osmifinále - odvety
08.03.2011 20:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Barcelona předvedla další ofenzivní koncert a zvítězila 3:1

Barcelona se sice musela obejít bez dvojice klíčových opor, stoperů Piqueho s Puyolem, v samotném utkání to však vypadalo, že mohla klidně nastoupit bez obrany. Útok Gunners i se zázračně vyléčeným Van Persiem nezopakoval výkon hodný jeho přezdívce a po dvou brankách Messiho a jedné kapitána Xaviho se mohla z postupu radovat Barca.

Arsenal za celý duel ani jednou jedinkrát nevystřelil. I vyrovnávací branku si museli domácí vstřelit sami a po prakticky nepřetržitém tlaku Katalánců zaslouženě zvítězili svěřenci Pepa Guardioly.

Nervózní a chladnou atmosféru rozčísl už v první minutě Gael Clichy, jenž si hned v úvodu zápasu nebral servítky a uštědřil Xavimu bolestivý štulec. Že hrát na Nou Campu ofsajdovou past bude fotbalová sebevražda, ukázala již čtvrtá minuta, v níž přišla první zajímavější akce - po krásném pasu právě faulovaného tvůrce hry na Pedra, jeho střelu však včasným zákrokem zblokoval Koscielny na roh.

Další vzruch přinesla až 13. minuta. Messiho nebezpečný úprk zvedl fanoušky domácích ze sedadel, perfektně ho však zastavil Koscielny a následný závar pak vyřešil mladík Wilshere. Za další dvě minutky po žlutém zákroku dosud aktivního francouzského stopera vyslal z přímého kopu dělovku Daniel Alves. Se samotnou střelou si sice brankář Scezsny poradil, nicméně přivodil si při ní nepříjemné zranění prstu a musel střídat. Manuel Almunia si tak zopakoval pět let starou zkušenost, když ve finále Champions League právě proti Barceloně nahrazoval v bráně vyloučeného Lehmanna.

Ve 28. minutě Barceloně po delší době vyšla jedna z bleskových narážeček na velkém vápně a po dalším skvělém zákroku tentokrát Djouroua střílel jen vedle Pedro. Za tři minuty ukázal svoji záblesk své geniality Lionel Messi. Argentinský kouzelník lehce ve vápně Arsenalu obešel Djouroua, Koscielnyho i Clichyho, avšak následný střelecký pokus nepřešel přes nohu vracejícího se Djouroua.

O další dvě minuty později vyslal do úniku Iniesta Villu, jenže španělskému forvardovi situaci znepříjemnil hrdina posledních chvil Djourou natolik, že se po střele nemusel Almunia prakticky ani ohnout. Tlak Katalánců ale neustal. Minuta číslo 36, Villa přistrčil na kraji vápna Adrianovi, jehož polostřela - polocentr skončil na tyči.

Závěrečných pět minut ovládly především polehávání, zdržování a kontroverzní okamžiky, za něž mohl jak Abidal, tak o pár chvil později Van Persie uvidět červenou kartu. Přítrž těmto nefotbalovým okamžikům učinil Lionel Messi. Ve třetí minutě nastavení jeho ránu doprostřed brány ještě Almunia zastavil, po fatální chybě "domácího" Fabregase, ideální kolmici Iniesty a fotbalové básně v podání argentinského fotbalového mága už však zůstal bezmocný - 1:0 a při odchodu do kabin postupovala Barcelona.

Vedoucí celek Primera División tak již nemusel litovat okamžiku z úvodních minut, kdy Massimo Busacca neseznal Diabyho podražení Messiho ve vápně či na jeho hranici, jež se s každým opakovaným záběrem zdálo být očividnější, jako penaltové.

Do druhého poločasu ani jeden ze stratégů na lavičce personální změnu neudělal a jako první se svému trenérovi za důvěru odvděčil Samir Nasri. Francouz si po sedmi minutách poradil s trojnásobnou přesilou, vybojoval rohový kop, který sám zahrál na hlavu stopera Busquetse, jenž míč neomylně poslal do vlastní sítě za záda bezmocného Valdése - 1:1.

Strhující příval emotivních okamžiků tak mohl začít. Prakticky ihned po rozehře rozjela Barcelona útok, na jehož konci stál David Villa. Ten ovšem nedokázal ve vyložené šanci propasírovat míč přes Manuela Almuniu. Za několik dalších chvil přišla velmi kontroverzní situace. Robin van Persie nejspíš v řevu barcelonských fanoušků přeslechl písknutí hlavního sudího a z ofsajdové pozice zakončil. Ani následné horlivé vysvětlování hráčů Arsenalu nezabránilo Busaccovi v udělení druhé žluté a tedy červené karty pro nizozemského pistolníka. Od 56. minuty tedy Wengerovi svěřenci pokračovali o deseti mužích.

O minutu později toho mohl využít znovu Villa, jenže výborný Almunia mu znovu ve stoprocentní příležitosti radost překazil. V síti neskončily ani následné pokusy Pedra a Alvese. V 67. minutě se do další "loženky" dostal po Messiho skvělé přihrávce David Villa, další ze série fantastických zákroků však předvedl střídající Almunia.

Vyrovnání stavu dvojzápasu se přeci jen Barcelona dočkala v 69. minutě. Typicky katalánské "ťuky ťuky ťuk" zakončil tečovanou střelou Xavi - 2:1. Nadšení na Nou Campu ještě ani nedoznělo a za dvě minuty už mohli fanoušci křepčit znovu. Xavi se převtělil ze střelce zpět na dvorního nahrávače, vyrobil parádní pas na Pedra a toho Koscielny zastavil jen za pomoci faulu. Penaltu cizelérsky proměnil Leo Messi a završil hrozivou dvouminutovku Arsenalu - 3:1.

Ještě hůře mohlo být hostům v 78. minutě., jenže Messiho hattrick nedovolil dalším výtečným zásahem proti střele z těsné blízkosti Manuel Almunia. Španělský gólman se vyznamenal i o tři minuty později, ale ani kdyby znovu proti Messiho střele perfektně nezasáhl, gól by pro ofsajd uznán nebyl. Uběhla jen minutka a před brankou Arsenalu bylo opět ukrutné horko. Čerstvý Ibrahim Affelay od půlky hřiště s míčem mířil vstříc čtvrtému gólu, ke smůle Barcelony ovšem zamířil i díky notné pomoci Djoroua těsně mimo. Nizozemská posila z Eindhovenu měla další obrovskou šanci, jenže na šňůru parádních zákroků navlékl po včasném vyběhnutí další korálek Almunia.

Nastávající dvě minutky měly těsně před infarktem oba tábory fanoušků. Nejprve typickou kombinaci Barcelony překombinoval Iniesta, jenž předkládal nikomu svůj pas před prázdnou bránu, načež po minele Adriana a pasu Aršavina zabránil Bendtnerovi v překlopení misek vah perfektním skluzem Mascherano.

Pak už následovala jen házenkářská výměna míče mezi hráči domácích, závěrečný hvizd sudího Busaccy a radost celého Nou Campu. Barcelona zvítězila 3:1 a zajistila si postup do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (2218)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele