základní skupiny - skupina D, 1. kolo
18.09.2012 20:45 CET
3 : 2
(0:0)

Reportáž

První souboj mistrů našel krále, Real slaví zasloužené vítězství

Real Madrid udolal ve fantastickém utkání anglického šampióna Manchester City a raduje se z velmi cenných tří bodů, jež mají posloužit překlenutí nejtěžší základní skupiny tohoto ročníku Ligy mistrů. Vítězství se nerodilo hladce, Blancos museli dvakrát zápas dotahovat, ale nakonec se naprosto po zásluze radovali z vítězství.

Burácející Chamartín se málem rozpadl v suť, chvílemi propadal v mdloby, ale nakonec nadšeně jásal a radoval se pospolu s makajícími Blancos ze spravedlivého vítězství svého týmu. Ačkoliv vrchol nejprestižnější klubové soutěže má přijít až v květnu příštího jara, v kráse a fantastičnosti bude muset konkurovat vůbec s největším šlágrem základních skupin.

Zápas již zpočátku evokoval střet dvou sebevědomích buldoků, rvoucích se o malou kůstku už kvůli svému renomé. Ač je Real Madrid zprvu sezóny indisponován a v ligových soubojích již třikrát zabelhal, nyní mu fantastičtí přívrženci vytvořili takovou kulisu a oporu, s níž nešlo zaváhat - ač k tomu měl španělský výsostný klub blízko blizoučko.

Po opatrné prvotní pasáži představil trend, jímž se bude celé utkání ubírat Cristiano Ronaldo. Portugalský šikula se uvolnil na levém křídle a šikovnou přízemní střelou zaklepal na Hartovu bránu, ale jednička Citizens se zdráhala otevřít a předvedla výbornou robinsonádu.

Joe Hart byl v plné permanenci i při další Ronaldově ráně, kterou pohodlně vyrazil, ale přesně po čtvrthodině hry si anglický brankář připsal výjimečný zákrok proti Higuaínově hlavičce ze tří metrů. Cristiano Ronaldo z šestnáctky stříleným centrem nalezl hlavu argentinského kanonýra, jenž ovšem z krátké distance skvěle lapajícího Harta nepřekonal.

Hart si poradil i s chabým pokusem Álvara Arbeoly, v momentech následujících při něm stála již kupa štěstí, proložená ještě větší madridskou impotencí. Gonzalo Higuaín, Ángel Di María i Sami Khedira z výborných pozic přestřelili, ve dvou případech hráči trefily pravděpodobně horní ochoz.

Dlouhých dvacet minut druhého poločasu to i přes fantastické tempo a vynikající výkony obou družstev vypadalo, že ostře sledovaný duel nepřinese to pravé koření kopané - branky. Druhé dějství odstartoval Ángel Di María technickým obstřelem; jeho šikovná rána málem lízla pravou tyč. Po hodince hry zpoza šestnáctky napřáhl Marcelo ke své první povedené diagonále, kteráž si to vzduchem namířila těsně vedle sváru Hartovy svatyně.

O chvíli poté ukázali svůj kredit fanoušci Realu Madrid, kteří vyprovodili aplausem ve stoje vyšťaveného Davida Silvu, jehož nahradil ve výborném střídání Edin Džeko, jenž si po šesti minutách na hřišti branku. Defenzíva Realu Madrid zaváhala v přístupu ke hráčům, Yaya Touré dokázal po přihrávce Téveze s Džekem přečíslit obranu a manchesterský střelec tváří tvář Casillasovi nezaváhal. Iker Casillas ovšem nemusí mít čisté svědomí.

Pro Blancos mohlo býti ještě hůře, kdyby jen Zabaleta trefil přihrávku Yaya Tourého, na což navázal na druhé straně Marcelo, který druhou pumelicí opět jen těsně minul branku, tentokráte břevno. Ale nakonec to byl právě brazilský bek, jenž ovšem dnes hrál spíše levé křídlo, který dokázal srovnat krok. Vybral si na to osvědčený způsob, v předchozích případech se totiž pouze zastřeloval - natáhl z vápna a nádherně trefil šibenici.

Jenže i tentokráte Citizens odpověděli, když Alexandar Kolarov vyslal na branku Casillase téměř nechytatelný, výborně kroucený přímý volný kop, který žádný z hráčů netečoval, a tak zapadl k pravé Casillasově tyči. Jenže i Mourinhovi se vyplatilo střídání, neboť Karim Benzema jen dvě minuty po Kolarově trefě rozvlnil z šestnáctky přesnou a schovanou přízemní ranou síť a vyrovnal.

Ochozy nadšeně bouřily, již nyní nechybělo utkání téměř nic. K dokonalosti přispěl až Cristiano Ronaldo. Totiž zápas by nebyl tak výjimečný a obdivuhodný, nebýt zaslouženého vítězství Realu Madrid a prokletí by nebylo prolomeno, nevstřelit Ronaldo branku. Joe Hart sice asi nebude mít dobré svědomí, protože mohl střelu, prazvláštně proudící vzduchem, chytit a podtrhnout svůj dnešní fantastický výkon. Nestalo se, ba naopak honorovaným a vynášeným do nebes nyní bude výborně hrající Cristiano Ronaldo a celý Real, který po zbabraném úvodu sezóny jasně ukázal, že se s ním musí počítat.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (1669)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele