semifinále - 1. zápasy
23.04.2013 20:45 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Bayern rozdrtil Barcelonu a je krůček od finále!

Obávaná mnichovská tanková divize rozprášila katalánské nájezdníky a připravila si do odvety neobyčejně vysoký náskok. Barcelona dostala od německého celku za vyučenou, doslova si ani neškrtla a Bayern svým fenomenálním výkonem přesvědčil všechny příznivce, že letos může dosáhnout na výjimečný Triple.

Dosluhující mnichovský šéfkuchař Jupp Heynckes na soupeře připravil fantastický mix bavorského koření, které se vyznačovalo velkou dávkou nasazení, pohyblivostí a výtečným pressingem, jež byly ve velké míře doplněny takřka bezchybným držením balónu, jímž se obyčejně vyznačuje spíše Barcelona.

Jenže letošní Bayern, to je jinačí šálek kávy! Fanoušci sotva zabalili rekvizity, potřebné na přenádherné choreo, a mohli poprvé zaskučet při velké příležitosti svých miláčků. Arjen Robben započal akci nedaleko šestnáctky, rychlou příhrou nalezl Javimara, jenž nizozemskému reprezentantovi narýsoval výbornou zpětnou přihrávku.

Devětadvacetiletý krajní záložník měl kupu času na to si balón připravit, jenomže namísto přihrávky na zcela osamocené duo spoluhráčů na malém čtverci se rozhodl bodlem vyzkoušet pozornost Víctora Váldese, který se do střely dobře položil a nebezpečí zažehnal. Bavoři předváděli úchvatný fotbal, Barcelona se sotva proklubala k šestnáctce a na Manuela Neuera nevyslala ani jednu ránu. Rozevlátá a defenzíva Barçy jen těžce odrážela další a další útoky domácích, vynikající ofenzivní vozba Bayernu sálala sebevědomím a soupeře doslova a do písmene drtila.

Jak už to tak velmi často bývá, dlouhodobý velký nápor Bayernu, jenž si jenom za první poločas vypracoval osm rohových kopů, nakonec skončil zaslouženým gólem. Arjen Robben se na pravém křídle dostal k mičudě a nikým nenapadán ji spěšně odeslal do vápna, kde ještě vyčkávali stopeři po standardní situaci. Centrovaný balón dopadl na hlavičku výborně si naskočivšího Danteho, který balón hlavou ještě přihrál na zadní tyči číhajícímu Thomasu Müllerovi, jenž obratem merunu uklidil k levé tyči.

V následujících minutách Bayern nepolevoval ve své snaze co nejdříve rozhodnout zápas, jenomže vážnějších příležitostí bylo poskromnu. Bavoři se zadrhávali na vápně, kde operovalo mnohdy i sedm hráčů Barcelony. O pozornost fanoušků se starali maďarští soudci, kteří hned dvakrát neodpískali relativně zjevné ruce v šestnáctce. I přes aktuální a prvotní zlobu se Die Roten starali spíše o mohutné povzbuzování svého celku...

Přibližně první dvě minuty druhé půle to vypadalo, že by se Barcelona mohla nadechnout k lepšímu ofenzivnímu výkonu, jakmile se však ujali domácí míče, bylo opět vše dle starých a zaběhnutých pořádků. Výtečný výkon mnichovského celku pak již po čtyřech minutách korunoval druhou brankou Mario Gómez, jenž využil výtečného centru Arjena Robbena, chybného vyběhnutí Víctora Váldese, bezvadné hlavičkové přihrávky Thomase Müllera i shovívavosti pomezního rozhodčího, a poslal Bayern do optimálního a zaslouženého dvoubrankového vedení.

Fantastická ligová a pohárová série nasvědčovala, že se Stern des Südens nenabaží dvoubrankového vedení a budou chtít své vedení ještě pojistit. V pětapadesáté minutě byl blízko blizoučko k třetí brance Franck Ribéry, jenž se po samostatném úniku Arjena Robbena pokusil brankáře soupeře bezúspěšně obstřelit; střela mířila circa metr od levé tyče.

Po hodině hry se osmělila i dost stydlivá Barcelona, jenomže kromě několika přihrávek v uctivé vzdálenosti od branky Neuera si pranic nevypracovala. Bayern jednak výtečně bránil a stačil se bez větších obtíží vracet do bloku, a jednak Barça neměla mnoho hráčů uvnitř šestnáctky.

Sedmadvacetiletý čapák Bavorů Manuel Neuer si kloudněji osahal balón až v devětašedesáté minutě, když se po rohovém kopu odrazil míč k Marcu Bartrovi, jenž si na rohu malého vápna počínal nedůrazně a jeho střela zkušeného brankáře nemohla příliš vylekat.

V třiasedmdesáté minutě mnichovský kotel opět detonoval! Franck Ribéry vyvezl od svého vápna balón, když cestou mimoděk posadil na zadek Lionela Messiho, přenesl hru na Thomase Müllera, jenž po několika rychlých krocích poslal balón k Arjenu Robbenovi. Nizozemský kouzelník velmi rychle obelstil Jordi Albu a dostal se až k Víctoru Váldesovi, jenž ani rychlým výběhem nemohl zabránit skvostnému zakončení celé akce, která dozajista demonstrovala sílu Bayernu i zmar Barcelony.

O šest minut později mohl přidat hřebíček do čtvrtého růžku rakve Blaugranas Thomas Müller, kterého ovšem výborně vychytal Víctor Váldes. Třiadvacetiletý snajpr se při srážce s gólmanem mírně zranil, ale vystřídat ještě nestačil, což je důležitý faktor následujících dvou minut, než do šaten odešel.

V mezičase totiž odchovanec Bayernu vsítil svou druhou branku v zápase, když po skvělé akci Alaby na levém křídle a vytříbeném přízemním centru práskl balón do opuštěné branky, a definitivně knockoutoval katalánského obra. V samém závěru utkání byla na hráčích Bayernu vidět nesmírná sebejistota a radost, která byla v příkrém protikladu s barcelonskou frustrací a nemohoucností.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (2795)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele