finále
19.05.2012 20:45 CET
1 : 1
3:4 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Chelsea triumfuje v Lize mistrů! Bayern udolala na penalty

Chelsea poprvé v historii vyhrála Ligu mistrů, když v dnešním dramatickém finále přemohla Bayern Mnichov na jeho vlastním stadionu. Modří opět po většinu času bránili, na vedoucí branku Müllera zareagoval Drogba. Ten také proměnil rozhodující penaltu.

Hostující manažer Roberto Di Matteo udělal oproti předpokladům v základní sestavě jednu změnu, na levém křídle se představil teprve 22letý Ryan Bertrand - dlouholetý hráč Blues, jenž ale poslední roky trávil na hostování, převážně v League Championship (Norwich, Reading a Nottingham Forest). Druhá strana naproti tomu žádné překvapení neschovávala. "Domácí" od úvodní minuty, podle očekávání a předpokladů, diktovali tempo hry, drželi balón na svých kopačkách a trpělivě hledali cestičky obranou Blues. To se jim ovšem zpočátku příliš nedařilo, výsledkem byla jen rána Schweinsteigera, jež si vzal pod patronát Cahill, opětovný střelecký pokus druhého středového záložníka Kroose pro změnu mezi tři tyče nemířil.

To anglické mužstvo se zaměřilo především na soustředěnou defenzivu s tím, že se pokusí využívat tu nejmenší příležitost k rychlým protiútokům. Bavoři dál tlačili, skóre mohl otevřít svoji tradiční zbraní Robben, po něm Gómez a do třetice se do zakončení prosadil znovu holandský rychlík, ani jeden pokus ale úspěchem neskončil. Byl to ale právě bývalý křídelník CFC, kdo měl ve 21. minutě největší možnost prvního dějství: Robben se přes dvojblok Bosingwa - Kalou dostal až těsně před Čecha, ten ale jeho ránu (i s lehkým přispěním tyče) za svá záda nepustil.

Arjen Robben byl i nadále hlavní ofenzivní vozbou mnichovského týmu, zastavovat jeho útočné chutě se nedařilo ani zesílené levé straně v podání dvojky Cole - Bertrand. Ze standardky se však Robbenovi podařilo najít jenom připravenou zeď, a když potom z další akce zamířil konečně také na branku, rady si věděl Čech. Teprve až po půlhodině hry (!) přišla první nebezpečná akce před Neuerem, Mata ale ze standardky přestřelil.

O poznání více vzruchu ale bylo na druhé straně hřiště - domácí trávník evidentně Bayernu svědčil, to bylo vidět i na Ribérym, jež si hravě pohrál s Kalouem, následně ovšem branku nenašel. Hned nato se po Contentově centru opřel z voleje do kulatého nesmyslu Müller, ani jemu se však nepodařilo nalézt prostor ohraničený třemi tyčemi! Jednu z mála povedených akcí londýnského celku zakončoval ve 37. minutě Kalou, střelou z úhlu ale na Neuera nevyzrál. Na to odpověděl ještě do přestávky Gómez, jenž se po ose Robben - Müller dostal z vápna ke střele, avšak z dobré pozice bránu trestuhodně nenašel.

Po změně stran se z nastoupeného trendu ani o kousek neubralo: o poznání živějším dojmem i nadále působili Mnichované, kterým ale pozorná, místy až přespříliš sevřená obranná hráz modrobílých stále nedávala ani trochu svobody. Hned dvakrát tak zkoušel štěstí ranou zpoza vápna obávaný dělostřelec Kroos, buď ale branku netrefil, nebo se mu, tak jako o chvíli později Robbenovi připletl do cesty jeden z obětavých hráčů Blues. Ribéry s Robbenem si na trávníku dělali, co chtěli. Prvně jmenovaný však do prostoru branky nemířil a další rána nizozemského reprezentanta pak skončila u připraveného Čecha.

Francouzský šikula poté v 78. minutě připravil dobrou střeleckou parketu pro Müllera, ten ale křižnou střelu nedokázal usměrnit na vzdálenější tyč Čechovy branky. Nejlepší střelec Mistrovství světa si pak vyzkoušel také zakončení hlavou, tentokráte ovšem zasáhl pozorný strážce branky CFC. V 83. minutě pak ale Kroos našel přesným centrem na zadní tyči hlavu zapomenutého Müllera, a ten hlavou nedal Čechovi přílišnou šanci zasáhnout - 1:0. Tím ovšem zajímavé momenty před oběma brankami ne a ne končit... Pouhopouhé dvě minuty před závěrečným hvizdem pak Mata rozehrál rohový kop, Drogba si na přední tyči (za pomoci Lamparda) poradil s Boatengem a z bezprostřední blízkosti opět srovnal na 1:1.

Utkání tak kromě tradičních devadesáti minut dostalo na rozhodnutí dalších třicet. A hned záhy se do hlavní role obsadil znovu hrdina posledního významného okamžiku Didier Drogba, jež ve vápně poslal k zemi Ribéryho a sudí Proenca odpískal pokutový kop. Ten si vzal na starost nenapravitelný Robben, přízemní střelou k pravé tyči ale na pohotového Čecha nevyzrál! Aby toho pro Bayern nebylo málo, ze hry musel následně odejít také Ribéry, jehož místo zaujal s Allianz Arenou se loučící Ivica Olić. Zbytek první části prodloužení sice přinesl mírnou převahu CFC, ovšem ani na jedné straně se ukazatel skóre neměnil.

Druhých patnáct minut se odehrávalo převážně v bavorské režii. Nejprve to po rohovém kopu zkoušel Boateng, jeho ránu ale odvrátil Bosingwa. Daleko více jedu pak v sobě skrývala další akce Bayernu, jíž rozehrál Lahm skvělým křižným pasem na Oliče, ten ale střelou/pasem na van Buytena nedokázal míč usměrnit do branky! Ve sto dvanácté minutě se Robben ukázal v lepším světle, když dobře viděl běžet Lahma, ten poté ještě hledal lépe postaveného Gómeze, před ním však na vlastní nebezpečí zasáhnul Cahill, celou akci poté definitivně uhasil Luiz.

Ani prodloužení nic závratného nerozhřešilo - na přetřes tak přišel penaltový rozstřel. Úvodní slovo si vzal Lahm a se štěstím Čecha překonal. Na druhé straně, poté neunesl tíhu okamžiku Mata, jenž našel jenom skákajícího Neuera. Gómez, Neuer (!!!), Luiz a Lampard potom shodně proměnili. Čtvrtou sérii zahájil Olić, jemuž vydal ráznou stopku Čech, Ashley Cole pak srovnal na 3:3. Za Bayern poté následně šel kopat Schweinsteiger, ale tvrdou přízemní střelou napálil jen pravou tyčku Čechovy branky. Vše si tak na svá bedra naložil Didier Drogba a na rozdíl od Afrického poháru národů penaltu proměnil, čímž zajistil Chelsea dlouho vytoužený pohár pro vítěze Ligy mistrů!

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (2674)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele