základní skupiny - skupina H, 1. kolo
13.09.2011 20:45 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Milán zachraňoval remízu s Barcou až na poslední chvíli

Souboj titánů je dovršen! Barcelonský Camp Nou byl svědkem napínavého klání gigantů. Španělský mistr z Barcelony proti AC Milán, vítězi italské ligy. Zastavila italská defenziva argentinského kouzelníka, nebo dokázal největší mág od dob Harryho Pottera vyčarovat něco speciálního?

Barcelonský kolos poslední dobou velkým stylem ovládá celou Evropu, poráží svým - teď mi fanoušci Barcy prominou - házenkářským stylem jednoho soupeře za druhým a podmaňuje si celé fotbalové univerzum. Čekání na tým, který by s ‚Blaugranas‘ dokázal dlouhodobě držet krok, se neustále protahuje, málokterý trenér dokáže vyzrát na taktické pokyny Pepa Guardioly, ještě méně hráčů dokáže v praxi hrát skoro 90 minut bez míče a téměř žádný obránce nezná recept na kousky Lionela Messiho. Tentokrát se o to pokusilo milánské AC. Uspělo?

Odpověď je nejspíš velmi komplikovaná. Z části ano. Dokázal si totiž z katalánské metropole odvést bod za remízu, kterou navíc urval v posledních minutách hry.

Vraťme se ale na začátek. Ten Milánu vyšel nad očekávání. Už po půl minutě hry totiž Pato prošel celou improvizovanou obranou barcelonského mistra a nekompromisně brankáře Valdése prostřelil. Ledová sprcha na chvíli zalila celý stadion a na hře vítěze Primera Division to bylo chvíli znát, přihrávky nebyly přesné, centry nacházely jen obránce milánského AC a celá souhra se omezovala jen na střed hřiště. Prozatím.

Jak známo, velké týmy utváří schopnost otočit zápas ve svůj prospěch, touha nesložit zbraně, naopak je znovu nabýt a střílet ostrými. A pokud je v této disciplíně někdo opravdovým mistrem, tak právě v rychlosti kombinující katalánský velkoklub.

Teorie zpracovaná Pepem Guardiolou a skvostně přenesená do praxe pány Messim, Xavim a Iniestou, se opět prokázala být jako úspěšná. Jen pár minut před přestávkou totiž Lionel Messi se zrychlením Bolta a technikou Maradony proběhnul obranou AC a naservíroval míč na minimálně zlatém podnos Pedrovi, pro kterého už doražení do brány bylo triviální záležitostí.

Druhý poločas začal podobně jako první, tedy aktivitou. Tentokrát ale na druhé straně, přímý kop totiž parádně trefil David Villa a poslal svůj tým do vedení. Stadion opět bouřil, hnal své miláčky dopředu a ti mu podporu opláceli krásnou hrou na jeden dotek. Do hry se postupně dostali Ibrahim Affelay, Fabregas nebo kapitán Puyol, který je znovu fit po dlouhé pauze, zaviněné zraněním. Vzhledem k předváděné hře barcelonské defenzivy ve stylu otevřených dveří je to určitě dobrá zpráva.

Místy bylo tempo Barcelony opravdu drtivé a i přes přítomnost hráčů jako Aquilani, Emanuelson nebo Ambrosini to v souhře italského mistra občas skřípalo. Domácí tlačili, stříleli a snažili se, ale tam, kde selhala obrana, zaskočil výborný brankář hostí Abbiati.

Stejně jako na začátku utkání ale malá nepozornost stála Barcelonu dva body. V nastavení, kdy už jen málokdo doufal v nějaký zvrat událostí, přišla pro Camp Nou velká rána. Seedorf zahrával rohový kop, na něj si naskočil obránce Thiago Silva a přesně umístěnou hlavičkou nedal Valdésovi sebemenší šanci.

Hned poté sudí Atkinson ukončil zápas a souboj titánů dopadl již po čtvrté nerozhodně. Bude odvetné utkání ještě lepší?

Autor: Ondřej Pražák / goal.com

Komentáře (1189)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele