osmifinále - odvety
05.03.2008 20:45 CET
1 : 0
1:4 pen.
(0:0, 1:0)

Reportáž

Porto v Lize mistrů končí, hrdinou Schalke je Neuer

Po infarktovém závěru se nakonec raduje německé Schalke. Odveta osmifinálového utkání Ligy mistrů mezi Portem a Schalke skončila lépe pro hosty z Německa. V prvním utkání zvítězilo Schalke 1:0 a dlouho to vypadalo, že na v Portugalsku uhájí postupovou bezbrankovou remízu. Portu se ale podařilo těsně před koncem vstřelit branku a poslat utkání do prodloužení, ve kterém branka nepadla a na řadu musely přijít pokutové kopy. Jejich hrdinou se stal hostující brankář Neuer, který chytil domácím dvě penalty.

Domácí Porto začalo velice aktivně a brankář Neuer měl hned od úvodního hvizdu plné ruce práce. Poprvé ho prověřil Bosingwa a právě jeho střela nadělala brankářské jedničce hostů velké problémy. Neuer se poté trochu oklepal a další zákrok po deseti minutách hry již byl vynikající. Nejprve nohou vyrazil tvrdou ránu Lopeze a následně skvěle zakročil proti hlavičce Tarika Sektiouiho. Schalke se příliš nedařilo udržet míč a domácí stále útočili. Z uctivé vzdálenosti zkusil vypálit také Lucho Gonzalez, ale jeho střela se mezi tři tyče nevešla.

Až ve 26. minutě se svěřencům trenéra Mirka Slomky povedlo vymyslet kloudnější akci. Jenomže Marcelo Bordon z nadějné pozice neuvěřitelně minul. O chvilku později již měl přesnější mušku Westermann, ale ani tentokrát nemusel brankář Helton zasahovat. Čas stále ubíhal a Schalke se pomalu začínalo zvedat. Po třiceti minutách hry sice ještě zahrozil domácí Quaresma, ale Neuer tuto střelu s menšími problémy vyrazil. Poté přišla největší šance Schalke. Kobiaschvili našel skvělým pasem z volného přímého kopu Kuranyiho, který ovšem nedokázal svou hlavičkou přesně zamířit a míč minul branku.

Po přestávce se opakovala podobná situace, ale na druhé straně. Rohový kop zahrával Raul Meireles a Lopezovi stačilo pouze trefit odkrytou branku, ale také on zklamal. O chvilku později byli domácí brance ještě blíže, ale Neuer předvedl úžasný zákrok. Lucho postrčil Quaresmův trestný kop na Tarika Sektiouiho, který ovšem obrovskou šanci zahodil a nechal tak vyniknout brankáře Neuera. Jak domácí, tak i hosté ještě několikrát zahrozili, ale oba brankáři míč za svá záda nepustili. Helton v průběhu druhé půle zneškodnil gólovou střelu jednoho z hostujících fotbalistů rukama mimo pokutové území, sudí Webb ovšem nechal pokračovat ve hře. Přesto Porto dohrávalo v deseti poté, co v 82. minutě dostal červenou kartu Fucile. Tento fakt ale nechtěl přijmout Lopez, který o čtyři minuty později otevřel skóre, když z otočky nádhernou ranou nedal Neuerovi šanci.

Utkání tedy šlo do prodloužení, ve kterém zahodil další obrovskou šanci domácí Quaresma. Po nedorozumění v obraně Schalke získal portugalský "Harry Potter", jak je Quaresmovi přezdíváno, míč a ocitl se sám před brankářem Neuerem. Ten mu ovšem skvěle zmenšil úhel a Quaresmovu střelu vyrazil. Poté si ještě musel poradit s tvrdou střelou Lucha Gonzalese, kterou pohotově vyrazil. I na druhé straně musel pár střel pochytat Helton, ale žádná z nich neměla gólové parametry. Když diváci branku v prodloužení neviděli, musely na řadu přijít pokutové kopy, ve kterých ukázali pevnější nervy hosté.

Jako první kopalo Schalke a Rafinha s trochou štěstí proměnil. Za domácí dokázal bezpečně odpovědět Lucho Gonzalez. Druhou penaltu hostů zahrával mladý Rakitič, zachoval chladnou hlavu a Heltonovi nedal šanci. Na druhé straně ovšem zklamal Farias a Schalke bylo na koni. Chycenou penaltu potvrdil třetí trefou Halil Altintop a všechno stálo na třetím exekutorovi domácího Porta, kterým byl kanonýr Lisandro Lopez. Nejlepší střelec portugalské nejvyšší soutěže sice penaltu nekopl špatně, ale brilantní zákrok opět předvedl Neuer a poslal Porto do kolen. Domácím již poté mnoho šancí nezbývalo a po úspěšné penaltě Jermaina Jonese byl jejich osud zpečetěn.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jestli nepostoupíme, tak pro mě bude sezona zklamání, i když ligu asi vyhrajem, bojím se aby schalke nedalo nákýho náhodnýho gola, pak by to bylo těžký, ale musíme postoupit

Reagovat
Devil

Myslim ze Schalke budou hrat takticky na remizu a jelikoz jsou Nemci takticky hodne vyspely narod plichtu by v Portu ukopat mohli . tip 0:0 - nebo 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Přeji FC Porto. Pokud nevstřelí rychlý , uklidňující gól, budou to mít těžší a těžší. Schalke se bude uirčitě prezentovat precizní defenzivou a disciplínou. Domácí by je mohli v ofenzivě překonat kreativitou. šance jsou otevřené pro oba dva kluby stejně. Tip 1:0, po prodl. 2:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke ma kvalitnu defenzivu

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, jsou mužstva s daleko tužší defenzívou, ale je to LM a budou hrát venku, mají krapet nahráno z 1.utkání, tak je jasné, že se nepoženou dopředu, naopak se budou soustředit na defenzivu.

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

musime postupit

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

co by delal ve čtvrtfinále německej tým,když už tak příští rok Bayern ...ale dnes postoupí Porto!!!!!!! gl

Reagovat
Shevchenko

PORTO !!

Reagovat
smazaný uživatel

vidim to na Porto nemam rad nemeckej fotbal tip: 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

SCHALKE!!!

Reagovat
smazaný uživatel

PORTO!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Velká smůla, penalty jsou loterie a to se dnešní večer krutě potvrdilo !!! A zamrzí to ještě o to víc, že se FC Porto v odvetě gólově dotáhlo, ale bohužel to dál nezvládlo. Schalke na penalty úplně jasně, 1:4 je bída pro střelce z Porta. Schalke mi tedy radost rozhodně neudělalo.

Reagovat
Slejdy

jn

Reagovat
smazaný uživatel

na penaltu podle mě neměl jit Alves...takhle laxně to konpout..stoper...měl tam jit utočník třeba Farías nebo mariano gonzalez

Reagovat
smazaný uživatel

to je žebrák tek Quaresma..takovou tutovku zahodit..to je vůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůl

Reagovat
smazaný uživatel

Se stane, hlavně že ty by jsi to proměnil...

Reagovat
Paddy

NIc proti Quaresmovi,ale to by měl dávat i hráč okresního přeboru.Ale co spálil ten Sektiouihi

Reagovat
smazaný uživatel

ty woe to by snad promenil i Baros

Reagovat
smazaný uživatel

Opět se ukázalo, že v dnešní době málokdo umí kopnout penaltu. Jak v Seville, tak včera v Portu i když penaltu proměnili, byla to vyloženě náhoda.

Reagovat
fantomas

a co rakitič a altintop ?

Reagovat
smazaný uživatel

jeden do prostře brány a druhýmu to málem chytil, pokud si dobře pamatuju

Reagovat
fantomas

nn to se mýlíš doprostřed střílel Lucho Rakitič naprosto suverenně k tyči, golman šel na druhou stranu ...Altintop to dal uplne stejne

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem na to znova koukal. Rakitič to rozhodně nekopl přesně k tyči! Altitop ještě hůř, akorát měli štěstí, že brankář skočil na druhou stranu!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele