semifinále - odvety
25.04.2012 20:45 CET
2 : 1
1:3 pen.
(2:1, 2:1)

Reportáž

Finále bez španělské účasti, Bayern si vysloužil postup přes Real

Spousta fanoušků čekala ryze španělské složení letošního finále Ligy mistrů, nakonec si v Allianz Areně ale nezahraje ani jeden celek z Pyrenejského poloostrova. Z poloviny se o to v úterý postarala Chelsea, která odstranila Barcelonu, Bayern pak ve středu vyřadil Real Madrid. Velké drama rozhodl až penaltový rozstřel...

Mnichované, navzdory všem plánům začali na Santiago Bernabéu nejhůře jak mohli: Real si pohodlně držel míč u svých kopaček a přesnými kombinačními akcemi se dostával k ohrožení Neuerovy branky, sám strážce bavorské svatyně pak svým spoluhráčům přílišnou nervozitou také na klidu nepřidal. A to mohl již po třech minutách potrestat Khedira, jenž se dostal do zakončení po skvělé práci Di Maríi, na tu však potom nezareagoval dvakrát dobře.

Nevyhnutelné se však stalo skutečností vzápětí! Marcelo odcentroval, Di María následně trefil v pádu Alabovu ruku a sudí Kassai ukázal na pokutový kop. Míč si vzal pod patronát Cristiano Ronaldo a poté střelou k pravé tyči bezpečně otevřel skóre - 1:0. Sám rakouský benjamínek mohl hned vzápětí zářit i na opačné straně: Robben ovšem jeho skvělý průnik z levé strany nevyužil - branku z blízkosti vysoko přestřelil (podobně jako na Westfalenstadionu)! Následné obléhání madridské branky pak zakončoval střelou zpoza vápna sám Alaba, ani on však nevměstnal mičudu mezi tři tyče. Bayern ovšem tlačil dál.

Ribéry ve dvanácté minutě našel před pokutovým územím Gómeze, Casillas jeho tvrdý projektil dával jenom před sebe, za minutu dvanáct ovšem před nabíhajícím Ribérym zahrál do bezpečí Khedira. Hra se přelévala ze strany na stranu, zajímavých situací v obou pokutových územích bylo přehršel... Toho se držel také Khedira, jenž skvělou individuální akcí udržel ve středu pole balón, pak našel ještě Özila, ten navíc posunul Ronaldovi, který využil rozestoupeného středu hostující defenzivy a přízemní ranou k bližší tyči zvýšil na 2:0.

Po několika hlušších minutách potom ve 26. minutě Kroos z rychlého protiútoku vracel do šestnáctky na Gómeze, toho rukami poslal k zemi Pepe a hlavní rozhodčí se na pokyn asistentů rozhodl pro další penaltu! Proti všem fotbalovým zákonitostem si balón na značku postavil Robben a s velkým štěstím poslal kulatý nesmysl do sítě - 2:1.

Ofenzivní podívaná ale tímto momentem neustála. Bílý balet odpověděl volným přímým kopem koho jiného než Ronalda, ten ovšem mezi tři tyče nemířil - balón poté nedokázal usměrnit do brány ani na malém vápně připravený Pepe. Hned o minutu později následovalo skvělé představení Benzemy, ten však zatočeným pokusem nedokázal umístit míč na zadní tyč. Druhá strana nespala! Ve středu pole se výborně ukazující Kroos vyslal balón za obranu na opomenutého Gómeze, mnichovský kanonýr ale na jeho skvělou práci nenavázal a z otočky napálil jenom připraveného Casillase. Do pauzy to ještě zkusil Robben, ze standardky však našel jen strážce madridské branky.

Krátký oddech v nastoupeném trendu ani o zlomek neubral! Obě strany měly evidentní snahu utkání rozhodnout ve svůj prospěch, avšak hře přece jenom trochu scházela přidaná nadstavba v podobě té smrště zajímavých akcí, jež byly vidět v prvních pětačtyřiceti minutách. I tak ovšem měli Mnichované více ze hry... Lahm narýsoval bochánek pro Gómeze, ten však branku minul. Vytáhlý střelec pak ještě Casillase opětovně prověřil.

Za domácí byl tím neúnavným motorem ofenzivy jednoznačně Karim Benzema - nejen, že ukázkově dřel na hrotu proti přesile, ale především se po obrátce jako jediný dostával do zakončení: pokusem z úhlu ale branku netrefil, ke druhé ráně ho oslovil přihrávkou pod sebe Ronaldo, ani placírka si však cestu do prostoru ohraničeného třemi tyčemi nenašla. Další dva pokusy z volného přímého kopu měl také sám portugalský mág, nejdříve ovšem našel pouze náruč nachystaného Neuera, aby si do třetice vyzkoušel disciplínu, jež mu byla dobře známa z Mnichova... Čtyři minuty před koncem poté neuspěl proti připravenému bloku Gómez!

Na řadu tak muselo přijít prodloužení, v jehož úvodu se domácí hráči viditelně sebrali, do žádné akce ohrožující Neuerovu svatyni se však za úvodních patnáct nastavených minut nedostali - výjimku snad tvořila pouze nebetyčná snaha Cristiana Ronalda. O nic lepší to však nebylo ani z pohledu Bavorů, ti sice drželi balón, ale to bylo tak všechno...

Vyčerpaného Benzemu přišel do druhé části prodloužení nahradit Gonzalo Higuaín, střed pole potom došel posílit Esteban Granero. Ten se však uvedl pouze urychleným pádem v souboji s Neuerem, jenž pak znamenal pro domácího středopolaře žluté ocenění. Ještě předtím ale zakončoval Ronaldo, mezi tři tyče však nezamířil. Nadějnou příležitost měl i Kaká, jenž si nehlídaný ve vápně pohlídal balón, pak ale narazil na připravený blok Boatenga.

Utkání tak ke konečnému rozhodnutí ani další minuty navrch nepomohly, ke slovu se rázem dostaly pokutové kopy. Hned na úvod si vzal slovo nejmladší hráč na trávníku Alaba a bezpečně k pravé tyči dostal Bayern do vedení. Navíc hned nato vyzrál na Ronalda skvělým reflexem Neuer, jenž pak lapil i pokus Kaká. Iker Casillas se však nenechal zahanbit, a tak Ramos měl rázem před sebou možnost to všechno zase odstartovat "od začátku", ani on ale situaci nezvládl a branku vysoko přestřelil. Kýžené rozhodnutí pak leželo na bedrech Bastiana Schweinsteigera, který s přehledem proměnil a zároveň tak poslal Bayern do mnichovského finále!

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (2383)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele