwarzera.

Do druhého poločasu vstoupila Chelsea překvapivě o chloupek odvážněji a hned po dvou minutách pálil zpoza vápna Frank Lampard. Míč ale poslal doprostřed branky, kde Courtois bez nejmenších potíží zasáhl. Na druhé straně zkoušel štěstí po nejistém zákroku Schwarzera Diego, ale australský brankář jeho nepovedenou přízemní střelu chytil.

S postupujícím časem stejně jako v prvním dějství tlak Atlética Madrid sílil a s ním se zvyšovala i nebezpečnost jeho šancí. Diego střílel těsně vedle, ale Gabi z přímého kopu prostřelil zeď a u tyčky musel pohotově zasahovat Schwarzer. Také ve druhé půli přišla Chelsea o jednu z defenzivních opor - pro zranění kotníku musel střídat stoper a kapitán John Terry.

Chelsea mohla minutu před koncem přesto rozhodnout z přímého kopu z výborné pozice, který povedeným průnikem zařídil Fernando Torres. David Luiz ale střelu poslal těsně nad. V nastaveném čase měl pak na hlavě rozhodnutí Diego Costa, ale ani on nulovou efektivitu obou celků neprolomil a na Stamford Bridge začne souboj o finále Ligy mistrů úplně od znova.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (2216)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele