finále
27.05.2009 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Manchester United neobhájil. Ligu mistrů ovládla Barcelona!

Barcelona porazila Manchester United 2:0 a slaví triumf v Lize mistrů. O branky se postarali Samuel Eto'o a Lionel Messi, který s celkovými devíti brankami potvrdil pozici nejlepšího kanonýra soutěže. Pro Barcelonu je to třetí celkové vítězství v Lize mistrů.

Slavný toskánský tenorista Andrea Bocelli přivítal přednesem hymny Ligy mistrů bezmála sedmdesátitisícový kotel římského fotbalového Kolosea, jež odpočítávalo poslední minuty před úvodním hvizdem zápasu roku.

Publikum bylo natěšeno na úchvatné fotbalové klání. A fanoušci se dočkali, minimálně ti, kteří byli oděni do vínově-modrých dresů Barcelony. V pěkném a pohledném utkání byla jednoznačně lepší katalánská jedenáctka mladičkého lodivoda Pepa Guardioly. Nápaditost, elegance a hravost byla ve zřetelném kontrastu s nemohoucností Manchesteru United, který byl nebezpečný snad jen v úvodních minutách střetnutí.

Barca tak i podruhé v novém tisíciletí porazila v nejprestižnějším fotbalovém finále planety anglický celek a celkově potřetí zvedla nad hlavu ušatý pohár pro vítěze Champions league. Guardiola klub hned v premiérové sezóně dovedl také k triumfům v lize a národním poháru. Triple Barceloně sluší.

Na úvod prvního dějství si připravil ukázku svého umu a dovedností Cristiano Ronaldo. Portugalský šoumen již ve druhé minutě vylekal katalánského brankáře tradičně nepříjemným projektilem z přímého volného kopu, který Victor Valdés vyrazil jen před sebe. Z následné dorážky se neprosadil přes výtečně zasahujícího kapitána Barcelony Carlese Puyola Park Ji-Sung.

Následovaly další dvě utěšené rány, které se však do branky nevešly. To kamerunský ostrostřelec Samuel Eto'o byl o poznání přesnější. Andrés Iniesta hladce prošel středem hřiště, přihrál na kraj vápna Samuelu Eto'ovi, jenž si obhodil Nemanju Vidiče a prostřelil Edwina van der Sara. Barca vedla, čímž ochromila v úvodních minutách aktivnější Manchester United.

Barca rázem převzala iniciativu. Klid na jejích kopačkách přál předlouhým kombinacím, přesným míčům a pohodě, s níž Blaugranas překonávali defenzívu Rudých ďáblů. Nejprve se však dostal, nutno dodat, že naposledy v utkání, ke slovu kapitán Manchesteru United Ryan Giggs, jež poslal míč z přímého volného kopu nad branku. Týmž způsobem se prezentoval na druhé straně Lionel Messi.

Po několika okamžicích přišla chvíle pro Xaviho. Nedokázal se rozpomenouz na finále Copa del Rey, kdy trefil fantastickým způsobem branku Ahlteticu Bilbao. Tentokrát jeho střela olemovala levou tyč van der Sarovy branky.

Manchester United se nezmohl byť na jedinou střelu, ba i náznak příležitosti. Tato mizérie pokračovala i ve druhé půli. Barcelona minutu po minutě přesvědčovala fotbalovou veřejnost o právoplatnosti svého vedení.

Ofenzivní karneval odstartovala příležitost Thierry Henryho, který vykoupal Rio Ferdinanda, ale trefil jen brilantně vyběhnuvšího van der Sara. V třiapadesáté minutě trefil po faulu na agilního Andrése Iniestu Xavi Henrandéz tyč. To bylo na deset minut od Barcelony vše. Hra se přelévala od vápna k vápnu, respektive od půlící čáry k pokutovému území Manchesteru United. Jedenáctka Sira Alexe Fergusona si často pomáhala fauly, čehož katalánští válečníci parádně využívali.

Druhá a rozhodující branka padla v sedmdesáté minutě. Xavi potáhl míč na pravé straně, v pokutovém území uzřel nejmenšího muže na hřišti Lionela Messiho a vyslal mu centrované pozdravení. Argentinský mág se vyšrouboval do nebe a zasáhl míč. Ten k překvapení všech skončil v síti bezmocného holandského brankáře. Barca mířila za prvenstvím.

Cristiano Ronaldo mohl záhy korigovat stav, když se objevil osamocen před Victorem Valdésem. Španělský brankář ale skvěle vyběhl, načež neposedný odražený míč polapil. Vedení mohl stvrdit hned ve dvou šancích Carles Puyol. Nejprve jeho hlavička zamířila přímo do náruče van der Sara, a poté nedokázal rychle vystartovaného brankáře přehodit.

Poslední minutky se United marně snažili prosadit se přes výtečně pracující defenzivní val katalánského giganta. Hvizd, konec. Ještě než mohl Carles Puyol převzít přenádherný stříbrný pohár, muselo na něj být vyryto jméno držitele. Stala se jím katalánská Barcelona, nejlepší fotbalový klub sezóny 2008/2009.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (1442)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele