osmifinále - 1. zápasy
23.02.2010 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Obhájce trofeje nepřesvědčil, ale odváží si remízu

Stuttgart zahrál skvělou a zároveň hodně nešťastnou partii, když byl v mnoha aspektech lepší než obhájce titulu z Barcelony. Naneštěstí nedokázal využít několika dobrých příležitostí v první půli a na začátku druhé inkasoval z kopačky Zlatana Ibrahimoviče, díky němuž si Barcelona odváží s ohledem na ušmudlaný a nezábavný herní projev nezaslouženou plichtu.

Stuttgart se svého slovutného soupeře nezalekl a po z obou stran velmi opatrné úvodní čtvrthodince začal svého soka přehrávat, vrhl se do ofenzívy. Po řadě několika nebezpečných průniků a centrů, které nakonec nebyly pro branku Victora Valdése nikterak nebezpečné, přišel první a za aktivitu naprosto zasloužený úder. Talentovaný dvacetiletý záložník Timo Gebhart dostal na levé straně prostor prudce a přesně odcentrovat na nabíhajícího Cacaua, který nikým nehlídán přesně zacílil a poslal svůj tým do vedení.

Osmadvacetiletý německý reprezentant byl při chuti - po půlhodince Cacau přetlačil Marquéze a dostal se před Valdése, před nímž zvolil špatné řešení, a to přihrávku na obsazeného Pogrebnyaka. Vzápětí Cacau zařadil na půlce pětku, přesprintoval pomalého Piquého a ověřil kvality taktéž osmadvacetiletého španělského brankáře Victora Valdése.

Ve čtyřicáté minutě si připsala první a poslední šanci v prvním poločase i Barcelona. Lionel Messi se díky svému tradičnímu průniku dostal několik metrů za šestnáctku a vystřelil. Jeho střela nadělala Lehmannovi velké potíže a čtyřicetiletý brankář byl rád, že míč ukryl po odrazu od levé tyče v náručí. Na druhé straně se přehnal okolo Piquého Pavel Pogrebnyak, ale proti výborně vyběhnuvšímu Valdésovi neuspěl.

Po obrátce se již Stuttgartu tolik nedařilo, nicméně pořád dokázal v některých momentech Blaugranas, kteří se v závěru utkání uchýlili k nepohlednému zdržování a udržování výsledku, přehrávat. Barceloně přišla vhod brzká branka Zlatana Ibrahimoviče, po níž se domácí mužstvo nemohlo dlouho rozhýbat a po níž byli svěřenci Christiana Grosse dlouho otupeni a ochromeni. Pro změnu osmadvacetiletý švédský útočník využil přiťuknutí Gérarda Piquého a nadvakrát překonal německou chytající legendu Jense Lehmanna, který při první střele udělal vše, co bylo v jeho silách, ale při dorážce již neměl moc šancí na úspěch.

Následující minuty byly spíše o boji ve středu poli, nepřesnostech a neochotě Guardiolova týmu podniknout nějaký nebezpečný výpad na Lehmannovu branku. I proto jsme již ve druhé půli neviděli žádnou větší příležitost, která by byla hodna záznamu. Vyprodaná Mercedes-Benz Arena ocenila výkon domácích zaslouženým, skandovaným potleskem.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (626)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele