osmifinále - odvety
08.03.2011 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Hübschmanův gól pomohl Šachtaru k postupu přes AS Řím

Šachtar slaví největší úspěch v Lize mistrů. Po výhře 3:2 na AS Řím si v odvetě doma vychutnal svého soupeře i podruhé, s přehledem ho smetl třemi brankami a postoupil do čtvrtfinále. Hosté bohužel neproměnili penaltu a navíc hráli padesát minut bez vyloučeného Méxese. Na výhře se mimochodem podílel i úvodní brankou Tomáš Hübschman.

Hosté přitom do utkání nevstoupili úplně špatně. Především velmi nebezpečný byl pro svěřence trenéra Lucesca útočník Borriello, jenž domácí obraně hodně zatápěl. Pak ale převzal iniciativu ukrajinský celek a v 18. minutě se dočkal odměny v podobě prvního gólu zápasu. A zařídil ho český reprezentant Tomáš Hübschman.

Brazilec Willian z levé strany vypálil směrem na gólmana Doniho, těsně před ním však lehce do míče trknul právě Hübschman. Doni už nestačil zareagovat, a tak se míč kolem jeho rukavic prošoural za brankovou čáru. Na druhé straně se snažil o vyrovnání Vučinič, avšak Pjatov jeho nepovedenou střelu v pohodě kontroloval.

Ve 23. minutě se dostal Šachtar Doněck do rychlého protiútoku tři na dva. Jenže Jadson nevyřešil situaci příliš dobře, takže nakonec volil střelu, kterou mu Doni v klidu vykryl. O pět minut později mohl římský klub reálně odpovědět na Hübschmanovu trefu. Na zadní tyči se po rohovém kopu objevil v šanci Taddei, ale trestuhodně z vyložené pozice netrefil ani bránu.

Zřejmě klíčovým okamžikem celého zápasu byla 28. minuta utkání. Po Michtarjanově faulu ve vápně se kopala penalta, k níž se postavil Borriello, a i když nemířil úplně špatně směrem k levé tyči, brankář Pjatov mu dokázal pokutový kop polapit. Kdyby AS Řím proměnilo, vše mohlo být ještě otevřené.

A vše se hostům vlastně zbortilo pět minut před pauzou. Méxes totiž zatáhl na polovině hřiště za záchranou brzdu, srazil pronikajícího Luize Fabiana, a protože sudí Webb mu ukázal již druhou žlutou kartu, musel francouzský bek odkráčet předčasně do šaten. Přesto mohl ještě skórovat Borriello, jenže s jeho slabou hlavičkou neměl Pjatov problémy.

V 52. minutě pořádně protáhl Doniho svou dělovkou Michtarjan, pro něj byla velká škoda, že zamířil jen doprostřed brány. Šachtar si jinak v pohodě držel jednobrankový náskok a zhruba po hodině hry přidal druhou branku. Po rohovém kopu se dostal k míči Willian, jenž si pěkně zpracoval a zamířil technicky přesně do šibenice.

Římané by za této situace museli vsítit minimálně tři góly a to bylo v jejich pozici skoro nesplnitelný úkol. Lucescuovi hoši neměli výraznější problémy bránit oslabeného soupeře, kontrolovali hru a nakonec v 87. minutě upravil na konečných 3:0 Eduardo da Silva, kterému stačilo jen potrestal příšernou rozehrávku hostující obrany.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (387)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele